Awatar - Nissan Silvia S15

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
200sxfabi

Re: Awatar - Nissan Silvia S15

Příspěvek od 200sxfabi » 20 led 2023, 10:37

Cením! Pecka mám dva věcné....Jaký materiál jste použili a zda budete nějak povrchově upravovat? A potom mě jen pro mé vizuální cítění zajímá, zda toto budete ještě doobrábět aby to bylo "pěkné tvarově" nebo zůstane takto hrubé obrábění? :smt006

Dejf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejf » 20 led 2023, 19:02

pěkná práce, jen by mě sralo to vracet na stroj, když už to jednou bylo upnutý... dělal se nějakej prototyp? 3D tisk, nebo tak?
Honda S2000
Honda FR-V
Honda Jazz

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 23 led 2023, 15:10

Materiál teď přesně nevím. Těhlice se budou ještě dál doobrábět, zatím se jenom odsouhlasil základní design. Je potřeba dodělat díry pro čepy, závity pro uchycení chlazení brzd atd. Co se týká povrchové úpravy tak řeším jestli Elox, tvrdý elox, nebo chromátování, aby byla zaručená co nejdelší živostnost a pokud možno šedá, nebo černá barva :-D

Upínání není až takový problém, je na to přípravek, který se chytý na závity v místě uchycení ložiska, závity se pak odstraní, až bude hotovo. Takže to jde upnout,sundat a zase upnout poměrně dobře, dokud se nedodělá poslední krok. 3D tisk se nedělal, jelikož je to poměrně jednoduchý tvar, kde bylo třeba si dávat pozor pouze na některé maximální rozměry, tak by to mělo být ok i bez prototypu. Ale scanovali se těhlice kvůli rozmístění bodů a maximálním rozměrům v místech uchycení atd.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Dejf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejf » 23 led 2023, 21:40

osobně bych dal tvrdoelox... obyč nevydrží, tvrdý je fajn

nicméně s chromátováním na alu nemám zkušenost
Honda S2000
Honda FR-V
Honda Jazz

Woyta

Příspěvek od Woyta » 24 led 2023, 23:48

Jen je drahej jako prase a už do toho neuděláš ani dirku navíc. A docela problem, když zapomenou zakrýt přesné díry a závity.
U obyčejnýho záleží kam do dáš. Celkem dobré zkušenosti máme s Epronou.
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)

On the 7th day GOD created the RWD car just for fun!!
(O)=(O)/ 200SX . \(O)=(O)

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 25 led 2023, 11:05

Toho se právě bojím u toho tvrdoeloxu, že už dělá poměrně velkou vrstvu a já bych chtěl povrchovou úpravu, která bude moci být i na závitech, aby mi v těch těhlicích nezarůstali šrouby, nebo i ty ložiska, která tam jsou velmi napřesno. Co se týká oxidace, oni by to ty těhlice zvládli i bez povrchové úpravy, známí je má ze stejného materiálu na závoďáku 4 velice aktivní sezóny a akorát nejsou už tak pěkné.

Já dávám na povrchovou úpravu do Galvenn.cz (mám to kousek od dílny) a zatím jsem spokojený, mají tam velice dobrý přístup a když jsem tam dával šroubky do zinku, tak mi je dokonce nesmíchali a po jednom navazovali (nešli do bubnu) a zpátky vrátili v krabičkách, což jsem byl velmi mile překvapen. Chci se tam za nima zastavit a nechat si i poradit, přeci jen s tím budou mít větší zkušenost.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Dejf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejf » 26 led 2023, 14:00

závity se ´´maskují silikonem´´

tolerované díry se správně dělají až po eloxu, případně se dá s vrstvou eloxu počítat dopředu
Honda S2000
Honda FR-V
Honda Jazz

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 26 led 2023, 18:15

Dejf píše:
26 led 2023, 14:00
závity se ´´maskují silikonem´´

tolerované díry se správně dělají až po eloxu, případně se dá s vrstvou eloxu počítat dopředu
to by bylo ideální
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

xxx

Příspěvek od xxx » 26 led 2023, 21:27

kluci, rozměry součásti se eloxem nemění, elox není barva.. :wink:

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 26 led 2023, 22:23

xxx píše:
26 led 2023, 21:27
kluci, rozměry součásti se eloxem nemění, elox není barva.. :wink:
To vim, že to není barva, ale oxidace povrchu, ale měl jsem za to, že stejně dojde ke zvětšení dílu o 12-25 µm a u tvrdo eloxu ještě víc (tak 60-100 µm).
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

xxx

Příspěvek od xxx » 27 led 2023, 00:06

Vím, že víš, to byla nadsázka... o nějaké mikrony se to sice mění ale to, co píšeš, je tloušťka vrsvy, která vznikne přeměnou původního matroše. Tam je spíš problém u kvalitního tvrdého materiálu s vysokým obsahem zinku a křemíku 70xx. Ten se eloxuje blbě a má pak hodně chlupatý povrch, takže ložisko do přesné díry jde dost ztuha. Musí se to dobře namazat a instalovat přesně v ose, jinak se to kousne. Závity jsou v pohodě ale taky mazat.
Já si výrobky eloxuji sám, ono to zas taková věda není, stačí dobrej zdroj a trochu kyseliny.
brc (8).JPG
brd (3).JPG
tohle je ergal 7075, eloxovaný střídavým proudem...

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 27 led 2023, 12:00

Díky moc za info. Právě nemám lisovací ložisko, ale šroubovací, ale to má poměrně přesnou díru, do které se vloží a pak se jen dotáhne. Něco jako u R32 zadních těhlic (stejný jako S13-S15, jenom R32 má hliníkové těhlice, narozdíl od litinových) a právě to dokáže do sebe docela zarůst, že to pak vyndavat není úplně sranda, pak už se z nich víceméně stanou nalisovaná ložiska. :mrgreen:

Tady je vidět jak vypadá to uchycení ložiska na 350z těhlicích:
Obrázek
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 27 led 2023, 14:20

Na těhlicích se dál pracuje:
step 2_01.jpg
step 2_02.jpg
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

xxx

Příspěvek od xxx » 28 led 2023, 23:45

Tenhle systém používají americké automobilky, je to jednoduché a účelné řešení. To ložisko tam nemusí být úplně nafest, můžeš mu nechat klidně desetinu vůli. Pokud budeš eloxovat, stačí úplně základní běžná vrstva. Ta se pak musí uzavřít, protože je porézní. Měli by to dělat už v eloxárně nějakým nevysychavým mazáním. Parafín, nebo silikonový olej atd. Pokud to necháš bez úpravy, taky namazat, nejlépe jakýmkoli stálým, vodě odpudivým sajrajtem.
Jestli ale máš eloxárnu hned vedle, neváhej.

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 30 led 2023, 09:20

xxx píše:
28 led 2023, 23:45
Tenhle systém používají americké automobilky, je to jednoduché a účelné řešení. To ložisko tam nemusí být úplně nafest, můžeš mu nechat klidně desetinu vůli. Pokud budeš eloxovat, stačí úplně základní běžná vrstva. Ta se pak musí uzavřít, protože je porézní. Měli by to dělat už v eloxárně nějakým nevysychavým mazáním. Parafín, nebo silikonový olej atd. Pokud to necháš bez úpravy, taky namazat, nejlépe jakýmkoli stálým, vodě odpudivým sajrajtem.
Jestli ale máš eloxárnu hned vedle, neváhej.
Díky za tip
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 17 dub 2023, 11:53

Hodim sem nějaký další update co se děje s projektem. Bohužel nějak nic moc, najít si na to energii je čím dál tím složitější.

Auto se konečně znovu objednalo na úpravu zadních blatníků, tak to snad už tentokrát klapne a na přelomu května a června 2023 se pohne dodělání karoserie.

Krom blatníků se od ledna řešila akorát tak spojka, bude se dávat OS Giken odpružená dvoulamela a jelikož nechci použít klasické pákové vypínání spojky, což tedy Mazworx kit umožňuje, spojka též, bude lepší použít hydraulické ložisko. Jenže Mazworx doporučuje použití Exedy spojek a mají na to i kity, ale ty mají daleko tužší chod jak OS Giken. Ale montážní rozměry nejsou nikde k dispozici, tak nebylo skoro možné zjistit jak dlouhé ložisko by se mělo použít. Pouze OS Giken dodává speciální domeček pod ložisko, pro tuto spojku. Nakonec jsem to udělal tak, že jsem získla co nejvíce rozměrů od US zastoupení OS Giken a přímo z Japanu (pro kontrolu rozměrů). US zastoupení dokonce potvrdilo možnost použití tilton hydraulického ložiska. Pak se změřil sériový domeček ložiska (díky Pablo) a díky rozdílu, se dalo objednat od Mazworx hydraulické ložisko, které sedne do jejich housingu.

Spojka je TR2CD PS13/s14 (odpružená dvoulamela, průměr 215mm, do 1000Nm)

Spolu se spojkou jsem vzal HKS filtry oleje, HKS M45 svíčky a magnetický výpustní šroub do vany. Na cestě je pak Tilton hydraulické ložisko, ARP šrouby pro spojku a Mazworx štefty pro výfuk (to by mělo dorazit již brzo). Ještě jsem objednal BNR32 OS Giken Super Lock LSD Spec-S, ale ten bude až v září.
clutch_01.jpg
clutch_02.jpg
clutch_03.jpg
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 18 dub 2023, 10:24

Tilton hydraulické ložisko, ARP šrouby pro spojku a Mazworx štefty pro výfukové svody
hydraulic bearing 01.jpg
exhaust manifold studs.jpg
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 12 zář 2023, 09:54

Koukám, že jsem sem už hodně dlouho nic nedal, jelikož je auto teď už 4 měsíce u klempíře, klasicky z původního plánu 3 týdnů se to natáhlo a ještě nejsme u konce. Člověk už se musí smířit s tím, že je klasika že termín násobit 10x a cenu 2-3x u všeho co se dělá. Blatníky se budou upravovat tak, aby se zachoval co nejvíce OE look, ale rozšíření umožnilo schovat kola, použít sériové prahy a nárazník. Zároveň kolo musí být schopno propružit bez kontaktu s kastlí, detaily pak bude možné ještě ladit pomocí ramen. Výsledné rozšíření je cca 2-3 cm, záleží na konkrétním místě. Doufám, že se to čekání vyplatí.
RF_02.jpg
RF_06.jpg
RF_07.jpg
RF_09.jpg
Ještě mi dorazil vnitřek LSD diffu od OS Giken.
LSD_OS Giken.jpg
Až budou rozšířené blatníky, projde se celá kastle kvůli drobným poškozením a zbaví se důlků. Dále pak půjdou obě nápravnice na fosfátování a pak do laku.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 11 říj 2023, 16:08

Povrchová úprava zadní nápravnice a předních tension rod brackets pomocí katoforézního lakování. Díky tomu je vše nalakované nejenom zvenku ale i zevnitř. Udělám nějaké testy na mechanickou odolnost a možná se to ještě přelakuje jednou zvenku, ale to uvidím až později. Chtěl jsem původně nejdřív nechat fosfátovat a potom až katoforézní lakování, ale bohužel se to nepodařilo.
IMG_6326.JPG
IMG_6327.JPG
IMG_6328.JPG
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 11 říj 2023, 16:31

Auto už jsem si vyzvedl od klempíře, s prací jsem spokojený, i když jsem si pořád něco vymýšlel, tak se mu to podařilo splnit. Na fotkách to vypadá, že se vlastně nic moc nedělalo (což byl tedy záměr - zachovat co nejvíc "OEM look"). Přitom blatníky se rozšířily o 27mm na každou stranu, upravili se vnější blatníky (rozřezané na několik kusů a potom skládany s vložkami zpátky, tak aby se zachovali všechny linie. Zmenšili se pertly (aby se nemuseli válcovat a zůstalo vyztužení blatníků, bez budoucí hrozby zachytávání bordelu a koroze. Komplet se museli předělat podblatníky, kde je vloženo cca 5-10cm oproti původním podblatníkům, jelikož tvar je trochu jiný, díky tomu by tam mělo jít dostat bez drhnutí pneu o šířce 275-285mm (záleží na disku a pneu). Muselo se komplet předělat uchycení blatníku v zadní části u nárazníku, kde se musel vkládat materiál, stejně tak uložení víčka nádrže je komplet nové (ještě nevím jestli nechám víčko nádrže lehce utopené, aby bylo patrné rozšíření, nebo se vypodloží, aby bylo zároveň. Spoje jsou pak zacínované a zbroušené, aby se nemuselo kitovat.
IMG_6293.jpg
IMG_6294.jpg
Dále se musely vytvořit úchytné body pro Aero prahy, protože i když prahy jsou originální, tak moje S15 nebyla původně vybavená těmi prahy, tak úchyty neexistovali a i tak by neseděli kvůli rozšíření, prahy se tak museli nahřát ohnout a pak a ž vytvořit úchytné body.
IMG_6320.jpg
Dále se celé auto prošlo a opravili se všechny důlky, našlo se, že levý zadní blatník a levé zadní dveře byly opravované, ale jen lehce zevnitř to nebylo vidět, na blatníku bylo 2mm kitu a trochu i na dveřích, blatník bylo stejně potřeba předělat, takže se kit obrousil a blatník vyrovnal. Pak dalších pár bodů bylo třeba vytáhnout a zacínovat.
IMG_6296.jpg
Zbývá teď vše ještě jednou přebrousit, nastříkat do epoxidového dvousložkového základu, aby to bylo chráněno před rzí, nastříkat chybějící část zadních podběhů PU barvou, která je na podvozku, pak test fitment kapoty, jejíž první verze by měla být brzy hotová a pak by se mohlo asi i do laku a začít skládat.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

svobda

Příspěvek od svobda » 12 říj 2023, 11:19

Respekt pěkná práce klempíř a vše.

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 12 říj 2023, 13:47

svobda píše:
12 říj 2023, 11:19
Respekt pěkná práce klempíř a vše.
Díky, snažím se, jen to všechno hrozně trvá.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Phasor

Příspěvek od Phasor » 16 pro 2024, 10:17

Na tohle se hezky kouká 🙂 ale je trochu děsivý co všechno mě ještě čeká taky udělat 😀 Kde jsi sehnal kataforezu? Mohl bych případně poprosit o kontakt? Co jsem zkoušel volat na pár mist, všude mě poslali k šipku, že by jim moje dveře zašpinily lázně 🤷
Naposledy upravil(a) Phasor dne 16 pro 2024, 11:55, celkem upraveno 1 x.

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 16 pro 2024, 10:42

Nechal mi to dělat klempíř, co mi i rozšiřoval ty zadní blatníky, vozí si tam toho víc, má to přes známost, ale asi jen pro práci spojenou s jeho projekty bohužel. A taky už je to nějakou dobu, tak je otázka jak je to teď.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Phasor

Příspěvek od Phasor » 16 pro 2024, 11:53

Jasný, počítám, že to bude hodně o známostech, který nemám 😀 naštěstí se dveře prý s trochou snahy dají zevnitř nalakovat, ale ta kataforéza je hodně lákavá 🙂

Odpovědět