LJay - Honda CR-Z ZF1

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
LJay
Kontaktovat uživatele:

LJay - Honda CR-Z ZF1

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:49

Jelikož se tohle auto výkonově vejde (s odřenýma ušima) do limitu pro prezentaci v showroomu a příjde mi že se jedná o poměrně nedoceněný vůz, tak ho sem přidám.

V létě jsem pořídil "nové" zábavné daily. Původně jsem přemýšlel nad nákupem FN2 (MY2009+: nižší výskyt problémů se synchrony, ...), ale nakonec jsem od toho upustil, protože bych auto pro mé potřeby plně nevyužil. Defakto by suplovalo to na co mám CRX + by mělo vyšší provozní náklady a potenciál na dražší prvotní údržbu (většina FN2 je celý svůj život poměrně dost zatěžovaná) + se mi úplně nelíbí koncepce nádrže pod předními sedačkami, která posouvá váhu ještě víc kupředu a komplikuje rozložení komponent na spodku auta (trasa výfuku, zbytečně dlouhé vedení od hrdla nádrže, ...).

Takže jsme nakonec zvolil CR-Z, které mně vždycky zajímalo i když jsem byl v době jeho nástupu na trh dost skeptický ke koncepci "sportovního" hybridu. Každopádně po ujetí cca. 10k km musím uznat, že mně auto mile překvapilo a Honda s ním docela předběhla dobu. Nyní podle mně dává podstatně větší smysl, než při příchodu na trh. Škoda že se k nám už nedostala verze ZF2 a auto celkově nedostalo víc času "dozrát".
crz_01.jpg
crz_02.jpg
Naposledy upravil(a) LJay dne 22 pro 2023, 00:12, celkem upraveno 1 x.
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Re: LJay - Honda CR-Z ZF1

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:51

Po nákupu jsem udělal klasickou základní údržbu motoru (filtry, výměna kapalin, ventilové vůle, kladka napínáku, klíňák, svíčky, čištění a přetěsnění EGR / VTEC ventilu, ...)

Provizorně jsme přetěsnil i PCV pomocí přídavného O kroužku, který jsem vyseknul z gumy (origo těsnění časem ztvrdlo a dostalo vůli - už mám doma nové OEM).
dily_01.jpg
dily_02.jpg
ventil_vule_01.jpg
kladka_01.jpg
pcv_01.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:52

Nějakou dobu jsem řešil zvláštní skučivý zvuk za studena na volnoběh v oblasti nad VTEC solenoidem (při poslechu stetoskopem je zvuk nejhlasitější v místě vyznačeném na fotce), ale na příčinu jsem nepřišel. Na crzforum.com jsem našel pár témat zmiňujících stejný problém, ale opět bez řešení.

Jelikož se motor zdá absolutně v pořádku (meřil jsem tlaky, motor protáčel ručně, kontroloval válce endoskopem, spotřeba oleje prakticky nulová, ...), tak jsem to přestal dál řešit. Kdyby měl někdo nějaký tip na zdroj toho zvuku, tak za nějak samozřejmě budu rád.

Osobně mám podezření na nějakou rezonanci od IMA, nebo okolo uložení CMP. Případně by to mohl dělat olej vytékající z kanálu na VTEC solenoidem narážející na plastové ventilové víko, ale to se mi moc nezdá.
zdroj_zvuku_01.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:52

V motoráku jsem ještě opravil rozpůlený kryt kladného pólu baterie, který tam byl chycený na stahovacích páskách a nevypadalo to nic moc.
baterie_01.jpg
baterie_02.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:53

Na katiku jsem vyměnil tepelný štít, který byl KO.
kryt_katalyzatoru_01.jpg
kryt_katalyzatoru_02.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:54

Vyměnil zámek kufru, ve kterém odešel snímač otevření (nejde vyměnit samotný snímač, musí se měnit celý zámek). Podle všeho dost častá závada.
dily_03.jpg
zamek_kufru_01.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:54

Potom jsem se pustil do opravy koroze (klasika honda) a provedení antikorozní ochrany spodku auta.
oprava_koroze_01.jpg
oprava_koroze_02.jpg
oprava_koroze_03.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:55

Při tom jsem také trochu poupravil předešlou (od minulého majitele) né moc povedenou opravu pravého prahu po bouračce. Výsledek stále není úplně top, ale s ohledem na použítí auta to moc neřeším.
pravy_bok_01.jpg
pravy_bok_02.jpg
pravy_bok_03.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:56

Podle stylu poškození bych tipoval, že auto bylo účastníkem asi nějaké řetězové nehody v nižší rychlosti kde to mimo jiné odnesl zadní nárazník. Ten měl uržené držáky spojující jeho spodní a horní díl.

Po původním majiteli byla oprava provedená slepením dílů PU lepidlem, které ale moc nedrželo. Takže jsem lepidlo sundal dolů. Na horním dílu se mi povedlo většinu držáků zavařit a na spodní díl jsem si navrhl a na 3D tiskárně vytiskl nové, které jsme na něj pak nalepil.
zadni_naraznik_01.jpg
zadni_naraznik_02.jpg
zadni_naraznik_03.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:57

Stejným způsobem jsem opravil i pravou prahovou lištu, na které chybělo několik držáků nacvakávacích klipů do karosérie.
prah_lista_01.jpg
prah_lista_02.jpg
prah_lista_03.jpg
prah_lista_04.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:58

Ani né měsíc po opravě karosérie mi při večerní jízdě lesem skočila zezadu z boku do auta srnka (nechápu co dělala, jestli si v té tmě myslela, že mezi předními a zadními světly nic není). Naštěstí to bylo v nízké rychlosti, takže nenadělal moc velké škody. Dvě malé promáčkliny na spodku dveří + promáčklina u zadní hrany předního blatníku. Všechno si mi pořadilo víceméně úspěšně opravit pomocí karosářského kladívka a sady pro vytahování promáčklin. Ještě že u tohohle auta neřeším zase až tak moc estetiku :)
promacklina_01.jpg
promacklina_02.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:58

Jako další byla na řadě výměna rozbité mlhovky. Jako náhradu jsem použil lampy z ebay mlhovek pro FD Civic (OEM CR-Z jsou nedostupné), které jsme vsadil původních lehce zrepasovaných držáků + jsem mlhovky ještě polepil žlutou folií (vizuálně to líp vypadá a trochu to zvýší ochranu skla mlhovky).
mlhovky_01.jpg
mlhovky_02.jpg
mlhovky_03.jpg
mlhovky_04.jpg
mlhovky_05.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 09:59

Na auto jsem si také pořídil nové "letní" disky Autec Wizard Type W (dobrý poměr cena/váha + solidní design) o rozměru 16x7 palce. Záměrně jsem zůstal u 16" jednak kvůli dostupným rozměrům pneu, do kterých jsem je chtěl obout a také kvůli o něco vyšší bočnici (lepší sekundární tlumení = pohodlnější u méně sofistikovaných podvozků).

Disky jsem obul do pneu GoodYear EfficientGrip Performance 2, které mají výborný poměr přilnavost/valivý odpor, což je poměrně dost důležitá vlastnost u auta s relativně malým výkonem motor.
disk_01.jpg
disk_02.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 10:00

Jelikož auto z výroby sedí poměrně vysoko a podvozek je naladěný dost do měkka, tak jsem už při koupi počítal s tím, že ho budu měnit. Vzhledem k poměrně malému rozšíření auta není na trhu moc velký výběr aftermarket podvozků, ale z toho co je dostupné mi pro mé potřeby vyšel nejlépe podvozek od japonského výrobce Showa tuning (OEM + HPD výrobce).

K podvozku jsem pro jistotu koupil i nové tyčky stabilizátoru, protože původní nejdou většinou demontovat bez poškození (což se samozřejmě potvrdilo).
dily_07.jpg
dily_05.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 10:01

Montáž podvozku byla byla poměrně rychlá, protože Showa dodává tlumiče komplet složené (nemusí se přehazovat díly z původních), takže stačí jen demontovat staré a namontovat nové.

Auto teď sedí přesně tak vysoko jak jsem chtěl (-2,5cm pro zachování prujezdnosti) a při jízdě je podstatně stabilnější při zachování dobrého jízdního komfortu. Osobně si myslím, že měl být podvozek takto nastavený už z výroby a jeho relativní nejistota v určitých jízdních režimech uškodila prodejům auta víc než použité pohonné ústrojí.
showa_01.jpg
showa_02.jpg
showa_04.jpg
showa_05.jpg
crz_06.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 pro 2023, 10:02

OEM disky, které byly už poměrně dobité jsem si částečně zrenovoval (vyčistil, obrousil korozi, vykitoval odřeniny a nechal nakomaxovat) a mám je teď jako zimáky.
disk_03.jpg
disk_04.jpg
disk_05.jpg
www.jfperformance.cz

spooon

Příspěvek od spooon » 13 pro 2023, 08:25

Zajímavý počtení, díky. Trochu mě překvapila u tak "mladého" auta koroze.

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 13 pro 2023, 10:38

spooon: Naštěstí to bylo všude jen povrchové, ale stejně. Tyhle "hadrové" kryty podběhů jsou neštěstí, protože se v nich strašně drží vlhkost a pomalu vysychají.

Docela mně ale překvapilo relativně mizerné nanesení ochraného tmelu v některých částech karosérie. Třeba v pravém zadním podběhu končil tmel jinde než v levém a přitom se jednalo o zrcadlově shodnou spáru. Stejně tak na vnitřní straně lemů prahu měl být po celé délce nanesený tmel jako ochrana proti otloukání od kamenů. Na jedné straně to bylo OK a na druhé straně bylo vidět, že jim cca. 20cm před koncem lemu ujel aplikátor a tmel byl nanesený asi o 3 cm výš. U auta vyrobeného v Japonsku (to byl jeden z důvodů koupě) bych tohle úplně nečekal (musím se kouknout, jestli karosérie nedělali jinde).

Celkově mi příjde ale kvalita jeho zpracování o něco vyšší než to co vycházelo z anglické fabriky. Třeba na mé EP2, kterou jsem měl před tím bylo vidět, že používají méně kvalitní zinkování (šrouby, držáky, ...) a celkově ochrana spodku auta byla dost špatná (hlavně u pofaceliftu). To byl taky důvod proč jsem upustil od koupi EP3, o které jsem uvažoval úplně na začátku. Co vím tak i 10. generace Civiců (poslední vyráběná v UK) měla problémy s korozí a to je to pár let staré auto.
www.jfperformance.cz

svobda

Příspěvek od svobda » 15 pro 2023, 17:56

Kte korozi hrůza pořád na to prdí asi nejhorší Honda co vídám auta bohužel. Ono když jsem viděl i Civic TypeR FK10 zespodu tak jsme ji raději zimu nechali stát, stejnak s ní přes zimu není nějaký zážitek akorát drahé gumy a strach a ničení solí.
Mazda po 10 letech teď nemá prakticky nic, je z fabriky zavoskovaná. Ale jsou místa třeba pod tím podběhem kde už se začíná něco lehce dělat ( není tam ten tovární vosk). A dutiny neuškodí nikdy.
Jinak stříkám čirý vosk a to je parádá dokud je to auto zdravé tak ho to tak udrží a pokud se něco objeví tak to vidíš včas.
K podběhům z kobercoviny. Vystříkám voskem podběh a taky nastříkám ten koberec voskem ze strany ke kastli to pomáha.

Jinak zajímavé auto občas jsem koukal proč si to mladý nepořizují, určitě bude lepší svezení než s Civic Hybrid co mi jezdí na servis :D .

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 22 pro 2023, 01:00

svobda: nedávno jsem si zrovna říkal, že FK8 na tom bude s korozí stejně jako řadový Civic což mi při jeho cenovce příjde jako docela bída.

Vidíš já měl historicky zafixované, že Mazdy jsou na tom s korozí ještě hůř něž Hondy, ale z toho co píšeš to vypadá, že se polepšili.

Jaký vosk používáš? Viděl sem, že to teď lidé preferují vůči například Bitumenu.
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 22 pro 2023, 01:03

V Actionu jsem narazil na malou nádobu na drobný odpad za pár šupů (do daily se hodí). Tak jsem pro ní na 3D tiskárně vytiskl vymezovací kroužek a šoupl jí do držáku nápojů ve středové konzoli. Navíc po otevření svítí modře, takže člověk večer vidí kam co hází + to ladí se zbytkem osvětlení interiéru :)
nadobka_01.jpg
nadobka_02.jpg
nadobka_03.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 22 pro 2023, 01:04

Ještě přidám jednu vánoční fotku auta.
crz_08.jpg
www.jfperformance.cz

Rampa89

Příspěvek od Rampa89 » 22 pro 2023, 13:19

Máš to pěkné a tvoje vlákna mě často inspirují a motivují.
Čím jsi lepil ty držáky prahových nástavců?

CR-Z je obecně celkem rarita a celkem by mě zajímalo z tvého pohledu, jak se s tím jezdí v porovnání s CRX a EP?
Měl jsi tu i vlákno o EP, pamatuji si to dobře?

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 22 pro 2023, 18:24

Rampa89: díky, to mně moc těší. Lepil jsem to lepidlem na fotce. Bylo to jediné lokálně dostupné lepidlo na obtížně lepitelné plasty. Pevnostně mi ten spoj přišel víc než dostačující, protože když jsem na zabral za přilepený držák, tak bylo cítit že dřív praskne on, než aby se utrhl od nárazníku.

Vlákno o EP2 mám na Honda-Clubu. Podle mně je to dobré auto pokud člověk hledá řidičský zážitek z EP3 s nižšími provozními náklady. Nad nějakých 110 km/h je už ale hodně cítit nedostatek výkonu. Některá jeho konstrukční řešení mi přisla vyloženě jako nešťastná. Například umístění hřebenu řízení nad podélné nosníky karosérie a jeho nestandardní řešení (uchycení spojovacích tyčí ve středu hřebenu, ne na kraji). Navíc mi příjde že tahle genarace je extrémně náchylná na korozi (hlavně poface). Před rozhodování mezi CR-Z a FN2 jsem jako první zvažoval právě nákup EP3, ale nakonec jsem od toho upustil, protože minimálně zrezlé kusy byly poměrně drahé (prakticky stejná cena jako FN2) a oproti FN2 mi příjde EP3 jako méně bezpečné pro denní provoz (i poface má jen 2 airbagy, ...).

CRX (ED9) je oproti CR-Z podstatně syrovější a o trochu živější auto (dáno primárně rokem výroby, váhou a řízením bez posilovače). Za jízdy je z něj podstaně lépe vidět do stran (standard u starších aut). Dynamicky jsou obě auta podobná. CR-Z má díky IMA pěkný kroutící moment (na daný typ motoru) už od nízkých otáček (174Nm při 1500 ot/min) a ve sportovním režimu se hýbe poměrně slušně (pocitově mi nepříjde pomalejší než CRX). Řízení (okolo středové polohy) a řazení je u CR-Z podstatně přesnější a posez víc sportovní (při přesednutí do CRX si příjdu, že sedím výš). Auto je díky baterii v kufru lépe vyvážené a při mém stylu jízdy nijak nepočiťuju limity méně sofistikovaného podvozku (neplatí pro origo podvozek). Popravdě po výměně origo tlumičů a pružin za Showa tuning mi příjde odpružení vyváženější než u CRX (tlumiče Bilstein B8 + H&R pružiny). Designově rozhodně vede CRX. U CR-Z mi příjde, že se jeho design trochu tříští na úrovní B sloupku (přední část je vizualně podstatně delší než zadní). Kdybych to měl shrnout, tak CR-Z mi dá cca. 85% zážitku z jízdy s CRX s tím, že ho ale můžu používat každý den a je daleko pohodlnější a bezpečnější.

Ještě sem zkopíruju co jsem psal na HC:
"Díky zkušenostem s CR-Z si myslím, že NA hybrid je pravděpodobně nejlepší cesta, jak v této době vyrobit zábavný motor (dobrý zvuk, odezva na plyn, průběh kroutíciho momentu, ...) s relativně nízkou mechanickou komplexitou (odpadnou komponenty pro přeplňování, alternátor, startér)."
lepidlo.jpg
www.jfperformance.cz

Odpovědět