speedy_s - Mazda RX-7 1989 Turbo II (Lucka)

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Zamčeno
speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Re: speedy_s - Mazda RX-7 1989 Turbo II (Lucka)

Příspěvek od speedy_s » 10 říj 2013, 06:55

tak něco "novýho" konečně, Apexi N1 EVO Cat back. již jsem měl půjčený jiný, tento je můj :D
Přílohy
lauf.jpg
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S

petan_250

Příspěvek od petan_250 » 10 říj 2013, 18:05

Prepokladam ze uz je na mazdici :)
Kdo je za nami? Kdo je pred nami? Tyto otazky blednou ve srovnani, kdo je v nas .... ?
Obrázek

RSteam

Příspěvek od RSteam » 10 říj 2013, 20:10

Dobre vidim? priemer sa postupne od zvodov po koniec zvacsuje :?:
Toyota Corolla TS DGR XYZ UR-Racing WhiteLine A-M-A Exhaust OZ HKS Mishimoto™
モータースポーツが大好き Narita dog Fight! 成田ドッグファイト!___showoff imports

Beaver

Příspěvek od Beaver » 10 říj 2013, 20:41

Jestli on ten "Apexi catback" nebude ve skutečnosti jen Apexi canister navařenej na nějakýho hybrida.

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 10 říj 2013, 22:26

Je to moje tema tak co..
Beaver: ty nez neco vyblejes tak si to promysli a pokud si nejsi jisty co pises, tak si to over, vareny to je proto, ze se musel riznout kvuli poste... najdi si fotky jak vypada v katalogu atd.
Podle toho tvyho vyjadrovani a nazoru jsem fakt zvedavej co predvedes se suprou, jestli bude tak dobra jak tvoje prispevky, tak sorry :lol:

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 10 říj 2013, 22:39

RSteam píše:Dobre vidim? priemer sa postupne od zvodov po koniec zvacsuje :?:
Je to tak, apexi to nazyva megaphone, jakou vyhodu to ma, nevim, kazdopadne koncovej tlumic je vevnitr docela uzkej, povodne jsem chtel signal auto, ale ten je celej 3" kdezto tenhle na vstupu 2,5" a navazuje tak na muj stavajici, tak proto vyhral. A navic spousta vyfuku na fc je takto resena, takze duvod tam nejakej bude... ikdyz popira fyziku, dle meho chapani :D

Woyta

Příspěvek od Woyta » 10 říj 2013, 23:04

Racing beat neuspokojil?
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)

On the 7th day GOD created the RWD car just for fun!!
(O)=(O)/ 200SX . \(O)=(O)

Beaver

Příspěvek od Beaver » 11 říj 2013, 00:04

speedy_s píše:Je to moje tema tak co..
Beaver: ty nez neco vyblejes tak si to promysli a pokud si nejsi jisty co pises, tak si to over, vareny to je proto, ze se musel riznout kvuli poste... najdi si fotky jak vypada v katalogu atd.
Podle toho tvyho vyjadrovani a nazoru jsem fakt zvedavej co predvedes se suprou, jestli bude tak dobra jak tvoje prispevky, tak sorry :lol:
O Supru neměj péči :wink:

Jelikož nemám katalog Apexi výfuků a obzvláště ne na RX7, tak jsem vyjádřil pochybnosti. Mimo jiné proto, že Apexi výfuky jsem viděl právě dvoudílný, přičemž přední díl má rezonátor a zadní je zbytek potrubí plus tlumič. Ten oválný střed na tom tvým a tak nějak vzhled potrubí oproti tlumiči působí právě dojmem, že to někdo seskládal.

Ad rozšiřování - fyziku to nepopírá. Čím jsou plyny dál od turba, tím víc chládnou a rozpínají se. Navíc pro nebrutální výkony je průměr 2.5" v pohodě a tak není důvod s ním začínat hned u motoru. Což samozřejmě nijak nediskvalifikuje 3" výfuky zepředu dozadu, spíš jsou občas používané celkem zbytečně na autech, co jejich kapacity ani nikdy nedosáhnou.

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 11 říj 2013, 06:27

racingbeat měl super zvuk, ale na mě to bylo na turbu nějak moc potichý, na atmo pohoda, na turbu jak serie, a potřeboval jsem peníze na zprovoznění
Takže spíš finanční důvody než, že nevyhovoval a to Apexi taky neni zlý si myslim 8)

Beaver: nepotřebuješ mít katalog, stačí web. Má tolik tlumičů jelikož rotary dělaj fakt docela bordel a potřebujou nějak utlumit, s timhle catbackem tam jsou 3tlumiče a jeden ten malej rezonátor + turbo a stejně se dokáže dost ozvat.
Btw http://apexi.co.jp/apexi/ tady máš novější verzi bez prvního tlumiče http://www.apexi.co.jp/pdf/m_pdf/201207 ... 1AZ002.pdf tady když moje verze byla nová http://i32.photobucket.com/albums/d33/w ... C00122.jpg

Koudy

Příspěvek od Koudy » 11 říj 2013, 08:40

Beaver píše: Čím jsou plyny dál od turba, tím víc chládnou a rozpínají se.
Neni to náhodou opačně. Je celkem běžný, že se u turb dává silnější přední a slabší zadní část kvůli omezení ztráty rychlosti plynů. Ta je způsobená chladnutím a ztrátou objemu plynů.

Dejf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejf » 11 říj 2013, 10:07

ještě jsem neviděl plyn, kterej by se při chladnutí rozpínal :D
Honda S2000
Honda FR-V
Honda Jazz

Beaver

Příspěvek od Beaver » 11 říj 2013, 11:13

Dejf píše:ještě jsem neviděl plyn, kterej by se při chladnutí rozpínal :D
No vidíš a přitom celej vesmír to dělá úplně stejně :wink: Naopak když plyn stlačíš, tak se ohřeje (a proto potřebujeme mezichladiče). Pokud mi pořád nevěříte, stříkněte na sebe z kyslíkové bomby něco málo obsahu. Schválně, jestli na pohotovost pojedete se spáleninou nebo s omrzlinou :smt003
speedy_s píše:Beaver: nepotřebuješ mít katalog, stačí web. Má tolik tlumičů jelikož rotary dělaj fakt docela bordel a potřebujou nějak utlumit, s timhle catbackem tam jsou 3tlumiče a jeden ten malej rezonátor + turbo a stejně se dokáže dost ozvat.
Btw http://apexi.co.jp/apexi/ tady máš novější verzi bez prvního tlumiče http://www.apexi.co.jp/pdf/m_pdf/201207 ... 1AZ002.pdf tady když moje verze byla nová http://i32.photobucket.com/albums/d33/w ... C00122.jpg
Na webu je ledacos, občas i poněkud zavádějící info :) Znám hlavně celonerezový varianty a ten placatej tlumič je na tom docela netradiční, takže mě to zarazilo a zapochyboval jsem. Ono i kdyby to bylo posvařovaný někým jako custom výfuk, tak to ještě neznamená, že to bude špatný (kromě mýho výfuku, kde někdo spáchal koleno řezem trubky 45°, dvakrát za sebou... :smt003 ). Navíc na turbomotorech už samo turbo docela zvuk utlumí (hlavně vyšší tóny), rezonátor se dává kvůli nízkým frekvencím, protože jinak zpravidla výfuk duní a bolí tě potom hlava.

Dejf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejf » 11 říj 2013, 12:28

ohřej jakoukoliv nádobu... bude tlak klesat?
Honda S2000
Honda FR-V
Honda Jazz

Beaver

Příspěvek od Beaver » 11 říj 2013, 12:52

Pane, vy tu zaměňujete exotermické a endotermické stavy. My se nebavíme o situaci, kdy teplo dodáváš z vnějšku (endotermický stav), nýbrž o situaci, kdy už plyn ohřátý JE a teplo naopak ztrácí (exotermický stav). Ještě jsem neviděl motor, který by výfukové plyny za turbem ve výfuku dále ohříval :lol:

Qvale

Příspěvek od Qvale » 11 říj 2013, 13:30

Tak do tohohle se musim taky zapojit....:)
Pokud mne me skromne znalosti neklamou, tak resime situaci kdy nam u turbomotorovy aplikace jde primarne o rychlost proudeni vyfukovych plynu a ta jde ruku v ruce s teplotou...
Takze za turbem potrebuju pro rychlej vyplach idealne 3", jak mi teplota plynu klesa, tak se mi zpomaluje rychlost a zvysuje zpetny tlak (kterej opravdu nepotrebuju ) a proto zuzuju na 2,5" abych plyny "stlacil" a zahral a tim zajistil jejich rychly proudeni a eliminoval zpetnej tlak...
Pokud budu resit 3" vyfuk tak mi na 2.0 l aute bude akorat k tomu, ze bude hlasitejsi zvukovej projev... 2.0l objem mi porad nebude generovat dostatek zplodin pro vyuziti potencialu a moznosti 3" vyfuku...
300hp se obecne povazuje za limit, kdy 2,5" je porad naprosto dostacujici...
Dal se daleko vic poukazuje na separaci wastega mimo hlavni vyfukovou vetev... plyny z wastegate teplotou a virenim negativne ovlivnuji kontinuitu proudeni plynu za turbe a negativne ovlivnuji spool-up turba a vyplach vyfukovych zplodin. Dochazi k vireni plynu za turbem a markantnimu zpomaleni proudeni a tim narustu zpetneho tlaku...
U vyfuku jpn produkce jsou tlumice jenom z duvodu hlukovych norem a tim padem ziskani Jasma homologace a nikterak neovlivnuju rychlost proudeni...
A do me...!!!
few S2K wrecks
used to be Lancer Evolution II GSR CE9A
ママさん Suzuki Swift Sport ZC32S

Beaver

Příspěvek od Beaver » 11 říj 2013, 14:25

Turbo je tepelný stroj, právě rozpínání a chladnutí za turbem a výsledný rozdíl teplot tomu dává ten šmrnc :) Ohledně wastegate bych viděl primárně problém v tom, že při jejím otevření je žádoucí, aby měla co největší efektivitu (jinak hrozí boost creep) a případné turbulence jsou tím pádem dvojsečná zbraň - kromě možného brzdění turbíny můžou i brzdit odtok plynů obtokem. Rozhodně je lepší mít o něco horší účinnost turba než nefunkční wastegate. Proto se taky používají screamer pipe nebo divorced downpipe, které tohle minimalizují (divorced DP) nebo eliminují (screamer pipe). V sérii to zpravidla omezuje design a při selhání designu (např. pokud umře actuator wastegate) zakročí fuel cut.

Spíš je smutné, že tu někteří lidi neznají ani základy fyziky a stojí si smrtelně za tím, že rozpínající plyn se ohřívá :lol: Těmto jedincům bych doporučil nejdřív mrknout na Boyleův zákon a potom teprve řešit turbodmychadla :smt003

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 11 říj 2013, 15:29

je úplně u prdele jestli to je atmo, turbo nebo torpédo. Výfukový plyny po cestě chladnou a spomalujou, čili je dobrý ke konci výfuk postupně zúžit, aby se zachovala rychlost proudění výfukových plynů a nevytvářel se zbytečný protitlak ve výfuku, to je holej fakt a i se tak výfuky navrhujou, minimálně za pomoci užšího průchodu uvnitř tlumiče.
To že tenhle a jiné na FC je řešen jinak, může mít tři důvody:
1/ Wankel - dvoutakt bez ventilů
2/ možnost plynulejšího napojení na seriový rozměr výfuku
3/ Mě neznámé, známé jenom návrhářům :lol:
Racing beat co jsem měl se taky objemově zvětšoval 2,5"->2x2,25"

Beaver

Příspěvek od Beaver » 11 říj 2013, 16:02

speedy_s píše:je úplně u prdele jestli to je atmo, turbo nebo torpédo
Tak to opravdu není. U atmo to musíš ladit na optimální výplach válců v otáčkách, které tě zajímají. U turba je ti to k hovnu, neb na svodech máš takovou velikou věc, do které se ty plyny sbíhají a na svodech samotných je tak jedině možné ideálně dosáhnout stejné délky od každého válce. Dál je to práce turba a to samotné má základní požadavek - volný výstup plynů z turbíny. Nějaké katalyzátory, rezonátory, tlumiče a potrubí jsou tam hlavně z praktického hlediska, aby to splnilo nějaké normy hluku a emisí a neupadla ti v autě hlava. Wankel sice nemá ventily, ale nepracuje na moc odlišném principu - spálí nějakou směs a vyžene zplodiny do výfuku, kde případně jdou do turba. Dál už je to stejná písnička.

Ad ten výfuk co máš - možná je to prostě tak, že vyhovuje určitému výkonu i s menším průměrem na začátku, je tak snadný na výrobu a napojení na 13B motor a turbo. Dál se potom rozšiřuje možná i proto, že prostě mají jednu rouru a tlumič, používají to na různá auta a je jednodušší toho mít na skladě X tisíc kusů a jen to na ohýbačce upravit pro konkrétní šasi a navařit na specifický přední díl. A nebo je to třeba úplně jinak, nevím :D Kdyby to ale bylo tak, jak se tu tvrdí, tak by všechny sportovní výfuky musely končit trubkou z trabanta, aby ty plyny měly teda furt tu správnou rychlost :smt003

Miha

Příspěvek od Miha » 11 říj 2013, 16:50

Beaver píše: Spíš je smutné, že tu někteří lidi neznají ani základy fyziky a stojí si smrtelně za tím, že rozpínající plyn se ohřívá :lol: Těmto jedincům bych doporučil nejdřív mrknout na Boyleův zákon a potom teprve řešit turbodmychadla :smt003
Pokud se tu oháníš fyzikou, tak ti doporučuji se na ten zákon nejdříve kouknout. :roll: Jestli jsi líný hledat, tak ti sem stavovou rovnici ideálního plynu klidně napíšu.

Kód: Vybrat vše

pV=nRT
látkové množství plynů se po výstupu z motoru nemění a R je taky konstatní
I dítěti ze základní školy je jasné, že pokud ti klesne teplota, tak zároveň klesne i objem plynu.
A stavová rovnice znamená, že nezáleží na způsobu, jakým změna nastala, ale na konečném "stavu"

Tina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tina » 11 říj 2013, 17:03

Tak mě napadá, bude tahle zima vážně stoletá? Máme se bát analýz Roberta Wiedemera? A co na tohle řiká Jan Tleskač?

Beaver

Příspěvek od Beaver » 11 říj 2013, 17:15

Miho, prosím, zůstaň u elektromotorů... Ten plyn (resp. horké spaliny) se rozpíná a rozptyluje v prostředí (v našem případě ve výfuku) a chládne. Co je na tom sakra tak těžkýho pochopit ? Pokud chceš rozpínající se horké plyny, pak musíš jedině kouknout na termobarickou nálož. Ale to se znovu dostáváme k tomu, že v turbu ani za turbem se výfukové plyny neohřívají, nepřihřívají, nevybuchují ani jinak nezískávají nějakou další energii. Prostě jen mají snahu expandovat, zároveň díky tomu chládnou a ve výsledku vyletí komínem (výfukem). Dokud tu tepelnou energii mají, využije se v turbíně pro pohon kompresoru.

jagy

Příspěvek od jagy » 11 říj 2013, 19:36

Beaver píše:Tak to opravdu není. U atmo to musíš ladit na optimální výplach válců v otáčkách, které tě zajímají.
Takze 3" na 2.0l je moc?
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

Libas
Big chief
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libas » 11 říj 2013, 19:53

Koukám, že se zase schyluje k jagyho velmi populární diskuzi o průměrech výfuků :-D Prostě jagymu funguje u atmo SR20 3" výfuk :lol: Už to tu všichni ví, jen asi Beaver ne :lol:

Beaver

Příspěvek od Beaver » 11 říj 2013, 19:57

To je špatně položená otázka - pokud ti jde o vysoké otáčky, tak zpravidla u atmosféry budeš koncipovat výfuk u čtyřválce svodama 4-2-1 a použiješ větší průměr potrubí, zároveň tím ale přijdeš o krouťák ve spodním spektru otáček. Já s laděním atmosfér nemám až tak konkrétní zkušenosti, abych ti nějak zhruba uměl spočítat optimální průměr laufu u dvoulitru, takže ti neřeknu, jestli je 3" moc, ale osobně si myslím, že to je overkill. Nicméně to je tady už offtopic.

jagy

Příspěvek od jagy » 11 říj 2013, 19:59

Ja jenom zkousel... :) Ne, o zadny kroutak neprijdes. Overkill to to je i neni, bud chces maximum nebo se spokojis s mene.

Libas: To nema s SR20 nic spolecneho, funguje to globalne. To ze to nechces prijmout omezujes jen sam sebe a svuj omezeny rozhled (znalosti).
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

Zamčeno