CO?!
MX-5 10th anniversary. Asi nemusím blíže představovat. poněkud neduživá 1.8 - 140k, samosvor, dvojité lichoběžníky, šestikvalt... modré nebe nad hlavou a vstupenku do gay&style klubu automaticky s autem
PROČ?
MX-5 jsem si vykoukal jako svou první zadokolku. Měla to být vstupenka do světa RWD, která se mě nepokusí zabít v první zatáčce a nesežere mě na provozu a údržbě. Chtěl jsem se něčemu přiučit, zhruba si osahat chování této koncepce a pak pořídit něco mnohem "mužštějšího", rychlejšího, hardcorovějšího. Jenže to se asi ještě dlouho nestane, protože pověsti nelhaly a já jsem kouzlu MX-5 neplánovaně, ale zato totálně, propadl. Postupně jsem začal zjišťovat, že narozdíl od té "hardcorovější" konkurence, je Mazda má skoro všechno potřebné pro pořádné ježdění a vzhledem k nepřebernému množství aftermarket úprav, už stačí jen doladit polotovar k obrazu svému.
Pokud by si někdo chtěl přečíst zábavné pojednání o eurotripu do Hamburgu, tak jej odkáži zde: http://www.autickar.cz/2011/02/miata-tr ... -hamburku/
CO NA NI MILUJU?
Bezprostřednost, vnímání rychlosti, její superskvělou vyváženost a tolerantní povahu, která už mi v zatáčkách nejednou zachránila kůži, provozní náklady a spolehlivost, řízení, řazení a chod pedálů dotýkající se dokonalosti
ČÍM MĚ TRÁPÍ?
Stručně - maličkostmi. Síla motoru je stěží dostatečná. Sedadla jsou plochá jako hruď korejské sprinterky. Obě dvě věci lze snadno (bohužel ale ne levně) odstranit a upřímně řečeno si poté sám sobě už jen stěží budu moci obhájit potřebu nějakého jiného sporťáku.
Nějaké foto:
Takhle vypadala, když jsem si jí dovezl

tady nějaké foto z loňského podzimu - kde dostala pořádně pokouřit na Czechringu. Obzvláště doporučuji si pozorně prohlédnout třetí foto - které jasně dokazuje, jaká je MX-5 v sérii strašná loď