Olej 10W60 - zkusenosti, problemy, diskuze

dotazy, rady, tipy

Moderátoři: Amigo, riderhenry

honzaS

Re: Olej 10W60 - zkusenosti, problemy, diskuze

Příspěvek od honzaS » 14 srp 2017, 13:04

To je z mého motoru. Přehodil jsem jsem sandwich za výstup z chladiče a :(
Předtím mě zajímala hlavně teplota, proto byl sandwich u bloku, kdy tlak závisel jen na otáčkách a kategorii oleje - viz. výše.

Máš pochybnosti o vtecu ? Tak to já bohužel taky... To je na delší pokec. V SZ máš můj telefon.
Honda S2000

jagy

Příspěvek od jagy » 13 úno 2020, 17:30

Maly update: i po letech pouzivame predepsane (nebo mirne vyssi) viskozity a 10W60 se obloukem vyhybame - auta jezdi, motory drzi (klep klep :D ).

Aktualne jsem narazil ze na zde jiz zminovane BMW M V8/V10 se delaji loziska s vetsima vulema, aby bylo vubec mozne pouzivat predepsany olej 10W60. Nejak nechapu, jak mohlo BMW udelat tak zasadni chybu a nezmerit/nespocitat si to. Dokonce v prubehu let to nahradili jeste mene vhodnyma (tvrdsima loziskama a opotrebeni je jeste vyssi).

https://bebearings.com

Ukazka lozisek po cca 50tis. km. Ne, tohle opravdu neni v poradku.

Obrázek

Obrázek

Ke stejne situaci dojde, pokud budu mit japonsky motor, ktery obecne ma male a perfekni vule a naleju tam nejaky med, ktery tam nepatri. Pokud chci drzet teplotu dole, tak volim chladic oleje. Olejem s vyssi viskozitou naopak teplotu umele jen budu zvysovat skrz vetsi treni, cerpatelnost, atd.
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

ZXman

Příspěvek od ZXman » 13 úno 2020, 19:09

Ámen.
[URL=https://matchnow.info]Sexy Womans from your city[/URL]

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRD McLAREN » 13 úno 2020, 21:04

..este treba pre uplnost dodat, ze samotne BMW pre svoje motory radu M ma v servisnych planoch predpisanu vymenu klukovych a ojnicnych lozisk kazdych 60tkm ...
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/

Libas
Big chief
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libas » 13 úno 2020, 21:38

Po třech letech oživení tématu, ale skvělý příklad. To prostě lidem nejde vysvětlit, oni si jedou svoje. Už se o to ani nesnažím, je to zbytečné, jen časem když narazím na téma " vhodné oleje", tak se jen směji.
10W60 je nejlepší olej, ljjou to tam závodníci, tak to tam naliju také a bude to super!! Mám nejlepší ochranu motoru v otáčkách a zatížení. :lol: :lol:

xxx

Příspěvek od xxx » 13 úno 2020, 22:46

velký výkon, malé vůle, slabý blok, tuhle kombinaci žádný olej nezachrání.

svobda

Příspěvek od svobda » 14 úno 2020, 00:07

Taky si myslím, že v případě M motoru není jen olej příčinou.
Nové Mkove osmihrnky sice nemají už 10W60 zas brutalně žrali olej a i jich pár měnili. Tak v BMW kámoš dává zas 10W60 po dohodě se zákazníkem ať knim aspoň nejezdí jak na benzinku a aspon vtom to zabira :lol:

jagy

Příspěvek od jagy » 14 úno 2020, 09:00

Jaky velky vykon? Jaky slaby blok? Mimo tohle je ta V8 snad neznicitelna. Je to dobry motor, ale je tam konkretni konstrukcni problem, ktery je popsan v odkazu vyse a v uplne prvnim prispevku. Pricina samozrejme je kombinace nevhodneho oleje a vuli.
GR Yaris

xxx

Příspěvek od xxx » 14 úno 2020, 20:47

zamysli se nad tím, proč soudruzi řeší problém zvětšováním vůle a ne řidším olejem :wink:
BMW je nejhorší evropská automobilka, koupit auto od nich je provar v devadesáti pěti případech ze sta

RSteam

Příspěvek od RSteam » 15 úno 2020, 10:05

Ach jaj....niektorú značku mám viac rád inú menej, niektoré modeli viac iné menej vydarené, niektorý servis lepší a iný horší....
Myslel som, že "hejteri" odtiaľto vymizli, ale vždy sa niekto nájde komu ublížila nejaká automobilka a šíri na ňu zlosť kde sa dá
Toyota Corolla TS DGR XYZ UR-Racing WhiteLine A-M-A Exhaust OZ HKS Mishimoto™
モータースポーツが大好き Narita dog Fight! 成田ドッグファイト!___showoff imports

blesk666

Příspěvek od blesk666 » 16 úno 2020, 07:58

svobda:
ktory “novsi” V8 mas na mysli?
M3 E9X ma atmosfericky V8 s oznacenim S65. Tam je cely problem len v tom ako to popisuje jagy, kde tak ako to popisal nie je co dodat.

Spotreba oleja nastava za istych okolnosti u motorov V8 4,4 s turbom s oznacenim S63 ktore boli a su osadzane do vacsich M-iek (M5 F10, F90, M6, M8, X5M, X6M).
Tam je hlavnym problemom kombinacia predlzeneho servisneho intervalu v cene auta (“zadarmo”)a umiestnenie turieb medzi valce kde sa olej vcelku prehrieva.
Vacsina zakaznikov tieto velke M-ka pouziva ako bezne “sluzobne” daily a vacsina jazdi na ten standardny predlzeny servisny interval (30tis km a/alebo 2 roky!!!) ten interval je hlavna pricina a tie zvysene teploty umiestnenim turieb, to je proste nezlucitelna somarina a treba chodit na medzivymeny oleja. No a ked to niekto kupi ako druhy, majitel tak to uz proste je nacate, v tom lepsom pripade je to “len” na vymenu turieb.
A opat a znovu hovorim - predpisany (pridlhy) servisny interval nie je ani tak blbost automobilky, ale majitelov ktori su tupi, ked si kupia M-ko a nejdu na medzivymeny oleja

svobda

Příspěvek od svobda » 16 úno 2020, 21:29

je to ta nova S63. u zakaznika X5 už u druhého motoru jezdí na olej často( kor stou 10W60 mu řekl at na to zapomene). Ono to není úplně jak říkáš. Tam jsou jiné problémy stim motorem. Pokud by jezdil jen dálky tak asi dobrý. Ale v případě ohřátí motoru a vypnutí - vstřiky neudrželi nárust teploty(tlaku) a pustily benzin. A oplachují válec. A motor se s každým startem kurví. Kroužky taky nemají dobré . Každý motor měl nějakou modifikaci. A 750 li místo výměny oleje jezdí rovnou výměnu motoruá to auto :-/ . Teď první(třetí) motor zvládl dvě výměny. A když jsem to viděl tu hadicárnu v životě bych to nechtěl ani přestrojovat. Když V8 pod turbem tak třeba AMG tu potvoru já rád. Minule jsem ji tu měl s Aston DBX a před barákem když jsem mu dal tak doma drnčely skleničky.
M3 E90 jsem tu měl dovezl jsem kámošovi krasnou zánovku docela jsem pojezdil ,ale nějak mě to nenadchlo. Člověk takový nespojený s autem nevím zda to má dost nebo ne. Cesťák fajnový . On to taky prodal po roce zase zpátky do němec bál se taky motoru a šel zpět k evě .
Ale šestivál s turbem na toho neslyším nadávky. Ten se mi líbí. To si měl ne ?

ZXman

Příspěvek od ZXman » 18 úno 2020, 09:14

V8 s turbama je špatný od začatku, ale hrdý němec to nechce přiznat, už ho několikrát přepracovali a výsledek pořad stejný.
Majitelé zato nemůžou, v RENOCARu měnili motor už po 13.000km. Myslím že řeší 2 motory do měsíce podle statistiky z servisu.
Jak píše RSteam jaždý má něco špatného, ale u BWM je smutné že si za to nechají hodně zaplatit a zákazník čeká kvalitu.
Já jsem taky zklamán na naší 535d kde po 130.000km teče na několika místech nemrzka a prosakuje olej.
[URL=https://matchnow.info]Sexy Womans from your city[/URL]

blesk666

Příspěvek od blesk666 » 20 úno 2020, 20:41

BMW=radovy 6 valec, toho sa treba drzat a po motorickej stranke sa neslapne vedla prakticky u ziadnej generacie. Svobda ano mal som F80 s S55. Ten motor okrem jednej nie uplne optimalne riesenej remenice, nema ziadne slabe miesta a ma aj spickovo vyriesene mazanie a chladenie aj pre okruh

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 25 úno 2020, 20:48

Já jsem to u M3 řešil tak, že se dali nová sériová ložiska, upravilo se olejové hospodářství (vyčištění, kontrola čerpadla a větší olejový chladič), dál sem jezdil na předepsaný 10W60 Castrol. Výměna ložisek proběhla ve 163.746km, bylo to za 5 minut 12, ale klika byla v pořádku a bál jsem se, že to bude horší. Co je hodně důležité u těhle motorů je vůbec tomu nedávat při špatné teplotě oleje. Holt jsem se smířil s tím, že jsou ložiska jednou za čas třeba vyměnit, protože jinak je ten motor dobrý (ještě klapky zlobí a nejsou úplně levné). Když jsem přemýšlel nad jiným olejem, nenašel jsem ekvivalent, který by nebyl ještě větší zlo pro ten motor, takže se zůstalo u 10W60.

Dávám ještě foto pro představu jak ty ložiska vypadali.
Photo 20.11.15 15 19 11 2020-02-25 19_31_47.jpg
ložiska
Photo 20.11.15 19 20 50 2020-02-25 19_31_47.jpg
Tacho
Jinak co se týká BMW, tak všichni nadávají například na N47 motor, mám ho v E82 123d, až na ten zvukový projev a vibrace jsem s ním spokojený, splnil očekávání a díky pověsti je za dobré peníze. Jenom se udělali rozvody, zkontrolovala palivová pumpa a sání (tady určitě 10W60 nepoužívám, tak je to trochu OT). Není vše tak černé, jak se občas prezentuje.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

raddy

Příspěvek od raddy » 26 úno 2020, 12:07

nuz, debata o olejoch nekonecna...kazdopadne, je tu jedna pomocka, ktora presne definuje vhodnu viskozitnu triedu oleja pre dany motor a jeho pouzitie a tou je....tlak oleja. Kazdy vyrobca motora uvadza pozadovany minimalny tlak pri volnobehu a zvysenych otackach. Tlak oleja je priamou funkciou viskozity, teploty oleja a konstrukcnych voli motora (lozisk). V pripade, ak je tlak oleja spravny pri danej teplote oleja a otackach motora, je spravna aj jeho viskozita. Ak zvolim viskozitu oleja prilis vysoku voci danemu motoru a teplote oleja (pri typickej zatazi daneho motora), tlak oleja bude nadmerne vysoky pri danych otackach (a teplote oleja), co okrem nespravnej viskozity pouziteho oleja vzdy znamena aj zhorsene mazanie motora kvoli zvysenemu odporu voci toku oleja a zvysene straty vykonu pre pohon olejovej pumpy. Opacne, ak pouzijem prilis nizku viskozitu oleja, tlak bude prilis nizky, co znamena prilis tenku vrstvu oleja a riziko jej pretrhnutia. Tlak je funkciou prietoku (tlak je vysledkom viskozity a odporu voci toku, viskozita je vysledkom teploty oleja a jeho viskozitnej triedy) a prietok je to co maze loziska (nie tlak ako je casto mylne chapane. Tlak oleja hovori o odpore voci toku oleja a nie o jeho mazacej schopnosti. Olejova pumpa len zabezpecuje dopravu oleja k loziskam(tlak je iba nevyhnutny dosledok), avsak do lozisk samotnych sa olej dostava uplne inym procesom ako tlakom olejovej pumpy). Spravny postup vyberu adekvatnej viskozitnej triedy sa vzdy riadi tlakom oleja pri danej prevadzke motora. Vseobecne je potrebne pouzit najnizsiu viskozitnu triedu oleja pri ktorej tlak dosahuje predpisane hodnoty (pri danej prevadzke/teplotnej zatazi motora). Ako sa opotrebovanim motora zvysuju vole v loziskach (alebo sa zvysi zataz motora a teplota oleja), klesa tlak daneho oleja a je mozne prejst na vyssiu viskozitnu triedu.
Najlahsie je urcit viskozitu oleja pre motor ktory je pouzivany jednoucelovo, cize napr. cisto zavodny, kde viem ze teplota bude konkretna a konstatna (napr. formula 1 pouziva jednorozsahovy olej viskozity 30, aspon par rokov spat to tak bolo). Naopak, najhorsie je to pre bezny motor, ktory bezi ako studeny, tak aj zohriaty a obcas musi zvladnu aj okruh pri vyssej teplote oleja ako pri beznej jazde...tam uz treba rozmyslat za akych podmienok bude olej najcastejsie fungovat.
Nakoniec je dolezite si uvedomit, ze viskozita oleja jeho pouzivanim velmi rychlo degraduje a to tym lahsie, cim je vacsi rozdiel medzi studenou a teplou viskozitnou triedou oleja.

Je to analogicke ako otazka spravneho/idelaneho tlaku v pneu.... Vobec to nie je otazka tlaku samotneho, ale teploty pneumatiky, ktora pri danej zatazi pneu urci idealny tlak...

blesk666

Příspěvek od blesk666 » 02 bře 2020, 20:35

Raddy: super prispevok. Diplnil by som len ze na to aky ma mat dany motor spravny tlak oleja pri akych otackach a teplote a kde je najlepsie mat tovarensky servisny manual

raddy

Příspěvek od raddy » 02 bře 2020, 21:59

tento udaj je vyhradne v servisnych manualoch, bezne sa neuvadza.

Sabrio

Příspěvek od Sabrio » 21 lis 2020, 10:44

No trochu se přidám dejme tomu že jsem koupil auto ve kterém byl 10w60 a na ten si něco vezme konkrétně 350z nájezd 80 tis km co s tím teď když všichni říkají dej tam to co tam bylo 🙂 ale zároveň to tomu motoru vůbec neprospívá vyměnit za co?

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRD McLAREN » 21 lis 2020, 17:52

Niesom si celkom isty ....
ale asi je pri VQ35 rozhodujuce, ci je to do roku 2006 ..alebo po 2007..

kedze "tie prve" mavali problem stym ze zacinali papkat olej ...
a vyriesit to dokazalo len prekruzkovanie ...

v kazdom pripade, by som tam skusil dat to, co odporuca vyrobca ...
(alebo to co by odporucil ten, co motor preskladaval .. ak vobec niekto)
..
prepokladam ze 5W40 pripadne 10W40 by nemalo ublizit ...
a vzhladom na roky probukcie, by tam mohol byt udavany aj 5W30 .. a pod.

..ale v tychto motorch sa moc nevyznam, nepoznam vyrobne vole / tolerancie ...
takze treba ma brat s rezervou ...

Marbo

Příspěvek od Marbo » 21 lis 2020, 20:14

do 350Z je 5w40 dobra volba. ja byt tebou, dam tam 5w40.
Subaru Brz Supercharged
SOLD '08 Nissan 350Z

https://www.instagram.com/marbo_cars/

jagy

Příspěvek od jagy » 23 lis 2020, 14:26

Tak tak, 5W40 ideal.

PS: I tovarni okruhove 350Z/370Z jezdi 5W30. Samozrejme s chladicem.
PS2: Na 370Z jsme po prechodu z 10W60 na 5W40 namerili o skoro 15st. nizsi teplotu oleje.
GR Yaris

Sabrio

Příspěvek od Sabrio » 27 lis 2020, 02:14

jagy píše:
23 lis 2020, 14:26
Tak tak, 5W40 ideal.

PS: I tovarni okruhove 350Z/370Z jezdi 5W30. Samozrejme s chladicem.
PS2: Na 370Z jsme po prechodu z 10W60 na 5W40 namerili o skoro 15st. nizsi teplotu oleje.
Jagy a nebude problém té změny z 10w60 na 5w40? Já bych i rád, ale mám trochu strach aby to třeba nebralo víc oleje potom, protože zase pak panuje názor, že se tam má nechat co tam bylo, ale asi my nezbude nic jiného než to zkusit že?

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRD McLAREN » 27 lis 2020, 10:02

...ten motor nebol vyrobeny na pouzivanie s olejom 10W60 ...

jagy

Příspěvek od jagy » 27 lis 2020, 11:41

Bez obav tam muzes dat 5W40.
GR Yaris

Odpovědět