Výroba Fan Controlleru

dotazy, rady, tipy

Moderátoři: Amigo, riderhenry

LJay
Kontaktovat uživatele:

Výroba Fan Controlleru

Příspěvek od LJay » 09 črc 2014, 14:22

Na popud Beavera budu vyrábět digitální programovatelný kontrolér dvou ventilátorů chlazení. Pokud by o něj měl někdo další zájem, nebo třeba nápad co by ještě mohl umět, tak to sem napište.

Základní funkce se budou odvíjet od kontroléru, který vyráběl Spal:
- signál teploty motoru braný z OEM čidla (pro budík teploty/ECU) v hlavě motoru, nebo v případě potřeby ze separátního čidla
- dva nezávisle nastavitelé výstupy pro spínání relé ovládání ventilátorů
- každému výstupu půjde nastavit ON a OFF teplota
- dva vstupy pro přímé ovládání spínacích výstupů (klimatizace, spínání ventilátorů tlačítkem, ...)

Nastavení bude probíhat tak, že se motor nechá ohřát na úroveň kdy má dojít k vypnutí prvního ventilátoru a stiskne se tlačítko pro uložení hodnoty. Pak se nechá ohřát na teplotu kdy má dojít k sepnutí ventilátoru a znovu se stiskne tlačítko pro uložení. Stejný postup se bude opakovat i pro druhý výstup.

Ještě zvažuju možnost nastavení samostatné dochlazovací teploty, kdy by po vytažení klíčku běžely ventilátory až dokud by teplota neslezla pod teplotu nastavenou pro dochlazování a pak by se všechno vypnulo.
Nejspíš je to ale zbytečnost, protože normálně to bude fungovat tak, že po vytažení klíčku ventilátory poběží dokud teplota nespadne pod OFF úroveň obou ventilátorů a pak se všechno vypne.
www.jfperformance.cz

Idaho von Věšín

Re: Výroba Fan Controlleru

Příspěvek od Idaho von Věšín » 09 črc 2014, 16:35

asi budu mít zájem :)

Woyta

Příspěvek od Woyta » 09 črc 2014, 17:49

Pro variantu s jednim vetrakem (pokud neni dvourychlostni) muzes udelat PWM rizeni.

To nastavovani mi neprijde moc idealni. Takze bych to spise dodaval s vlastnim cidlem a pak jen volil teplotu. Treba i sadou jumperu. Na motoru je spousta zaslepek kam jde cidlo strcit.
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)

On the 7th day GOD created the RWD car just for fun!!
(O)=(O)/ 200SX . \(O)=(O)

Beaver

Příspěvek od Beaver » 09 črc 2014, 18:36

PWM jsme řešili a zavrhnuli, protože to celý zařízení neúměrně prodražuje, místo PWM je tam právě výstup na dva větráky nezávisle, tj. nabíhá nejdřív jeden a pokud to nestačí, přidává se druhej. Pokud si teda nezvolíš pro oba stejnou teplotu a nebo nespínáš obě relé jen jedním výstupem - to už je na každém jak si to nastaví. U jednoho větráku bys případně mohl tu věc zapojit tak, že první výstup pojede přes nějaký rezistor (jako má třeba ta sahara co jsem právě koupil, já ten rezistor ale nepoužiju) a druhý výstup do toho pak pustí šťávu na plno.

Vlastní čidlo si dát můžeš a nastavíš si to doma s pomocí teploměru na zavařování, hrnce a sporáku přesně jak chceš.

Woyta

Příspěvek od Woyta » 09 črc 2014, 18:43

Ja nejake PWM budu muset vytvorit pro muj 27A vetrak. Je to az moc silna potvora.
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)

Beaver

Příspěvek od Beaver » 09 črc 2014, 18:48

Mno ty moje mají protáhnout (společně) asi 3400 cfm a bude to tak akorát :D Pokud nemáš problémy s hlukem nebo nějakýma brutálníma proudovýma rázama při sepnutí, tak bych se na PWM vyprdnul.

rockfist

Příspěvek od rockfist » 09 črc 2014, 19:12

Taky nejspíš budu mít zájem :wink:
I love my Supra MkIII 89´ 7MGTE

Woyta

Příspěvek od Woyta » 09 črc 2014, 19:14

Ja zatim pouzivam visco vrtuli.
Tenhle vetrak mam z Clio II 1,9D a zapojeni si teprve pripravuju.

Beaver

Příspěvek od Beaver » 09 črc 2014, 19:32

rockfist píše:Taky nejspíš budu mít zájem :wink:
Rovnou ti doporučím i tu saharu co mám já - asi zdaleka nejlevnější a přitom dostatečně výkonné větráky, co jdou sehnat :smt003

rockfist

Příspěvek od rockfist » 09 črc 2014, 21:31

Beaver píše: Rovnou ti doporučím i tu saharu co mám já - asi zdaleka nejlevnější a přitom dostatečně výkonné větráky, co jdou sehnat :smt003
Saharu z Mondea mám od loňska v garáži :lol:
I love my Supra MkIII 89´ 7MGTE

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 10 črc 2014, 00:51

Na výstupech budou logic gate mosfety, takže na nich v budoucnu v případě potřeby půjde aktivovat PWM. Je ale otázka jak by to zvládly výkonově s ohledem na dostupný chlazení. Proto sem pro začátek zvolil spínání skrz přídavný relé. Pokud testy ukážou, že to spolehlivě zvládají samotný tranzistory, tak půjde do určitýho příkonu větráků používat modul bez přídavných relé. Silnější mosfety, nebo jejich větší počet se mi nechce dávat, protože pak bych musel přidat i drivery, to by zvětšilo desku, krabičku a tím i náklady.

Tenhle způsob nastavení sem zvolil pro jeho jednoduchost a univerzálnost (stejný systém používá i Spal). Jak psal Beaver, nebude problém k tomu připojit externí čilo a nastavit si to podle něj mimo motor. Připadně bych mohl do paměti udělat pár teplotních předvoleb pro jedno definovaný čidlo, který by si mohl člověk navolit přímo z menu. Uvnitř bude i sériový rozhraní, takže v nějaký budoucí verzi by to mohlo být nastavitelný i z PC.
www.jfperformance.cz

xxx

Příspěvek od xxx » 10 črc 2014, 14:27

50-60 A Mosfet s malým RSDon to v režimu on/ off v pohodě zvládne s chlazením na desce a bez driveru, jen musíš dát do gate 100ohm odpor + proti zemi zenerku 18v a paralelně k SD diac 30v proti špičkám....v režimu PWM se to bez driveru neobejde a velikost chladiče podle nastavení dead time...PWM je dle mého zbytečnost...

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 10 črc 2014, 16:51

xxx: taky si myslím, že pwm přízení pro ventilátor chladiče je spíš jen marketingový tah, aby prodejci natáhli lidi. Z mýho pohledu je daleko efektivnější standardní ovládání, kdy se počká na dosažení nastavený teploty, pak se sepne ventilátor na 100% a co nejrychleji se to zase schladí dolů, než aby celou dobu běžel dejme tomu na půl výkonu.
www.jfperformance.cz

Swamp

Příspěvek od Swamp » 10 črc 2014, 18:27

Zajímala by mě koncová odhadovaná cena, ale nejspíš budu mít zájem a pokud ti to nevadí můžu to nasdílet i na jednom foru kam chodim, kde by si asi pár lidí taky vzalo.

LANiN

Příspěvek od LANiN » 11 črc 2014, 07:43

tohle je zajímavé, zajímá mě to už jen proto, že když vytáhnu klíček, vypne se v autě úplně vše i sahary, což je dosti blbost ale setkal jsem se s tím už u více aut :roll:

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 11 črc 2014, 08:45

Swamp: cenu za kontroler bez teplotního čidla bych chtěl udržet do 1000,- Přesnější cenu budu ale vědět až po dokončení prototypu. Jj v klidu to nasdílej i na jiný forum. Jen prosím počítejte s tím, že vzhledem k mýmu aktuálnímu vytížení bude první prototyp hotový až tak za měsíc a půl, nebo dva.
www.jfperformance.cz

Swamp

Příspěvek od Swamp » 11 črc 2014, 11:02

V pohodě ,to je super. :)

Machy_CZ

Příspěvek od Machy_CZ » 11 črc 2014, 12:11

Ahoj, byla by to pecka, zrovna sem po necem takovym koukal po ebay.... Vzal bych minimalne dva kusy.... (osobne by mne stacily s jedním výstupem na spinací rele a bez dodatecnych vstupu)...
Nissan 300ZX '90 3.0i V6 TT SWB Targa-Top, Abarth 5OO '10 1.4i esseesse, Subaru Impreza '09 2.0i RX
JDM:
Mitsubishi Delica '96 2.8 TD SWB Crystal Lite roof, Mitsubishi Delica '95 3.0i V6 LWB Crystal Lite roof

FAMILY:
Nissan Elgrand '03 3.5i V6 XL RWD, Subaru Libero '93 1.2i Super-Deluxe 4WD

http://moje.auto.cz/user/Machy-CZ

Beaver

Příspěvek od Beaver » 11 črc 2014, 13:17

No tak ti LJay do té krabičky nevyřízne všechny dírky :smt003

Woyta

Příspěvek od Woyta » 11 črc 2014, 15:43

LANiN píše:tohle je zajímavé, zajímá mě to už jen proto, že když vytáhnu klíček, vypne se v autě úplně vše i sahary, což je dosti blbost ale setkal jsem se s tím už u více aut :roll:
Ono to jistou logiku ma. Pri vypnutem motoru nevznika dalsi teplo ktere by bylo treba rychle odvest. Neni tedy potreba rychle ochladit vodu v chladici.
Pasivni rezim je tak tedy zcela dostacujici.
Krome toho to setri baterku.

Beaver

Příspěvek od Beaver » 11 črc 2014, 15:45

Má to smysl jakmile používáš turbo timer. Vytáhneš klíček, zamkneš auto, motor běží a controller drží větráky zapnuté, aby dochlazování bylo co nejúčinější.

MYSAK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MYSAK » 11 črc 2014, 18:45

Pokud pouzivas turbotimer>bezi motor>bezi i vetrak
Obrázek
Daily: Mazda 323F BJ, Weekend: Nissan 200SX S13, 0HP, 0Nm.. RB25DET soon

www.PHOTO-BOX.cz Foto Sedlčany a okolí, případně i dál ;)

Beaver

Příspěvek od Beaver » 11 črc 2014, 19:15

Ne nezbytně, pokud je to pod už pod spínací teplotou, tak se nespustí, přitom za dobu, co auto stojí, teplota postupně roste, větrák by se už už sepnul, ale motor zrovna zhasne. Pokud vypínám motor, tak mi případné mírné přechlazení nebude vůbec vadit, naopak to bude plus pro vodou chlazený turba. Navíc případně u motorů, co mají el. vodní pumpu motor běžet nemusí, výstup bude honit pumpu i větráky. Je to prostě variabilní. Nehledejte na tom furt mouchy ! :smt003

Woyta

Příspěvek od Woyta » 11 črc 2014, 21:37

A kdyz mas elektrickou pumpu tak ani nepotrebujes termostat. Ridis prutok PWM podle teploty.Ale to uz smerujeme hodne mimo tema.

U turba potrebujes spis proudici olej nez vodu. Olej se zapejka. Voda maximalne vypari. A moderni turba mas uz chlazena jen olejem.
Na olejove vedeni se dela pist s pruzinou, ktery po chcipnuti motoru jeste zele olej turbem.

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 11 črc 2014, 21:42

Woyta píše: Na olejove vedeni se dela pist s pruzinou, ktery po chcipnuti motoru jeste zele olej turbem.
o otmhle sem jetse neslyše,mas nekde nejake schéma jak to funguje? jedinej píst s pružinou v oil vedení co znám tak byl jen pressure regulátor..

Odpovědět