Zichy - Mazda RX-8

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
zichacekj

Zichy - Mazda RX-8

Příspěvek od zichacekj » 12 led 2015, 15:54

Ahoj,
po delším popichování od několika zdejších členů které znám osobně jsem se odhodlal ve zkratce představit sebe a hlavně svoje auto! :)

Jmenuji se Jakub Zicháček a jsem čistokrevný Brňák :-D Narodil jsem se zde "©1991" a žiji zde od malička. (spoustu času sem trávil na vesnici a druhou polovinu ve městě), znám tedy jak vesnický tak panelákový život a ruch velkoměsta. Primárně ale to město :).
Skoro všude mě lidi oslovují jako "Zichy" aneb zkratka mého příjmení. Všude mě najdete takto (a nebo pod nickem z fora)

Dlouho jsem přemýšlel jaké sportovní auto si koupit. Po dlouhé rozvaze jsem si koupil RX-8 z roku 2003. Pochází po prvním majiteli z Itálie (kompletní servisní historie, včetně elektronické a papírové servisky). Interiér černá kůže (FF3) a barva karoserie "Velocity Red Mica" (27A), je v plné výbavě. Šíbr, DVD navigace, elektricky ovládaná, vyhřívaná a dofukovatelná sedadla, elektricky ovládaná a vyhřívaná zrcátka, xenony, originální rádio s měničem na CD,.........

Jedná se o "High Power" verzi (170kW / 232 koní). První dojmy (A prvních 5000km) jsou nepopsatelné, kdo nevlastnil RX-8, prostě nepochopí na 100%. Není to nejrychlejší ani nejlehčí sporťák, ale má v sobě osobité kouzlo :) a nepopsatelný zvuk motoru.
po překročení hranice 10 000 Najetých km jsou pocity nepopsatelné. Je to náročné auto na živení a starání se. Ale fanoušek či fanatik pochopí.
Člověk si musí udělat většinu sám. Jinak by ho RXka sežrala i s botama. Plánu je moc moc, realizace je pomalejší. Ale vše jde zatím dobrou cestou.

Stav při koupi:
Stav tachometru: 120 305 km
Datum koupě: 4.12.2014
Koupeno v absolutní sérii bez jediné úpravy.

Plno videí z výletů, závodů, srazů..... můžete shlédnout na mém YouTube kanálu https://www.youtube.com/user/halovaja

Jezdím: "PREMIX" - natural 95 + Motul Outboard 2T
Výměna oleje: max 6-7K km
Pneu: Federal 595 RS-RR 235-40 ZR18 (Semi-slick)
Výkon na brzdě: zatím neměřeno

Dřívějsí pneu:
Hankook S1 EVO 225/45 ZR18
Michelin Pilot Super Sport 225/40/R18
Bridgestone Potenza RE50A 225/45/R18
Bridgestone Potenza RE40 225/45/R18
Dunlop SP Sport 01 225/45 R18
Hankook Optimo 225/45 R18

nějaké zimní (ale tak v zimě se defakto nejezdí kvůli soli, max zablbnout, takže irelevantní informace) - zjistím název

Úpravy a opravy:

Hotové:
Auto je po celolaku (jak jinak než zase Velocity Red Mica co byla z výroby)
Svody motané (nerez) 3->1
Custom midpipe (nerez bez katíku a rezonátorů)
Catback Duplex RAGAZZON
Secondary air injection pump - odstraněna
Snížené pružiny "Eibach Pro-Kit" 30mm předek, 21mm zadek
EIBACH PRO-SPACER 25mm - Rozšiřující duralové podložky pod všechna kola
Spojka Exedy Stage 1 Sport Organic
Kompletní repas brzd (od pískování, přes červený komax, až po nové pístky, prachovky, vodící čepy.....)
Brzdové destičky HAWK HP Plus (předek i zadek)
Kotouče M-tec C-Hook chlazené předky i zadky (na zakázku z UK)
Pancéřové brzdové hadice HEL
Spojková pancéřová hadice HEL
Brzdovka Motul RBF 660
Vzduchový K&N Filtr
Olejový filtr K&N HP-1010 (z R3 modelu)
Výměna motorového oleje za TOTAL QUARTZ 9000 5W40
Výměna oleje v převodovce "Motul Gear 300 75W90"
Výměna oleje v diferenciálu "Motul Gear 300LS 75W90"
Mazdaspeed ochranné thermo lemování výfuku
Baterie TAB+ Polar S 70AH ( 700A startovací proud)
Svíčky NGK RE9B-T + NGK RE8C-L
Cívky NGK 100B
Kabely NGK modré silikonové
vyčistěn MAF senzor
VFAD disable
SSV vyčistěn a nové solenoidy
AIP odstraněna a zaslepena na laděných svodech
Upraven kábl manažment
Nové podtlakové hadice (modrý opletený silikon)
Kompletní odstranění oxidace kontaktů baterie....zakonzervováno vazelínou na kontakty.
Výměna osvětlení za LED (vše krom make-up zrcátek a zadních světlometů, tam to není třeba a bylo by to spíše na škodu). Dopředu jsem dal výkonové LED (používám je jako denní svícení místo xenonů)
Xenonové Výbojky OSRAM Xenarc Night Breaker Unlimited D2S
MazdaSpeed "ploutvičky" do mřížek v předním nárazníku
AUX převodník z USA (konečně je kvalitní poslech i z rádia bez CD)
Zresetována ECU + přehrátí SW na nejnovější verzi v Mazdě
V 51 687km měněn motor za nový v Mazdě
Výměna rozbušek airbagu TAKATA (svolávací akce Mazda)
Montáž startéru N3R3
Kola po renovaci (stříbrná perleť)
Pneu (Semi-slick) Federal 595 RS-RR 235-40 ZR18

V plánu:
Oil catch tank 300ml+
Větší díry v podběhách pro chlazení olejových chladičů
4-bodové pásy (v tomto se nevyznám, uvidím časem kdo co poradí a co u koho vyzkouším) :D
Prostor kapoty (hlavně plasty, rozpěrná tyč....) přelakovat na matnou červenou barvu a pod.
Silnější palivová pumpa Deatschwerks DW-200 255lph
Grounding kit - Přidělat pořádné ukostření na dalších třech místech pro snížení odporu v motorovém prostoru.
Vykuchat originální GPS navigaci a místo něj tablet (asi Nexus 7") s diagnostikou (Torque) a navigací (Sygic), včetně hlídání teplot oleje, vody a tlaku oleje.
Když to nepůjde skrze tablet, tak přídavný budík "DEPO RACING - 4 in 1" - teplota vody / teplota oleje / tlak oleje / napětí palubní sítě
Přední nárazník, prahy, spoiler.
Stavitelný podvozek
Odlehčené řemenice
Odlehčený setrvačník
Sportovní skořepinky místo originál sedaček
Jinačí "Cold Air Intake"
Street-port
karbonové doplňky pro větší downforce
Křídlo na kufr
Odvětrávaná kapota

A takové ty úpravy chlazení oleje, vody.... aby člověk nemusel chladit motor při "redline" jízdě
Plus nějakej ten downforce. Karbonová kapota a podobně :) (s tím souvisí i odlehčené řemenice...)

"možná" (ale fakt možná) časem repas motoru a pak ješte víc daleká budoucnost třeba i to turbo/kompressor/3 rotor

Foto:
Obrázek Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) zichacekj dne 18 dub 2021, 22:57, celkem upraveno 64 x.
2003 Mazda RX-8 Velocity Red Mica (170kW / 232HP -> 6-port MT)
YouTube kanál https://www.youtube.com/user/halovaja

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Re: Zichy - Mazda RX-8

Příspěvek od Pallas » 12 led 2015, 18:54

Vitej a preju at to dlouho rotuje. Vypada to, ze pece jde rozumnym smerem -- predpokladam, ze se znas s Emviquem :-)
Jinak co se olejoveho filtru tyce, co presne mas na mysli tim "přenese vyšší tlaky oleje"?

Jedina vec, co ma ve filtru co spolecneho s tlakem je obtokovej ventil, ktery se otevre pokud rozdil tlaku na vstupu a vystupu filtru presahne urcitou mez, typicky 1bar.
Mel jsi na mysli toto? V principu je to pojistka proti ucpani filtru, ale otvira se i v jinych situacich -- napr. pri studenych startech, aby motor nejel na sucho, nebo kdyz z volnobehu najednou vyzenes motor k omezovaci, cimz se rychle zvedne tlak oleje na vstupu filtru a chvili trva, nez se tlak vyrovna.
U oleju s vyssi viskozitou je rozdil v tlacich obecne vyssi, takze bypass se muze otvirat casteji.
I proto je dulezite viskozitu pouzivaneho oleje odvozovat od typickych provoznich teplot.

Pokud vim, tak K&N olejove filtry nejsou o nic lepsi nez filtry, ktere bezne sezenes u nas, jen jsou pravdepodobne drazsi a hure dostupne.
A otviraci tlak pro bypass ventil maji stejny jako stock filtry. Jinak filtry urcene pro 2. generaci RX-8 maji oteviraci tlak vyssi (1.4-1.8 bar) oproti 1. generaci (0.8-1.2 bar).
Ja pouzivam Mann (bypass 1 bar, antidrain ma tusim taky a vejde se i s podlozkou pro senzory teploty a tlaku) a jelikoz menim olej cca kazdeho pul roku, tak mam v garazi vzdy 1-2 po ruce.
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

Emvique
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Emvique » 13 led 2015, 13:18

No tlak oleje se opravdu Zichy nezvedne.. musel bys vymenit pressure regulator nebo prikazat ridici jednotce treba pres accesport vyssi tlaky. Nicmene co ma vyhodu tenhle vyssi filtr je vetsi objem filtracni plochy a u KNka je fajn ten knob nahore, diky kteremu jde filtr hezky sundat a dotahnout i klicem.

Pallas: Jasne,.. auto jsme shaneli spolu a nakonec jsme skoncili az ve Frydku Mistku :D
2004 Mazda RX-8 Velocity Red Mica (170kW 6-port MT)
youtube.com/user/emviquedroid

jindrej

Příspěvek od jindrej » 13 led 2015, 13:24

Tak ať slouží. Mohl bys nahodit nějakou fotku, což?

zichacekj

Příspěvek od zichacekj » 13 led 2015, 20:43

Co se filtru tyce, tak tim myslim ze prenese (propusti) vetsi mnozstvi oleje. Ano ted je to asi jedno dokud clovek neda silnejsi pumpu.... ale tak priprava do budoucna. Snad se tam vleze i krouzek pro mereni teploty a tlaku oleje....
Fotky urcite nahraju. Jak sem psal. Je to spichle narychlo. A nefunguje mi registrace na imageshock nebo kam se to dav... poresim jak nebude prace. Delam dvanactky tak ve volnem case delam na aute/jezdim/popis....
Jinak jak rika Dan zname se. Kupovaly sme to spolu a nakonec sme jely az do Frýdku Místku :-D. Coz bude poznat asi aji podle fotek a videi pak :-D. A uz ted je to jasne podle udrzby....

Emvique
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Emvique » 14 led 2015, 14:13

Udelej si registraci na Flickr.. je to mnohem lepsi :)
http://www.racingbeat.com/RX8/Oil-System/11803.html - tady je ten krouzek pod filtr na mereni tlaku a teploty oleje.

zichacekj

Příspěvek od zichacekj » 24 led 2015, 12:12

Tak, po včerejšku mi odešla spojka do věčných lovišť. Doufám že to schytala opravdu jen spojka.... Takže vybírám náhradu, jakou by člověk mel zvolit? chtělo by to něco co vydrží i agresivnější styl jízdy, včetně driftů a okruhu, ale zase bych rád aby mě to nenakopalo ve městě, protože to sice není daily car, ale ani čistě okruhovka a jezdím s ním i běžně dle nálady a možností.
Návrhy:
South Bend Clutch sportovní spojka Stage 1 (18 500,-), cena je dosti vysoko, ale zase je zajimave slozena a mohla by vydrzet nejake to drsne zachazeni, bojim se co ve meste ale..
Exedy Stage 1 Sport Organic (15 200,-) vypada tez zajimave slozena (mela by to byt zhruba nahrada OEM, nebo tam dokonce je (vlastne byla :-D ).

V nejblizsi době neplanuji vyznamne zmeny ve vykonu a staci mi to tedy na muj seriovy vykon a kroutak.

Emvique
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Emvique » 24 led 2015, 18:02

Jak jsme se bavili..
Exedy stage 1 je v podstate OEM spojka, akorat Stage 1 ma asi o 10-15% tuzsi chod(je lehce pevnejsi lamela)
SBC dela super spojka, ale obavam se ze na normalni jezdeni by mohla byt o dalsich 10% tuzsi nez nez Exedy s1.

Jinak jeste ACT dela na RX-8 super spojky, ale jsou taky zname uz jako tuzsi a na popojizdeni v kolone si trosku zacvicis.

zichacekj

Příspěvek od zichacekj » 26 dub 2015, 21:45

Tak zase nejake info, chvilku jsem sem nic nepsal (od ledna) par uprav
Exedy Stage 1 Sport Organic (spojka zajeta 3000km+) a zatím spokojenost, uvidíme casem
Eibach Pro Kit - 30mm snizeni predek a 21mm snizeni zadek
zbytek interieru kompletne v LED (az na Make-up zrcátka :D :D :D ), exterier také komplet LED (az na zadni svetla, tam je to zbytecne menit)

Několik Road Tripu mimo republiku,
Hankook S1 Evo 225/45 ZR18 sjety kompletne na draty
Dunlop SP Sport 01 225/45 R18 - momentalne asi 2 mm zbyvajici vzorek, musim rici, ze Hankooky drzely o poznani lepe, ale jak se Dunlopky zahreji, jsou to docela lepivky (neporovnávám se slickama/semi slickama)
V nejblizsi době planuji zajet od mazdy konecne na nahrati nejnovejsi verze ECU SOFT, dále shanim Oil catch tank a prislusenstvi okolo.
Desticky (hawk HPS) se krasne osvedcily a i přes seriove kotouce které jsou na hranici minima brzdily krasne a nemekly. Nejvetsi slabina jsou u me ted asi pneumatiky, proto bych rad jak budou peníze semi/slicky asi FEDERAL RS-R 595

zichacekj

Příspěvek od zichacekj » 02 úno 2016, 22:03

Tak po delsi dobe dalsi info :D
Gumy jsou pryc (s nima i jedno kolo, pretocil jsem drift a sup na obrubnik) koupil jsem novou sadu kol (original mazda) s gumama Bridgestone RE50a a RE40a. Nedrzi zle, ale neni to ono (zadek RE40A stary 11 let jsou fakt tak na zdriftovani), ale ty predni RE50A jsou OK a drzi krasne).
Exedy racing Stage 1 je pryc (spalila se).
Ted mam namontovanou Extreme clutch Stage 1 Organic. Tak uvidime, abych ale predchazel problemum, vse kolem spojky promazano, zkontrolovno.... Netusim co hadicky a spojkovy valec (vypada ze funguje jak ma a spojku rozepina jak ma), ale hadicky premyslim preventive vymenit. Preci jen jsou puvodni. Tak premyslim zda pancirky nebo obyc.
Namontovla jsem zrovna svíčky 2x NGK RE9BT a 2x NGK RE8CL.
Objednal jsem baterku Varta Blue Dynamic 70Ah 630A (stara zimu neprezila)
Resim ted porad problem se spotrebou (pernamentne 27/100). Podezrivam uz jen civky. Takze jak bude jen trosku pekne, airbox ven, rozperna tyc ven a drzak i s civkama ven. Zkusim najit navod jak je promerit zda jsou OK a podle toho vymena. Jak bude cas rozepisu se a pridam foto :)

zitnyp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zitnyp » 02 úno 2016, 22:34

Mam tu jedny svoje, muzu ti je teoreticky pujcit, stav netusim, ale jezdilo to na ne a nezralo to 27 na 100 ;) Bohuzel ted nemam v planu cestu do Brna, ale tak pripadne postou no...
Mazda RX8 170kW MY2004 6MT Lightning Yellow (trackday tool)
Honda Civic 8G 1.8iVTEC 103kW MY2007 6MT Milano Red (daily)
Honda Civic 8G 2.0TypeR 147kW MY2007 6MT Milano Red (daily)
Nissan Pathfinder R51 4.0V6 201kW MY2005 5AT Storm Grey (daily)
Ford Galaxy 1.5G 2.8VR6 150kW MY2001 6MT State Blue (daily) - SOLD
Nissan Micra K11 SR20DE 110kW MY199X 5MT Montana White (cheap trackday tool) - CRASHED

zichacekj

Příspěvek od zichacekj » 26 kvě 2016, 16:03

Tak zase jedno info o mazdě :). Baterka se osvědčila a točí přímo bravůrně. Na autě mám teď předek Bridgestone Potenza RE50A 225/45 R18 (stále drží, vzorek cca 4mm) a zadek Michelin pilot supersport 225/40 R18 (na suchu super, na mokru překvapila).
Spojka se po cca 500km zničila (obložení se roztrhalo a vytrhalo z nýtů. Asi špatné pojivo). Nechal jsem ji přeobložit na nejtvrdší kompozitní materiál. Nýty ze 4mm nechal předělat na 5mm). Teď (originál dovozu nevěřím, kdo ví co je kvalita zač) si myslím že už by mělo být po problému.
Spotřeba záhadně klesla z 27/100 na klasických 15/100 (při svižné jízdě). Jediné co se měnilo byla spojka, svíčky NGK (plus měření kompresí) a něco okolo se pouze "kontrolovalo" a vrátilo z5. Doufám že to není předzvěst KO motoru (a za pár tisíc KM se nezničí apex seal).
Cívky jsem ještě nevytahoval ven :). Ale pokud to vyjde, rád bych si udělal doma repas motoru do další sezóny.
Posledních 500km jede RXa jako za mlada. Maximální spokojenost.
Dřív jsem o obrubník drbl kolo a něco mi tam mlátilo (Pravé zadní). Už vím že je to asi vadné ložisko. Vše ostatní (tyčky....) vypadají OK. Poloosa se ohne až jako další fáze, ale tyčky to přežily. Takže snad už jen ložisko. Tak teď otázka. Přelisovat (jedno nebo obě?) a nebo koupit celou těhlici z jiného auta?
PS: brzy sem přidám video ze závodů (3 místo ze sprintů Brno) a taky video starty za tepla + studena

jagy

Příspěvek od jagy » 26 kvě 2016, 16:19

Jestli jsi znicil druhou spojku po tak kratke dobe, tak to jen potvrzuje moji teorii a to spatna instalace/zachazeni nebo problem nekde jinde ve stylu vypinaci mechanizmus, krivy setrvak, atd.

PS: Jen je velmi smutne, ze pak parazitujes na prodejci a ohanis se COI-kou, kdyz je evidentne problem uplne nekde jinde... :wink:
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

zichacekj

Příspěvek od zichacekj » 31 kvě 2016, 20:25

jagy píše:Jestli jsi znicil druhou spojku po tak kratke dobe, tak to jen potvrzuje moji teorii a to spatna instalace/zachazeni nebo problem nekde jinde ve stylu vypinaci mechanizmus, krivy setrvak, atd.

PS: Jen je velmi smutne, ze pak parazitujes na prodejci a ohanis se COI-kou, kdyz je evidentne problem uplne nekde jinde... :wink:
setrvacnik vypada rovne. Vypinaci mechanizmus..... pedal se steloval presne podle navodu od mazdy. Co se tyce pedalu, chodi pekne plynule odzhora az dolu. Krive namontovany nevim nevim. Byl jsem u toho, sam jsem zkousel stredici kolik a sel vytahnout uplne lehce. Zajimave je, ze ta druha spojka se "doslova" rozletela na kusy. Obe spojky se chovaly nejak moc on/off) Kdyz clovek pustil moc rychle pedal, koplo to (takze takto to fakt neslo) a kdyz clovek nechal pekne mazdu v zaberu a rozjet (nebavim se ted o drzeni spojky 5 vterin v zaberu) bylo ji i citit. Zvlastni je, ze na te nove oblozene mam najeto za ten mesic pres 600km a uplne v poradku. Ani 1x nezasmrdela. Rozjezdy plynule a bez kopani. Ve firme kde jsem si nechal spojku preoblozit mi bylo receno, ze bylo spatne pojivo a proto se spojak takto rozletela a vytrhala z nytu. A pokud me to rekla firma, ktera se na to specializuje? verim ji (ja jsem preci jen laik).
PS: urcite neparazituji na prodejci a ohanet se COI? kdyz to trvalo takovou dobu a bez komunikace? (ale to nechci resit a uz vubec ne verejne, abych nikoho nehanil, chyba se muze stat, sme preci lide a tak to beru). Pokud si clovek chybu uvedomi a podle se i chova. Coz u tebe to bylo nakonec fer jednani a podle toho cos psal si za to nemohl ty, ale dodavatel. Ty jako meziclanek, aneb preprodej jsi to bohuzel odnesl. Cehoz lituji, ale to uz je bohuzel udel prodejce :(

Odpovědět