Karbonování
Moderátoři: Amigo, riderhenry
Karbonování
Prosím Vás, tento èlánek není návod od profesionála! Pokud s tím má nìkdo více zkušeností, tak to berte z urèitou rezervou a budu rád když napíšete jak to dìláte. Já se to uèím neustále a to pouze co mì pøeloží kamarád z nìjakých cizích internetových stránek. On vám kolem toho nikdo nic moc neøekne i když se v tom pohybuje.
A hlavnì omluvte pravopisné chyby. Tak jdem na to!
Jak na karbonování - návod
Co se týká karbonu, tak budeme potøebovat:
samozøejmì karbonové vlákno, to se dìlí na gramáže, já používám nìco kolem 200g vìtšinou 195g. Podle gramáže v podstatì zjistíte velikost vláken (èerno støíbrné ètvereèky, které najdete na imitaci karbonu). Dále epoxidovou pryskyøici (mùžete si koupit i na vìtší teplotu, pokud dìláte nìco do motorového prostoru) a samozøejmì tužidlo do pryskyøice (pokud máte pryskyøici na vyšší teplotu, tak musí být i tužidlo). Dále tzv. Gelcoat + tužidlo (tzv. iniciátor) – to je ta pìkná prùhledná vrstva, která vypadá jak lak na finálním výrobku. Je èirý ale i supr èirý. Já používám jen èirý. Nesmíme zapomenout ani na PVA (nevím jestli se to tak oficiálnì jmenuje) vypadá to jako voda a dá se to rozstøikovat normálním rozprašovaèem (který máte tøeba v zimì na rozmražování oken) oproti Gelcoatu, který je relativnì hustý.
Mùžeme zaèít:
Vezmeme hotové kopyto, které máme nachystáno. V první øadì naneseme PVA buï rozprašovaèem, nebo mùžete namáèet houbièku a potírat tím kopyto. Musíte dávat pozor, aby to bylo všude a to opravdu všude! Toto slouží k tomu, abyste pak oddìlil hotový výrobek od kopyta. Až to zaschne cca 30min (podle toho jakou jste daly vrstvu) mùžeme zaèít støíkat Gelcoat. Je potøeba to vyzkoušet nìkde bokem a naladit si tu správnou trysku na pistoli. Nám to ze zaèátku pøi nanášení dìlalo bublinky. Takže až to vychytáte, nanesete vrstvu a necháte trošku zaschnout. Musíte to chodit kontrolovat aby to na dotek poøád trochu lepilo. Potom vložíme karbonové vlákno a váleèkem krásnì ale lehce vmaèkáváme do Gelcoatu. Jakmile to máme hotovo tak si namícháme epoxidovou pryskyøici s tužidlem a zaèneme pomalu potírat, mùžete to tam i nalít a potom roztírat. Ale pozor! Ten kdo nìkdy laminoval, bude zvyklí tam toho dávat hodnì (jako já) potom vám toho ale hodnì zùstane (tak jako mì). Karbonové vlákno saje pomaleji než laminátové takže to poøád dokola roztíráte a pokud už vidíte, že je vlákno nasáté tak zbytek vytírejte pryè, nìkde pøes okraj. Èím víc pryskyøice tam necháte, tím to bude tìžší a na pevnosti se nic nezmìní. Pevnost dìlají vrstvy tkaniny a ne množství pryskyøice! Pokud to máte dobøe rozetøeno, mùžete dávat další vrstvu karbonového vlákna. Ideální jsou dvì až tøi vrstvy.
Pøi karbonování nemusíte tolik spìchat jak u laminování, pryskyøice na karbonování zasychá (i když to pøeženete z tvrdidlem) nejdøív tak za 30min.
Pokud to všechno máte tak to mùžete v klidu a teple (20stupòù - ideál) nechat do druhého dne. Nemìlo by se nic uspìchat, jinak tím že je to suché mùžete zaèít vyndávat. Hlavnì opatrnì, tady se pozná, jak dokonale je nanešeno PVA. Pokud jste si dali záležet a nanesli ho všude, tak by nemìl být problém hotový výrobek vyloupnout.
Po úspìšném vyloupnutí zjistíte jak dobøe jste nastøíkali Gelcoat. Pokud v nìm máte bubliny vzduchu, tak jste mìli špatnì nastavenou støíkací pistoli a je potøeba to doladit. Proto je dùležité si vše dobøe pamatovat, aby bylo jasné v èem je potøeba se pøíštì zlepšit.
Jak to vyloupnete, tak se nelekejte protože na tem budete mít nalepeno PVA (možná jenom místy). To je potøeba sloupnout a to i zevnitø kopyta, aby se dalo pøíštì zase použí. Je to tenký film, ktery s toho jde celkem dobøe akorát né vodou!
Hlavnì nepoèítejte s tím, že první výrobek bude nìco super, znáte to: chybama se èlovìk uèí a praxe dìlá mistra!
Pøíštì se mrknem na výrobu kopyta.
A hlavnì omluvte pravopisné chyby. Tak jdem na to!
Jak na karbonování - návod
Co se týká karbonu, tak budeme potøebovat:
samozøejmì karbonové vlákno, to se dìlí na gramáže, já používám nìco kolem 200g vìtšinou 195g. Podle gramáže v podstatì zjistíte velikost vláken (èerno støíbrné ètvereèky, které najdete na imitaci karbonu). Dále epoxidovou pryskyøici (mùžete si koupit i na vìtší teplotu, pokud dìláte nìco do motorového prostoru) a samozøejmì tužidlo do pryskyøice (pokud máte pryskyøici na vyšší teplotu, tak musí být i tužidlo). Dále tzv. Gelcoat + tužidlo (tzv. iniciátor) – to je ta pìkná prùhledná vrstva, která vypadá jak lak na finálním výrobku. Je èirý ale i supr èirý. Já používám jen èirý. Nesmíme zapomenout ani na PVA (nevím jestli se to tak oficiálnì jmenuje) vypadá to jako voda a dá se to rozstøikovat normálním rozprašovaèem (který máte tøeba v zimì na rozmražování oken) oproti Gelcoatu, který je relativnì hustý.
Mùžeme zaèít:
Vezmeme hotové kopyto, které máme nachystáno. V první øadì naneseme PVA buï rozprašovaèem, nebo mùžete namáèet houbièku a potírat tím kopyto. Musíte dávat pozor, aby to bylo všude a to opravdu všude! Toto slouží k tomu, abyste pak oddìlil hotový výrobek od kopyta. Až to zaschne cca 30min (podle toho jakou jste daly vrstvu) mùžeme zaèít støíkat Gelcoat. Je potøeba to vyzkoušet nìkde bokem a naladit si tu správnou trysku na pistoli. Nám to ze zaèátku pøi nanášení dìlalo bublinky. Takže až to vychytáte, nanesete vrstvu a necháte trošku zaschnout. Musíte to chodit kontrolovat aby to na dotek poøád trochu lepilo. Potom vložíme karbonové vlákno a váleèkem krásnì ale lehce vmaèkáváme do Gelcoatu. Jakmile to máme hotovo tak si namícháme epoxidovou pryskyøici s tužidlem a zaèneme pomalu potírat, mùžete to tam i nalít a potom roztírat. Ale pozor! Ten kdo nìkdy laminoval, bude zvyklí tam toho dávat hodnì (jako já) potom vám toho ale hodnì zùstane (tak jako mì). Karbonové vlákno saje pomaleji než laminátové takže to poøád dokola roztíráte a pokud už vidíte, že je vlákno nasáté tak zbytek vytírejte pryè, nìkde pøes okraj. Èím víc pryskyøice tam necháte, tím to bude tìžší a na pevnosti se nic nezmìní. Pevnost dìlají vrstvy tkaniny a ne množství pryskyøice! Pokud to máte dobøe rozetøeno, mùžete dávat další vrstvu karbonového vlákna. Ideální jsou dvì až tøi vrstvy.
Pøi karbonování nemusíte tolik spìchat jak u laminování, pryskyøice na karbonování zasychá (i když to pøeženete z tvrdidlem) nejdøív tak za 30min.
Pokud to všechno máte tak to mùžete v klidu a teple (20stupòù - ideál) nechat do druhého dne. Nemìlo by se nic uspìchat, jinak tím že je to suché mùžete zaèít vyndávat. Hlavnì opatrnì, tady se pozná, jak dokonale je nanešeno PVA. Pokud jste si dali záležet a nanesli ho všude, tak by nemìl být problém hotový výrobek vyloupnout.
Po úspìšném vyloupnutí zjistíte jak dobøe jste nastøíkali Gelcoat. Pokud v nìm máte bubliny vzduchu, tak jste mìli špatnì nastavenou støíkací pistoli a je potøeba to doladit. Proto je dùležité si vše dobøe pamatovat, aby bylo jasné v èem je potøeba se pøíštì zlepšit.
Jak to vyloupnete, tak se nelekejte protože na tem budete mít nalepeno PVA (možná jenom místy). To je potøeba sloupnout a to i zevnitø kopyta, aby se dalo pøíštì zase použí. Je to tenký film, ktery s toho jde celkem dobøe akorát né vodou!
Hlavnì nepoèítejte s tím, že první výrobek bude nìco super, znáte to: chybama se èlovìk uèí a praxe dìlá mistra!
Pøíštì se mrknem na výrobu kopyta.
Jo normálnì lakovací pistolí, ono je to celkem hustý a to by pro sprej asi byl problém.Ryba píše:Jo a eštì dotaz. Ten Gelcoat se nanáší normálnì lakovací pistolí? Ve spreji se to asi nesežene co?
Ještì takovej dodatek. Pokud budeš dìlat tøeba blatník nebo nárazník, tak z hlediska pevnosti (pøi nárazu a pod.) tak je potøeba mezi napø. 2 a 3 vrstvu dát plátno kevlaru.
zaènu nìèim menším. Ale narazniky,blatniky se taky chystam pokud to dopre pujde. takze dik za tipBigJohn píše: Jo normálnì lakovací pistolí, ono je to celkem hustý a to by pro sprej asi byl problém.
Ještì takovej dodatek. Pokud budeš dìlat tøeba blatník nebo nárazník, tak z hlediska pevnosti (pøi nárazu a pod.) tak je potøeba mezi napø. 2 a 3 vrstvu dát plátno kevlaru.
o tomhle sem premejslel.(sání) a podleme by nejjednodussi udelat si prvni z jedny vrstvy ty polokoule a dalšíma vrstvama to už slepit k sobì..Amigo píše:super!!! nejaky link kde potrebne veci v CR nakoupit za slusne penize???
libilo by se mi si neco takoveho udelat, jen me zajima jak to je s lepenim karbonu k sobe... vis jak, treba si udelam 2 polokoule a budu je chtit slepit v jednu kouli, jde to nejak slusne?
Po dlouhých útrapách jsem našel akorát toto, ale pošlou ti poštou co chceš a bez problémù http://www.havel-composites.com/index0.php?newlang=czAmigo píše:super!!! nejaky link kde potrebne veci v CR nakoupit za slusne penize???
libilo by se mi si neco takoveho udelat, jen me zajima jak to je s lepenim karbonu k sobe... vis jak, treba si udelam 2 polokoule a budu je chtit slepit v jednu kouli, jde to nejak slusne?
Jinak co se týèe sání nebo nìco podobného (køídlo - dvì èásti k sobì) tak jsem to pouze vidìl na obrázku a bylo to docela složitý a ještì jsem to nezkoušel.
Vím že se na to prodává jakási samolepící páska kterou se to chytne k sobì a pak pøekarbonuje finálním plátnem. Nebo tak nìjak.
Mám v plánu ten text doplnit fotkama ale spíš až v létì.infinity píše:tyjo superTesim se na dalsi dil
![]()
Nechces udelat i video? to bysme chteli asi moc, co?:)
A kolik to tak shruba stoji si z toho neco vyrobit - materialovejasne ze zalezi na velikosti, ale tak treba sem hodis nejaky udaj
Ohlednì ceny - podívej se na ten odkaz co jsem sem dal a udìlej si pøedstavu.
Mno velice zajímavé... v létì se pokusím oblatník a pokud to punde tak bych rád clej èumák... zkoušel si dìlat nìco co je tøeba vystužit? napø kapotu? jestli udìlat výstuhy s karbonových profilù nebo napø s hliníku?
TOYOTA CELICA 4wd TURBO CARLOS SAINZ 1992 153KW = FUNNY
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a f TDIcku i kliiimu to ma 81KW = DAILY
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a f TDIcku i kliiimu to ma 81KW = DAILY
Zatím ne, ale letos se chystám na kapotu. Odøezat ze spot laminát a nechat jen horní karbon a ten vyztužit. Co sem zjišoval, tak se prodává takový hranolek z nìjakého lehkého materiálu, který obalíš do karbonu a natøeš pryskyøicí. On do sebe pøes to vlákno vsaje pryskyøici a ztvrdne. A to se používá jako výztuha.Elviiis píše:Mno velice zajímavé... v létì se pokusím oblatník a pokud to punde tak bych rád clej èumák... zkoušel si dìlat nìco co je tøeba vystužit? napø kapotu? jestli udìlat výstuhy s karbonových profilù nebo napø s hliníku?
Hm to bude zajímavé až zjistíš co to je urèitì to sem napiš... studoval jsem teÏ rùzné materiáli a jejich vlastnosti a obìvil jsem zajímavou skelnou støíbrnou tkaninu... uvažuji o jejím užití jako vrchni vrstvu protože takový vzhled moc lidí nemá a pod ni použiji místo carbonu jednosmìrný kevlardvì vrstvy a na spodek jednovrstvé skelné vlákno... pokud jsem vše dopøe proèetl tak díky skleným vláknum to bude tvrdé (ménì než carbon) a díky kevlaru se to pøi bouraèce pouze zdeformuje a zùstane tam kde má...BigJohn píše: Zatím ne, ale letos se chystám na kapotu. Odøezat ze spot laminát a nechat jen horní karbon a ten vyztužit. Co sem zjišoval, tak se prodává takový hranolek z nìjakého lehkého materiálu, který obalíš do karbonu a natøeš pryskyøicí. On do sebe pøes to vlákno vsaje pryskyøici a ztvrdne. A to se používá jako výztuha.
Ano, toto vlákno jsem už vidìl. Nìkteøí jedici tomu øíkají bílý karbon, což je samozøejmì blbost!Elviiis píše:Hm to bude zajímavé až zjistíš co to je urèitì to sem napiš... studoval jsem teÏ rùzné materiáli a jejich vlastnosti a obìvil jsem zajímavou skelnou støíbrnou tkaninu... uvažuji o jejím užití jako vrchni vrstvu protože takový vzhled moc lidí nemá a pod ni použiji místo carbonu jednosmìrný kevlardvì vrstvy a na spodek jednovrstvé skelné vlákno... pokud jsem vše dopøe proèetl tak díky skleným vláknum to bude tvrdé (ménì než carbon) a díky kevlaru se to pøi bouraèce pouze zdeformuje a zùstane tam kde má...
jo to je dìla i imitaci èerného carbonu... jasnì tam píšou že se jedná pouze o designovku... vidìl jsi to v reálu?BigJohn píše: Ano, toto vlákno jsem už vidìl. Nìkteøí jedici tomu øíkají bílý karbon, což je samozøejmì blbost![/size]
Jak bylo zmínìno Kevlar se používá jako jádro protože ne rozdilk od tvrdého ale køehkého karbonu je kevlar pružnìjší... osobnì bych doporuèil na nárazníky a blatníky kevlar protože pøi kontaktu s jiným vozem nìbo jinou pøekážkou (parkování apd) nezpùsobí prasknutí... kevlar se používá na díli v rally protože i poznièení se nerzbijí na nebezpeèné ùlomky... ale jejich vzhled není tak efektní jako carbon avšak mùžeš použít vrchni hybridní vrstvu kde je kevlar a èediè kevlarovo uhlíkovou tkaninu...
Re: Karbonování
Sice to už asi není aktuální. Koukám, že příspěvky jsou dost starý. Ale něco sem hodím, airbox bych nedoporučoval, za prvé byste museli úplně přesně chytnout původní tvar (je důležitější než vypadá) navíc karbon z 2 vrstev by se vám zhroutil, polokoule se normálně lepit k sobě dají. A pokud chcete opravdu tvrdou desku. Tak výsledku se pak říká sendvičový panel, dávájí se tam různé materiály stačí pohledat (např. Honeycomb). Na přidávání kevlaru a skla bacha, zbytečně pak nabíráte váhu. A proč jinak dělat karbon, když to pak hrozně ztěžkne kevlarem a sklem. Pokud jen estetika, tak udělat laminat a jen horní vrstvu karbon. Pokud estetika karbon a nic moc nebude držet, doporučil bych ty 2-3 vrstvy. Pokud má něco vydržet. Spíš 5-6 
Subaru Impreza WRX STI Type R Version V
Subaru Impreza GL Wagon 1998
Subaru Impreza GL Wagon 1998