Je tu spoustu chytrých lidí tak se zkusím zeptat na radu ohledně problém který teď řeším. Supra se nastartovala se startovacím olejem na ložiskách AMS Oil Assembly Lube. Prvotně nechtěla nastartovat, chytla až pomocí startovacího spreje do turba. Pak jsem zjistil že byl uklepaný kabel od čidla teploty vody a tak auto startovalo bez sytiče a proto nechtělo za studena chytnout. Po opravě čidla už startovala Úplně normálně a motor běžel krásně.
Nechal jsem motor cca 15min běžet a pak se s něj vypustil olej. Olej nebyl úplně čistý, měl v sobě lehce kovové zbarvení. Přisuzoval jsem to na záběh motoru, novým kroužkům a olejů při skládání atd. V Olejového filtru jsem nenašel nic. Motor jako takový běžel krásně čistě až na malou netěsnost kolem servo nádobky kde příčina netěsnosti byla jen uštípnuté těsnění při nandavání, takže jsem ho vyměnil a už to bylo v pohodě. Ale zhruba po 4min a lehkém zahřátí oleje začal olej kapat z pod Řemenice.
Dal jsem si facku že jsem určitě nalisoval špatně klikové gufero do olejové pumpy a to teď protéká, je to u 2jz i poměrně častý problém. Rozebral jsem tedy předek motoru a zjistil že neteče Gufero ale olejová pumpa. Respektive vrchní šroub pod kterým je pružinka a odtok oleje na regulování tlaku oleje. Zanadával jsem jak OEM věci od Toyoty už stojí za prd, šroub vyndal přetěsnil a znovu vrátil. Zpět jsem navrátil vodní pumpu, nainstaloval rozvody a všechny věci okolo a motor nastartoval s čerstvým olejem.
Utekly 2 min. a olej začal zase téct. Co si budem happy jsem nebyl. Protože jsem měl na druhý den u kamaráda volný zvedák abych dodělala výfuk, neřešil jsem to a jenom kontroloval hladinu aby tam oleje nebylo málo. Za dva dny byl výfuk hotový a já přivezl na plaťáku supru zpět domů. Před vypuštění oleje jsem ještě dvakrát objel blok aby ta výměna oleje měla smysl a motor se dobře propláchl. V té době jsem si všiml divné věci a to že olej neutíká stejně, v jednu chvíli kapal potom zase tekl proudem a pak zase neutíkal vůbec. A neměli na to vliv ani otáčky motoru že by tam byl nějaký vzorec chování.
Rychle jsem do zapojil přídavné budíky abych zjistil že tlak oleje v motoru je obrovský. Při studeném startu je na volnoběh 5 barů a při lehkém sešlápnutí plynu letí ručička okamžitě na 10 barů. Po zahřátí motoru klesne tlak na volnoběh na 3 bary a při otáčkách je na 8barech. Hned bylo jasné že oil pumpa neteče kvůli netěsnosti, ale velikému tlaku. Přišlo mi jako by se to chovalo kdyby byl zaseknutý regulátor tlaku v olejové pumpě, ale ten předtím chodil normálně to jsem kontroloval. Vypustil jsem tedy olej že to znova rozeberu a hned mě zarazilo že v oleji bylo mnohem více kovového zbarvení než při první výměně a byl dost špinavý. Rozdělal jsem tedy honem olejový filtr a hned byl průser na světě, byl plný “šponek”.
Druhý den jsem odjížděl na dovolenou a tak jsem povolal kluky a motor jsme vyndali ven, položili ho na pár pneumatik na bok a já sundal vanu a kliková a ojniční ložiska abych věděl na čem jsem a na dovolené se nezbláznil nevědomostí. Kliková ložiska byla v pořádku ale ojniční byla lehce chycené, tak jsem aspoň na jednu ojnici frknul plastiguage ale ta mi ukázala ze je vůle v toleranci. A s tímhle jsem teď odjel na dovču.
Tak si tady po večerech vrtám hlavu s tím, co by se tam asi tak mohlo dít a pár teorií mám ale určitě by mě zajímal váš názor jestli jsem něco přehlédl udělal špatně nebo nevím, každopádně děkuji všem co to dočetli až sem a snad to letos vyřešíme co nejdřív abych se aspoň trochu projel.