V současné době provozuju daily Honda Civic EJ9 původně 1.4 66kw 135Nm non Vtec a protože mám rád sportovnější jízdu na okreskách a příležitostně Vysoké Mýto a Brno, provedlo se pár úprav, za účelem zlepšení jízdních vlastností a výkonu. Na samotný vůz jsem měl štěstí, na rozdíl od prohnilých kousků této série jezdících kolem sem po tom co mě paní sestřelila předchozí daily (swift 1,3 glx sedan) natrefil na tohle. Na to, že sem měl týden na sehnání auta, jinak bych se nedostal do práce, sem sehnal původ z Německa, zachovalý původní lak, spodek krom načlých prahů bez koroze a nájezd 80000km. Pro mě ideální daily. Jezdím 70 km denně tam a zpět do práce přes okresky. Jako daily mi to stačilo, jenže. Tato verze nemá zadní stabilizátor, takže se neuvěřitelně nemožně naklání a samozřejmě výkon žádný.
Takže následovalý úpravy. Zadní stabilizátor z itr 22mm. Ten kroutil nápravnici tak, že z ni opadala barva. Proto následovala zadní spodní rozpěra ARS, která byla z části namontovaná do hliníkového mezikusu, z kterého se po krátké době vytrhla, takže se to provrtalo na větsí šrouby a ocelové matice. Konečně to ušlo. Spolu s pružinami AP Sportfahrwerke předek -5 zadek -4cm se auto přestalo téměř úplně naklánět. Po tom co sem vyměnil i přední stabík z EK9, původně 22mm nyní 26mm, a přidal přední horní rozpěru se z něj stalo úplně jiné auto. Teď se vůbec nenaklání. Konečně trochu lepší požitek.
Ale co s motorem? Pro ten malý nájezd mi ho bylo líto vyhodit a řešit swap a atmosférickou cestou zvyšovat výkon u 1,4 je nesmysl.
Zvolil sem cestu přeplňování. Sestavil sem si celý kit na míru. Záměr byl dosáhnout vyššího výkonu hlavně v otáčkách, tak aby s tím bylo možno jezdit pořád normálně, a do určité míry zachovat atmosférický projev náběhu kroutícího momentu a výkonu.
Z Hondatechu sem zjistil, že motor vydrží 200Nm a 200Hp se sériovýma ojnicema, které jsou největší slabinou motoru. Zvolil sem vodou chlazené turbo T25 Maxpeedingrods doporučené pro 1.8-3.0. Složit to mechanicky byla hračka. Přivod oleje z přiruby pod filtrem, kde sem přidal i sensor teploty a tlaku oleje. Chlazení vodou z krátkého okruhu před termostatem a vstup z5 pod rozdělovač k sací větvi vodní pumpy. Drenáž oleje do vany. Odvětrání bloku, víka a nádrže hadicí do sání turba a dodělat nerez downpipe a hliníkové sání s 5,7L intercoolerem v nárazníku.
Pro potřeby ladění se pridal ještě budík tlaku turba a EGT. Dál výměna motorového svazku z D15Z6 včetně sání, rozdělovače, alternátoru, klapky, lanka plynu a ECU P06, která má připravený slot pro chip. Pak už se jen sehnaly větší vstřiky z Preludy 4G z 180cc na 330cc, přidal se resistor box a mohlo se ladit. Ladilo se v prosinci 2018 u Montyho. Ještě jednou díky moc Monty! Odjížděl sem se 185Nm v 5400rpm a 140hp v 5450rpm. Cílem je dosáhnout té hranice 200Nm a 200Hp. Mám ale strach, že ty ojky proletí blokem, takže chystám záložní motor. D16Y7.
Zrovna sem odpálil košík, který obsahuje: CP výbrusové kované písty s Manley H-beam kovanýma ojnicema. ACL race hlavní a ojniční ložiska (snad nebudou moc tvrdé, obyč ACL už sem nenašel a Kingům nevěřím) ARP štefty pod hlavu, Ferrea ventily, gufera a Brian Crower pružinky. Odlehčené řemenice. Ještě popřemýšlím o odlehčeném setrváku a ostřejší vačce a určitě to bude chtít zase lepší spojku. Od ladění sem najel 15000km a každým rokem se nájezd zvyšuje o dalcích min. 20000km. V současné době má motor 130000km. Nehulí, nežere ani kapku oleje, je vevnitř i z venku úplně čistý a celkově zní ve skvělé kondici. Je vyzkoušený i v zátěži v Brně a Vysokém Mýtě. Až postavím tu 1,6tku, tak se motory prohodí a 1,4 zůstane záložní. Cílem je attackovat 350hp.