tohle téma by mělo sloužit ke sdílení a k diskuzi nad datalogy z okruhů. Nebyl jsem si jist, jestli je lepší téma založit v pokecu, protože už je tam i time table, ale zase tohle subfórum mi přišlo tématicky bližší.
Co se analýzy datalogů týče, osobně používam CircuitTools od RaceLogicu. CT je volně ke stažení na webu RaceLogicu. Co dělá analýzu datalogů s tímhle softem zajímavou je možnost porovnat datalogy podle GPS pozice, takže jdou dobře porovnávat polohy brzdných bodů a rychlosti v nich, průjezdové rychlosti a rychlosti na výjezdu ze zatáček.
Pokud se vám to nechce hledat, tady je přímý link: CircuitTools.zip
CT umí načítat buď soubory .vbo nebo .dbn. Mají v podstatě stejnou strukturu (kombinace CSV a INI souboru) s tím, že .dbn má data ukládaná binárně (nativní formát pro PerformanceBox/DriftBox). Software od jiných dataloggerů většinou umí svůj formát exportovat alespoň do .csv, v lepším případě do .vbo. Logy od Marca, Infinitiho a Pecy byly každý z jiného softu, tak jsem na to spíchnul jednoduchý konvertor, aby se daly logy udržovat v jednotném formátu, který jde načíst do CT.
Aktuální verze konvertoru je ke stažení tady: csv2vbo.py, repozitář s historií je na GitHubu.
Pro spuštění je nutný Python verze 3, měl by se dát nainstalovat i do Windows, ale nezkoušel jsem to. Když mi pošlete nějaké rozumné .csv, tak ho můžu vždycky převést u sebe. Pokud by to někdo přeci jen zkoušel, tak .csv se pošle na vstup a na výstup leze .vbo. V linuxovém shellu to tedy spustím jako:
Kód: Vybrat vše
./csv2vbo.py < input.csv > output.vboAutodrom Most (Ryba, Speedy v RX-8, Pallas, DaveMax, Deri, Infinity, Marco, Peca, Maxxi, Svobyrider, Fabi, ZitnyP)
Masarykuv okruh Brno (Peca v RX-8, Pallas, Maxxi, Peca v Corvette)
Bohužel se ukazuje, že 1Hz GPS není pro logování úplně to nejlepší. Ta vzorkovací frekvence by až tak nevadila, ale problém je v přesnosti. 10Hz GPS dává o dost lepší výstup, zvlášť pokud se výstup prohání Kalmanovým filtrem, což věřím že např. RaceLogic dělá. Pro logy z 1Hz GPS konvertor nainterpoluje mezilehlá data, což umožní s nimi lépe pracovat v CircuitTools, ale přesnost 10Hz GPS dataloggerů (které navíc typicky vyžadují viditelnost více satelitů než běžné GPS) to nenahradí. Úvaha je nakonec jednoduchá -- pokud jedete 100 km/h, tak jedete necelych 28 m/s, takze vzorky pozice z 1Hz GPS budou dost daleko od sebe.
EDIT: No nakonec koukám, že jsem uplně nepochopil, že sekce Autosport se týká hlavně oficiálních soutěží/akcí a ne našeho jezdění na okruzích.
Nechť tedy moderátoři přesunou téma po pokecu (nebo jiného vhodného tématu), ať nedělám nepořádek ve škatulkách (a ano, taky trpím OCD)