Chtěl bych Vám představit svoji Mazdu MX-5 kterou jsem si pořídil minulý rok v létě. Po velkém vybírání druhého auta pro zábavu padla volba právě na MX-5. Nějaký kousky jsem si teda našel u nás a jel se na ně podívat byly to všechno šestnáctistovky jedna byla zlatá jedna tmavě červená a jedna červená všechny měli látkový interiér který byl úžasný, ale nejvíc se mi zalíbila právě ta červená na krásných 15' kolech Enkei RPF1 svel jsem se a byl jsem plně rohodnutej že ji vezmu ale musel jsem počkat asi tři dny jeliž jsem rovna následující dny musel do práce, vydal jsem se tedy domů a s touhou po ní usínal

Tři dny uplynuly a měl jsem pro ni jet, přesto jsem se koukl na net a co tam nebylo čerstvě dovezená stříbrná 1.8 na 17´ kolech a s koženým interiérem, moc se mi sice nelíbilo že byla pokažená jakousi tuzingovou mřížkou v náraníku a tu světlo kůži a palubku měla silně nečištěnou a celá byla taková neudržovaná a špinavá motor se v té špíně nedal najít ale chytla krásně a měla hezký chod, byly rezavé prahy a ještě nějaká místa, ale to dřevo a kůže mě naprosto uchvátily a proto jsem ji i přes značně vysokou cenu koupil a vezl si ji domů. Po cestě domů mě překvapila na to že je to pouze 1.8 103kW nádherně zrychlovala okamžitě se rozplynuly moje obavy, jelikož jsem na internetu četl že mazda má slabý motor. Řízení bylo takové jiné než na oztaních autech takové strmější a velice přesné, hodně ho ale degradovalo použití 17' palcových ráfků. Mazdu jsem uložil do garážě a jsem jsem opět do práce. Potom následovala zastávka u kamaráda který se dovozcem značky MA-FRA a přešlo se na dlouhé rozhodová co na co na co použít nakonec jsem odjížděl s přípravky za pomalu pět tisíc korun a práce mohla začít. Po vyčištění interéru moje srdce zaplasalo, ta kůže byla tak nádherně světlá a celkem nepoškozená koberce super palubka taky prostě interiér jak novej

S barvou na karoserii to bylo horší ale po pár zásazích CO čkem s troškou plechu a za pomocí stříkací pistole SATA Mini JET bylo všechno jak má být
Následovaly vyjížďky bez střechy a návštěvy známých (neříkejte mi že tu je někdo kdo se nerad chlubí

) až jednou jsem se stavil za mým dobrým kamarádem – bývalým zaměstnavatelem stolářem který se tak kouknu do interiéru a řekl ty máš moznost dvou DINového rádia a já vím o někom kdo nějaké má, ani jsem se nenadál a na druhý den u něj bylo nové 2DIN rádio Pioneer FH-P8000BT za čtvrteční cenu to byla paráda okamžitě putovaly ven hodiny které zaplňovali jeden DIN a rádil přišlo na svoje místo přesto ten zvuk nebyl nějak ono proto jsem se rozhodl rozebrat dveře a jsistit čím to (model NB má pouze dva reproduktory ve dveřích a dva výškové ve dveřích) čekalo mě zděšení origální repro BOSE to nebylo ani náhodou byly tam takové nástavce s překližky které redukovaly otvor z 20 cm na asi 13 se dvema papírovýmy chudáčky

při té příležitosti přisla na řadu oprava oken kterým se moc nechtělo nahoru. Žačal jsem hledat repro samozdřejmě Pioneer o průměru 20 cm. Velké bylo zjistění když mi Kluci od Auto Hifi volali že 20 cm je atyp ale že mám vydžet a seženou. Za 14 dní přišly nádheré 20 cm třípasmové Pioneery kreré ale do původního otvoru stejně nepasovaly z důvodu profilu uložení a proto jsem se vrátil za kamarádem stolářem vžil se do starých kolejí a vytvořil kroužky z MDF na usazení reproduktorů. Ve finále to poze se dvěma 20cm repro a dvěma výškama hraje naprosto parádně. Začal jsem prosazovat názor že když jsou kvalitní repro není ani potřeba subwofer a podobné prasečiny protože kdo poslechl tak se ptal jak velkej je v kufru subwofer a jeho zjištění že jsou to pouze dva reproduktory bylo zdrcující
Potom přišel podzim a přišla na řadu výměna tlumičů a celkového odpružení za set KONI s nastavitelnou výškou podvozku a s nastavitelnou tuhostí, která autu velice prospěla a začalo se chovat zase o něco sportovněji. Jelikož je MX-5 zadokolka a má v sérii samosvorný diferenciál nevyhnul jsem se tomu abych zkoušel projíždět zatáčky řízeným smykem

Tímto chci VYVRÁTIT všechny řeči o tom že MX-5 nemá dostatečný výkon pro drift !!! Výkon má akorát je je to s ní pouze těžší jelikož se do driftu musíte dostat pomocí přenášení váhy a ne za pomocí výkonu. S váhou MX-5 je to 50 na 50 což je naprosto skvělé, jelikož si před zatáčkou svýmy reakcemi určujete zda bude nedotáčivá nebo přetáčivá. Zatáčky jsou v MX-5 prostě to nejlepší už jsem řídil myslím si dost různejch aut ale s takovým nadšením se do zatáčky nevrhá žáné krom MX-5 je to taková potvora že jedete zatáčku naplno a no vám naznačí na víc nemáš?? Já teda jo

Je naprosto čitelná celým tělem cítíte co který kolo zrovna dělá. No abych jenom nechválil tak brzdy jsou slabina možná je to jen použitím koutoučů brembo a desek TRW se kterým jsem mx-5 koupil ale myslím si že moc se toho spravit dát nebude.
Přišla zima a svoji milovanou MX-5 jsem uložil k zimnímu spánku.
sériový motor
Přes zimu jsem plánoval spoustu věcí ale bohužel jsem si na horách polámal ruku, takže se nic na mazdičce neudálo, krom teda výměny posledního dílu výfuku opět za origál, za který děkuju členovi klubu MX5.cz. Jak přišlo první teplo a byl jsem už v pohodě rozhodl jsem se udělat pár kosmetických úprav. Jako první přišly na řadu světla které dostaly černé brýle z důvodu optického snížení velikosti světel. A nalakoval jsem středy kol na černou s leštěným límcem.
Takhle jsem jezdil až donedávna.
Zdálo se mi ale že auto nějak klepe na stabilizátorech a jízda je taková všelijaká tak jsem pročetl zkušenosti z fóra
http://www.forum.mx-5.biz/ a díky ochotnému kamarádovi Pavlovi který mi půčil 15' kola z CRX jsem se projel z zjistil že na 15' je to úplně jiné auto

proto jsem začal vybírat kola která pořídím. Při vybírání jsem byl hodně zklamám výběrem lehkých kol která je možno bez obtíží dopravit do ČR popř přímo v naší zemi koupit. Jak velké bylo překvapení když jsem od různých prodejců dostával váhy kol a zjištoval že vetšinou jde o repliky

proto jsem se vykašlal na celý JDM kola a vybral jsem si klasiku OZ ultraleggera které váží 4,89 kg a jsou proto nejlehčí, a nejkrásnější v této cenové kategorii. Dodání kol jsem měl slíbeno do týdne ale nakonec se to s podivnými výmluvami protáhlo na měsíc

Mezitím se mi naprostou náhodou naskytla možnost koupit za výbornou cenu kompresor od Moss - Jackson Racing. Neváhal jsem a krátil si čekání na kola instalací přeplňování.
kouzelná krabička z Ameriky
momentka z montáže
Zbývalo už jen připojit k jednotce přídavnou krabičku a zvoní telefon že si mám dojet pro kola
motor po intalaci JRSC
Krásně se to sešlo v jeden den měl jsem radost jako malej kluk

Ještě jsem mazdičce dopřál lepší závodní olej Millers Oils CSF 10W50 s 3esterovou technologií a vyměnil chladivo. Testování bylo naprosto překvapující je z toho jiné auto. Měřením Gtechem bylo naměřeno 124 kW a 202 Nm krouťáku. 20KW výkonu navíc se nezdá jako moc ale tak křivka nárůstu a hlavně křivka kroutícího momentu je parádní a pocitově to vypadá jinak než papíru. No nedalo nám to a tak (děkuji Fildovi) jsme napsali email klukům za moře do Moss Motors kde nám řekli že příčina je sériovej výfuk kterej počítá s protitlaky do motoru. To je zatím zatím tak vše co si k Mazdičče vzpomenu. Do budoucna je plánována hlavně spojka která teď ten nárůst nechápe

, výfuk, a nějakej intercoolerek možná zvýšení tlaku, uvidíme,
každopádně mě to začalo bavit

___________________________________________________________________________________
Custom Turbocharged 99´NB Nardi, 175kW/11psi,550cc RX7 Injectors,MS2, Re-route,LSD,F1Ceramic Clutch,Koni coilover, EBC yellow stuff + Brembo, OZ Ultraleggera...stay tuned
rád poradím ohledně managmentu motoru a přeplňování turbo nebo supercharger