DICompRacing - Celica TA40 ( Celicasaurus Lex )

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Idaho von Věšín

DICompRacing - Celica TA40 ( Celicasaurus Lex )

Příspěvek od Idaho von Věšín » 30 črc 2013, 18:33

Takže po delší době sem se nakonec rozhodl že se podělím, at jen nechodím, nepokukuji a nepomlouvám :)

Primárně - neberte to jako reklamu, auto je mé ale stavíme ho ve volném čase mimo práci s kolegou v našich barvách, takže to zde nebudu prezentovat jako práci svou, ale práci našeho týmu :)

Po tom co jsme prodal zelenku, kteří někteří z vás měli šanci poznat před tím, než kompletně změnila kabát ( třeba sem nový majitel Pavel neco napíše - fotek je fura klidne dodám ), pořídil jsem auto po kterém jsem pokukoval už delší dobu a měl možnost řídit stejné po částečné renovaci ( pokud si pamatujete vínová celda coupe 80' u nás na fotkách ). Je toToyota Celica Coupe model 1978, motro 1,6 8v.

Nejprve nějaké udaje o vozidle samotném - viz Wiki. :
2-dvéřové coupé o rozvoru 2,5m, celkové váze 1055kg v max výbave ( konkrétně tato bez čelního skla, předního a zadního nárazníku udajne váží 926kg ) poháněné 4válcovým motorem 2T-B ( 105PS@138Nm ) se dvěma svislými karburátory Mikuni, převodovkou W50. Poháněná zadní tuhá náprava.

A proč Celicasaurus Lex? No celicasaurus jelikož je to stará "vykopávka", předchudce současných sportovních vozů. A proč Lex? O tom se rozepíšu někdy jindy :wink:

Mnoho podvozkových dílu má toto auto shodných s AE86.

Takhle chuděra vypadala když jsem ji byli u majitele vyzvednout :

Obrázek

Krátce po dovezení na dílnu jsme začali odstrojovat. Auto se někdo pokoušel vyvařovat ale více mu uškodil než pomohl. při odstrojování jsem si vzpomněl na rám, který mi kdysy prodal jeden němec do GT4 za 5euro( které mi ještě kamarád pujčil ) a on do GT4 ( 5gen ) nepasoval. Rám jsme vytáhli a zkusili do auta a zjistili jsme že rám je přímo určen pro tohle auto - bez jakýchkoliv uprav seděl. Když už jsme byly v tom "bastlení" osadil Láďa pokusně sedačku šoféra ze 7gen Celicy a bylo rozhodnuto :) Sedačky jsou usazené včetně kolejnic do originál uchytů ze 7. gen, kteé jsou vyřezané z vraku a dovařené do karoserie TA40.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jinak auto je na svuj vek a malý objem až překvapivě živé, což samozřejmě zpusobuje váha.
Co se týče plánů do budoucna, znáte to, plány jsou ale málokdy se dokončí, takže nebudu se zatím rozepisovat detailně, cílem je primárně vyvařit kastli, finálně usadit rám a dodělat některá vyztužení kastle, se kterými počítáme kvuli následnému posílení motoru. Cíle jsou vysoké, ale čeho určite hodláme dosáhnout je poměr 2,5PSa na 10kg "živé" váhy.

Fotek je mnohem více na FuckBooku ( "dicompracing" ) protože je to pro mne vzhledem k rychlosti připojení nejsnadnější způsob na nahrání fotek, takže pokud chcete vidět něco více než hážu sem najdete tam - sem budu dávat jen stěžejní fotky. Nevím proč ale přes imageshack.us mi nefunguje hromadné nahrávání fotek a musím je "sosat" po jedné. S mým připojením mitento přízpevek zabral ( hlavne kvuli fotkám a lagu imageshacku.us cca 30 minut :( ).
Naposledy upravil(a) Idaho von Věšín dne 30 črc 2013, 19:18, celkem upraveno 2 x.

DjRaspby

Re: DICompRacing - Celica TA40 ( Celicasaurus Lex )

Příspěvek od DjRaspby » 30 črc 2013, 19:00

Držím palce a jsem zvědavej na výsledek...hlavně s tím motorem ;)

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 30 črc 2013, 19:13

Rapsby: pššt o motoru zatím nemluvím :)

Jinak současný motor včetne převodovky je připraven k prodeji - pokud má kdokoliv zájem o dvoukarburátorovou podélne uloženou 1,6 včetne převodovky tak se ozvete. motor je v chodu, komprese lze zmeřit před zájemcem.
Motor je stzraá koncepce, ale je až s podivem jak mohutně jsou dělané vnitřnosti ( pokud porovnám s turbáckou CA18ET tak je 2TB zápasník sumo :) ), osobně bych ho doporučil použít s plně programovatelnou ecu k přeplnování.

DjRaspby

Příspěvek od DjRaspby » 30 črc 2013, 19:32

já vím neboj....ale jsem na to zvědavej ;)

MYSAK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MYSAK » 30 črc 2013, 20:46

Aspon bude nejaka sranda :)
Obrázek
Daily: Mazda 323F BJ, Weekend: Nissan 200SX S13, 0HP, 0Nm.. RB25DET soon

www.PHOTO-BOX.cz Foto Sedlčany a okolí, případně i dál ;)

Kousmen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kousmen » 31 črc 2013, 04:49

Tipnul bych si, že Lex naznačuje použití lexanu místo všech oken, který chybí. Zaprve by bylo drahý a možná těžký je shánět a zadruhý to pomůže k dosažení požadovanýho poměru váha/výkon. Nebo potřebujete lexikon kouzel aby jste to dali dohromady. :D Každopádně se těším na další postupy. Tyhle z mrtvých vstání mám na sledování nejradši. :P

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 31 črc 2013, 07:07

Kousmen píše:Tipnul bych si, že Lex naznačuje použití lexanu místo všech oken, který chybí. Zaprve by bylo drahý a možná těžký je shánět a zadruhý to pomůže k dosažení požadovanýho poměru váha/výkon. Nebo potřebujete lexikon kouzel aby jste to dali dohromady. :D Každopádně se těším na další postupy. Tyhle z mrtvých vstání mám na sledování nejradši. :P

No není to tak, i když ta skratka Lex je práve o tom jak se dostat na pomer výkon/váha který chceme :) okna máme temeř všechna ( auto je kompletní , chybí jen čelní sklo a přední a zadní nárazník... ). Ono to až tak "zmrtvžýchvstání nebude, auto jezdí, je kompletní, neshnilé, jen ho předchozí majitel odstrojil aby ho vyvařil a pak ho po nejaké dobe prodal...

Kousmen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kousmen » 31 črc 2013, 07:19

Z té první fotky vypadala tak trošku jako vrak. :D Snad se brzo dozvím co je to ten lex. Teď budu pořád dumat z jakýho lexuse tam dáte motor a podobný ptákoviny než přijdeš s pravdou. :D
Těším se na další fotky a popis prací. :wink:

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 31 črc 2013, 11:16

Kousmen píše:Z té první fotky vypadala tak trošku jako vrak. :D Snad se brzo dozvím co je to ten lex. Teď budu pořád dumat z jakýho lexuse tam dáte motor a podobný ptákoviny než přijdeš s pravdou. :D
Těším se na další fotky a popis prací. :wink:

Pravidlo Ocanovy břitvy - to nejjednodušší je správné - trefil jsi to a ten lex je dokonce i na jedné z fotek..

petan_250

Příspěvek od petan_250 » 31 črc 2013, 11:35

z LS400? Hmm :)
Kdo je za nami? Kdo je pred nami? Tyto otazky blednou ve srovnani, kdo je v nas .... ?
Obrázek

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 31 črc 2013, 12:51

já tipuju 1UZ-FE :smt003
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S

shaman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od shaman » 31 črc 2013, 13:22

hodně zajímavej projekt, těším se na výsledek :smt023
Do LS400 se dával jenom 1UZ-FE, tak je to jasný :-D

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 31 črc 2013, 15:58

shaman píše:hodně zajímavej projekt, těším se na výsledek :smt023
Do LS400 se dával jenom 1UZ-FE, tak je to jasný :-D

Někomu možná rozšířím obzory, nekdo to bude znát :)

1UZFE se vyrábel od roku 89 a v pár upravách se vyrábí dodnes pod kody 2UZ/3UZ...
Jedná se o celohliníkový blok o o bjemu 4,0Litru, 32ti ventily a 8mi válci, DOHC rozvod, který byl vyvinut speciálně pro řadu LS400. komprese 10:1. Max výkon je udávaný 250PS při 5200RPM a kroutáček ma 353Nm při 4400RPM.
S tím výkonem je to ošidné, jelikož ruzné zdroje uvádejí ruzný výkon podle generace motoru. Naše motory ( mame dva ) pocházejí z UCF2 verze což znamená komprese 10,4:1 a následně navýšený výkon na 265PS a 363Nm. Kovaná klika a ( bohužel pouze ) odlehčené ojnice. Na druhou stranu nárust výkonu díky kompresy je omezen vyššími ekologickýmy standarty takže na seriovém setupu pouze s prog. ecu lze pouze odstraněním "ekorestrikcí" dosáhnout výkonu 280-285PS. Náš prvotní cíl je práve nekde u hranice 280PSů.

Jeden motor je stále usazen ve voze ( a jezdí ), druhý byl zakoupen bez ecu a příslušneství s tím, že stál 6let ve stodole pod nánosem vseho možného. Byl vzat čiste na díly a jako "mustr" pro usazení ale vypadá to že není špatný a budeme moct použít i pro další věci :)
V plánu je přestavba na manuální převodovku ( bohužel vyrábel se pouze v automatové verzi ) z toyoty Supry MK3 ( v současné době řešíme zda to bude r154 nebo W58 ) a řízen bude plne programovatelnou jednotkou ( pravdepodobně IMSoft ).
Večer nahodím fotečky motoru v jakém stavu ted je.

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 31 črc 2013, 17:08

Takže pár foteček z dneška, po práci jsem opět trosku mákli...
originální motor šel z čeldy ven :
Obrázek

Motorák byl hned trosku volnější a prázdnější :
Obrázek

I na vnitřní podlaze se trosku máklo :
Obrázek

Jedna starší fotka motoru, takhle nám ležel pár měsícu v rohu dílny než se na něm začal pracovat :
Obrázek

A tady už je současný stav - odstrojené a znovu nastrojené sání, roztahaná elektrika...
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Lancer

Příspěvek od Lancer » 31 črc 2013, 18:56

Projekty v podobném duchu mám rád, těším se na postup.

Pavlovi jsem už o JDM foru několikrát říkal, uvidíme jestli se ukáže. Po zběžné obhlídce vypadá zelenka po přestavbě vážně dobře, ale pořád je tak na polovině cesty :smt003

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 31 črc 2013, 20:13

Lancer píše:Projekty v podobném duchu mám rád, těším se na postup.

Pavlovi jsem už o JDM foru několikrát říkal, uvidíme jestli se ukáže. Po zběžné obhlídce vypadá zelenka po přestavbě vážně dobře, ale pořád je tak na polovině cesty :smt003
jj dnes jsem s Pavlem mluvil, volal jsem mu kvuli chybe v nastavení podvozku ( moje neznalost ale už jsem byl náležitě proškolen, poučen a veřejně zmrskán .D )

Jinak co se týče přestavby, byla to celkem fuška - hlavně kvuli malému časovému rozpětí ale myslím, že za daný čas ( a u přímně i finance ) jsme odvedli kus práce, za kterou se absolutně nestydíme :wink: .)
Doufám že Pavel dodrží "slib" a Zelenka dostane přes zimu nové silenty a další dodelávky na podvozku :)

jinak dnes jsem se po cca hodinovém telefonátu dozvedel , že má cca 2,5hod práce s kreslením a vymýšlením el, schématu a dohledávání všelijakých zapojení byla uplne zbytečná, Igniters nemusím shánet, programovatelná ecu co mi leží na ponku je už obsahuje, s 9ti pinovým ISC Valve si také nemusím delat starost, mam ho vytrhnout a nahradit dvoupinovým ze Sierry ( system on/off - no more couple of solenoids :D ) takže místa cca 34žilového svazku bude asi 12ti žilový :D
Naposledy upravil(a) Idaho von Věšín dne 31 črc 2013, 20:18, celkem upraveno 1 x.

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 31 črc 2013, 20:18

Tohle mi nedá, cituji Wiki :
"...In 1997, the US Federal Aviation Administration granted production certification for the FV2400-2TC, a twin-turbocharged airplane powerplant based on the UZ series Lexus engine.[8] The 360 hp (270 kW) FV2400 was developed in partnership with Hamilton Standard, which provided the digital engine-control system.[8] The goal was to produce a four-seat propeller aircraft.[9]..."

Lancer

Příspěvek od Lancer » 31 črc 2013, 20:42

Idaho von Věšín píše:jj dnes jsem s Pavlem mluvil, volal jsem mu kvuli chybe v nastavení podvozku ( moje neznalost ale už jsem byl náležitě proškolen, poučen a veřejně zmrskán .D )

Jinak co se týče přestavby, byla to celkem fuška - hlavně kvuli malému časovému rozpětí ale myslím, že za daný čas ( a u přímně i finance ) jsme odvedli kus práce, za kterou se absolutně nestydíme :wink: .)
Doufám že Pavel dodrží "slib" a Zelenka dostane přes zimu nové silenty a další dodelávky na podvozku :)
Spíš to myslím tak, že teď je potřeba auto vystužit, dát na polyuretany a nasadit kompresor a pořádně zašpérovat :smt003
Karosařina je udělaná skvěle, motor parádní.
Když mi řekl cenu, nechtěl jsem mu věřit :!: :)

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 31 črc 2013, 21:02

Lancer píše:
Spíš to myslím tak, že teď je potřeba auto vystužit, dát na polyuretany a nasadit kompresor a pořádně zašpérovat :smt003
Karosařina je udělaná skvěle, motor parádní.
Když mi řekl cenu, nechtěl jsem mu věřit :!: :)

no ona ta ceny bylatak trošku "dumpingová" :D

ad kompresor - s programovatelnou ECU je to až podezřele jednoduché a levné řešení :)

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 03 srp 2013, 18:57

Tal Láda si za nejakej čas co sem lítal včera po Práglu trošku "odskočil" od práce k Čelikosaurovi a mame tu další pokrok :)
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 05 srp 2013, 00:27

neska takhle kolem 13hod volám Ládovi :"..ženuška s dětma na chatě, ja sám doma, z překladů mi už hučí v hlavě a potřebuji se odreagovat, vím že je neděle, ale včera bylo volno, jedu na dílnu makat na čeldě, nechceš se přidat?.."
"..no jasně mě to doma taky nějak se...e tak sem ti chtěl navrhnout to samé.."

Slovo dalo slovo a o 40minut pozdeji jsme oba na dílně a makáme - a tady je výsledek (bohužel jsem zapomnel foták takže omluvte kvalitu, foceno mobilem v horším světle - myslím že duležité je vidět) :

odstranil jsem stabilizátor ( znamenalo to sundat "přednápravu" a stabík vymotat a vše zase bez nej složit zpátky - 30cca minut - protožepřekážel olejové vaně motoru - bude nahrazeno bud vyráběným nebo z AE86 ).
Lada zatím dovařil provizorní držáky převodovky, které nám mají pomoc udržet nepadnoucí převodovku na motoru abychom mohli začít tvořit převodovkový tunel..
Obrázek

Ja mezitím skončil se stabíkem a zatímco si Láda dával pauzu po vaření, složil jsem z prázdných housingu převodovku R154. Vzhledem k tomu že zatím nevíme jakou zvolíme, složil jsem tu větší. Některé zdroje uzvádejí její váhu klolem 40kg, tak jsme pro snadnou manipulaci použili jen hliníkové housingy .
První fotka je porovnání převodovek W58 ( Supra MK3/4 NA ) a R154 ( supra MK3 turbo )
Obrázek

Druhá fotka ukazuje pohled do utrob vykuchané převodovky před usazením posledního dílu :
Obrázek

A finální fotka ukazuje jak to vypadalo nakonec..
Obrázek

Následovalo měření a přeměřování před autem abychom si potvrdili to co jsme již tušili - ne nevejde se s převodovkou, dokud nevyřízneme nový tunel..
Obrázek

Takže jsme převodovku sundali a začali tam dávat motor samotný, a výsledkem se již mužete kochat :
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Motor zatím sedí jen na jeřábu, ale dosáhneme toho že silentbloky - střed motoru - bude posunut oproti 2TB o cca 10cm dozadu, čímž alespon trosku pomužeme rozložení váhy, které ale stejne nebude ideální - na druhou stranu je to dan za zachování originál řízení a posilovače brzd a spojky bez jakéhokoliv bastlení. ( nemluve o tom že díly na repas těchto komponent jsou běžne k sehnání ).

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 05 srp 2013, 07:34

Tak tenhle projekt se mi opravdu hodně líbí. To bude drsná mrcha až to bude hotový.
www.jfperformance.cz

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 05 srp 2013, 07:37

LJay píše:Tak tenhle projekt se mi opravdu hodně líbí. To bude drsná mrcha až to bude hotový.
Až budem chystat finální motor a elektriku tak se ti ozvu, budu zase chtít pár budíku - btw čidlo + budík na teplotu nasávaného vzduchu asi nedeláš co? :) skus se nad tím zamyslet do budoucna, budem potřebovat:)

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 05 srp 2013, 09:03

OK, budu sledovat a pak se přihlásím :) Kombinace teploty vody a teploty nasávanýho vzduchu je v pořadí hned jak dodělám RPM switch, který mám teď rozdělaný. Čidlo by tam mělo být BOSH typ NTC M12-L. Bude stačit, když to bude měřit od +20°C, nebo to má měřit od 0°C ? Taky musím ještě rozmyslet v jakých rozmezích se mají přepínat barvy LED. Kdyby si měl nějakej návrh rozsahů, tak to jedině uvítám.
www.jfperformance.cz

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 07 srp 2013, 13:41

nevím jestli to využijem ale už z principu by se hodilo od 0 stupnu jelikož auto bude jezdit v denním provozu... pokud to nebude finančne extra náročnejší určite od 0st.

Odpovědět