jarka - Mazda MX-5 NB

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

jarka

jarka - Mazda MX-5 NB

Příspěvek od jarka » 10 dub 2016, 00:05

Ahoj, rozhodl jsem se že představím svého nového mazla.

S postupujícími úpravami na mém bývalém CTR EP3 jsem se dostal do stavu, kdy se z něj stala prakticky čistá okruhovka. Díky slušnému potenciálu auta, už jsem s ním po okreskách ani nejezdil. Nebaví mě jezdit na 50 % možností auta - víc mi pud sebezáchovy a zbytky zodpovědnosti nedovolily (člověk přeci jen stárne :) ). Po krásných 5 sezónách v CTR jsem se tak rozhodl, že udělám změnu, jejímž cílem je hlavně zábava za volantem. Recept byl tedy jasný: rwd, nízká váha a maximální zábava. Na(ne)štěstí dnešní doba podobné volbě moc nepřeje a bylo jasný, že do finálního rozstřelu půjde MX-5 a Toyobaru. Nejdříve jsem zvažoval i kit alá caterham a K1 Attack, ale tam mě nakonec odradila nepraktičnost a vysoký náklady. Bmw a 350Z pak bylo zavrhnuto díky váze.

Když jsem zadal inzerát na prodej CTR, tak jsem se začal vážně poohlížet po nástupci a jako vítěz se nakonec ukázala MX-5 v generaci NC. Toyobaru bylo zavrhnuto, přeci jen jsem chtěl hlavně zábavu a možnost dát střechu dolů není k zahození. V rámci čtení testů jsem se dostal i k tomuto testu: https://www.youtube.com/watch?v=BLtw2z_mZ6w, který mě hodně nahlodal na novou MX-5 (ceníková cena v polsku byla v té době pro základní 2.0L verzi velmi příjemná – nový auto za 600k po přepočtu). Po vychladnutí jsem opět zapojil hlavu a nakonec uznal, že takových peněz za víkendovku prostě nedám a vrátil jsem se zpět k NC, kde se mi líbila možnost coupe/roadsteru. Podmínkou byla 6st. převodovka, kterou jsem měl v plánu pokrátit použitím stálého převodu z 5kvaltu. Jenže v Čechách nebyla žádná a v německu tak za 400k+, což se zas nebezpečně blížilo nové ND z polska. Zapojil jsem se tedy do vyčkávacího režimu a čekal co se kde objeví za přijatelný peníz.

V mezičase jsem hlídal nabídky v čr a jednou na mě vykoukla renovovaná MX-5 NB od guru racing, která měla vše potřebné, jen by se instaloval stálý převod z 5kvaltu a ještě bych proti NC ušetřil. A pak tam někde úplně dole bez požadované ceny byla NB ve sběratelském stavu, kterou inzeroval Jagy. Na první pohled vypadala jak kdyby právě vyjela ze showroomu. Zvedl jsem tedy telefon, zjistil co a jak a jel se na ten zázrak podívat. Zázrak je zcela na místě, auto bylo z roku 1998 a mělo najeto 28kkm! A jak Jagy říkal nejetá v zimě a nejetá v dešti! A ono fakt, když jsem ji viděl na vlastní oči tak jsem zrovna jen řekl, že jí beru. Jagy mi ještě pořád nabízel, ať si ji prohlídnu zespodu a kdesi cosi – jen to bylo úplně zbytečný, prostě leštěnka. Pro mě sice trochu škoda, ale tak halt si taky trochu užije a nebude jen stát v garáži a popojíždět do servisu na roční výměny oleje. Sice měla 5kvalt, ale to se během 10 minut ukázelo jako řešitelný - Jagy hned nabídnul, že sežene 6st. převodovku a zrovna i vymění a k tomu se dá ještě lehčí setrvák s novou spojkou (opravdu moc to zlepší reakce na plyn – vyzkoušeno na jednom jejich upraveném autě :) ). Jediná věc je japonská pozice za volantem, ale s tím jsem tak nějak počítal, že bude potřeba upravovat.

Tady jak miatka vypadala, když jsem jí kupoval:
Obrázek
Obrázek

Intériér po bezmála 20 letech:
Obrázek

A původní kotouče i s původníma deskama :) :
Obrázek

Původním záměrem bylo neopakovat spirálu úprav z CTR a jen si auto užívat a minimálně jí kazit. Bohužel člověk míní a život mění (a vnitřnímu nutkání člověk prostě neporučí :) ), takže nějaké drobné úpravy zlepšující funkčnost proběhly.

I. Instalovaná 6st. převodovka ze sportive včetně lehkého setrváku a ponechání stálého převodu (4.1) z 5st. převodovky, včetně nových lehkých disků Kosei K1 TS a pneumatik 185/55R14 (výsledné zkrácení je, jakoby se instaloval finální převod 4.23 - namísto originálního 3.91, tedy zkrácení o 8%). Zpřevodování (4.1+185/55/R14) Disky Kosei K1 TS + 185/55R14

II. Úprava pozice za volantem - instalování menšího volantu MOMO 320mm. Kvůli stavu auta jsem měl vnitřně velký problém do toho jakkoli sáhnout. Bohužel oem volant byl tak veliký, že překážel a kvůli správné pozici (abych se tam vešel s kolenama) nebylo zbytí. A tím, že je menší, tak je řiditelnost auta podle mýho o dost lepší (kontra je o dost rychlejší a naprosto intuitiviní). Nechápu na co v jpn mysleli, když to navrhovali. Jediný co je horší je čitelnost přístrojů.
Foto po instalaci volantu:
Obrázek

---2016---
- Most (2:13,17) (ContiPremium Contact2 185/55R14)
- Ring 9:21 (Contact2 185/55R14 + střecha dole): Lap-03, Lap-04

r.2017
III. Instalace předních destiček Hawk HP+: doporučuju, optimální směs pro street a v Mostě při dvou stintech nezaváhaly ani na chvíli.

IV. Instalace nového filtru sání: naprosto zásadní úprava (dodavatel jedetoshop.cz). Pocitově se autu najednou chtělo do otáček až k 7tis a konečně to má sportovní ZVUK a není to vysavač. Možná jsem lehce přišel o středy, ale stálo to za to.
Obrázek
A tady ochutnávka jak to zvučí v akci: https://www.youtube.com/watch?v=ABdXNsJa1Vo. V této fázi instalováno pouze toto sání, všechno ostatní je origo.

V. Decat: s kámošem jsem provedli decataci :) . Zvučí to úplně akorát, že je to slyšet když člověk hrábne do plynu, ale nepřeřve to zvuk od sání (ostatní díly výfuku jsou origo, tzn. střední a zadní tlumič).
Obrázek
Origo trubku si budu šetřit na tk :) . Výkonu to pomohlo, sbírá se to o něco líp, celý je to takový víc lehkonohý. Trochu plechový "drncot" ale na to se dá zvyknout.
Takhle to zní zezadu:
https://www.youtube.com/watch?v=7IjU8ogL5ic
A takto při průjezdu:
https://www.youtube.com/watch?v=BGfctDJBOmk

VI. Nový podvozek Meister Zeta CRD a nastavena hravější geo (P (odklon -1°40', záklon 4,5°, sbíhavost 14'), Z (odklon -2°, sbíhavost -04')). Otestováno na okresce a i na poloviční nastavení tuhosti tlumičů jsou náklony o dost menší a prakticky zmizelo ponořování přídě při brždění. Komfort nepoznám, přijde mi to pořád stejný.

VII. Nové pneu Nankang NS-2R (185/60R14) staré S.Drive (185/55R14) byly po 4000km už chudinky na kontrolních bodech, ale držely se statečně :) . NS-2R mají o dost tužší bočnici, ale zachovává si progresivnost a zároveň se o ní dá krásně opřít a guma se nebortí. Ještě asi budu trochu laborovat s tlakem zatím (2b předek, 2.05b zadek). Díky vyššímu profilu jsem auto o 1cm snížil abych zachoval stejnou výšku. Auto je trochu míň hravý, ale pořád se nechá rozhodit. Hrozně se mi líbí ten retro look s vysokým profilem :) : váha,foto . A o něco se prodloužil převod tak tu aktuál (docela mě překvapilo, že i takto malý prodloužení převodovky (o 3%) je znát - možná je to vliv těžších širších gum s větším gripem):pila

---2017---
- Most (2:09,87) (Yokohama S.Drive 185/55R14)
- Most (2:08,33) (Nankang NS-2R 185/60R14)

r.2018
VIII. Stálý převod MFactory 4.57 od typer.cz, aktuální zpřevodování je do 200kmh na 6ku v 7tis otáčkách. Jo, jede to hodně pěkně :) . Převod je trochu slyšet, ale se střechou dole, hučícíma NS-2R a Cobaltem je to na pohodu.
Obrázek

IX. koncovka výfuku Cobalt neodolal jsem, byl na ebay za dobrou cenu tak jsem ho zkusil. Jo, teď už to má zvuk :) .
https://www.youtube.com/watch?v=QJANFXN4Wjs

X. Whiteline stabilizátory doplněk k ZetaCRD. Hodně jsem zvažoval a na konec to zase nevydržel.

XI. Nová sedačka řidiče - pořád jsem laboroval co tam dát, aby to líp drželo tělo v zatáčkách, ale nebyla to závodní skořepina. Nakonec jsem koupil poface sedačku a pan čalouník mi předělal celou kostru (dovařil vyšší boky na sedáku), vybral pěnu na sedáku a opěradle a celý přečalounil kombinací látka-koženka-alcantara. Teď už sedačka opravdu drží.
Obrázek

---2018---
- Ring 8:57 (NS-2R 185/60R14 + střecha dole): Lap-07, Lap-08
- Most (2:07,87) (Federal RS-R 205/50R15)

r.2019
XII. OZ Ultraleggera 7x15, et37, 4,4kg. S pneu Federal RS-R 205/50 váha 15.1kg. 205 padnou na 7" ráfek jak pr.el na hrnec, oproti 195 trochu vyšší váha, grip zase malinko lepší, ale pořád se nechá hodit zadkem i na suchu.
Obrázek

XIII. Weight strategy žádný velký odtučňování na úkor pohodlí, pouze vyndání věcí, který jsem za poslední tři roky provozu skoro nepoužil. Cíl je cca 25-30kg váhy dolů bez omezení komfortu. Tzn. vyndání rezervy (-10kg), lehká baterka EXIDE BIKE AGM Ready 21Ah (-5kg) a rádio s reprákama co stejně hraje strašně a pustil jsem ho asi 3krát (cca -10kg) + ještě půjdou stínítka :) (ani jednou jsem je nepoužil proti slunci, jen překáží když sundávám střechu).
Naposledy upravil(a) jarka dne 08 dub 2019, 08:31, celkem upraveno 5 x.
Hairdresser car

shaman
Kontaktovat uživatele:

Re: jarka - MX-5 NB

Příspěvek od shaman » 10 dub 2016, 07:43

Je moc hezká ! At slouží a dělá radost. Doufám ze přijede s na nějakou akci

zitnyp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zitnyp » 10 dub 2016, 10:02

K tem zadokolkam, jeste te mohla napadnou RX7/RX8, ale chapu, ty naklady nejsou uplne nizky jako u MX5

PS: TypeR na okruhy zustalo? :D
Mazda RX8 170kW MY2004 6MT Lightning Yellow (trackday tool)
Honda Civic 8G 1.8iVTEC 103kW MY2007 6MT Milano Red (daily)
Honda Civic 8G 2.0TypeR 147kW MY2007 6MT Milano Red (daily)
Nissan Pathfinder R51 4.0V6 201kW MY2005 5AT Storm Grey (daily)
Ford Galaxy 1.5G 2.8VR6 150kW MY2001 6MT State Blue (daily) - SOLD
Nissan Micra K11 SR20DE 110kW MY199X 5MT Montana White (cheap trackday tool) - CRASHED

jarka

Příspěvek od jarka » 10 dub 2016, 10:31

U RX-8 jsem se bál nákladů a přeci jen už je to větší a těžší. A možnost kabria je prostě super. Mám zatím najeto asi 1000km a z toho víc jak 2/3 jsou bez střechy a to je prostě úplně o něčem jiným. Kochačka a velká pohoda :) . Hlavně MX-5 je prostě hračka, kde i v malých rychlostech si jí člověk může užívat na okreskách.

CTR šlo do světa, jedna věc by byly peníze, druhá pak že bych se v ní svezl 5krát do roka a to by mi jí zas bylo líto aby většinu času jen stála u Dana. Ale našel si ji docela dobrej pacient, takže jsem spokojenej.
Hairdresser car

zitnyp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zitnyp » 10 dub 2016, 17:16

Jako jo, MX5ka me laka taky, ale tak nak si rikam, ze mit 4 auta uz je spis na chocholouska a rozhodne zatim neplanuju zadny prodat, ani nevim jeslti to umim :D
Mazda RX8 170kW MY2004 6MT Lightning Yellow (trackday tool)
Honda Civic 8G 1.8iVTEC 103kW MY2007 6MT Milano Red (daily)
Honda Civic 8G 2.0TypeR 147kW MY2007 6MT Milano Red (daily)
Nissan Pathfinder R51 4.0V6 201kW MY2005 5AT Storm Grey (daily)
Ford Galaxy 1.5G 2.8VR6 150kW MY2001 6MT State Blue (daily) - SOLD
Nissan Micra K11 SR20DE 110kW MY199X 5MT Montana White (cheap trackday tool) - CRASHED

Libas
Big chief
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libas » 10 dub 2016, 17:25

Trochu změna oproti CTR :lol: :oops: Ale tak proč ne, člověk má okusit ledacos, a jak píšeš, jak stárneme, apetit se mění.
Dnes jsem potkal tvoji bejvalku v Brně, černé CTR Zg na zlatých OZ a vzadu samolepka Ringu, "L"kové značky, takže celkem jasná věc.
Ať slouží a někde se ukaž. :smt002

LJay
Kontaktovat uživatele:

Re: jarka - Mazda MX-5 NB

Příspěvek od LJay » 10 dub 2016, 18:27

Nedávno sem stál za tebou v LBC pod viaduktem (byl sem služebákem) a říkal sem si co je to za pěknou MX-5. Ať ti auto dobře slouží a máš z něj jen radost.
www.jfperformance.cz

jarka

Příspěvek od jarka » 10 dub 2016, 18:46

Díky chlapy - budu se snažit si jí užívat. Určitě se podívá na malý test do Mostu a v květnu je v plánu Ring. Jinak i na okreskách je to s ní super, třeba zrovna dneska :smt054 : https://www.youtube.com/watch?v=G-cgnlSm0Cc.
Libas píše:Dnes jsem potkal tvoji bejvalku v Brně, černé CTR 7g na zlatých OZ a vzadu samolepka Ringu, "L"kové značky, takže celkem jasná věc.
To sedí (jen ty kola jsou evo corse). A jak tam s ní jezdil, doufám že tam pojížděl všechno kolem tak jak byla zvyklá :D .
Hairdresser car

infinity
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od infinity » 10 dub 2016, 19:17

Ja to i chapu (i kdyz je to miata... :D ) Mit auto ciste jen na okruh a vytahnout to 5x do roka je opravdu skoda. Zvlast, kdyz to teda vypada, ze to na STK bude cim dal horsi. Na druhou stranu jezdit s okruhovkou na 100% okresky je otazka casu, nez to rozstrelis. Navic Cesko je krasna zeme a je treba si ty okresky vychutnat 8)
Street K20 Integra DC2_R / 1060kg - 200ps

jarka

Příspěvek od jarka » 10 dub 2016, 19:50

infinity píše:Ja to i chapu (i kdyz je to miata... :D )
Tak tohle jsem jako nečetl :D . Když jsem do ní poprvé sedl, tak první co mě napadlo bylo - boha to nejede :D .
infinity píše:Na druhou stranu jezdit s okruhovkou na 100% okresky je otazka casu, nez to rozstrelis. Navic Cesko je krasna zeme a je treba si ty okresky vychutnat 8)
Asi tak. Když jsem měl ctr ještě doma, tak moje typická projížďka představovala něco přes 50-100km a z toho jsem jel ostřeji asi tak 5min, zbytek času jsem byl frustrovanej jak moc se musím držet zpátky. Poslední rok jsem ji pak už nechal u Dana a okresky mi ani nechyběly. V Miatce dám dolů střechu a z 1.5hodinovýho výletu okolo komína si užívám každý kilometr - uvidíme jak dlouho mi to vydrží...
Hairdresser car

Maxxi

Příspěvek od Maxxi » 10 dub 2016, 20:48

Užívej kamaráde! :wink:

honzaS

Příspěvek od honzaS » 11 dub 2016, 07:44

Pěkný autíčko :) Ať slouží a vydrží.
Počkej, až budeš moct jezdit bez kulicha, to je teprve to správné 8)
Honda S2000

Marbo

Příspěvek od Marbo » 11 dub 2016, 10:01

ta je v neuveritelne zachovalem stavu, kloubouk dolu. at dobre slouzi!
Subaru Brz Supercharged
SOLD '08 Nissan 350Z

https://www.instagram.com/marbo_cars/

Corgan

Příspěvek od Corgan » 11 dub 2016, 12:20

jarka: Neboj tvoje ep3 dostala vcera co proto :D i nejaky dobry casy byly

jarka

Příspěvek od jarka » 11 dub 2016, 14:42

Moc díky, je to fakt mazlík. Jen mi je jí trochu líto díky tomu jak je zachovalá. Ale auto holt má jezdit :) .

corgan: Jo už vím detaily a cejtím se jak hrdý rodič :D . Na to, že s ní byl prvně na okruhu a ještě se učil brzdit bez abs, tak je ten čas naprosto luxusní (2:34 - je vidět, že prdelka je ku.va rychlá :twisted: ). A to prý ještě nebylo ani náhodou ideální kolo. Se těším až ji uvidím naživo v pohybu.
Hairdresser car

Corgan

Příspěvek od Corgan » 11 dub 2016, 16:05

musim rict ze auto je fakt dobre. jezdil sem snim taky parkrat a je to fakt top. hlavne je tam dobra GEO. krasne jde do zatacek. jen jedna otazka. co to je za podvozek?

jarka

Příspěvek od jarka » 11 dub 2016, 18:05

Je tam základní XYZ Supersport, v kombinaci se SupePro silentbloky a jdm stabíky. Ono se na celkovém chování taky dost projeví malá hmotnost, dá se pak brzdit později... Geo je dost do závodna a chce si to na ní chvíli zvykat. Rozhodně to není pro začátečníky. Ono, když se jí nad 160 začne lehce stáčet zadek do zatáčky, tak je to prvně hodně "nezvyklý" :) , pak to ale vytvoří slušnou závislost :twisted: . Říkal jsem to i Tomášovi na začátku. Ale zvykl si na dost rychle. Má můj obdiv (já se k tomu z nuly propracovával 4 roky) - je vidět, že je ve správných rukách.

HonzaS: Prosím můžu mít dotaz. Koukal jsem na tvoje videa s S2000 a vždycky jezdíš se střechou nahoře. Má to velký vliv na rychlost, když je dole? Já co jsem zatím pozoroval, tak se to do 200 hejbe slušně i se střechou dole.
Hairdresser car

Corgan

Příspěvek od Corgan » 11 dub 2016, 21:35

no tak asi jenda z prvnich verzi. protoze jsme koukali a ja ho mam podle tlumicu jeste o 3 cm niz a pritom auto je tak nastejno. no uz jen ty stabiky chybi. jinak ta geo mi vyhovuje taky. krasne zadek konecne nadbiha. ja k tomu auto musel nutit prave. tom je stejny strelec jak ja. jen uz nemam s kym zavodit :D

honzaS

Příspěvek od honzaS » 12 dub 2016, 07:07

HonzaS: Prosím můžu mít dotaz. Koukal jsem na tvoje videa s S2000 a vždycky jezdíš se střechou nahoře. Má to velký vliv na rychlost, když je dole? Já co jsem zatím pozoroval, tak se to do 200 hejbe slušně i se střechou dole.
Porovnání se střechou a bez mám staré 2 roky a rozdíl byl 10 km/h na cílovce Most. Nad 15 st a slunce už mi nevydrží advany a teplota oleje a to stáhnout střechu neláká ...
Jinak jak to jen jde, tak jezdím cabrio :D
Honda S2000

jarka

Příspěvek od jarka » 12 dub 2016, 11:29

HonzaS: dík. Jestli nebude v Mostě pršet, tak jedu se střechou dole - aspoň se budu moct vymlouvat, že když bude stát čas za prd :) .
Hairdresser car

Marbo

Příspěvek od Marbo » 12 dub 2016, 13:14

jak si mel na predchozim aute nastavenou geometrii? ted zjistuju co a jak a sem rad za kazdou informaci. a pak bych chtel zkusit pohrat si s odklonama a se sbihavosti.
Subaru Brz Supercharged
SOLD '08 Nissan 350Z

jarka

Příspěvek od jarka » 12 dub 2016, 14:28

Marbo: poslední geo byla takto. Sbíhavost: předek +6'; zadek 0'. Odklony: předek 1°15', zadek 2°. Je ale potřeba vzít v úvahu rozvážení, tlaky gum a nastavení tlumičů a taky typ auta na který se to bude dávat.

edit: podle mě je nejjednodušší se poradit s někým kdo tomu na daným autě rozumí. Mě to nastavoval Dany.
Hairdresser car

Marbo

Příspěvek od Marbo » 13 dub 2016, 19:07

jarka píše:Marbo: poslední geo byla takto. Sbíhavost: předek +6'; zadek 0'. Odklony: předek 1°15', zadek 2°. Je ale potřeba vzít v úvahu rozvážení, tlaky gum a nastavení tlumičů a taky typ auta na který se to bude dávat.

edit: podle mě je nejjednodušší se poradit s někým kdo tomu na daným autě rozumí. Mě to nastavoval Dany.
diky za info a za tip, zkusim se nekdy zeptat u Danyho.
Subaru Brz Supercharged
SOLD '08 Nissan 350Z

awaj12

Příspěvek od awaj12 » 14 dub 2016, 09:57

Ahoj, auto je krásné, viděl jsem ho ještě u Jagyho a jak diamant :smt023

Co do té geometrie, na tuhle sezonu jsem čerpal informace ze stránky http://www.motoiq.com/Tech/TheUltimateG ... dling.aspx
Pro mě je tam parádní sekce basic drift chasis setup, chování auto to neskutečně změnilo ale zběžně koukám, že rozebírají a auta na stopu.... Určitě stojí za to přelouskat, je to v eng.

jarka

Příspěvek od jarka » 14 dub 2016, 12:19

Díky, taky kvůli stavu auta mám vnitřně velký problém do toho jakkoli sáhnout. Kdyby oem volant nebyl tak veliký, tak bych ho určo nechal. Ale kvůli správné pozici (abych se tam vešel s kolenama) nebylo zbytí. A tím, že je menší, tak je řiditelnost auta podle mýho o dost lepší. Nechápu na co v jpn mysleli, když to navrhovali... Jediný co je horší je čitelnost přístrojů...
Tady aktuální foto (asi poslední úprava):
Obrázek

A tady jak efektivně se s tím malým prckem nechá vyblbnout (to kontra je neskutečně intuitivní):
https://www.youtube.com/watch?v=T4QNxaPn3dM

Stránky o geo taky pročtu, ale tenhle rok asi zatím zůstanu u oem geo co tam je - pohazovat se s tím dá, ale není to žádná zběsilost. Tak až si zvyknu možná to lehce rozdivočím...
Naposledy upravil(a) jarka dne 14 kvě 2017, 23:32, celkem upraveno 1 x.
Hairdresser car

Odpovědět