Mates - Honda Civic Type-R gr. N

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
Mates

Mates - Honda Civic Type-R gr. N

Příspěvek od Mates » 24 črc 2011, 22:37

Honda Civic Type-R EP3 na rally dle homologace N (cca 1150kg)

Motor
cca 226 PS a 226 Nm - série eudm + jdm sací svody, jdm výfukové svody vč. katu, jdm vačky, výfuk 60mm

Převodovka
Bezsynchronní se stálým převodem 6.33, samosvorný lamelový diferenciál Mfactory 1.5way, spojka Xtreme Clutch stage 2, facelift EP3 setrvačník

Podvozek
Protlum Race, Strongflex silentbloky, zadní stabilizátor jdm

Brzdy
Přední kotouče DBA 4000 HD, přední destičky Hawk Blue 9012, zadní kotouče Zimmermann, zadní destičky Hawk HP Plus, pancéřové brzdové hadice HEL, brzdová kapalina Motul RBF660

Interiér
Rám NC Power, sedačky Mirco RS2, volant Sparco, pásy OMP, kontrolka řazení Gizzmo

Kola
Evo Corse 7x17", Braid 7x17"

Pneu
Pirelli 200/625-17, Michelin 19/63-17

Obrázek

Bývávalo cca: 240PS, 220Nm, 1100 Kg, auto bylo určeno závody do vrchu, občas okruh.
Motor a převodovka: Jednotka Hondata K-100, Svíčky Denso IK22G, Karbonové sání GruppeM, Těsnění sání TypeR, Svody Supersprint, Výfuk Invidia, Vačky Toda A2, Ventilové pružiny Toda, Honda JDM LSD, Stálý převod JDM 5.1, Zkrácené převody 4,5,6 JDM, Lamela ACT Race, Přítlačný kotouč ACT HeavyDuty
Podvozek a brzdy: Podvozek Toda Fightex (XYZ Supersport), Zadní stabilizátor JDM 22mm, Přední brzdy šestipístové XYZ, Dvoudílné drážkované kotouče 303/28mm, Přední destičky TypeR Street, Zadní kotouče EBC Turbogroove, Zadní destičky Ferodo DS2500, Závodní brzdová kapalina EBC BF 307+
Interiér a exteriér: rám NC Power, Odlehčený interiér, Závodní sedačky Bimarco Futura, Závodní 4bodové pásy OMP, Závodní volant GP Race, Pedály Mugen, Kontrolka řazení Gizzmo, Přední karbonová kapota Seibon, Karbonové zrcátka
Kola: Kosei K1 TS 7x17", Evo Corse Sanremo 8x17“, Braid Winrace A 7x17
Naposledy upravil(a) Mates dne 23 dub 2018, 18:25, celkem upraveno 12 x.
Honda Civic Type-R Gr.N

Mates

Re: Mates - Honda CTR EP3 "MkII"

Příspěvek od Mates » 24 črc 2011, 22:49

Kamarád z http://www.autojournal.cz se svezl a napsal článek...

:arrow: http://www.autojournal.cz/honda-civic-t ... xcellence/

Autor: Ondřej Chamilla

"Honda Civic Type-R – performance tuning par excellence

Slovo tuning má mezi automobilovými nadšenci často negativní image. Stačí zajet na nějaký tuning sraz a možná pochopíte. Letiště plné přiopilých individuí tůrujících svá nebohá vozidla převážně obyčejných značek ověšená různě nevkusnými, vlastnosti vozu často zhoršujícími cingrlátky, křídly a podobně. Opodál gumuje nebohý Opel Calibra s bodykitem ve stylu “Rychle a zběsile Novgorod understeer” a se sníženým podvozkem, jenž na našich zvlněných a rozbitých silnicích funguje stejně dobře jako foukací harmonika pod vodou. Někteří možná ocení smysl pro detail u (ne)pojízdných vitrín, jenž se účastní soutěže Show and shine, ale těch opravdu zajímavých aut, jež vyznávají původní význam slova tuning, tedy ladění vlastností vozu pro nějaký konkrétní účel, tam najdete poskrovnu. Daleko častěji je můžete potkat o víkendu na klikatých okreskách či různých amatérských závodech, což je případ i notně upraveného Civicu Type-R EP3, se kterým jsme se svezli po beskydských kopcích.

Majitel auta Matěj je přesně ten typ člověka, jenž má hothatch na víkendové vyjížďky a amatérské vrchy. Tohle není jeho první Type-R, původně pro podobné účely používal černého se sériovým výkonem, avšak odlehčeného, s posílenými brzdami, samosvorem a na slušném podvozku XYZ. Už 200 koní stačilo k častému umisťování se na nejvyšším stupínku v kategorii do dvou litrů. Jako většina japonských aut je však i Civic velmi vhodný k dalšímu ladění a Matěj se chtěl posunout dále. Kvalitní díly však zdaleka nejsou levné. V tom přišel jako blesk z čistého nebe inzerát na plně upravené Type-R v barvě Lamborghini yellow za příjemnou cenu. Odolat prý nešlo.
Je letní sobotní odpoledne a já stojím na vrcholu kopce Dušná, známého místa automobilových závodů do vrchu, hledíc na zářivě žlutý japonský hatchback s karbonovou kapotou, víkem kufru a zrcátky. Narodil se roku 2003 jako stříbrný zástupce hothatche, jenž byl médii opěvován pro svůj točivý motor, precizní převodovku a neutrálně nastavený podvozek, to vše za příznivou cenu. Poslední tři roky se však v jeho životě udála revoluce či snad až reinkarnace. Vzali si jej do parády lidé ze stránky typer.cz, kteří ví o Civicích EP3 asi nejvíce v republice. Seznam úprav je dlouhý jako nohy Adriany Sklenaříkové a tak se k nim dostaneme postupně. Po otevření lehoučké karbonové kapoty mě okamžitě zaujaly zejména dvě věci – karbonové sání GruppeM, které má svůj nádech vyvedený na spodní hranu čelního skla, a malinký tlumič rázů motoru.

Opravdové změny oproti sériovému Type-R však člověk pozná až po nastartování. Usedám tedy do skořepinových sedaček Bimarco Futura, připoutám se čtyřbodovými pásy a otáčím klíčkem. Motor se usadí na hlasitém volnoběhu, což je zásluha svodů Supersprint a výfuku Invidia. Jedno je okamžitě jasné – dnes to bude ohlušující svezení. Potřebuji mírně couvnout, protože přede mnou stojí auto a Civic má vskutku mizerný rejd. Lehce šlapu na plyn a… sakra, otáčky vyletí do tří a půl tisíc, Type-R mocně zařve a já konečně poznal, co je to ostrá odezva na plyn podporovaná odlehčeným setrvačníkem. Klidně se rozjíždím dolů z kopce a během pár sekund tam nasázím všech šest rychlostí. A přitom jedu 60. Na krátké převody jsem zvyklý již ze sériového CTR (Civic Type-R, jasné?), ale tady jsou ještě umocněny kratším stálým převodem a 4,5,6 stupněm z japonské verze. Dva tisíce otáček na šestku? To odpovídá zhruba tachometrovým 55km/h, tedy stále ještě běžné městské rychlosti. Není proto divu, že už v devadesáti kilometrech v hodině mimo město člověk hledá, kde se dá zařadit neexistující sedmička. Tohle není ani v sérii konějšivý hothatch pro svižné výlety s rodinkou, tohle je juniorský závoďák.

Dost však klidné jízdy, tu auto stejně nemá rádo a pořád řidiči našeptává hříšná slova jako “omezovač v 9000 otáčkách!” Podřazuji na čtverku, zhruba tři tisíce otáček, a dávám plný plyn. Okamžitě mě překvapuje pružnost motoru. Kolem 4 tisíc otáček se (v porovnání se sériovém modelem překvapivě brzy) ozývá systém i-VTEC. Z bručení se najednou stane řízný řev (slyšeli jste někdy závodní BMW M3 E30?) a Civic se rozběsní oním pověstným hladkým a lineárním zátahem, který končí až někde za 8 tisíci otáčkami. To vše je dosti jiné než u série. Ta do nějakých šesti tisíc nejede nijak zvlášť a až poté v onom ne zrovna širokém rozsahu otáček pořádně zatáhne – musíte ho pořádně držet pod krkem. Tahle upravená verze se však vytáčí ještě lehčěji a táhne v mnohem širším spektru otáček. Je to způsobeno programovatelnou řidící jednotkou Hondata a dalšími úpravami na motoru, stejně tak jako již zmíněnými kratšími převody. Pocitově tak žluté CTR nepůsobí nijak závratně rychle, ovšem jen do doby, než se podívám na tachometr a můj řidičák zbledne strachy. Chcete čísla? Pod kapotou je 240 koní při 7900 otáčkách a 225Nm o 2100 otáček níže. To vše díky důslednému odlehčení popohání jen 1100kg těžké vozidlo. Odhadované zrychlení na stovku je za 6,5 vteřiny (dost možná kvůli slabé trakci na jedničku), ale reálně vše působí dramatičtěji. Ano, opravdu zde máme sakra rychlý hothatch.

Rozhodně však zbytek auta nezaostává za fenomenálním motorem. Jedu po mně dobře známé okresce, každou chvíli mi blikne červené světlo do očí od masivní kontrolky řazení Gizzmo a blíží se první zatáčka. Brzdy Rotora jsou ostré jako orlí drápy a hravě překonávají přilnavost běžných pneumatik na kolech Braid. Třikrát meziplyn při podřazování na dvojku a pěkně ostře najet do zatáčky. Prvotřídní podvozek Toda perfektně vyhlazuje nerovnosti, ačkoliv při běžném tempu je pohodlnější jet v radlici od bagru, a auto se stačí do zatáčky lépe, než bych čekal. Rovněž řízení je lepší než to, na které jsem býval zvyklý ze sériového modelu, ale to může být způsobeno závodním alcantarovým volantem. Ani tak však nepatří ke špičce a je poměrně tupé a nekomunikativní. V zatáčce můžu šlápnout na plyn už u apexu, samosvorný diferenciál z japonského modelu se postará o zbytek. Ačkoliv si Type-R v přímce hrábne i na trojku (a jedničku prohrabe celou), s trakcí na výjezdu ze zatáček nemá příliš problémů. Volant lehce zatahá za ruce, ale není to nic, co by vás vyděsilo. A pak je zde řazení – precizní, krátké a tak rychlé, že vás donutí přemýšlet o smyslu všech těch dvouspojkových převodovek. Navíc je řadička umístěna na ideálním místě vedle volantu.

Rychlý průjezd okreskou v podání tohohle auta je souhra vysoké přilnavosti, jistoty, nezáludnosti pohonu předních kol a drtivé účinnosti. To vše doplňuje charakterem překypující motor, převodovka, se kterou bude člověk řadit čistě pro radost, výtečný zvuk a hlavně pocit jako v závodním autě. I když je natřen křiklavou barvou, tak tohle není Civic na promenádování se po městě, nemá to rád. Je to výjimečně přímočarý stroj s jasným zaměřením. Tuning ve své krystalické podobě. Již sériová verze je výjimečný stroj, ale v této specifikaci nezná kompromisy. Jen masochista by jej mohl používat jako jediné auto. V drobných zrcátkách nejde nic vidět, podvozek nezná slovo pohodlí a z hluku uvnitř začne člověku brzo téct krev z uší. Ale postavte se na start závodu či na svou oblíbenou okresku a najednou začne vše dávat prvotřídní smysl. Potvrzují to i velmi pozitivní výsledky z Matějova prvního zkušebního vrchu. Tohle je tuning, který uznávám. Kéž by se o něm dozvěděli i lidé z tuning srazů."
Naposledy upravil(a) Mates dne 26 črc 2011, 07:45, celkem upraveno 1 x.
Honda Civic Type-R Gr.N

awaj12

Příspěvek od awaj12 » 25 črc 2011, 11:42

Super, krásné fotky a parádní článek :smt023

svobyrider

Příspěvek od svobyrider » 25 črc 2011, 16:38

Hodně luxusní fotky :smt023
Obrázek

https://www.facebook.com/Teamrule32

Honda civic 1.6 sport 2004 - daily
Lexus LS400 1998 205kw - sold
Honda civic typeR 2005 147kw - sold
Nissan Silvia S15 2000 184kw+ - drift,street car

Find what you love and let it kill you

Mates

Příspěvek od Mates » 26 črc 2011, 06:50

Bonus :)
Obrázek
Obrázek

a tak to vypadá z pohledu fotografa, když to schytá :lol:
Obrázek
Honda Civic Type-R Gr.N

Lubosh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubosh » 26 črc 2011, 07:30

Fajny článek, sakra chlapi kolikrát jste to auto při focení museli mýt, v takovým bahně to hned muselo být špinavý
GXE10

Mates

Příspěvek od Mates » 27 črc 2011, 07:04

Kupodivu ani jednou :D První jsme vyfotili statické, potom ty cestovní a na závěr kaluže :)
Honda Civic Type-R Gr.N

eso

Příspěvek od eso » 27 črc 2011, 11:37

husta kara,takhle nejak bych si predstavoval svoje ctr :lol:
taky bych chtel takovy :smt003 :smt003 :smt005
preju hodne stastnych a rychlych km, at ti dela radost jako delalo mne
NS pacient...under 8
1st czech Nordschleife penzion

Mates

Příspěvek od Mates » 02 srp 2011, 21:25

Třeba se taky jednou takového dočkáš :lol: jinak díky, já doufám :)
Honda Civic Type-R Gr.N

blesk666

Příspěvek od blesk666 » 05 zář 2011, 19:26

Nejak som to tu prehliadOl- gratulujem, myslim ze auto v spravnych rukach.
Udaje zrychlenia, vykonu by mali byt presne, chalani z TypeR.cz to myslim merali

Mates

Příspěvek od Mates » 16 zář 2011, 15:40

Díky blesku :)
Oni to měřili, ale pak se ještě měnilo sání - karbonové GruppeM, takže se neví, jak to je teď přesně. Ale chystám se na brzdu asi (abych věděl stav teď) a mohl pak porovnávat případné další změny. Možná bych i zkusit různé sání... uvidíme...

Jinak přes léto jsem se stavil na Šímasprintu v Týně nad Bečvou (jen neděli, takže bez vyhlášení), ale první čas ve skupině a druhé místo celkově.
A než jsem odjel na nějakou dobu do zahraničí, tak jsem byl na Hobbyopencup v Šebetově, kde jsem byl: sobota - 2. v kat. a 3. celkově, neděle - 1. v kat. a 4. celkově.
Honda Civic Type-R Gr.N

Mates

Příspěvek od Mates » 16 zář 2011, 15:43

Foto z Hobbyopencup v Šebetově...
Přílohy
08_Sebetov_20_8_2011.jpg
HOC Šebetov
Honda Civic Type-R Gr.N

logger

Příspěvek od logger » 16 zář 2011, 19:10

nějakej onboard bude ? :) jsem zvědav jak tohle peklo lítá! jinak přeju hodně šťastných závodních km!

SeeJ.

Příspěvek od SeeJ. » 18 zář 2011, 20:02

Nádhera, fotky super!!;)
SeeJ. Photography
http://www.facebook.com/pages/SeeJ-Photography/160025654023954

Toyota Celica AT160 4th Generation, 4age-power

Mates

Příspěvek od Mates » 18 zář 2011, 22:38

Díky...

tady je jeden onboard z HOC z Šebetova:
Honda Civic Type-R Gr.N

Mates

Příspěvek od Mates » 14 lis 2011, 19:53

Přidávám nějaké foto z posledního protáhnutí CTR na Czechringu v Hradci Králové na akci Autoforum.cz & Temple of Speed. Časem přidám nějaké onboardy…

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Honda Civic Type-R Gr.N

Mates

Příspěvek od Mates » 14 lis 2011, 19:54

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Honda Civic Type-R Gr.N

Mates

Příspěvek od Mates » 14 lis 2011, 19:54

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Honda Civic Type-R Gr.N

Lubosh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubosh » 14 lis 2011, 19:57

nějaký videjko z Hradce bude?
BTW: pěkný fotky :-D
GXE10

Mates

Příspěvek od Mates » 14 lis 2011, 21:15

Zrovna na tom pracuju... bude bude...
BTW: Asi dobrý fotograf, některých fotek... :lol:
Honda Civic Type-R Gr.N

blesk666

Příspěvek od blesk666 » 14 lis 2011, 22:17

Mates: dost dobre, pozeral som este ten Sebetov a musel smeknut - autu aj tebe. K umiestneniam gratulacia
Na jednej z tych fotiek je dost nezvykle na predokolu- nadvihnutie vnutorneho predneho kola na rovinke- pre trakciu nie moc dobre- znieslo by to mozno vzadu este silnejsi stabilizator. Ako si spokojny s vyvazenim a citatelnostou prechodu zadku do pretacania?

petan_250

Příspěvek od petan_250 » 15 lis 2011, 13:13

Super clanek, cetl jsem az dnes. Mluvi mi z duse .... nechapu praskajici omezovac u vytocne studene 1.4 V-TEC ve 3h rano na tuning srazech.
(tim nemam nic proti H)

Hodne km bez nehod, poradny grip a treba se nekde potkame, jen ne v protismeru :)
Kdo je za nami? Kdo je pred nami? Tyto otazky blednou ve srovnani, kdo je v nas .... ?
Obrázek

Mates

Příspěvek od Mates » 15 lis 2011, 16:00

blesk666: Díky :) Jsem se taky divil té fotce... v tom místě asfalt nebyl zrovna nejlepší a podvozek není na rozbitou cestu úplně nejlepší - Toda Fightex. Zadní stabík tam už silnější je (z jdm verze). Co se týče pohybů auta a čitelnosti, tak jsem docela spokojen. Kolikrát se sklouznu bokem, když se jedu projet a přijde mi to v pohodě čitelné... Dá se to hezky předvídatelně vykontrovat. Ale stejně chci trošku laborovat. Chci na žlutém vyzkoušet XYZ podvozek. Možná jiné nastavení Tody. Případně zvažuju oba prodat a nějaký základní Protlum možná (Ale za podmínky, že se prodá Toda, XYZ by mohlo).

petan_250: Taky díky, vzkážu to autorovi :wink: Tuning srazy jsou v česku hrůza. Pravda, že jsem hodně dlouho už nikde nebyl, ale ani mě to nějak neláká. A o to horší, že v zahraničí (jak kde) to za něco stojí, ale u nás je pořád slovo Tuning - plasty, plný kufr muziky, led světla apod.

Jinak tady je nějaký ten slíbený onboard z Czechringu:

Ze střechy jedna z prvních jízd:

Jedno kolo uvnitř:
Honda Civic Type-R Gr.N

MeTaN

Příspěvek od MeTaN » 15 lis 2011, 16:56

sakra to leti :) plus pekna prace za tim volantem ale jak jak pises.. mistama to dost hazi, citit to je i z toho videa. mas to fest tuhe
93´Rx-7 FD

marek.dh

Příspěvek od marek.dh » 15 lis 2011, 20:44

Sáákra jede ti to fakt pěkně a je vidět že to máš i v ruce! Jen tak dál :)
3 MPS - viewtopic.php?f=6&t=4914
CTR ep3 - viewtopic.php?f=6&t=3303 - prodáno
ITR track - viewtopic.php?f=6&t=3974
R.S.Progress - Racing Support / Promo & společenské akce
http://www.facebook.com/RSProgress

Odpovědět