speedy_s - Mazda RX-7 1989 Turbo II (Lucka)
Moderátoři: Amigo, riderhenry
- speedy_s
- Kontaktovat uživatele:
Re: speedy_s - Mazda RX-7 1989 Turbo II (Lucka)
tak něco "novýho" konečně, Apexi N1 EVO Cat back. již jsem měl půjčený jiný, tento je můj 
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S
Prepokladam ze uz je na mazdici 
Kdo je za nami? Kdo je pred nami? Tyto otazky blednou ve srovnani, kdo je v nas .... ?

Dobre vidim? priemer sa postupne od zvodov po koniec zvacsuje 
Toyota Corolla TS DGR XYZ UR-Racing WhiteLine A-M-A Exhaust OZ HKS Mishimoto™
モータースポーツが大好き Narita dog Fight! 成田ドッグファイト!___showoff imports
モータースポーツが大好き Narita dog Fight! 成田ドッグファイト!___showoff imports
-
Beaver
Jestli on ten "Apexi catback" nebude ve skutečnosti jen Apexi canister navařenej na nějakýho hybrida.
- speedy_s
- Kontaktovat uživatele:
Je to moje tema tak co..
Beaver: ty nez neco vyblejes tak si to promysli a pokud si nejsi jisty co pises, tak si to over, vareny to je proto, ze se musel riznout kvuli poste... najdi si fotky jak vypada v katalogu atd.
Podle toho tvyho vyjadrovani a nazoru jsem fakt zvedavej co predvedes se suprou, jestli bude tak dobra jak tvoje prispevky, tak sorry
Beaver: ty nez neco vyblejes tak si to promysli a pokud si nejsi jisty co pises, tak si to over, vareny to je proto, ze se musel riznout kvuli poste... najdi si fotky jak vypada v katalogu atd.
Podle toho tvyho vyjadrovani a nazoru jsem fakt zvedavej co predvedes se suprou, jestli bude tak dobra jak tvoje prispevky, tak sorry
- speedy_s
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak, apexi to nazyva megaphone, jakou vyhodu to ma, nevim, kazdopadne koncovej tlumic je vevnitr docela uzkej, povodne jsem chtel signal auto, ale ten je celej 3" kdezto tenhle na vstupu 2,5" a navazuje tak na muj stavajici, tak proto vyhral. A navic spousta vyfuku na fc je takto resena, takze duvod tam nejakej bude... ikdyz popira fyziku, dle meho chapaniRSteam píše:Dobre vidim? priemer sa postupne od zvodov po koniec zvacsuje
Racing beat neuspokojil?
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
On the 7th day GOD created the RWD car just for fun!!
(O)=(O)/ 200SX . \(O)=(O)
On the 7th day GOD created the RWD car just for fun!!
(O)=(O)/ 200SX . \(O)=(O)
-
Beaver
O Supru neměj péčispeedy_s píše:Je to moje tema tak co..
Jelikož nemám katalog Apexi výfuků a obzvláště ne na RX7, tak jsem vyjádřil pochybnosti. Mimo jiné proto, že Apexi výfuky jsem viděl právě dvoudílný, přičemž přední díl má rezonátor a zadní je zbytek potrubí plus tlumič. Ten oválný střed na tom tvým a tak nějak vzhled potrubí oproti tlumiči působí právě dojmem, že to někdo seskládal.
Ad rozšiřování - fyziku to nepopírá. Čím jsou plyny dál od turba, tím víc chládnou a rozpínají se. Navíc pro nebrutální výkony je průměr 2.5" v pohodě a tak není důvod s ním začínat hned u motoru. Což samozřejmě nijak nediskvalifikuje 3" výfuky zepředu dozadu, spíš jsou občas používané celkem zbytečně na autech, co jejich kapacity ani nikdy nedosáhnou.
- speedy_s
- Kontaktovat uživatele:
racingbeat měl super zvuk, ale na mě to bylo na turbu nějak moc potichý, na atmo pohoda, na turbu jak serie, a potřeboval jsem peníze na zprovoznění
Takže spíš finanční důvody než, že nevyhovoval a to Apexi taky neni zlý si myslim
Beaver: nepotřebuješ mít katalog, stačí web. Má tolik tlumičů jelikož rotary dělaj fakt docela bordel a potřebujou nějak utlumit, s timhle catbackem tam jsou 3tlumiče a jeden ten malej rezonátor + turbo a stejně se dokáže dost ozvat.
Btw http://apexi.co.jp/apexi/ tady máš novější verzi bez prvního tlumiče http://www.apexi.co.jp/pdf/m_pdf/201207 ... 1AZ002.pdf tady když moje verze byla nová http://i32.photobucket.com/albums/d33/w ... C00122.jpg
Takže spíš finanční důvody než, že nevyhovoval a to Apexi taky neni zlý si myslim
Beaver: nepotřebuješ mít katalog, stačí web. Má tolik tlumičů jelikož rotary dělaj fakt docela bordel a potřebujou nějak utlumit, s timhle catbackem tam jsou 3tlumiče a jeden ten malej rezonátor + turbo a stejně se dokáže dost ozvat.
Btw http://apexi.co.jp/apexi/ tady máš novější verzi bez prvního tlumiče http://www.apexi.co.jp/pdf/m_pdf/201207 ... 1AZ002.pdf tady když moje verze byla nová http://i32.photobucket.com/albums/d33/w ... C00122.jpg
Neni to náhodou opačně. Je celkem běžný, že se u turb dává silnější přední a slabší zadní část kvůli omezení ztráty rychlosti plynů. Ta je způsobená chladnutím a ztrátou objemu plynů.Beaver píše: Čím jsou plyny dál od turba, tím víc chládnou a rozpínají se.
- Dejf
- Kontaktovat uživatele:
ještě jsem neviděl plyn, kterej by se při chladnutí rozpínal 
Honda S2000
Honda FR-V
Honda Jazz
Honda FR-V
Honda Jazz
-
Beaver
No vidíš a přitom celej vesmír to dělá úplně stejněDejf píše:ještě jsem neviděl plyn, kterej by se při chladnutí rozpínal
Na webu je ledacos, občas i poněkud zavádějící infospeedy_s píše:Beaver: nepotřebuješ mít katalog, stačí web. Má tolik tlumičů jelikož rotary dělaj fakt docela bordel a potřebujou nějak utlumit, s timhle catbackem tam jsou 3tlumiče a jeden ten malej rezonátor + turbo a stejně se dokáže dost ozvat.
- Dejf
- Kontaktovat uživatele:
ohřej jakoukoliv nádobu... bude tlak klesat?
Honda S2000
Honda FR-V
Honda Jazz
Honda FR-V
Honda Jazz
-
Beaver
Pane, vy tu zaměňujete exotermické a endotermické stavy. My se nebavíme o situaci, kdy teplo dodáváš z vnějšku (endotermický stav), nýbrž o situaci, kdy už plyn ohřátý JE a teplo naopak ztrácí (exotermický stav). Ještě jsem neviděl motor, který by výfukové plyny za turbem ve výfuku dále ohříval 
Tak do tohohle se musim taky zapojit....
Pokud mne me skromne znalosti neklamou, tak resime situaci kdy nam u turbomotorovy aplikace jde primarne o rychlost proudeni vyfukovych plynu a ta jde ruku v ruce s teplotou...
Takze za turbem potrebuju pro rychlej vyplach idealne 3", jak mi teplota plynu klesa, tak se mi zpomaluje rychlost a zvysuje zpetny tlak (kterej opravdu nepotrebuju ) a proto zuzuju na 2,5" abych plyny "stlacil" a zahral a tim zajistil jejich rychly proudeni a eliminoval zpetnej tlak...
Pokud budu resit 3" vyfuk tak mi na 2.0 l aute bude akorat k tomu, ze bude hlasitejsi zvukovej projev... 2.0l objem mi porad nebude generovat dostatek zplodin pro vyuziti potencialu a moznosti 3" vyfuku...
300hp se obecne povazuje za limit, kdy 2,5" je porad naprosto dostacujici...
Dal se daleko vic poukazuje na separaci wastega mimo hlavni vyfukovou vetev... plyny z wastegate teplotou a virenim negativne ovlivnuji kontinuitu proudeni plynu za turbe a negativne ovlivnuji spool-up turba a vyplach vyfukovych zplodin. Dochazi k vireni plynu za turbem a markantnimu zpomaleni proudeni a tim narustu zpetneho tlaku...
U vyfuku jpn produkce jsou tlumice jenom z duvodu hlukovych norem a tim padem ziskani Jasma homologace a nikterak neovlivnuju rychlost proudeni...
A do me...!!!
Pokud mne me skromne znalosti neklamou, tak resime situaci kdy nam u turbomotorovy aplikace jde primarne o rychlost proudeni vyfukovych plynu a ta jde ruku v ruce s teplotou...
Takze za turbem potrebuju pro rychlej vyplach idealne 3", jak mi teplota plynu klesa, tak se mi zpomaluje rychlost a zvysuje zpetny tlak (kterej opravdu nepotrebuju ) a proto zuzuju na 2,5" abych plyny "stlacil" a zahral a tim zajistil jejich rychly proudeni a eliminoval zpetnej tlak...
Pokud budu resit 3" vyfuk tak mi na 2.0 l aute bude akorat k tomu, ze bude hlasitejsi zvukovej projev... 2.0l objem mi porad nebude generovat dostatek zplodin pro vyuziti potencialu a moznosti 3" vyfuku...
300hp se obecne povazuje za limit, kdy 2,5" je porad naprosto dostacujici...
Dal se daleko vic poukazuje na separaci wastega mimo hlavni vyfukovou vetev... plyny z wastegate teplotou a virenim negativne ovlivnuji kontinuitu proudeni plynu za turbe a negativne ovlivnuji spool-up turba a vyplach vyfukovych zplodin. Dochazi k vireni plynu za turbem a markantnimu zpomaleni proudeni a tim narustu zpetneho tlaku...
U vyfuku jpn produkce jsou tlumice jenom z duvodu hlukovych norem a tim padem ziskani Jasma homologace a nikterak neovlivnuju rychlost proudeni...
A do me...!!!
few S2K wrecks
used to be Lancer Evolution II GSR CE9A
ママさん Suzuki Swift Sport ZC32S
used to be Lancer Evolution II GSR CE9A
ママさん Suzuki Swift Sport ZC32S
-
Beaver
Turbo je tepelný stroj, právě rozpínání a chladnutí za turbem a výsledný rozdíl teplot tomu dává ten šmrnc
Ohledně wastegate bych viděl primárně problém v tom, že při jejím otevření je žádoucí, aby měla co největší efektivitu (jinak hrozí boost creep) a případné turbulence jsou tím pádem dvojsečná zbraň - kromě možného brzdění turbíny můžou i brzdit odtok plynů obtokem. Rozhodně je lepší mít o něco horší účinnost turba než nefunkční wastegate. Proto se taky používají screamer pipe nebo divorced downpipe, které tohle minimalizují (divorced DP) nebo eliminují (screamer pipe). V sérii to zpravidla omezuje design a při selhání designu (např. pokud umře actuator wastegate) zakročí fuel cut.
Spíš je smutné, že tu někteří lidi neznají ani základy fyziky a stojí si smrtelně za tím, že rozpínající plyn se ohřívá
Těmto jedincům bych doporučil nejdřív mrknout na Boyleův zákon a potom teprve řešit turbodmychadla 
Spíš je smutné, že tu někteří lidi neznají ani základy fyziky a stojí si smrtelně za tím, že rozpínající plyn se ohřívá
- speedy_s
- Kontaktovat uživatele:
je úplně u prdele jestli to je atmo, turbo nebo torpédo. Výfukový plyny po cestě chladnou a spomalujou, čili je dobrý ke konci výfuk postupně zúžit, aby se zachovala rychlost proudění výfukových plynů a nevytvářel se zbytečný protitlak ve výfuku, to je holej fakt a i se tak výfuky navrhujou, minimálně za pomoci užšího průchodu uvnitř tlumiče.
To že tenhle a jiné na FC je řešen jinak, může mít tři důvody:
1/ Wankel - dvoutakt bez ventilů
2/ možnost plynulejšího napojení na seriový rozměr výfuku
3/ Mě neznámé, známé jenom návrhářům
Racing beat co jsem měl se taky objemově zvětšoval 2,5"->2x2,25"
To že tenhle a jiné na FC je řešen jinak, může mít tři důvody:
1/ Wankel - dvoutakt bez ventilů
2/ možnost plynulejšího napojení na seriový rozměr výfuku
3/ Mě neznámé, známé jenom návrhářům
Racing beat co jsem měl se taky objemově zvětšoval 2,5"->2x2,25"
-
Beaver
Tak to opravdu není. U atmo to musíš ladit na optimální výplach válců v otáčkách, které tě zajímají. U turba je ti to k hovnu, neb na svodech máš takovou velikou věc, do které se ty plyny sbíhají a na svodech samotných je tak jedině možné ideálně dosáhnout stejné délky od každého válce. Dál je to práce turba a to samotné má základní požadavek - volný výstup plynů z turbíny. Nějaké katalyzátory, rezonátory, tlumiče a potrubí jsou tam hlavně z praktického hlediska, aby to splnilo nějaké normy hluku a emisí a neupadla ti v autě hlava. Wankel sice nemá ventily, ale nepracuje na moc odlišném principu - spálí nějakou směs a vyžene zplodiny do výfuku, kde případně jdou do turba. Dál už je to stejná písnička.speedy_s píše:je úplně u prdele jestli to je atmo, turbo nebo torpédo
Ad ten výfuk co máš - možná je to prostě tak, že vyhovuje určitému výkonu i s menším průměrem na začátku, je tak snadný na výrobu a napojení na 13B motor a turbo. Dál se potom rozšiřuje možná i proto, že prostě mají jednu rouru a tlumič, používají to na různá auta a je jednodušší toho mít na skladě X tisíc kusů a jen to na ohýbačce upravit pro konkrétní šasi a navařit na specifický přední díl. A nebo je to třeba úplně jinak, nevím
Pokud se tu oháníš fyzikou, tak ti doporučuji se na ten zákon nejdříve kouknout.Beaver píše: Spíš je smutné, že tu někteří lidi neznají ani základy fyziky a stojí si smrtelně za tím, že rozpínající plyn se ohříváTěmto jedincům bych doporučil nejdřív mrknout na Boyleův zákon a potom teprve řešit turbodmychadla
Kód: Vybrat vše
pV=nRTI dítěti ze základní školy je jasné, že pokud ti klesne teplota, tak zároveň klesne i objem plynu.
A stavová rovnice znamená, že nezáleží na způsobu, jakým změna nastala, ale na konečném "stavu"
Tak mě napadá, bude tahle zima vážně stoletá? Máme se bát analýz Roberta Wiedemera? A co na tohle řiká Jan Tleskač?
-
Beaver
Miho, prosím, zůstaň u elektromotorů... Ten plyn (resp. horké spaliny) se rozpíná a rozptyluje v prostředí (v našem případě ve výfuku) a chládne. Co je na tom sakra tak těžkýho pochopit ? Pokud chceš rozpínající se horké plyny, pak musíš jedině kouknout na termobarickou nálož. Ale to se znovu dostáváme k tomu, že v turbu ani za turbem se výfukové plyny neohřívají, nepřihřívají, nevybuchují ani jinak nezískávají nějakou další energii. Prostě jen mají snahu expandovat, zároveň díky tomu chládnou a ve výsledku vyletí komínem (výfukem). Dokud tu tepelnou energii mají, využije se v turbíně pro pohon kompresoru.
Takze 3" na 2.0l je moc?Beaver píše:Tak to opravdu není. U atmo to musíš ladit na optimální výplach válců v otáčkách, které tě zajímají.
- Libas
- Big chief
- Kontaktovat uživatele:
Koukám, že se zase schyluje k jagyho velmi populární diskuzi o průměrech výfuků
Prostě jagymu funguje u atmo SR20 3" výfuk
Už to tu všichni ví, jen asi Beaver ne 
-
Beaver
To je špatně položená otázka - pokud ti jde o vysoké otáčky, tak zpravidla u atmosféry budeš koncipovat výfuk u čtyřválce svodama 4-2-1 a použiješ větší průměr potrubí, zároveň tím ale přijdeš o krouťák ve spodním spektru otáček. Já s laděním atmosfér nemám až tak konkrétní zkušenosti, abych ti nějak zhruba uměl spočítat optimální průměr laufu u dvoulitru, takže ti neřeknu, jestli je 3" moc, ale osobně si myslím, že to je overkill. Nicméně to je tady už offtopic.
Ja jenom zkousel...
Ne, o zadny kroutak neprijdes. Overkill to to je i neni, bud chces maximum nebo se spokojis s mene.
Libas: To nema s SR20 nic spolecneho, funguje to globalne. To ze to nechces prijmout omezujes jen sam sebe a svuj omezeny rozhled (znalosti).
Libas: To nema s SR20 nic spolecneho, funguje to globalne. To ze to nechces prijmout omezujes jen sam sebe a svuj omezeny rozhled (znalosti).