priamo v tych cupovych MX5-kach?JRD McLAREN píše:...ale aj tak to nieje zaruka "neznicitelnosti" motora....
obzvlast po tom, co nedavno lahli 4 motory na mx5 cupe ..
Olej 10W60 - zkusenosti, problemy, diskuze
Moderátoři: Amigo, riderhenry
Re: Olej 10W60 - zkusenosti, problemy, diskuze
- JRD McLAREN
- Kontaktovat uživatele:
..achaa.. tak to som potom uz ticho ..Georgee píše:No vidis, ja byl mimojine na vycviku v Pangbourne(R&D centrum Castrolu) protoze v olejich delam.
Spousta vyrobcu claimuje syntetiku, ale neni to pravda. Ani Castrol, ani Shell s jejich oleji ze zemniho plynu nedelaji opravdu synteticke oleje. Pokud si to dobre pamatuju, Castrol myslim konci u pridavani vetsiho podilu PAO do zakladu
Jen tak mimochodem, pokud se nepletu, na opravdu synteticky olej se prave excise tax neplati
ono aj samotne logo BP na flaskach Castorlu . .. co to napovie ..
pokial mas samozrejme "informacie priamo od zdroja" ..
tak mas urcite lepsi prehlad o "kvalitach a zlozeniach" olejov jednotlivych vyrobcov ..
..co ja "ako bezny spotrebitel" .. mat nemozem ..
a tiez aj dost tazko si dokazem predstavit "masovu produkciu" syntetickych olejov pre "siroke davy motoristov"
Este z cias ked som robil v PIA, tak som sa sem tam dostal do labaku, a technici mi par razy naznacili,
ze ten EDGE Loglife nieje bohvieco, a Shell je na tom s kvalitou tiez "len priemerne" ...
dokonca taky olej Q8 (u nas prezyvany kuvajt) vychadzal v testoch z pomerdzi "lacnych olejov" najlepsie ..
- JRD McLAREN
- Kontaktovat uživatele:
priamo ..blesk666 píše:priamo v tych cupovych MX5-kach?
spytaj sa Soichiho .. kolko si zajazdi ll ..
no moj motor v cupovke klakol po hodine a 20 minutach...
'03 Mazda RX-8
'90 Mazda MX-5 Cup
'90 Mazda MX-5 Cup
soichi vies preco?
mojej vraj odislo tesnenie pod hlavou, dalsie dve sa rozklapali v poslednej polhodine a stvrtej sa stretol ventil s piestom... ale to bolo este na testovani na SK ringu.
'03 Mazda RX-8
'90 Mazda MX-5 Cup
'90 Mazda MX-5 Cup
- Libas
- Big chief
- Kontaktovat uživatele:
Do těch cupových MX5 se leje jeden stejný olej nebo jak tomu mám rozumět? Dali jste sem málo info pro nezasvěcené. Jaký olej, jak se pohybují teploty, zda už motory mají za sebou GO, jak jsou postavené atd atd
bol v nich Motul 15W50, teraz skusame 10W40, tak uvidime
'03 Mazda RX-8
'90 Mazda MX-5 Cup
'90 Mazda MX-5 Cup
- JRD McLAREN
- Kontaktovat uživatele:
..tak aby som doplnil informacie..
Motory v MX5 CUPe su seriove.
Pouzivaju (ci pouzivali) olej Motul 300V 15W50
Ja som to spomenul iba preto, a na zaklade toho...
(mojej debaty s Georgeom)
ako narazku na "plosyntetiku vs. plnu syntetiku" ..
kde ja tvrdim, ze na "syntetiku a polosyntetyku sa uz nejaku dobu nehraje" ..
a je to uplne jedno, ci mam "z pomedzi vyberu kvalitnych olejov" prave olej "synteticky" pripadne "miesanu polosyntetyku" ..
pretoze ani "plne synteticky olej" nieje zarukou zivotnosti ci neznicitelnosti motora..
..zato pouzity priklad MX5 CUPu, kde v testovacom dni SOP odislo 4 ci 5 motorov...
..bol som priamo pri tom, ked Tibor prisiel do depa, a motor kraaaaaasne poklepkaval ..ako TDI ..
..a ten zvuk vyklepanych ojnicnych lozisk skratka poznam..
(ak mam spravne informacie, tak v "novych motoroch" pre mx5cup je plan pouzivat chladice oleja, a viskozitu 10W40 ci 15W40)
Motory v MX5 CUPe su seriove.
Pouzivaju (ci pouzivali) olej Motul 300V 15W50
Ja som to spomenul iba preto, a na zaklade toho...
(mojej debaty s Georgeom)
ako narazku na "plosyntetiku vs. plnu syntetiku" ..
kde ja tvrdim, ze na "syntetiku a polosyntetyku sa uz nejaku dobu nehraje" ..
a je to uplne jedno, ci mam "z pomedzi vyberu kvalitnych olejov" prave olej "synteticky" pripadne "miesanu polosyntetyku" ..
pretoze ani "plne synteticky olej" nieje zarukou zivotnosti ci neznicitelnosti motora..
..zato pouzity priklad MX5 CUPu, kde v testovacom dni SOP odislo 4 ci 5 motorov...
..bol som priamo pri tom, ked Tibor prisiel do depa, a motor kraaaaaasne poklepkaval ..ako TDI ..
..a ten zvuk vyklepanych ojnicnych lozisk skratka poznam..
(ak mam spravne informacie, tak v "novych motoroch" pre mx5cup je plan pouzivat chladice oleja, a viskozitu 10W40 ci 15W40)
Jakou specifikaci oleje pouzit pro motory, ktere byly vyrobeny v 90. letech. Preci jen se budou specifikace ruznit oproti motorum, vyrobenym 2010+ .Jezdim/jezdil jsem prave 10W60 z duvodu absence olejoveho chladice, ktery jiz mam, akorat udelat hadice, nejaky drzak a sup na auto. A presel bych na 10W40 at uz Motul, ci Millers Oil. Motor je to koncepci stary (5ti valec atmo) a tudiz v te dobe byla vetsina oleju "polosyntetika" a dnes uz se ani poznat neda a ja se ani nevyznam v olejich natolik, abych byl schopny rict co bude to prave orechove pro muj motor
Diky
Diky
Onehdá jsem vhodnost olejů probíral s firemním tribotechnikem. Taky jsem častokrát slyšel, že oleje s vyšším letním číslem mívají vyšší teplotní odolnost, avšak dle technických listů tomu tak není, což potvrzuje z vlastní zkušenosti.
Takže pokud se vám přehřívá olej, nedávejte hustší, ale přidejte (zvětšte) chladič.
Takže pokud se vám přehřívá olej, nedávejte hustší, ale přidejte (zvětšte) chladič.
Používal jsem olej 10w60 hodně dlouho na doporučení.
Zaplatil jsem tu zkušenost motorem. Přetrhly se ojniční šrouby a ojka šla na výlet.
Story začíná 2 roky předtím, zajížděním nového motoru ( OEM polomotor). Byl jsem velmi pečlivý a opatrný. Hlídal či spíše jsem studoval teplotu i tlak oleje.
Motor měl stále slabší a divnější projev ve srovnání s předchozím, dobře zajetým 45tkm, také olej 10w60.
Brzda pak ukázala jen 216 whp a 192Nm.
Rok utekl a už jsem chtěl naplno jezdit a tak přes zimu jsem zapojil 19řádek chladič se dvěma krycíma lamelama 1/3 a 2/3.
Celé následující jaro jsem laboroval a testoval chladící výkon, termostat a průběhy teploty při zátěži a dochlazování.
S chladičem jsem se při dlouhodobé zátěži nedostal přes 120-125st. S předchozím motorem bez chladiče teplota vystoupala na 145st po ostrých 10 minutách a lezla by dál...
Začal jsem tedy lítat a pak najednou byl po 4 okruhových hodinách konec.
Kde se stala chyba ? Co je příčina a co následek ? Jen další a další otázky bez odpovědí.
Pro nové zajíždění jsem zvolil 5w50, ale bez chladiče. Průběhy tlaků a teploty byly hodně podobné. Vše je měřeno odhadem, podmínky nikdy nejsou stejné či opakovatelné. Jen se mi zdálo, že teplota při dochlazování padá o trochu rychleji.
A pak dojem z w60, že ihned po startu, na vteřinu, vždy vyskočí tlak ( než se ten w60 rosol rozhýbe). Myslel jsem, že to bude problém měření. U w50 jsem ten dojem neměl.
Koncekonců v mé servisní příručce 05 je uváděn olej 10w30 a až alternativně 5w40. Takže po prvním tankování jsem vyměnil olej za 0w30.
Hned po nastartování šel tlak nadoraz a na 80st se ohřál za polovinu času-jízdy. A bylo jasno.
Z tlaku prostě nelze uhádnout průtok oleje blokem. A průtok oleje je potřebný pro chlazení. Teplota měřená před filtrem vypovídá velmi málo o tom, co se děje na ložiscích a jaký je spád teploty ve vaně.
Hustší olej, protože má pomalejší průtok, více se ohřeje na exponovaných místech a ve vaně se díky delšímu času zde strávenému i více ochladí.
w60 bez chladiče se dostal na vyšší teploty, kdy díky nižší viskozitě měl větší průtok, ještě vyšší teplotu ustál a také chladil.
w60 s chladičem na nižší teplotě, zmiňovaných 120 st, asi měl již nedostatečný průtok a nestačil dostatečně chladit.
Velmi vypovídající jsou i tlaky teplého oleje. Plný tlak dosáhl w60 při 2200ot., w50 při 2500ot. a w30 při 3500ot.
w60 i w50 studený na volnoběh nedosáhl dostatatečného tlaku, pravděpodobně protože nestíhá stéci do vany - to je do diskuze k ohřívání motoru volnoběhem.
Teplota w30 v provozu dá se říci, že drží stejnou hodnotu ve srovnání s w60, kdy teplota kolísala.
w30 asi dobře uchladí ložiska a teplota nevzroste tak, aby olej ohrozila, i když vzhledem k rychlejšímu průtoku vanou má zde méně času na dochlazení. Teplota v tomto případě více vypovídá o celém oběhu oleje.
U w60 tomu tak není, olej nestíhá chladit, teplota na ložiscích paradoxně roste a tím i ohrožuje olej.
Přitom vyšší třídy mají nižší teplotní odolnost, nižší bod vzplanutí ( díky vyšším úpravám a aditivům).
Jedinnou připomínkou k w30 zůstává nízká HTHS=3. Obecně se doporučuje HTHS>4, tedy třída w40 a nahoru.
Hondě w30 stačí...
Moje zkušenosti jsou sice popsané "selským" ( rozuměj dle EU farmářským) rozumem, nicméně jedna olejová náplň má cenu procent motoru či pár dobrých steaků
a každý si tím může ověřit oběh oleje na svém motoru sám.
Zaplatil jsem tu zkušenost motorem. Přetrhly se ojniční šrouby a ojka šla na výlet.
Story začíná 2 roky předtím, zajížděním nového motoru ( OEM polomotor). Byl jsem velmi pečlivý a opatrný. Hlídal či spíše jsem studoval teplotu i tlak oleje.
Motor měl stále slabší a divnější projev ve srovnání s předchozím, dobře zajetým 45tkm, také olej 10w60.
Brzda pak ukázala jen 216 whp a 192Nm.
Rok utekl a už jsem chtěl naplno jezdit a tak přes zimu jsem zapojil 19řádek chladič se dvěma krycíma lamelama 1/3 a 2/3.
Celé následující jaro jsem laboroval a testoval chladící výkon, termostat a průběhy teploty při zátěži a dochlazování.
S chladičem jsem se při dlouhodobé zátěži nedostal přes 120-125st. S předchozím motorem bez chladiče teplota vystoupala na 145st po ostrých 10 minutách a lezla by dál...
Začal jsem tedy lítat a pak najednou byl po 4 okruhových hodinách konec.
Kde se stala chyba ? Co je příčina a co následek ? Jen další a další otázky bez odpovědí.
Pro nové zajíždění jsem zvolil 5w50, ale bez chladiče. Průběhy tlaků a teploty byly hodně podobné. Vše je měřeno odhadem, podmínky nikdy nejsou stejné či opakovatelné. Jen se mi zdálo, že teplota při dochlazování padá o trochu rychleji.
A pak dojem z w60, že ihned po startu, na vteřinu, vždy vyskočí tlak ( než se ten w60 rosol rozhýbe). Myslel jsem, že to bude problém měření. U w50 jsem ten dojem neměl.
Koncekonců v mé servisní příručce 05 je uváděn olej 10w30 a až alternativně 5w40. Takže po prvním tankování jsem vyměnil olej za 0w30.
Hned po nastartování šel tlak nadoraz a na 80st se ohřál za polovinu času-jízdy. A bylo jasno.
Z tlaku prostě nelze uhádnout průtok oleje blokem. A průtok oleje je potřebný pro chlazení. Teplota měřená před filtrem vypovídá velmi málo o tom, co se děje na ložiscích a jaký je spád teploty ve vaně.
Hustší olej, protože má pomalejší průtok, více se ohřeje na exponovaných místech a ve vaně se díky delšímu času zde strávenému i více ochladí.
w60 bez chladiče se dostal na vyšší teploty, kdy díky nižší viskozitě měl větší průtok, ještě vyšší teplotu ustál a také chladil.
w60 s chladičem na nižší teplotě, zmiňovaných 120 st, asi měl již nedostatečný průtok a nestačil dostatečně chladit.
Velmi vypovídající jsou i tlaky teplého oleje. Plný tlak dosáhl w60 při 2200ot., w50 při 2500ot. a w30 při 3500ot.
w60 i w50 studený na volnoběh nedosáhl dostatatečného tlaku, pravděpodobně protože nestíhá stéci do vany - to je do diskuze k ohřívání motoru volnoběhem.
Teplota w30 v provozu dá se říci, že drží stejnou hodnotu ve srovnání s w60, kdy teplota kolísala.
w30 asi dobře uchladí ložiska a teplota nevzroste tak, aby olej ohrozila, i když vzhledem k rychlejšímu průtoku vanou má zde méně času na dochlazení. Teplota v tomto případě více vypovídá o celém oběhu oleje.
U w60 tomu tak není, olej nestíhá chladit, teplota na ložiscích paradoxně roste a tím i ohrožuje olej.
Přitom vyšší třídy mají nižší teplotní odolnost, nižší bod vzplanutí ( díky vyšším úpravám a aditivům).
Jedinnou připomínkou k w30 zůstává nízká HTHS=3. Obecně se doporučuje HTHS>4, tedy třída w40 a nahoru.
Hondě w30 stačí...
Moje zkušenosti jsou sice popsané "selským" ( rozuměj dle EU farmářským) rozumem, nicméně jedna olejová náplň má cenu procent motoru či pár dobrých steaků
a každý si tím může ověřit oběh oleje na svém motoru sám.
Honda S2000
- Libas
- Big chief
- Kontaktovat uživatele:
Co říkáte na tuto teorii, hlavně na ten konec:
10w60 mi doporucili vsichni majitelé mr2 turbo. Prvních pár sekund nemaze dostatecne zadny olej. Jde jen o to ze 5w ma pri hodne nizkych teplotach nizsi hustotu nez 10w. V nasich podminach (jezdim jen v lete) je mi uplne jedno jestli je to 10w nebo 5w. Jde mi o tzv letní číslo (číslo za w) 60tka by mela zajistit dostatecne mazani starsiho motoru pri vysoke zatezi. Je to overene majiteli a nikdy nebyl problem.
10w60 mi doporucili vsichni majitelé mr2 turbo. Prvních pár sekund nemaze dostatecne zadny olej. Jde jen o to ze 5w ma pri hodne nizkych teplotach nizsi hustotu nez 10w. V nasich podminach (jezdim jen v lete) je mi uplne jedno jestli je to 10w nebo 5w. Jde mi o tzv letní číslo (číslo za w) 60tka by mela zajistit dostatecne mazani starsiho motoru pri vysoke zatezi. Je to overene majiteli a nikdy nebyl problem.
- JRD McLAREN
- Kontaktovat uživatele:
a majitel to overil jako ..??...Je to overene majiteli a nikdy nebyl problem...
a co myslel pod pomojmom "vysoka zatez" ... Kefalin ...
15W40 na ně 
Lejte si tam třeba svěcenou vodu. Já si do motoru co dostává nedám nic s HTHS těsně kolem 3.
Logický bude pokud má motor málo najeto a konstrukce moderní na vodičku (30,20 apod.). Tak dávat 10w60 nebude úplně nejlepší, ale co dát motul 300v 5w40(HTHS pres4) třeba do zmiňované Hondy tak si chrochta a pokud je teplota v... nic nepomůže
. Já vím o dost Hondach co umřeli právě s w30 a další motory všemožné konstrukce co to odnesou.
Co servisuju všemožný auta diesel,beno neleju už skoro 5w30 ,ale vždy o level vyšší u dieslu výměna max 15tkm a hádej - turba a mechanické poruchy nejsou skoro.
Mám dost oblíbené 5w50 chce to měnit dříve ,ale ty motory co jsem čistil nebo udělal jsou od té doby snad ve stejném stavu.
Za mě ty nejnovější oleje pouze o spotřebě na úkor životnosti sice výrobce upravuje mazací soustavu na tohle, jenže výkon se zvyšuje a když ten olej neudrží žádnej tlak a odevšad vyteče je to naprd. Vyšší viskózní číslo o jeden,dva stupně mu neublíží spíše naopak. To je podle mě to co by tam i výrobce chtěl,ale nemůže. Však novy typeR má dle mého infa 0w20 ,ale musí mít MOS2 proč asi že ?
Logický bude pokud má motor málo najeto a konstrukce moderní na vodičku (30,20 apod.). Tak dávat 10w60 nebude úplně nejlepší, ale co dát motul 300v 5w40(HTHS pres4) třeba do zmiňované Hondy tak si chrochta a pokud je teplota v... nic nepomůže
Co servisuju všemožný auta diesel,beno neleju už skoro 5w30 ,ale vždy o level vyšší u dieslu výměna max 15tkm a hádej - turba a mechanické poruchy nejsou skoro.
Mám dost oblíbené 5w50 chce to měnit dříve ,ale ty motory co jsem čistil nebo udělal jsou od té doby snad ve stejném stavu.
Za mě ty nejnovější oleje pouze o spotřebě na úkor životnosti sice výrobce upravuje mazací soustavu na tohle, jenže výkon se zvyšuje a když ten olej neudrží žádnej tlak a odevšad vyteče je to naprd. Vyšší viskózní číslo o jeden,dva stupně mu neublíží spíše naopak. To je podle mě to co by tam i výrobce chtěl,ale nemůže. Však novy typeR má dle mého infa 0w20 ,ale musí mít MOS2 proč asi že ?
A to je právě o tom všem, že každý pól relativního extrému může a je relativně nebezpečný či nevhodný - vše je to jen o kinematické (resp. CST) a dynamické (resp. HTHS) viskózitě. Zlatý střed v praxi (oleje v gráde w40 popř. i slabě v hranici w50) prostě nemají v zásadě problém skoro nikde... ani s tlakem, ani s prouděním (CST) ani s filmem (HTHS), ani s ničím jiným. Samozřejmě každý olej má svou provozní ideální teplotu.... Mám-li tam břečku 0w-20 tak pokud ji tam chci, nacpu si tam chladič aby mi to nelezlo přes 85*C a vše naprosto ok... Naopak jezdím-li ve staré Fábii HTP po dálnici ve vysokých otáčkách toho šicího, blbě konstrukčního stroje s objemem oleje ani ne 3 litry - co nemá ani výměník voda olej, topí ten pekáč nad 130*C na oleji! ...v tom případě mi ten med 10w-60 bude určitě vhoden - je to jeho ideální teplota... Každý olej má svou provozní teplotu a každý dokáže uspokojivě pracovat v mezích relativně minimálního navýšeného opotřebení i mimo svou pracovní teplotu...
Ano - je možno a vhodno provozovat auto vzhledem k jeho normám výrobce a danému teplotnímu použití a uzpůsobení přesně s vhodnými kapalinami...
Ale stejně si nemohu pomoci a pokud nebudeme brát extrémní či atypické případy použití aut a motorů, tak hustší olej je menší průser než řidší - oboje bráno mimo svou pracovní mez. Rovněž většina odborné literatury hovoří o nebezpečích při použití nadmíru řídkého oleje a při použití nadmíru hustého spíše jen o zvýšení spotřeby, popř. snížení výkonu, ale nikoli v takové míře o nebezpečí smrti motoru.
Problém je na straně výrobců ten, že udělají motor s předpisem 0w-20 a ty motory v zápřahu topí klidně 130*C
...je to přece spotřební zboží a ono to asi tu záruku nějak přežije, nebo to odmítneme z důvodu nesprávného užití.... chladič oleje není třeba - zbytečně by ty auta vydržely déle... ...problém je na straně majitelů že lejou 10w-60 protože řešit chladič oleje je dražší a nákladnější, a je rovněž jednoduché tupě věřit nápisu v příručce - to je jistě to nejlepší i když se nad tím nezamyslím.... a konečně chladič oleje není vidět! raději si za ušetřený fifníky každej druhej pořídí tuzing kola s úzkou pneu ne? nebo čínský angel eyes a hurá na ty kolotočářský srazy plný světýlek, cinkrlátek a jízdy rovně 
Ano - je možno a vhodno provozovat auto vzhledem k jeho normám výrobce a danému teplotnímu použití a uzpůsobení přesně s vhodnými kapalinami...
Ale stejně si nemohu pomoci a pokud nebudeme brát extrémní či atypické případy použití aut a motorů, tak hustší olej je menší průser než řidší - oboje bráno mimo svou pracovní mez. Rovněž většina odborné literatury hovoří o nebezpečích při použití nadmíru řídkého oleje a při použití nadmíru hustého spíše jen o zvýšení spotřeby, popř. snížení výkonu, ale nikoli v takové míře o nebezpečí smrti motoru.
Problém je na straně výrobců ten, že udělají motor s předpisem 0w-20 a ty motory v zápřahu topí klidně 130*C
WWW.HOONRING.CZ - NS COACHING AND SERVICES
- sheriff-Hoyt
a co třeba 0w50 nebo 0w60?
http://www.jiamose54168.com/p-01.html
nebo rovnou 10w70?
https://www.rallysportdirect.com/part/e ... 70-1-liter
nebo rovnou 10w70?
atmosferický motor = poctivý sportovci
přeplňovaný motor = nafetovaný pumpičky
wankel, elektromotor, apod., = těžká fyziologická retardace
přeplňovaný motor = nafetovaný pumpičky
wankel, elektromotor, apod., = těžká fyziologická retardace
imolared to vystihol velmi dobre,az na fakt ze z tepleho viskozitneho cisla nie je mozne odvodzovat teplotnu odolnost oleja. Cisto teoreticky moze byt olej 0w-20 plne ok aj pri 135st.
cim je vacsie viskozitne rozmedzie,tym je nizsia viskozitna stabilita.sheriff-Hoyt píše:a co třeba 0w50 nebo 0w60?
nebo rovnou 10w70?
Určitě souhlasím - na mysli jsem neměl že ta tepelná odolnost je úměrná viskóznímu číslu. Pokud by čistě teoreticky byl postaven motor pro který jsou ideální hodnoty kinematické a dynamické viskózity, tlaku oleje, atd... takové, které má 0w20 při 135*C tak pak by to bylo ok. Tepelná odolnost s tím nemá nic společného, naopak oleje nižší gráde jsou stabilnější ve střihu a i co do kilometrového nájezdu - nedegradují v nich polymerní modifikátory viskózity.raddy píše:imolared to vystihol velmi dobre,az na fakt ze z tepleho viskozitneho cisla nie je mozne odvodzovat teplotnu odolnost oleja. Cisto teoreticky moze byt olej 0w-20 plne ok aj pri 135st.
Běžné technické konstrukce motorů však samozřejmě ty oleje rozvrhují do jejich ideálních pracovních teplot, právě kvůli všem jejich kapalinovým vlastnostem. A ano - právě modernější motory již dovolí pracovat s nižší viskózitou, než motory před 15-20 lety, ...nepochybně ano. Paradoxně však Škoda 110R měla chladič oleje a dnešní výkvět sportovních aut na to rezignuje... Pak se po několika vytočeních moderní motor dostane teplotně tam, kam ty nízké gráde oleje jim přecejen dobrotu nedělají (vzhledem ke konstrukčnímu předpokladu a předpokladu často jiného provozu)
WWW.HOONRING.CZ - NS COACHING AND SERVICES
ja inak tomu nerozumiem preco napr prave Honda S2000 ci 350 a 370Z a dalsie nemali/nemaju chladic oleja. M-ka maju odjakziva vsetky chladic oleja ale aj vacsina vykonnejsich beznych modelov od BMW (335i, M235i, 340i, M240i...)
- Libas
- Big chief
- Kontaktovat uživatele:
Tu něco málo lehce k tématu o olejích, kdo umí anglicky, mohl by nám to ve zkratce přeložit.
http://www.ft86club.com/forums/showthread.php?t=91820
http://www.ft86club.com/forums/showthread.php?t=91820
Trochu oživím téma.
Při zapnutí VTECu mi spadne tlak o 2 bary za chladičem. To je údaj pro s2k a w30. Připadá mi to více, než je zdrávo.
Měřil jste někdo ? Máte někdo údaj z jiných motorů, pro jiné oleje ?
Při zapnutí VTECu mi spadne tlak o 2 bary za chladičem. To je údaj pro s2k a w30. Připadá mi to více, než je zdrávo.
Měřil jste někdo ? Máte někdo údaj z jiných motorů, pro jiné oleje ?
Honda S2000
honzaS: To že by měl jít při sepnutí VTECu tlak o 2 bary dolů jsi četl a nebo zjistil kde? Docela by mě to taky zajímalo o kolik by to mělo jít dolů. Jezdím na 300V 5W40 s olejovými chladičem (což mi prodlužuje okruh a tím možná o něco trochu klesá tlak) a při VTECu mu klesne tlak tak o 0.7 baru. Ale ptám se proto, protože mám pocit že nespina dle mě tak jak by měl a ani v těch otáčkách kterých by měl.
Daily: Mazda 3 BL 2.0 DISI 111kW / 151HP
For fun: Honda S2000 AP1
For fun: Honda S2000 AP1