Telemetrie (datalogy z okruhů)

vrchy, rallye, okruhy, slalomy, amatérské soutěže

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Telemetrie (datalogy z okruhů)

Příspěvek od Pallas » 04 říj 2014, 06:04

Ahoj,

tohle téma by mělo sloužit ke sdílení a k diskuzi nad datalogy z okruhů. Nebyl jsem si jist, jestli je lepší téma založit v pokecu, protože už je tam i time table, ale zase tohle subfórum mi přišlo tématicky bližší.

Co se analýzy datalogů týče, osobně používam CircuitTools od RaceLogicu. CT je volně ke stažení na webu RaceLogicu. Co dělá analýzu datalogů s tímhle softem zajímavou je možnost porovnat datalogy podle GPS pozice, takže jdou dobře porovnávat polohy brzdných bodů a rychlosti v nich, průjezdové rychlosti a rychlosti na výjezdu ze zatáček.

Pokud se vám to nechce hledat, tady je přímý link: CircuitTools.zip

CT umí načítat buď soubory .vbo nebo .dbn. Mají v podstatě stejnou strukturu (kombinace CSV a INI souboru) s tím, že .dbn má data ukládaná binárně (nativní formát pro PerformanceBox/DriftBox). Software od jiných dataloggerů většinou umí svůj formát exportovat alespoň do .csv, v lepším případě do .vbo. Logy od Marca, Infinitiho a Pecy byly každý z jiného softu, tak jsem na to spíchnul jednoduchý konvertor, aby se daly logy udržovat v jednotném formátu, který jde načíst do CT.

Aktuální verze konvertoru je ke stažení tady: csv2vbo.py, repozitář s historií je na GitHubu.

Pro spuštění je nutný Python verze 3, měl by se dát nainstalovat i do Windows, ale nezkoušel jsem to. Když mi pošlete nějaké rozumné .csv, tak ho můžu vždycky převést u sebe. Pokud by to někdo přeci jen zkoušel, tak .csv se pošle na vstup a na výstup leze .vbo. V linuxovém shellu to tedy spustím jako:

Kód: Vybrat vše

./csv2vbo.py < input.csv > output.vbo
Zatím mám k dispozici hlavně datalogy z Mostu a pak něco málo z Brna. Časem doufam přibudou (když mi je pošlete) i logy z jiných okruhů. Ke stažení jsou tady:

Autodrom Most (Ryba, Speedy v RX-8, Pallas, DaveMax, Deri, Infinity, Marco, Peca, Maxxi, Svobyrider, Fabi, ZitnyP)
Masarykuv okruh Brno (Peca v RX-8, Pallas, Maxxi, Peca v Corvette)

Bohužel se ukazuje, že 1Hz GPS není pro logování úplně to nejlepší. Ta vzorkovací frekvence by až tak nevadila, ale problém je v přesnosti. 10Hz GPS dává o dost lepší výstup, zvlášť pokud se výstup prohání Kalmanovým filtrem, což věřím že např. RaceLogic dělá. Pro logy z 1Hz GPS konvertor nainterpoluje mezilehlá data, což umožní s nimi lépe pracovat v CircuitTools, ale přesnost 10Hz GPS dataloggerů (které navíc typicky vyžadují viditelnost více satelitů než běžné GPS) to nenahradí. Úvaha je nakonec jednoduchá -- pokud jedete 100 km/h, tak jedete necelych 28 m/s, takze vzorky pozice z 1Hz GPS budou dost daleko od sebe.

EDIT: No nakonec koukám, že jsem uplně nepochopil, že sekce Autosport se týká hlavně oficiálních soutěží/akcí a ne našeho jezdění na okruzích.
Nechť tedy moderátoři přesunou téma po pokecu (nebo jiného vhodného tématu), ať nedělám nepořádek ve škatulkách (a ano, taky trpím OCD) :-)
Naposledy upravil(a) Pallas dne 04 dub 2016, 20:30, celkem upraveno 10 x.
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Infinity vs Marco

Příspěvek od Pallas » 04 říj 2014, 06:13

Tady je srovnání nedávných jízd Infinityho (červená) a Marca (modrá) v Mostě:
infinity-vs-marco.gif
Infnity měl nejlepší čas 2:00.5, Vmax 188.53, zatímco Marco 2:02.50, Vmax 189.52.
Od Infinityho jsem měl pouze log z nejlepšího kola, ale od Marca jsem měl celý stint, takže když jsem nechal CT při natažení jednolivá kola rozdělit na úseky podle přechodů mezi zrychlováním a zpomalováním, tak z těch úseků poskládal teoretický ideální čas 2:00.08 :-)
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Infinity/Marco vs Speedy vs Pallas

Příspěvek od Pallas » 04 říj 2014, 06:17

Tady jen zajímavost srovnání Infinityho jízdy (modrá, 2:00.50) se Speedyho jízdou v mojí RX-8 (červená, 2:05.86) a mého zatím nejlepšího kola (zelená, 2:07.76):
infinity-vs-speedy-vs-pallas.gif
A tady to samé, ale tentokrát s Marcem (modrá, 2:02.50).
marco-vs-speedy-vs-pallas.gif
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Peca vs Marco vs Infinity

Příspěvek od Pallas » 04 říj 2014, 06:33

Zkoušel jsem srovnat taky Pecovo jízdu s Infinityho a Marcovo, ale 1Hz GPS se ukazuje jako problém.
Když vezmu celý stint, tak je vidět, jak souřadnice lítaj všude možně a CT má problém rozpoznat všechna kola.
Když jsem vybral jen 6. a 8. kolo (s překryvem s předchozím a následujícím kolem), tak už CT to kolo vidí, ale srovnání podle pozice je kvůli te 1Hz GPS na prd.
Tady by možná pomohlo dointerpolovat hodnoty v Pecovo logu, ale zatím jsem to nezkoušel.

Takže kdyz srovnávám pozice, vypadá to takto. Pecovo jízda je modrá (1:58.94), Infinity zelená (2:00.50) a Marco červená (2:02.50).
peca-vs-marco-vs-infinity-position.gif
Ty zuby jsou u těch GPS s vyšším rozlišením, protoře Pecovo čas je referenční.
Ještě zkusím vybrat jako referenční buď Infinityho nebo Marcovo čas, ale nevím, jestli to pomůže.

Když nebudu srovnávat pozici ale vzdálenost, vypadá to následovně:
peca-vs-marco-vs-infinity-distance.gif
To je sice lepší, ale jsou z toho vidět jen hrubé rysy -- přijde mi, že v tomhle kole Peca velmi prodal vracák za esíčkem :-)
Ale možná je to právě jen výkyv v důsledku velké nepřesnosti GPS. Každopádně Vmax na cílovce je solidní :-)
Takže Peca si za domácí úkol pořídí nějaký lepší dataloger, nebo až zase pojede do Mostu, tak mi dá vědět a já se stavím s PerformanceBoxem :-)
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

Maxxi

Re: Telemetrie (datalogy z okruhů)

Příspěvek od Maxxi » 04 říj 2014, 18:05

Super téma, velká pochvala!

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 04 říj 2014, 18:10

Pallas: Super práce. Konečně to někdo dal dohromady na jedno místo :smt023

Přidám sem log z moji zatim nejrychlejší jízdy v Mostě (i když zdaleka ne ideální) http://ge.tt/5sne4d02/v/0

A obrázek porovnání Mojí jízdy v Šestce (zelená) s jízdami RX-8ček Pallase (Modrá) a DaveMaxe (červená), který sou takovej můj odrazovej můstek, kam bych se ještě teoreticky moh posouvat, protože sou mi časem nejblíž.
(mám to bez grafů přetížení, protože mi akcelerometr v mobilu měří přes RaceChrono dost velký blbosti)
Obrázek

Těch 5s ztráty co na ReXe mám je celkem dost, ale možná bych se moh časem ještě přiblížit :wink:
(rezervy tam rozhodně mám hlavně v pneu a brzdách + časem asi trošku poladim i výkon. Možná mi pomůže i kratší převodovka kterou teď budu dávat do auta)
Mazda 6 2,3i 122kW(166HP)+ (racecar)
Mazda 6 MPS 191kW(260HP)+ (daily and fun car)

Peca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peca » 04 říj 2014, 18:42

Díky za tuhle iniciativu Pallas
1) Tu interpolaci jsem právě chtěl navrhnout, mohl bys pls vyzkoušet až budeš mít chvilku?
2) Můj problém by vyřešil externí 10Hz GPS receiver ne? Máte někdo nějaký tip?
3) To mám opravdu tak mizerné Gčka nebo ten mobil měří blbosti? :)

infinity
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od infinity » 04 říj 2014, 19:30

Peca píše:Díky za tuhle iniciativu Pallas
1) Tu interpolaci jsem právě chtěl navrhnout, mohl bys pls vyzkoušet až budeš mít chvilku?
2) Ano, ja mam treba tenhle... Qstarz BT-Q818XT
3) tezko rict...z 1hz zaznamu se nedaji delat nejake usudky :D
Street K20 Integra DC2_R / 1060kg - 200ps

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pallas » 04 říj 2014, 19:48

Peca píše:Díky za tuhle iniciativu Pallas
ad 1) Interpolace nespravi presnost, ale srovnani v CT podle pozice by mohlo byt smysluplnejsi, takze to zkusim dodelat.
ad 2) Infinity mi posilal data z RaceChrono a mel 10Hz GPS, takze Infinity by mohl poradit.
ad 3) Gcka urcite mizerna nebyla (s ohledem na rychlosti v brzdnych bodech a prujezdove rychlosti), ale tyhle v tom srovnai jsou pocitana z toho 1Hz logu. Vyexportoval jsem do toho .vbo i Gcka ktera byla primo v tom datalogu, tam byly tusim rozumnejsi hodnoty, ale jak nejsou samplovana casteji, tak to taky neni ono.
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Peca vs Marco vs Infinity, 2. pokus

Příspěvek od Pallas » 06 říj 2014, 01:21

Tak jsem upravil převodní skript aby interpoloval data mezi sousedními řádky pokud je rozdíl v sousedních časech větší než 0.1s, což odpovídá 10Hz GPS.
V Pecovo případě to umožnilo lepší srovnání s Infinitym a Marcem podle pozice, takže tady je porovnání s interpolovanými časy (pouze u Pecy).
Pecovo jízda je modrá (1:58.94), Infinity zelená (2:00.50) a Marco červená (2:02.50).
peca-vs-marco-vs-infinity.gif
Jinak po interpolaci se dá už lépe pracovat s celým logem, resp. už je možné na cílovce najít startovní bod, pro který CT rozpozná všechna kola.
Pak jdou porovnávat i jednotlivá kola, tady jsem vybral porovnání 6. kola (červená, 1:58.95) s 2. (zelená, 2:00.91), 5. (fialová, 1:59.37) a 10. kolem (modrá).
peca-2-5-6-10.gif
Orientační ideální čas podle segmentů vychází na 1:56.48 -- orientační proto, že ne na všechna kola ty segmenty (kvůli nepřesnosti GPS) sedí.
Ale v porovnání kol je rozhodně vidět pár míst, která jsou projeta líp než v nejrychlejším kole.

Aktualizovaná data i skript jsou ke stažení z adres uvedených v prvním příspěvku.
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

Peca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peca » 06 říj 2014, 07:37

Awesome, diky!
Ve srovnani s klukama mi prijde ze neumim vracak a od matadoru mi odchazi brzdy :)
Ve srovnani mych kol je ale videt ze vracak jsem jednou projel asi celkem ok, jdu najit video :)
Kazdopadne tohle je useful stuff, jeste tak moct to primo zobrazit v CT i s videama a byla by to pecka.

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pallas » 06 říj 2014, 11:23

Peca píše:Awesome, diky!
Ve srovnani s klukama mi prijde ze neumim vracak a od matadoru mi odchazi brzdy :)
Ve srovnani mych kol je ale videt ze vracak jsem jednou projel asi celkem ok, jdu najit video :)
Kazdopadne tohle je useful stuff, jeste tak moct to primo zobrazit v CT i s videama a byla by to pecka.
To v principu jde, ale
1) video musi byt ve spravnem formatu (a musi mit priponu .avi bez ohledu na to, jestli to je avi nebo ne :-)
2) do VBO souboru se musi pridat k datum sloupec, ktery rika, jake pozici ve videu dany radek odpovida

1) neni takovy problem -- vim, ze se CT dat podstrcit MP4 jako .avi, ale ne ve vsech rozlisenich a ne se
vsemi kodeky -- takze tady jeste laboruju s parametry video streamu.

Co se 2) tyce, tak jsem jeste nevykoumal, v jakych jednotkach ten index je. Je to sice cele cislo, ale nevim jestli
je to cislo framu nebo cas. Uvidim jestli se mi to podari rozchodit u svych videi, pak by se pridani toho sloupce do
dat udelat mechanicky, ale synchronizace zacatku logu s videem by zustala na uzivateli.

Tady ma samozrejme ohromnou vyhodu VBOX, kterej videa synchronizovana s logem rovnou produkuje,
ale ten stoji nekonecno (z pohledu amaterskeho nadsence -- on uz PerformanceBox/DriftBox je palka).
Ale v principu me to taky zajima, tak treba se to nekdy zadari :-)
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

Maxxi

Příspěvek od Maxxi » 26 srp 2015, 19:12

ahoj

Trošku to tady oživím :D ,přikládám svůj datalog z Mostu nejlepší kolo 1:55.63

http://uloz.to/xSqSBhbD/most-csv

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pallas » 24 zář 2015, 19:45

Diky!

Jeste drobnost -- z ceho je to log? Abych vedel, jak pojmenovat konvertor :-)
Maxxi píše:ahoj

Trošku to tady oživím :D ,přikládám svůj datalog z Mostu nejlepší kolo 1:55.63

http://uloz.to/xSqSBhbD/most-csv
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

Maxxi

Příspěvek od Maxxi » 24 zář 2015, 19:48

Pallas píše:Diky!

Jeste drobnost -- z ceho je to log? Abych vedel, jak pojmenovat konvertor :-)
ahoj používám LT-Q6000 - Qstarz

Maxxi

Příspěvek od Maxxi » 24 zář 2015, 21:40

přidávám ještě moje Brno

http://uloz.to/xwnQjcUb/brno-rar

MadJoe

Příspěvek od MadJoe » 25 zář 2015, 10:49

Ahoj,
teoreticky to zde nepatří, ale když se tu probírá telemetrie a laptimery... :-)
Kdyby někdo sháněl, mohu nabídnout :
http://www.qstarz.com/Products/GPS%20Pr ... 000-F.html
Objednával jsem 2 ks z USA, 2. kus si bohužel známý nevezme, kdyby byl zájem, nechám za rozumnou cenu :-)
Perfektní věc za rozumné peníze v porovnání s PerformanceBox atd, sám jednu mám :-)

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pallas » 26 zář 2015, 23:00

Maxxi píše:přidávám ještě moje Brno

http://uloz.to/xwnQjcUb/brno-rar
Diky! Upravim prevodnik a pak se hned podivam, jak ti to kde frci :-)
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

Deri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deri » 18 říj 2015, 09:43

Udělal jsem si v CT porovnání mých nej kol: Mazda6 2,3i vs Mazda6 MPS
mostlaps.JPG
s atmosférou jsem dokázal nej čas stáhnout na 2:10,0
s MPS jsem zatím na ne zcela ideální dráze dal čas 2:11,8

Při rozsektorování okruhu po cca 200m mi ideální čas s MPS z celého dne vyšel něco kolem 2:09,3 snad budou na jaře lepší podmínky.
Mazda 6 2,3i 122kW(166HP)+ (racecar)
Mazda 6 MPS 191kW(260HP)+ (daily and fun car)

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pallas » 18 říj 2015, 11:04

Deri píše:Udělal jsem si v CT porovnání mých nej kol: Mazda6 2,3i vs Mazda6 MPS
s atmosférou jsem dokázal nej čas stáhnout na 2:10,0
s MPS jsem zatím na ne zcela ideální dráze dal čas 2:11,8

Při rozsektorování okruhu po cca 200m mi ideální čas s MPS z celého dne vyšel něco kolem 2:09,3 snad budou na jaře lepší podmínky.
Tak ten vykonovej rozdil je evidentni, i pres vyssi vahu :-) Ted uz jen projizdet ty zatacky jako s tou atmo a ten cas bude hnedle jinde.
Posli mi prosim len log z MPS, dam ho do sbirky... Svobyho vcerejsi jizda uz tam je :-)
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

blesk666

Příspěvek od blesk666 » 18 říj 2015, 13:28

z Deriho logov je zrejme ze MPS sice lepsie zrychluje ale MPS je pomalsia v zakrutach. (pneu, hmotnost, grip...)

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pallas » 31 říj 2015, 03:26

Tak jsem konecne upravil prevodnik, aby umel cist i Maxxiho logy z QStarz LT-Q6000. Tak jsem pro zajimavost natahl do CT Maxxiho log z Mostu, spolu se Svobyho a DaveMaxovo.
Nutno rict, ze Svobymu to jede jak protrzene, Maxxi ma naprosto idealni motor (dlouhe useky konstatniho zrychleni -- i kdyz v tom bude mit asi trochu prsty datalogger, rekl bych ze bude velmi prefiltrovanej) a DaveMax je vsechny pojede v zatackach :-)
Dobre, neni to tak uplne pravda, ale drzi se dobre a se svoji RX-8 ztraci hlavne na rovinkach. Coz beru i jako pouceni pro sebe, ze je potreba v RX-8 udrzet vic rychlosti v zatackach.
Verim, ze RX-8 je dvouminutove auto, ovsem pouze ve spravnych rukach :-)

Na obrazku modra Svoby (1:56), cervena Maxxi (1:55) a zelena DaveMax (2:02).
Nutno rict, ze Svoby to do zatacek posilal velmi maniakalne (zvlast s prihlednutim k tomu, v jakem stavu mel gumy :-)
most-maxxi-vs-svoby-vs-davemax.gif
Naposledy upravil(a) Pallas dne 31 říj 2015, 18:44, celkem upraveno 1 x.
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pallas » 31 říj 2015, 04:35

Taky jsem chtel srovnat jizdy Maxxiho a Pecy v Brne, ale je to skoro nemozne. Na to jak ma Peca rychle auto ma neskutecne pomalu reagujici a ve vysledku velmi nepresnou GPS.
Tady je obrazek pro ilustraci. Zelena cara je z Maxxiho QStarz LT-Q6000, modra cara je z PerformanceBoxu od Racelogicu (Peca v moji RX-8), a ta cervena je Peca v Corvette.
Vypada to, jako by ridil pod vlivem a prodriftoval celej Masarykac :-)
brno-peca-vs-maxxi-track.gif
Problem je, ze pri srovnavani tech kol potrebuje CT srovnat pozice aut a tady se proste moc rozbihaji. Nepodarilo se mi natahnout Maxxiho a Pecovo log tak, aby se jejich
nejrychlejsi kola potkaly -- i pri ruznem posouvani startu. Nakonec se mi neco potkalo, ale nebylo to tusim to nejrychlejsi, ale neco tesne kolem 2:27. Pro pobaveni jsem
pridal jeste Pecovo kolo v moji RX-8, kdyz mi ukazoval, jak se na lopatu seda :-)

Tady je tedy jen takove hrube srovnani -- Peca v Corvette (cervena), Maxxi (zelena), Peca v RX-8 (modra).
brno-peca-vs-maxxi.gif
Naposledy upravil(a) Pallas dne 31 říj 2015, 18:44, celkem upraveno 2 x.
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

svobyrider

Příspěvek od svobyrider » 31 říj 2015, 11:16

Pěkně Pallasi, je to zajímavé srovnání. :wink:
Obrázek

https://www.facebook.com/Teamrule32

Honda civic 1.6 sport 2004 - daily
Lexus LS400 1998 205kw - sold
Honda civic typeR 2005 147kw - sold
Nissan Silvia S15 2000 184kw+ - drift,street car

Find what you love and let it kill you

Pallas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pallas » 31 říj 2015, 12:33

Kdyz na to koukam trosek s odstupem, budu se muset podivat na Maxxiho video jak jezdi vracak, protoze zacina zrychlovat mnohem driv nez ostatni a hlavne ten prujezd vypada krasne plynule. Svoby byl, zda se, do vracaku moc rychlej, u DaveMaxe je tam nejaka anomalie v logu, protoze Mazda samozrejme 1G podelneho zrychleni neda (zpomaleni ji jde lip) :-)
'06 Mazda '餓小猫' RX-8 SE

Odpovědět