Suzuki Liana, motor M16A - přestalo jet

dotazy, rady, tipy

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
onsad

Suzuki Liana, motor M16A - přestalo jet

Příspěvek od onsad » 09 dub 2017, 18:16

Ahoj,

mám Suzuki Liana 1,6 s motorem M16A a včera mi přestalo jet na dálnici. Prostě jako kdybych chcípnul motor, spadly otáčky a rozvístilo se dobíjení a dál už to nejelo. Jel jsem asi 100 km/h, tak jsem nemohl slyšet žádný zvuk, třeba kdyby něco prasklo, nebo tak něco. 2x jsem to zkusil nastartovat těsně po dojetí, ale nic, žádná snaha chytit. Jen to točilo. Baterka je OK, asi 6 měsíců nová, benzín tam je. Takže jsem jel domů na odtahovce. :)

Potom jsem to zkusil ještě ráno nastartovat, ale stále nic. Mohly prasknout rozvody, když jsou řetězem? Na zahraničních forech se to někde řeší a prý by to mohl být snímač klikového křídele. Mám diagnostiku na mobilu na OBDII a žádná chyba, jen blbá lambda sonda, ale to už mám dlouho a s tím to v pohodě jezdilo.

Co myslíte?

Děkuji.
Naposledy upravil(a) onsad dne 09 dub 2017, 21:47, celkem upraveno 1 x.
Nissan Primera 96 kW - sešrotováno
Suzuki Liana combi 1,6 76 kW

Janec

Re: Suzuki Liana, motor M16A - přestalo jet

Příspěvek od Janec » 09 dub 2017, 21:12

Benzinove cerpadlo palivo do listy tlaci? Chce to chytrejsi diagnozu a zjistit jestli jde signal ze snimace kliky do RJ.

Libor12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 » 09 dub 2017, 21:34

Pokud je snimac kliky v poradku tak mu to ukáže při startovani cca 300 ot ,predpokladam ze otackomer má tak na to nepotřebuje diagnostiku. Zkontoluj jestli dava jiskru a palivo.
[img]http://s25.postimg.org/brxzn3hy7/WON.png[/img]

onsad

Příspěvek od onsad » 09 dub 2017, 21:44

Dobře, dobrý tip s tím otáčkoměrem. Má to digitální palubku, otáčkoměr to má. :) Ale nedíval jsem se na něj při startu. A ještě jsem dostal tip na čidlo vačky, takže jsem obě dvě objednal. :D
Právě mi přišlo divné, že to chcíplo prostě hned, žádné varování v podobě cukání, škubání atd. Na primeře jsem měl špatný rozdělovač a chvilku cukala a až potom dodělala. A tady nic.

Obrázek

Libor12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 » 09 dub 2017, 22:27

Kdyby prasknul řetěz a motor by se nepotkal pist/ventil nebo ventil/ventil tak by to vyhodilo hned pri 720st otočení KH chybu snimace vacky nebo polohy vačky. OBD2 uz kontroluje pres knock senzor zda došlo k zápalu a přes cidlo polohy kliky zase uhlove zrychlení. To vse dokaze vyhodit jako chyby. Pokud je to čisté tak jedině palivo - čerpadlo nebo pojistka vstriku. COP si ecu umí zkontrolovat.

onsad

Příspěvek od onsad » 09 dub 2017, 22:59

Libor12, Janec: Děkuji. Zítra zkusím nastarovat a sledovat, zda něco dělá otáčkoměr. Zbytek o palivu a zapalování asi předám mechanikovi k prověření. A ještě se mrknu na ty pojistky.

jarka

Příspěvek od jarka » 10 dub 2017, 13:43

Nevím jak má řešenou elektriku liana, ale na ignisovi jsem si nechal měnit tlumiče a kousek od lp tlumiče je el. krabička s relátkama a jak mi to měnili, tak do toho asi nějak drcli nebo co a vyskočilo mi jedno relé z kontaktů. Rozdělal jsem tu krabičku, přitlačil relé a jelo se vesele dál. Třeba to bude nějaká taková blbost...
Hairdresser car

onsad

Příspěvek od onsad » 10 dub 2017, 18:49

Zkusil jsem to párkrát natočit a otáčkoměr se ani nehne. Ani dílek nenaskočí. A má tedy otáčkoměr něco dělat při startu, je to tak? Jinak jsem narychlo prošel ještě ty velké pojistky v motoru, zamačkal relátka atd. Ty velké jsou asi OK, na ty malé už jsem moc teď navečer neviděl.

Jinak diagnostika stále jen ta lambda sonda, jinak nic.

Libor12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 » 10 dub 2017, 19:25

Točkomer musí ukázat nejakou vychylku i digitální. Kdyby bylo vadné čidlo na klice je tam čidlo vačky. Tak jako tak už by diagnostika ukázala chybu. Čerpadlo v nádrži slyšíš?

onsad

Příspěvek od onsad » 10 dub 2017, 19:38

Libor12: Teď nechápu, pokud to neukazuje žádné otáčky při startování, tak je a nebo není špatné to čidlo kliky? Pochopil jsem, že je tedy špatné. Jinak čerpadlo asi nepoznám, ale něco při otočení klíčkem zabzučí. Víc nedokážu asi rozpoznat.

Jinak co jsem procházel Suzuki club, tak když to lidem blblo a bylo to tohle čidlo, tak s tím jezdili po servisech a diagnostika se tvářila OK, ale auto stále nejelo. Tady řeší Suzuki Jimny a píše prý diagnostika byla OK http://www.suzukiclub.cz/forum-tema/jimny-skubani-28834

Libor12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 » 10 dub 2017, 20:25

To čidlo když odchází,tak se třeba zhorší starty,skube to,ale nikdy to neni naráz. Zase je mi divné že,neukazuje aspon trochu ty otáčky. Takhle na dálku toho už asi moc nevymyslime. To uz chce osciloskop a projit cidla atd.

onsad

Příspěvek od onsad » 10 dub 2017, 21:15

I tak díky, uvidíme. Každopádně je teď s autem celkem drahá manipulace, jede jen na laně nebo na odtahovce. :D
Náhlá smrt mi přišla také divná, ale třeba fakt odešlo hned. Nebo vypadl kabel?

Naivně jsem to zkusil ještě řešit s bazarníkem, odpověděl a odkázal mě na čidlo vačky. Prý mu to cukalo, občas nejelo, zeptal se v Německu a prý čidlo vačky. Vyměnil za 1 000 Kč a jezdil dál. Zakončil to: "Suzuki prostě funguje." No, já si takto nepředstavuji funkční Suzuki tedy. :?

onsad

Příspěvek od onsad » 14 dub 2017, 12:40

A dává zapalování jiskru, když nefunguje ten senzor otáček na klikové hřídeli, nebo ne? Resp. jak by se poznalo, jestli to nebude např. cívka zapalování? Díky.

Janec

Příspěvek od Janec » 15 dub 2017, 13:44

Napada mne vytahout svice a zkusit jestli davaji jiskru. potom zkusit jestli tlaci palivova pumpa benzin, odpojit hadici od listy paliva a zkusit startovat. jedno z toho bude spatne. tipnu mrtva palivova pumpa

onsad

Příspěvek od onsad » 15 dub 2017, 16:38

Ale zas neukazuje ten otáčkoměr při startu. :) A to by prý měl, což je divné. A navíc při otočení klíčkem něco bzučelo, snad ta pumpa? Každopádně to už bude ve středu řešit mechanik, no. Stejně má jediné klíče, kterými lze nastartovat a teď má asi volno. :D

Jinak jsem dnes jen očumoval ty cívky a zdá se, že jedna byla měněná a jedna je původní.

A stejně mě pořád štve, že to prostě umřelo naráz, žádné pocukávání, škubání atd.

Libor12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 » 16 dub 2017, 09:38

onsad píše:A dává zapalování jiskru, když nefunguje ten senzor otáček na klikové hřídeli, nebo ne? Resp. jak by se poznalo, jestli to nebude např. cívka zapalování? Díky.
Když nefunguje senzor otáček nebo klikové hřídele tak nejde ani jiskra ani vstřik. ECU nemá podle čeho rozpočítat jednotlivé válce. Chybu výpadku zapalovací cívky by ecu vyhodila jako P030x poslední číslo označuje válec. Kdyby snímač rpm byl v pořádku a byla špatná cívka tak by fungovaly vstřiky a měl by jsi mokré svíce od paliva.
onsad píše:A stejně mě pořád štve, že to prostě umřelo naráz, žádné pocukávání, škubání atd.
A to je to co je mi divné. Kdyby jsi simuloval zavadu a odpojil palivové čerpadlo od napětí,viděl by jsi že motor ještě chvíli poběží díky tlaku paliva co zůstane potrubí a při jízdě se projeví ztrátou výkonu,zacuka a pojde. ECU nefunkční snímače jak kliky tak vačky "vidí" ,navíc po zapnutí klíčku si je prověří. Prostě to co popisuješ mi přijde na nějakou pojistku,relé spojenou s akčními cleny motoru. Dej vědět co to bylo.

onsad

Příspěvek od onsad » 16 dub 2017, 11:47

Libor12: Děkuji. Zkusím ještě pořádně projít ty pojistky v motoru. Relátka by to chtělo nějak vyzkoušet napojit na baterii jestli cvakají, nebo jak je otestovat? A ještě musím najít v manuálu popis těch relátek, no.

onsad

Příspěvek od onsad » 21 dub 2017, 13:30

Tak jsem měl pořádně projít ty pojistky. :( Byla to prasklá pojistka zapalování, oprava za 3,6 Kč. Ale proč praskla? Každopádně jste měli dobré tipy ohledně těch pojistek atd. Díky.

Odpovědět