Olej 10W60 - zkusenosti, problemy, diskuze
Moderátoři: Amigo, riderhenry
Olej 10W60 - zkusenosti, problemy, diskuze
Neni snad chvile, kdyby se neresilo, jaky pouzivat olej pro XY motor, na XY vyuziti. Dost lidi pouziva na ostrejsi vyuziti 10W60. Setkal jsem se s velkym mnozstvim motoru, ktere umrely na loziskach. Nedavno se ke me dostal velmi zajimavy clanek o olejich:
https://540ratblog.wordpress.com/
Pise se tam napr. ze pro vetsinu motoru je 10W60 olej nevhodny skrz vetsi treni/opotrebeni a tim i zahrivani a horsi prutok oleje. Dava to smysl, kdyz je ten motor v tovarne slozen s vulema na loziskach napr. na 5W30 olej, ale rad bych rozvinul diskuzi i tady, pokud k tomu ma nekdo co rict. Klidne i to, jestli nekomu motor na loziskach umrel pri takovem pouziti hustsich oleju.
https://540ratblog.wordpress.com/
Pise se tam napr. ze pro vetsinu motoru je 10W60 olej nevhodny skrz vetsi treni/opotrebeni a tim i zahrivani a horsi prutok oleje. Dava to smysl, kdyz je ten motor v tovarne slozen s vulema na loziskach napr. na 5W30 olej, ale rad bych rozvinul diskuzi i tady, pokud k tomu ma nekdo co rict. Klidne i to, jestli nekomu motor na loziskach umrel pri takovem pouziti hustsich oleju.
Re: Olej 10W60 - zkusenosti, problemy, diskuze
V olejích se moc neorientuju, takže to ber když tak s rezervou, ale pokud je motor sestavený s dodržením tolerancí daných jeho výrobcem (automobilkou), tak bych se i u oleje ve většině případů řídil doporučením výrobce. Právě kvůli tomu, že tolerance olejovýho čerpadla, mazacích kanálů a ložisek jsou navržený pro ten daný typ oleje. Řidký olej může rychleji vytékat ven z ložisek a tím pádem v nich nebude dostatečně silný mazací film. Pro hustší olej zase nemusí být odstatečně dimenzovaný kanály, takže se omezí průtok, nebo se zvýší namáhání čerpadla, případně se zvýší tření v ložiscích samotných.
Je potřeba brát v potaz, že olej neslouží jen k mazání a chlazení, ale u kluzných ložisek je funkční částí toho ložiska a při změně jeho parametrů (včetně průtoku, jakým je do ložiska přiváděn a odváděn) se změní i parametry toho ložiska jako takovýho.
U hodně zatěžovaných motorů, bych jen patřičně zkrátil interval výměny, nebo doplnil olejový chladič.
Je potřeba brát v potaz, že olej neslouží jen k mazání a chlazení, ale u kluzných ložisek je funkční částí toho ložiska a při změně jeho parametrů (včetně průtoku, jakým je do ložiska přiváděn a odváděn) se změní i parametry toho ložiska jako takovýho.
U hodně zatěžovaných motorů, bych jen patřičně zkrátil interval výměny, nebo doplnil olejový chladič.
www.jfperformance.cz
- Libas
- Big chief
- Kontaktovat uživatele:
Jagy, díky za tento topic, v podstatě jsem žil také v omylu, že 10W60 je "ideální" olej, ale není tomu tak. 
taktiez nie som odbornik, o olejoch je toho popisane dost vela. Je dobre si vsimat nie len SAE viskozitu, ale aj kinematicku viskozitu daného oleja /idealne zistit, co odporuca vyrobca/ . Pre porovnanie 10W60 vs 5w40 od rovnakého vyrobu:
SAE viskozita: 10w60
Hustota pri 15°C: 0.87
Kinematická viskozita pri 100°C: 24,4cSt
Kinematická viskozita pri 40°C: 170,8cSt
Viskozitný index: 175
SAE viskozita: 5w40
Hustota pri 15°C: 0.860
Kinematická viskozita pri 100°C: 13,4cSt
Kinematická viskozita pri 40°C: 79,5cSt
Viskozitný index: 172
A samozrejme - radsej pouzit vyrobcom predpisanu viskozitu + chladic oleja, ako davat hustejsi olej. Z toho som taktiez "vyrastol"
SAE viskozita: 10w60
Hustota pri 15°C: 0.87
Kinematická viskozita pri 100°C: 24,4cSt
Kinematická viskozita pri 40°C: 170,8cSt
Viskozitný index: 175
SAE viskozita: 5w40
Hustota pri 15°C: 0.860
Kinematická viskozita pri 100°C: 13,4cSt
Kinematická viskozita pri 40°C: 79,5cSt
Viskozitný index: 172
A samozrejme - radsej pouzit vyrobcom predpisanu viskozitu + chladic oleja, ako davat hustejsi olej. Z toho som taktiez "vyrastol"
to mě zajímá. Sám sem přešel u MX5 na 10W60, už jen kvůli veskrze pozitivní reference na mx5 foru, kde to jezdí snad polovina lidí, co lítá na okruzích. I četl jsem někde, že právě vyšší letní indexy snesou větší teplotní zatížení (60 třeba zvládá 140°C, kdežto 30 jen 120°C - neberte to jako ověřená čísla, přesně si nepamatuju). Proto sem já na vyšší indexy přešel...
- BMarcellus
Zajímavé a vyvrací to plno mýtů.
Např. ti,co si stále myslí,že 5w30 je jen voda co se nikam nehodí,můžou přehodnotit svůj názor
viz. ...... 5W30 Pennzoil Ultra, API SM nebo 5W30 Mobil 1 API SN, které jsou jedinými oleji v tomto testu, které nabízejí neuvěřitelnou ochranu proti opotřebení. .............
Např. ti,co si stále myslí,že 5w30 je jen voda co se nikam nehodí,můžou přehodnotit svůj názor
viz. ...... 5W30 Pennzoil Ultra, API SM nebo 5W30 Mobil 1 API SN, které jsou jedinými oleji v tomto testu, které nabízejí neuvěřitelnou ochranu proti opotřebení. .............
Hobby: ALMERA N15 GTi SR20DE
Squadra Volante // DGR performance suspension
Daily: Corolla E12 1.6 VVT-i Linea Sol prodáno
Corolla E12 1.4 VVT-I Linea Sol BLUE 8P1 aktuálně
Squadra Volante // DGR performance suspensionDaily: Corolla E12 1.6 VVT-i Linea Sol prodáno

Ja sa zastávam názoru čo píšu páni predo mnou. Stručne výstižne to napísali, čo viac dodať...
Ako napísal LJay častejšie meniť a keď sa prehrieva tak olejový chladič. Zaujímalo by ma ako sa správa w60 v motore, či mu to prospieva, keď je vonku dajme tomu 20 stupňov a ide sa predpisovou rýchlosťou mimo obce na najvyšší prevodový stupeň, poprípade jazda po meste.....
Ako napísal LJay častejšie meniť a keď sa prehrieva tak olejový chladič. Zaujímalo by ma ako sa správa w60 v motore, či mu to prospieva, keď je vonku dajme tomu 20 stupňov a ide sa predpisovou rýchlosťou mimo obce na najvyšší prevodový stupeň, poprípade jazda po meste.....
Toyota Corolla TS DGR XYZ UR-Racing WhiteLine A-M-A Exhaust OZ HKS Mishimoto™
モータースポーツが大好き Narita dog Fight! 成田ドッグファイト!___showoff imports
- BMarcellus
RSteam: dočteš se u konce kapitola 29.,kde je zmíněný olej 10w60 pro bmw M3,M5 (doporučený přímo výrobcem) ti to aspoň částečně objasní . Vůbec nic lichotivýho a ospravedlňujícího užívat takový olej zvlášť tehdy,když nejsou ložiskový vůle speciálně pro olej s takovou viskozitou. To se vztahuje pro motory každýho z nás.
Squadra Volante // DGR performance suspensionDaily: Corolla E12 1.6 VVT-i Linea Sol prodáno

M-ka od BMW sú jediné autá čo viem, že to tam patrí od výroby.
Dík za info kde to je presne, tak isto veľká vďaka Jagymu. Vedel som, že to motorom prospieva asi ako človeku fajčenie
ale už viem presnejšie ktoré časti motora vrnia blahom z w60.....
Dík za info kde to je presne, tak isto veľká vďaka Jagymu. Vedel som, že to motorom prospieva asi ako človeku fajčenie
Pozadovana/spravna viskozitna trieda oleja je dana hlavne jeho prevadzkovou teplotou,preto ten isty motor akceptuje rozne viskozity podla tepelneho zatazenia. Olej funguje spravne ak ma spravnu teplotu,avsak teplotna odolnost nema s viskozitou nic spolocne. Ak sa prekroci optimalna teplota akehokolvek oleja voci jeho viskozitnej triede,straca pozadovane mazacie vlastnosti hlavne co sa hrubky filmu tyka a tu sa naraza na tolerancie lozisk. Olej w60 moze byt uplne v pohode v akomkolvek motore-ak pracuje pri adekvatnej teplote,cize optimalnej dynamickej viskozite. Pre w40 je to cca 90-100st,avsaj w60 okolo 120st
Ak by bola teplota nizsia,znizi sa prietok a musel by som pouzit loziska s vacsou toleranciou.
Ak by bola teplota nizsia,znizi sa prietok a musel by som pouzit loziska s vacsou toleranciou.
Čiže raddy potvrdil presne čo som si myslel. Bežnou jazdou alebo svižnou jazdou sa w60 nedostane na tu správnu pracovnú teplotu a to nehovorím o chladnejšom počasí (jar/jesen)...
Článek jsem nečetl ale někteří co mě znají z niss klubu ví že si o olejich rád povídám
Ten olej i když má studený číslo 10W jako 10w-40, bude za studena tužší, motor se musí vic prohřát, aby olej zřídnul. Není to typ oleje se kterým v ,,daily,, autě po 5 minutach jizdy můžete stát na plynu jak na rýču zvlášť při nižších jarnich teplotách. Je to olej opravdu až na závodní jizdu, kde se předem auto dlouho ohřívá na volnobeh a pak se ještě zahřeje jizdou, po které nasleduje ostrej režim při kterým se motor vyloženě rozpálí a klasická xW-40 by to neustála. Rozhodně bych se vyhnul použití přes zimní sezónu.
Ideální kompromis pro daily auto, který si třeba i občas vyjede na okruh je 5w50, nejlépe v kombinaci s 5W-40 na zimní sezónu (alespoň pro ty co mění olej aspoň 2x do roka např po 8000km jako já), která je za studena a hlavně v zimě trochu řidší a má lepší cerpatelnost za studena což ocení hlavně motory ve městě s častými studenými starty s jizdou na kratší vzdálenosti
Ještě dodám že tu 5W-50bych měnil po max 10000km ona nemá takovou stabilitu/vydrž jako např 10w-40, ale to je pochopitelný díky většímu teplotnimu rozsahu co musí zvládnout (vice aditiv v základovém oleji) oproti např 10w-40.
Ten olej i když má studený číslo 10W jako 10w-40, bude za studena tužší, motor se musí vic prohřát, aby olej zřídnul. Není to typ oleje se kterým v ,,daily,, autě po 5 minutach jizdy můžete stát na plynu jak na rýču zvlášť při nižších jarnich teplotách. Je to olej opravdu až na závodní jizdu, kde se předem auto dlouho ohřívá na volnobeh a pak se ještě zahřeje jizdou, po které nasleduje ostrej režim při kterým se motor vyloženě rozpálí a klasická xW-40 by to neustála. Rozhodně bych se vyhnul použití přes zimní sezónu.
Ideální kompromis pro daily auto, který si třeba i občas vyjede na okruh je 5w50, nejlépe v kombinaci s 5W-40 na zimní sezónu (alespoň pro ty co mění olej aspoň 2x do roka např po 8000km jako já), která je za studena a hlavně v zimě trochu řidší a má lepší cerpatelnost za studena což ocení hlavně motory ve městě s častými studenými starty s jizdou na kratší vzdálenosti
Ještě dodám že tu 5W-50bych měnil po max 10000km ona nemá takovou stabilitu/vydrž jako např 10w-40, ale to je pochopitelný díky většímu teplotnimu rozsahu co musí zvládnout (vice aditiv v základovém oleji) oproti např 10w-40.
Mazda 6 GL 2.0 Wagon - ADAKT Stage 1 - 129kW + CAI
Mazda 6 GH 2.5 GTA - Ex - ADAKT Stage 1.1 - 135kW + klapky off + CAI + UlterSport
Nissan Almera 1.4 64kW GX - Ex
Nissan Almera 1.6 73kW SR - Ex
Mazda 6 GH 2.5 GTA - Ex - ADAKT Stage 1.1 - 135kW + klapky off + CAI + UlterSport
Nissan Almera 1.4 64kW GX - Ex
Nissan Almera 1.6 73kW SR - Ex
já leju právě ten 5w50 od valvolinu do supry, a vydrží tam sotva do 3tis. km za rok..
teplotu oleje mívám max. 115c, takže si myslím pohoda.. 
- BMarcellus
Laďo radši si ten článek přelouskej.Stačí první třetinu a pak kapitolu 29. Budeš pak rád,že víš víc,než zavádějící polopravdy.

Podle mně je nejlepší si nejdřív sehnat nějaký (přesný) budík pro měření teploty oleje. Změřit si jak se pohybují teploty ve všech režimech, ve kterých se motor pohybuje a podle toho zvolit adekvátní způsob řešení (zkrácení intervalu výměny, olejový chladič, změna typu oleje). Aktuální stav oleje se dá taky docela dobře vysledovat ze změn tlaku v mazací soustavě (přehřátý olej = nižší mazací tlak při volnoběžných otáčkách, ...)
www.jfperformance.cz
da sa povedat, ze zvolena viskozita oleja ja v poriadku pre dany motor a prevadzkovy rezim ak tlak oleja dosiahne pri predpisanych otackach minimalnu predpisanu hodnotu. je vhodne, aby sa predpisany tlak dosiahol prave pri predpisanych otackach, v pripade ak je vyrazne vyssi uz skor, je to znamka prilis vysokej viskozity pre danu aplikaciu (bud malo zohriaty olej alebo prilis vysoka viskozita).
- JRD McLAREN
- Kontaktovat uživatele:
...dobre ze spominas ten tlak ...
"pri mojom motore sa dost ludi cuduje", ze tlak za studena na volnobeh je v rozmedzi od cca 4.5 do 5.8 BARu ..v zavislosti na otackach..
pri teplom oleji cca 90-95 stC je tlak cca 4.1 az 5 BARov .. (cidlo teploty mam na rovnakej prirube ako cidlo tlaku, "za cerpadlom" )
su tieto hodnoty tlaku OK ..?? (lebo mne tvrdia ze nie
)
"pri mojom motore sa dost ludi cuduje", ze tlak za studena na volnobeh je v rozmedzi od cca 4.5 do 5.8 BARu ..v zavislosti na otackach..
pri teplom oleji cca 90-95 stC je tlak cca 4.1 az 5 BARov .. (cidlo teploty mam na rovnakej prirube ako cidlo tlaku, "za cerpadlom" )
su tieto hodnoty tlaku OK ..?? (lebo mne tvrdia ze nie
- JRD McLAREN
- Kontaktovat uživatele:
Dovolim si "trochu nesuhlasit".. (ale len trochu)NO HITS píše:Ideální kompromis pro daily auto, který si třeba i občas vyjede na okruh je 5w50, nejlépe v kombinaci s 5W-40 na zimní sezónu (alespoň pro ty co mění olej aspoň 2x do roka např po 8000km jako já), která je za studena a hlavně v zimě trochu řidší a má lepší cerpatelnost za studena což ocení hlavně motory ve městě s častými studenými starty s jizdou na kratší vzdálenosti
Mam motor, ktory bol vyrobeny na viskozitu oleja 10W40, uz je davno "upraveny" beham snim jak po okruhu, tak do tesca na nakupy..
Stale mi postacuje olej s viskozitou 10W40, teplota oleja mi ani v tych najvacsich horucavach a maximalnej zatazi neprekracuje 120stC,
samozrejme "medzicasom" bol motor "doplneny" tepelnym vymennikom.
"Ten isty motor", teda jeho predosla verzia, nemala vymennik, Teplota oleja si "sem-tam" vybehla nad 135stC.
Na okruhu sa samozrejme olej 10W40 prepalil, takze som zacal pouzivat 15W50 prip. 20W50
(pretoze, pri viskozitach W50, sa dost tazko vybera z ponuky "aj to zimne cislo")
Ani pri mrazoch do -10stC nebol problem so startom s olejom viskozity 15Wxx
Dalej ...
Motory Skoda 782.x 791.x, t.j. Favorit Felicia, maju vyrobcom predpisanu viskozitu 15W40
"Vsetci" co chceli do motora "naliat nieco lepsie" a kupili si "PLNU SYNTETIKU 5W40" (tak to "oni" volaju)
mali zrazu velmi hlucne hrkalki pod kapotou. (kym sa nezohriali).
(PRECO ASI .. ??
Skutocne ti doporucujem si ten clanok precitat.Článek jsem nečetl ale někteří co mě znají z niss klubu ví že si o olejich rád povídám
Pretoze radit "niekomu aku viskozitu ma pouzit - len tak od stola", nieje to spravne.
Ono to skutocne zavisi od vyrobnych tolerancii a vyrobnych voli "konkretnych motorov",
a aj od tepelnych roztaznosti jednotlivych materialov..
pre studeny olej su tlaky v pohode, normalna vec, mne pri studenom starte ide tlak oleja na doraz budika. avsak, pre teply volnobeh je tlak 5bar nezmysel, predpokladam ze tento tlak uvadzas pri otackach...JRD McLAREN píše:...dobre ze spominas ten tlak ...
su tieto hodnoty tlaku OK ..?? (lebo mne tvrdia ze nie)
treba si uvedomit, ze olejove cerpadlo odobera nezanedbatelny vykon z motora, cim je tlak oleja vyssi, tym je tento parazitny vykon vyssi. Motor nepotrebuje pre volnobeh vysoký tlak, vacsinou vyrobca predpisuje tlak okolo 1bar, casto ale aj menej. Naroky motora na prietok (tlak) oleja rastu s otackami a takisto sa ocakava adekvatny narast tlaku oleja az po hodnotu prepadoveho ventilu, co je typicky okolo 5bar. Idealne je ked tento maximalny tlak olej dosiahne prave pri predpisanych otackach. Ak je tlak za tepla 5bar uz na volnobehu, su obrovske a zbytocne parazitne straty vykonu. Cize, tlak oleja ma z predpisanej volnobeznej hodnoty (nap. 1bar pri 900ot) plynule stupat s otackami az po hodnotu predpisanu pri danych otackach (napr. 4bar pri 4000ot).
- JRD McLAREN
- Kontaktovat uživatele:
No to rozmedzie tlaku som 4.1-5 som uviedol pri teplom motore,
od volnobehu po redline..
Neviem ci je to OK alebo nie, kedze mi nikto nevie dat uspokojivu odpoved na otazku "ze preco" ..
(preco je to dobre ci preco je to zle)
Jedine co mam moznost porovnat, su hodnoty "pred GO" a "po GO" .. rozumej okrem ineho aj vybrus kluky a nove loziska..
a to bolo v obidvoch pripadoch pouzite to iste olejove cerpadlo, a ten isty tepelny vymennik s tym istym "sendvicom"
"Pred GO", ta rucicka tlakomeru dokazala padnut aj na 2.5Baru..
od volnobehu po redline..
Neviem ci je to OK alebo nie, kedze mi nikto nevie dat uspokojivu odpoved na otazku "ze preco" ..
(preco je to dobre ci preco je to zle)
Jedine co mam moznost porovnat, su hodnoty "pred GO" a "po GO" .. rozumej okrem ineho aj vybrus kluky a nove loziska..
a to bolo v obidvoch pripadoch pouzite to iste olejove cerpadlo, a ten isty tepelny vymennik s tym istym "sendvicom"
"Pred GO", ta rucicka tlakomeru dokazala padnut aj na 2.5Baru..
tak u mx5 je psaný 3-4bary při 3000rpm, což mi souhlasí se zahřátým olejem 10W60.
Teď mám brouka v hlavě, jestli teda mám koupit kvalitní, doporučený výrobcem 5W30(nebo 10W30) a chladič oleje a nebo tam tu 10W60 vrznout (mám ji už koupenou). Auto používám jen v létě a vždy důkladně zahřívám, než tomu dám napít.
Teď mám brouka v hlavě, jestli teda mám koupit kvalitní, doporučený výrobcem 5W30(nebo 10W30) a chladič oleje a nebo tam tu 10W60 vrznout (mám ji už koupenou). Auto používám jen v létě a vždy důkladně zahřívám, než tomu dám napít.
- JRD McLAREN
- Kontaktovat uživatele:
nedavaj...
Ak mas problem s "prepalovanim" ci prehrievanim oleja,
staci ti navysenie max. o jednu triedu viskozity..
..ak teda neplanujes posilnit chladenie oleja...
Ono "za poslednu dobu" su tie vyrobne tolerancie, vyrobne vole a tepelne roztaznosti materialov fakt "niekde uplne inde"
nez tomu bolo pri "skode 120" ..
Je rozdiel mat "fabricke vole" na loziskach do 0.15mm alebo do 0.08mm...
EDITED:
samozrejme uplne ina bude situacia pri NA motore, ktory bol dodatocne "prestavany" na TURBO verziu ..
Ak mas problem s "prepalovanim" ci prehrievanim oleja,
staci ti navysenie max. o jednu triedu viskozity..
..ak teda neplanujes posilnit chladenie oleja...
Ono "za poslednu dobu" su tie vyrobne tolerancie, vyrobne vole a tepelne roztaznosti materialov fakt "niekde uplne inde"
nez tomu bolo pri "skode 120" ..
Je rozdiel mat "fabricke vole" na loziskach do 0.15mm alebo do 0.08mm...
EDITED:
samozrejme uplne ina bude situacia pri NA motore, ktory bol dodatocne "prestavany" na TURBO verziu ..
OK, vyřeším chlazení oleje a hlídání teploty a koupím 5W30. A teď otázka jakou kvalitní 5W(nebo 10W) 30 aby nestála 500,- za litr?
ak neplanujes starty pod -20st urcite pouzi 10w. Bude dostatocna a cim je mensi rozdiel zimnej a prevadzkovej viskozity mensi,tym je viskozita oleja stabilnejsia a bude aj lacnejsi.
pod -20°C startovat určitě nebudu, a proto sem tam i tu 10W30 psal.