LJay - Honda CRX ED9

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Beny

Re: LJay - Honda CRX ED9

Příspěvek od Beny » 17 čer 2020, 10:04

LJay píše:
09 čer 2020, 16:26
Zatím jen bolt-on věci a odlehčování. Až bude víc času, tak si postavím druhý motor s trochu větší kompresí, ale nic moc přehnanýho (strop tak 160hp na klice). Spíš jen taková decentní stavba, u který nepůjde o max. výkon, ale o zábavu za volantem. Navíc mně už nebaví se každý dva roky klepat, jestli projdu STK, tak to taky trochu tlumí mojí motivaci do nějakých zásadnějších úprav.
Tak na to jsem zvědav! Mám stejnej cíl, tak se budu inspirovat. Hlavně to asi budu muset nechat odbrzdit abych věděl, jestli jsem vůbec na výkonu co by to mělo mít v sérii. :D Jinak pěkný vychytávky a ať se dílo daří.
ex. Almera GTi SR20DE; CRF 450R Supermoto
daily: Primera P11 SR20DE
weekend: MX-5 NA VVT

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 17 čer 2020, 16:08

Beny: nějaký způsob měření výkonu by se mi taky hodil, abych mohl porovnávat efektivitu provedených úprav. Kdysi sem měl gtech, ale jeho měření bylo strašně závislý na spoustě exteních faktorů, tak sem ho prodal.

Celkově chci úpravy tohohle auta řešit spíš cestou optimalizace původních technických řešení, než nějakým hardcore tuningem, tak uvidím kam mně to dovede :) Co sem teď tak počítal, tak by tenhle motor měl být při 100% VE (reálně má teď tak 91% VE) a 7000ot schopný zhruba 200CFM, takže si myslím, že po výbrusu, snížení hlavy, přeportování kanálů, montáži optimalizovanýho sání a výfuku, bych měl mít celkem velkou šanci na 150hp na klice. V kombinaci s menším snížením váhy auta by to nemuselo být špatný poježdění.
www.jfperformance.cz

Beny

Příspěvek od Beny » 18 čer 2020, 17:36

LJay píše:
17 čer 2020, 16:08
Beny: nějaký způsob měření výkonu by se mi taky hodil, abych mohl porovnávat efektivitu provedených úprav. Kdysi sem měl gtech, ale jeho měření bylo strašně závislý na spoustě exteních faktorů, tak sem ho prodal.

Celkově chci úpravy tohohle auta řešit spíš cestou optimalizace původních technických řešení, než nějakým hardcore tuningem, tak uvidím kam mně to dovede :) Co sem teď tak počítal, tak by tenhle motor měl být při 100% VE (reálně má teď tak 91% VE) a 7000ot schopný zhruba 200CFM, takže si myslím, že po výbrusu, snížení hlavy, přeportování kanálů, montáži optimalizovanýho sání a výfuku, bych měl mít celkem velkou šanci na 150hp na klice. V kombinaci s menším snížením váhy auta by to nemuselo být špatný poježdění.
Jasně, jde o volumetriku, aneb jak do toho válce naládovat co nejvíc. :-) Co jsem se díval na googlu, tak hondí hlavy se mi na oko jeví jako líp provedený, u mojí hlavy ten tvar kanálů není nic moc (mazdí BP-Z3), máš štěstí. :-) Takže při cílo okolo 160 hp na klice se pravděpodobně nevyhnu výměně vaček. Ještě jedna technická, při snížení hlavy budeš posun časování rozvodů kompenzovat stavitelnejma kolama, nebo to nemá takovej vliv?
ex. Almera GTi SR20DE; CRF 450R Supermoto
daily: Primera P11 SR20DE
weekend: MX-5 NA VVT

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 20 čer 2020, 22:45

Beny: jj Honda NA motory prostě umí a i jejich míň výkonný verze, jako je ten můj, jsou poměrně dobrý. Nevím jak je to teď, ale dřív platilo, že i jejich odlitky (hlavy, bloky) byly na vyšší úrovni, než u jiných výrobců ve stejným segmentu.

Můj motor a Déčka celkově jsou poměrně limitovaný geometrií motoru, která omezuje znatelnější navýšení otáček a zvýšení objemu převrtáním u nich taky nemá moc smysl. Tohle všechno je ale daný jejich prvotním určením. Člověk s tím musí při úpravách počítat a stanovit si nějaký rozumný výkonostní limit, nebo je začít foukat.

Pokud se hlava nešnižuje nějak moc, tak se to většinou nějak řešit nemusí. Z hlavy bohužel nevím jaký je limit. Co jsem viděl jako takovou zajímavost, tak u opravdu velkýho snížení (hlava + blok) to přímo na mým motoru řešili použitím o zub kratšího řemenu z nějakýho Mitsubishi. Nejlepší budeš mít, když si zkusíš na netu pohledat, příklady přímo pro svůj motor.
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 20 čer 2020, 22:49

Klapku už mám hotovou a jestli to zejtra stihnu, tak jí hodím na auto. Docela sem si s ní pohrál. Na frézce sem odfrézoval vyhřívání, na soustruhu ji přeportoval, osičku upravil pro použití šroubů se zápustnou hlavou + sem jí opískoval a přestříknul hliníkovou vypalovací barvou.
klapka_01.jpg
klapka_02.jpg
klapka_03.jpg
www.jfperformance.cz

ZXman

Příspěvek od ZXman » 21 čer 2020, 12:38

pěkně jsi to udělal, jen mám rad čistý hliník bez nastříku, nebo čirý lak
[URL=https://matchnow.info]Sexy Womans from your city[/URL]

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 23 čer 2020, 10:50

ZXman: původně sem to chtěl vzít bezbarvým lakem, ale doma sem měl jen obyč Dupli Color ve spreji a nebyl sem si jistej, jak moc dobře to bude držet, tak sem to vzal nakonec hodně slabou vrstou totho žáruvzdornýho laku.

Ty máš nějaký ověřený typ bezbarvýho laku co vydrží vyšší teploty a případný styk s palivem a oleji ?
www.jfperformance.cz

Libas
Big chief
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libas » 25 čer 2020, 22:29

Pískovat díl sání? Je to rozumné? Teď nechci být za chytrého, ba naopak, můžu vypadat jak blbeček, ale prý několik motorů takto lehlo, že borci si opískovali určité díly okolo motoru, např ventilové víko atd. Jestli je to jen fáma, tak mě kdyžtak opravte.

jagy

Příspěvek od jagy » 26 čer 2020, 08:39

Na cisteni hlinikovych dilu jsem zkousel https://www.jdworx.cz
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

DaveMax

Příspěvek od DaveMax » 26 čer 2020, 10:51

jagy píše:
26 čer 2020, 08:39
Na cisteni hlinikovych dilu jsem zkousel https://www.jdworx.cz
Nejlepsi :smt023
1999 Nissan Almera GTi Blue BS7 (140hp/181Nm) daily/winter SOLD
2005 Honda Accord CL7 2.0 Eternal Blue Pearl (152hp/192Nm) daily
2007 Mazda RX-8 Stormy Blue Mica (190hp/220Nm) SOLD
1996 Mazda RX-7 FD3S Brilliant Black BW EFR8374 single turbo (XXXhp/XXXNm)

josepe

Příspěvek od josepe » 26 čer 2020, 16:16

Libas píše:
25 čer 2020, 22:29
Pískovat díl sání? Je to rozumné? Teď nechci být za chytrého, ba naopak, můžu vypadat jak blbeček, ale prý několik motorů takto lehlo, že borci si opískovali určité díly okolo motoru, např ventilové víko atd. Jestli je to jen fáma, tak mě kdyžtak opravte.
Odchází to zejména na těch pískovaných ventildeklech, protože z vnitřní strany většinou máš ten nanýtovanej plech a za ten se udájně ten drobnej písek dostane.(moje teorie)

ZXman

Příspěvek od ZXman » 27 čer 2020, 22:29

Je to tak.
Klapku dělám jen z venku. Pohodlnější je Aqua blast, ale box už něco stojí. Každopádně si od toho slibuji velkou úsporu času.
[URL=https://matchnow.info]Sexy Womans from your city[/URL]

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 28 čer 2020, 15:50

Pískoval sem to jen zvenku a všechny otvory v klapce jsem měl zamaskovaný, aby se tam nic nedostalo. Pak sem několikrát vypláchnul vodou, vyfoukal stlačeným vzduchem, vystříkal čističem na karburátory a znovu vyfoukal stlačeným vzduchem. Pak sem to celý ještě opticky kontroloval, takže šance, že by tam zůstaly nějaký nečistoty je minimální.

Většina problémů s pískováním, kterou sem zaznamenal byla u ventil deklů, tak jak píše josepe. Pískovací méduim se dostane pod přepážku odvětrání o odtamtud časem zpátky do motoru.

Díky za tip na čistič hliníku, určitě ho vyzkouším.
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 05 črc 2020, 13:23

Jelikož teď musím nějakou dobu používat CRX jako daily, tak sem se rozhodl, že alespoń provizorně opravím korozi zadního lemu na řidičově straně, aby se to nezačalo zhoršovat. Zároveň sem auto z velký části odstrojil, abych se podíval, jestli někde není něco dalšího, co sem přehlídnul při koupi.

Krom né úplně povedený výměny cca. 10cm zadní části prahu a opravě lemu předního blatníku, má auto origo plechařinu a jedinou další výraznější korozi sem našel asi 2cm na spodní hraně spolujezdcova prahu a cca. 5cm na lemu zadního podběhu. Všechno to jsou pro CRX obvyklý místa a na skoro 30 let starý auto je to celkem OK.

Veškerou korozi sem vybrousil nejvic jak to jen šlo, přestříknul konvertorem rzi, přetmelil, vzal několika vrstvama plniče a zabrousil. Opravený lem sem nalakoval jen rozstřikem do ztracena a né jako celý díl, což by bylo lepší, ale znamenalo by to lakovat třetinu auta a to by s mým zázemím a noob autolakýrnickýma zkušenostma nemuselo dopadnout dobře. Po zabroušení 3000 smirkem pod vodou a rozleštění to vypadá celkem obstojně. Na přímým slunci je sice vidět malinko jiný odstín nový barvy, ale jako oprava na pár let si myslím, že cajk.
lem_01.jpg
lem_02.jpg
lem_03.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 14 zář 2020, 19:55

Včera jsem na auto nahodil tlumiče Bilstein B8 s H&R pružinama a musím říct, že pro moje použití je to asi nejlepší kombinace, kterou jsem na CRX zatím jezdil.
tlumice_01.jpg
tlumice_02.jpg
tlumice_03.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 07 úno 2022, 16:33

Po dlouhé době menší update. Jelikož pořád nemám vůbec čas, tak to budou opět jen drobnosti.

Zrepasoval sem si zimní disky a obul je do celoročních Hankook Kinergy 4S2. Dedikované zimáky jsem kupovat nechtěl, protože ve sněhu, nebo hodně pod nulou s tím prakticky nejezdím a byl sem zvědavý jak se budou chovat ty celoroční pneu.

Tip k tmelení disků pod prášový lak. Na menší rýhy se mi docela dobře osvědčil JB weld, protože má dostatečnou teplotní odolnost, takže nepovolí při vypalování laku. Dělají se na i speciální tmely, ale ty jsou poměrné drahé.
alu_titan_01.jpg
alu_titan_02.jpg
pneu_02.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 07 úno 2022, 16:34

Jelikož jsem potřeboval posunout volant trochu blíž k sobě, tak sem si poupravil a namontoval distanční podložku mezi nábu a volant, kterou jsem si kdysi dělal ještě do červeného CRX.
distancni_podlozka_01.jpg
distancni_podlozka_02.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 07 úno 2022, 16:35

Pro otestování teplotní odolnosti PETG v motorovém prostoru jsem si na 3D tiskárně vytisknul krytku horního šroubu rozdělovače. Má najeto kolem 8000km a zatím drží.
rozdelovac_02.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 07 úno 2022, 16:36

Znovu sem si také koupil 4-2-1 svody od Jirky Doupovce, protože průměry a délky jejich větví nejvíc odpovídají tomu co chci dosáhnout. Pokud bych neřešil znížení světlé výšky pod autem, tak bych šel ale spíš asi do 4-1 konstrukce.

Před nákupem sem si dělal průzkum trhu a z toho mála co je pro Déčkový motory ještě dostupný (beru i SOHC, i když mají o kousek posunuté kanály), tak má většina úplně zbytečně předimenzovaný průměry, který jen vedou ke zpomalení proudění s ním spojenými negativnímy vlivy.
svody_01.jpg
svody_02.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 07 úno 2022, 16:37

Ještě pár fotek z provozu :)
crx_18.jpg
crx_20.jpg
crx_21.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 29 led 2023, 11:26

Minulý rok jsem toho na céru moc neudělal. Konečně jsem se ale dostal ke stavbě garáže. Na jaře musím ještě dodělat nějaké drobnosti (epoxy podlaha, omýtka, okapový chodník, ...), ale už teď si užívám toho, že mám konečně solidní zázemí pro práci na autě.

Mimo práci na garáži jsem ještě dával trochu dokupy svoje daily Civic EP2 Sport, ale to jsem sem nedával prořože výkonově nesplňuje podmínky showroomu. Kdyby se chtěl někdo podívat, tak něco o něm mám na Honda Clubu: https://honda-club.cz/forum/viewtopic.p ... sc&start=0
garaz_01.jpg
garaz_02.jpg
garaz_03.jpg
www.jfperformance.cz

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 30 led 2023, 09:23

Moc pěkná garáž, zázemí na dělání na autě je čím dál větší problém, jak ubývá prostor.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 16 úno 2023, 15:58

Awatar: oproti tomu v čem sem dělal před tím, je tohle asi o 10 levelů výš :) Ještě by to chtělo sehnat nějaký zvedák, aby se mi líp dělalo pod autem. Sloupový moc nechci, protože by zabral hodně místa a beton by ho možná neudržel, tak přemýšlím nad QuickJack. Jen ta cena je docela rachot (nejlevněji se dá sehnat v DE). Musím kouknout jaký jsou další alternativy.
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 22 pro 2023, 22:47

Menší update za rok 2023. Auto jsem si tenhle rok víceméně jen užíval a jezdil když byl čas. Jednou mně ale nechalo v stát v Polsku, když přestalo zapalování házet jiskru, takže jsem musel volat odtahovku.

Po sundání víčka rozdělovače jsem zjistil, že mi na něm komplet ohořel pružinový kontakt a roztekl se plast kolem kontaktu na cívce. S opalováním pružinového kontaktu jsem měl problémy už na FI CRX, ale až teď mi po troše přemýšlení nad problémem došlo co ho způsobuje.

Jelikož už Honda nenabízí náhradní OEM víčka, tak jsem po každé kupoval náhradu z druhovýroby (Blue Print, na víčku je Made in Japan). Při porovnání se starším OEM víčkem jsem ale zjistil, že kontakt na víčku Blue Print má jiný rádius (viz. foto). Díky tomu nedosedá správně do miskového kontaktu v cívce (sedí po stranách, ne na středu) a ve spoji pak přeskakuje jiskra, která ho zahřívá a opaluje. Časem se to pak dostane až do tohohle stavu.

Problém jsem nakonec vyřešil tak, že jsme kontakt ze starého OEM víčka strčil nového od Blue Print a zatím je klid. Až bude čas, tak to musím rozdělat a zkontrolovat.
rozdelovac_03.jpg
rozdelovac_04.jpg
rozdelovac_05.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 22 pro 2023, 22:48

Při pokusech o nastartování s tím nefunkčním zapalování (než mi došlo kde je problém) se mi bohužel povedlo odpravit origo katík (školácká chyba), tak sem musel koupit náhradu do Walkeru (nic lepšího jsem nenašel).

Sváry a přechody uvnitř byly docela mizerný, tak jsem katík pro jistotu přeportoval, abych v něm zoptimalizoval proudění. Origo kat je podle mně ale konstrukčně lepší a nedochází v něm k tak velkému snížení rychlosti proudění jako u Walkeru. Časem se budu muset kouknout po nějakém lepším.
katalyzator_01.jpg
katalyzator_02.jpg
katalyzator_03.jpg
www.jfperformance.cz

Odpovědět