FWD vs RWD

pokec o čemkoliv

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Peca
Kontaktovat uživatele:

Re: Time Table ( vaše časy na okruzích )

Příspěvek od Peca » 07 říj 2013, 11:57

eso to vystihl hezky, mám to podobně:

Na Ringu jsem v podstatě ve druhém nebo třetím kole zajížděl s Cliem kolem 9:10 - dejme tomu nějakých 15-20 s od limitu auta v daném setupu.
S Corvettou jsem i po šesti kolech jezdil kolem 8:50 - dobrých 40 s nad limitem auta, přičem fyzicky a psychicky to kolo bylo daleko náročnější než s FWD.

Promítnuto na "normální", brněnský okruh to znamená, že s Cliem i Vette jsem se dostal na časy, pod které se v tuto chvíli už nemůžu dostat, ale zatímco u Clia se jedná o (téměř) limit auta, u Vette je to limit můj.
Shodou okolností jsem se včera svezl v Brně s novopečeným mistrem Evropy P. Fulínem v M3 a nejvíc mě dostalo, jak samozřejmě a lehce dokáže se silnou zadokolkou jet na hranici trakce (většinu času řídil jednou rukou :) Jasně jsem tak mohl vidět, kde mám ještě rezervy. Takže dokud mě nějaký borec podobného kalibru nesveze ve FWD, jsem přesvědčený, že RWD vyžaduje ale i dává víc 8)

Beaver

Příspěvek od Beaver » 07 říj 2013, 14:48

Tak pokud se budeme bavit jen o průměrných řidičích (co v zásadě ovšem ale taky vyžadují jen průměrnou věc, tj. přesun z A do B), tak FWD má navrch, protože je tak nějak "míň nebezpečný". Píšu to schválně do uvozovek, protože zabít se dá v čemkoliv, ale je pravda, že běžnýho řidiče zpravidla kupodivu překvapí, pokud ho při přidání plynu na mokru začne předbíhat zadek. Na druhou stranu... myslím, že na tohle fórum chodí lidi, co vesměs tak nějak tuší, jaké výhody ta která koncepce má a rozhodně jsou si vědomi toho, kterou nápravu mají v autě poháněnou :smt003

Mimochodem, na Brno si musím zajet potom s funkčním autem taky, nějak jsem se tam nedostal ani když jsem bydlel pár kiláků od okruhu. Nejsem ovšem pirát silnic a nedělám si iluze, že bych tam zajel nějak zajímavej čas :D

MeTaN

Příspěvek od MeTaN » 07 říj 2013, 17:13

Peca píše:nejvíc mě dostalo, jak samozřejmě a lehce dokáže se silnou zadokolkou jet na hranici trakce
tolheto mne neustale fascinuje kdyz se podivam na nejaky Best Motoring, pripadne Hot Version... dokazou z auta dostat proste maximim. cim vice to je serie, tim je to snadnejsi. po dvou kolech ti rekne nejlabsi cast toho daneho auta. proste ridic je na prvnim miste.

mne osobne predni nahon prijde takovy tupy, mam pocit, ze je toho na tu predni napravu zkratka moc. taky se s prednim nahonem min bojim a asi si i vic dovolim. zadek je pro mne vetsi vyzva.
93´Rx-7 FD

Woyta

Re: FWD vs RWD

Příspěvek od Woyta » 07 říj 2013, 19:22

Vsimni si jak tam v zatackach pracuji s brzdou a plynem aby prenesli hmotnost na predek a odlehcili zadek.
Predohrabu to dost pomuze ale u zadohrabu tahle technika prinese spise problemy.

Je celkem jedno jestli hrabe predkem ci zadkem. Oboji jede dobre kdyz se vi jak.
Vemte si vecni souboj Civic vs AE86.
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)

On the 7th day GOD created the RWD car just for fun!!
(O)=(O)/ 200SX . \(O)=(O)

Beaver

Příspěvek od Beaver » 07 říj 2013, 20:21

Ještě jeden argument bych tu měl. FWD i RWD dokážou jet rychle na rovině. Oboje dokáže jet rychle i na okruhu (když se to umí). Ale jakmile si s tím člověk chce tak nějak zablbnout "po vidlácku" a využít k tomu nějakej asfaltovej plácek, je prostě FWD ze hry :smt003 A málo platný, osobně si myslím, že právě ten fakt, že RWD se hůř zvládá, přináší o to větší uspokojení z řízení, potvrzený pokaždý, když člověk někde prošlápne plyn a více či méně pošle ten zadek úmyslně do boku jen pro ten pocit, že může a že ví, co dělá. Jasně, můžu se projet nadupaným FWD s výkonem, samosvorem, super podvozkem... ale užívat potenciál toho auta vlastně můžu jen tak, že to budu drtit a pojedu co to dá a tu zatáčku říznu a budu spokojenej, jak to v ní pěkně sedělo. Naopak s RWD ani nemusím jet rychle, klidně na pohodu a tu a tam si tu zatáčku vychutnat právě s ohledem na zadní náhon (což nevylučuje fakt, že to jde i rychle a precizně). Někdo to třeba vidí jinak, já to mám takhle :wink:

jagy

Příspěvek od jagy » 07 říj 2013, 21:17

Skoda, ze se tu zaclo resit FWD vs RWD, coz nebyl zamer...

Cela pointa byla v tom, ze se spatnym pristupem, dokaze byt kazda koncepce spatna. Netreba to hrotit na X stranek "co je lepsi".
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

awaj12

Příspěvek od awaj12 » 07 říj 2013, 22:41

Beavere mě přijde, že se na to stále koukáš dost amatérským pohledem, zatímco kluci se tu baví o trochu jiných levlech řidičských schopností.

eso

Příspěvek od eso » 08 říj 2013, 05:43

:smt023
awaj12 píše:Beavere mě přijde, že se na to stále koukáš dost amatérským pohledem, zatímco kluci se tu baví o trochu jiných levlech řidičských schopností.
NS pacient...under 8
1st czech Nordschleife penzion

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 08 říj 2013, 07:08

Beaver píše:Ještě jeden argument bych tu měl. FWD i RWD dokážou jet rychle na rovině. Oboje dokáže jet rychle i na okruhu (když se to umí). Ale jakmile si s tím člověk chce tak nějak zablbnout "po vidlácku" a využít k tomu nějakej asfaltovej plácek, je prostě FWD ze hry :smt003 A málo platný, osobně si myslím, že právě ten fakt, že RWD se hůř zvládá, přináší o to větší uspokojení z řízení, potvrzený pokaždý, když člověk někde prošlápne plyn a více či méně pošle ten zadek úmyslně do boku jen pro ten pocit, že může a že ví, co dělá. Jasně, můžu se projet nadupaným FWD s výkonem, samosvorem, super podvozkem... ale užívat potenciál toho auta vlastně můžu jen tak, že to budu drtit a pojedu co to dá a tu zatáčku říznu a budu spokojenej, jak to v ní pěkně sedělo. Naopak s RWD ani nemusím jet rychle, klidně na pohodu a tu a tam si tu zatáčku vychutnat právě s ohledem na zadní náhon (což nevylučuje fakt, že to jde i rychle a precizně). Někdo to třeba vidí jinak, já to mám takhle :wink:
ty jsi ještě větší pozér něž já a to jsem si myslel, že už to nejde :lol: na plácky gumovat už choděj jen pozéři, radši rozhodim kužely a je zábava jak s FWD tak RWD.
Mám oboje jak RWD tak FWD a můžu říct, že po několika letech zvykání vyhovoujou obě koncepce, každá má něco do sebe, to co si můžeš dovolit s FWD při nájezdu do zatáčky je fakt nesmysl a i v průjezdu zatáčkou, přibrždění levou nohou při sešláplym plynu, aby jsi líp a rychlejc zatočil, to jsou třeba věci, který si s RWD dovolíš jen jednou :D vim jsem RWD hater, kterej RWD měl jako první auto a od tý doby je furt se mnou.
FWD i RWD má každá něco do sebe, s obojím se dá zažít velká zábava i strach, strom popředu nebo dveřma je jedno, výsledek je jasnej :lol:
jo a pardon pane nadprůměrný - jsem musel :smt006
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S

j3ykobim

Příspěvek od j3ykobim » 08 říj 2013, 07:20

FWD je pro holky :smt061 , neznám moc holek co mají RWD, ale znám jich plno co mají FWD, se silnějším RWD za deště nebo na sněhu bojí. Většina dražších aut je FWD nebo RWD? Když koukáte na nejlepší časy okruhů, zajíždí lepší FWD nebo RWD? Jak píše bobr, většina průměrných řidičů sáhne při volbě standardně pro FWD, říká se, že kde předokolky končí, tam zadokolky začínají. Rád použiji svou oblíbenou hlášku 100lidí 100chutí.
Obrázek

Vavris

Příspěvek od Vavris » 08 říj 2013, 07:34

Tady by se to mělo rychle zamknout, než se stane neštěstí...

myslím, že awaj to vystihl docela trefně :)
IF everything seems Under Ccontrol, you should Know, you're just not going fast EnoUgh.

jagy

Příspěvek od jagy » 08 říj 2013, 08:59

j3ykobim píše:FWD je pro holky :smt061 , neznám moc holek co mají RWD, ale znám jich plno co mají FWD, se silnějším RWD za deště nebo na sněhu bojí. Většina dražších aut je FWD nebo RWD? Když koukáte na nejlepší časy okruhů, zajíždí lepší FWD nebo RWD? Jak píše bobr, většina průměrných řidičů sáhne při volbě standardně pro FWD, říká se, že kde předokolky končí, tam zadokolky začínají. Rád použiji svou oblíbenou hlášku 100lidí 100chutí.
Doporucim prestat koukat na Initial D a nekdy zajit treba mrknout na okruh, vrchy nebo rally jak funguje realny svet. :lol:

Byly doby, kdy tohle forum bylo plne rozumnych lidi, ted je tu hromada snilku, teoretiku a nejlepsich ridicu...

Awaj, Vavris: +1
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

Koudy

Příspěvek od Koudy » 08 říj 2013, 09:14

Nechte to odemčený co nejdýl, je to zábavný téma. Ještě čekám na názory zdejších šestnáctiletých cyklistů a bude to kompet :lol:

j3ykobim

Příspěvek od j3ykobim » 08 říj 2013, 09:27

Berte můj koment s nadsázkou, sám sem průměrný řidič, na okruhu jsem byl jen na volných jízdách, závody jsem nikdy nejezdil. To na drifty do Mostu se občas vydám, občas na WTCC. Initial D mi nezakazuj, pomáhá mi najít cestu k japonským vozům :smt064
Obrázek

Beaver

Příspěvek od Beaver » 08 říj 2013, 10:43

awaj12 píše:Beavere mě přijde, že se na to stále koukáš dost amatérským pohledem, zatímco kluci se tu baví o trochu jiných levlech řidičských schopností.
Může být, ale ber to tak, že profi závodníci většinou nebloumají po webových fórech stejně jako ty masy lidí, co si koupí auto jen na ježdění a když tomu "něco je", tak to hodí do servisu. IMHO většina členů tu svým autem jezdí jako daily, případně to má jako víkendovku. Málokdo tu honí desetinky na okruhu, aby lámal rekordy. I proto já třeba žádný svoje auto nikdy nebudu používat jen jako track auto - jednak nejsem závodník a jednak mi největší radost přináší jezdit po běžných silnicích.
speedy_s píše: ty jsi ještě větší pozér něž já a to jsem si myslel, že už to nejde :lol: na plácky gumovat už choděj jen pozéři, radši rozhodim kužely a je zábava jak s FWD tak RWD.
...
jo a pardon pane nadprůměrný - jsem musel :smt006
Co ti na to napsat... no... jsi prostě trouba. Buď jsi absolutně nepochopil o čem píšu a nebo máš potřebu se do mě strefovat. Jinak já kužely v kufru nevozím a na nějakým plácku si zablbnout mi přijde naprosto v pohodě, člověk aspoň líp pozná to chování auta. K tomu kužely fakt nepotřebuješ. Asi si nějak pleteš definici pozérství.
jagy píše:...ted je tu hromada snilku, teoretiku a nejlepsich ridicu...
Ale to víš, že ty jsi nejlepší řidič a nejdrsnější tuner roku a máš ten nejlepší přední náhon na celičkým světě. :smt058

ZXman

Příspěvek od ZXman » 08 říj 2013, 10:47

je to pravda, s predokolou je jednodusi jezdit a lip se opravuje rychly najezd do zatacky, pokazde je scenar stejny
na zadokolu to chce hodne zkusenosti, perfektni cit a rychle nohy, jine polomery jina technika
[URL=https://matchnow.info]Sexy Womans from your city[/URL]

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 08 říj 2013, 11:14

ano pane sporák :lol: nevim jak chceš poznávat jak se ti chová auto, když se točíš někde na jedničku, to poznáš leda to jak ti mizej gumy, pokud se chceš zdokonalovat, tak ti nic jinýho než přesně vytyčená dráha nepomůže a na tý se učit, čtení stopy, řazení, kroucení volantem a případně kdy ti a jak ujede prdel.
A jestli chceš bokovat, tak přesnost ke kuželu nebo gumě, nebo co máš k dispozici...
Ještě jeden z tvých dřívějších příspěvků, že RWD jde do smyku plynuleji než FWD záleží jak je nastavený, hlavně (nejvíc) jaký máš gumy, některý se trhnou pozvolna, některý drží drží - je to v hajzlu a taky na řidiči. Viz moje mazda je z výroby naladěna na nedotáčivost a to je to RWD, záleží jak se to inženýrům líbilo.
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S

Vavris

Příspěvek od Vavris » 08 říj 2013, 11:29

beavere, měl by ses trochu krotit.

Sám jsi přiznal, že jsi nikdy nebyl ani v Brně, přestože jsi to měl co by kamenem dohodil a snažíš se tu poučovat lidi, kteří mají odkrouženy spousty kol na různých okruzích, s různými auty...
IF everything seems Under Ccontrol, you should Know, you're just not going fast EnoUgh.

Fabi22

Příspěvek od Fabi22 » 08 říj 2013, 11:30

Tak a dost! Beaver nevim kdo jsi, nebo jestli jsi přišel o práci že máš neskonalou potřebu tady bez přestání kecat do každýho topicu. Ale jsi mimo, vyjadřuješ se k věcem kterým nerozumíš, a uražíš ostatní. Na začátku se tvaříš jako zavodník a pak na konci tu zminujěš že se točíš na plácku a na okruhy nejezdíš. Nic proti tobě ale pokud tu zkušenost nemam, tak se k tomu tematu vyjdřovat nebudu!! Stokrát radši mlč než aby jsi tu vypouštěl tohle. A promiň nechci se chlubit, ale měl jsem možnost si něco odjezdit jak na okruzích tak na rally a driftech. Prošla mi pod rukama slušná řádka sportovních aut, a mimo jiné jsem snad nejel v horším sportovním autě než byla supra mk3 kterou máš v podpisu. Auto je hezké ale spíše dalniční křižník. Těžká, špatně vyvážená, a obrovsky nedotáčivá. nemyslím to zle. ale zamysli se nad tím jaké máš zkušenosti než začneš psát!
bmw e36 325i coupe, ford fiesta XR2i 1.8 16V, bmw e36 328i, bmw 340 v8, fabia rs 1.9 tdi, fabia rs 1.4 tfsi, vw golf V gti, toyota supra mk3, e30 v8 touring TOYOTA SUPRA MKIV :D atd atd...
+přibližovadla typu vw passat b6, mercedes e W211 atd.....

Kousmen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kousmen » 08 říj 2013, 11:58

Na počátku to byl omyl, ale všechno co beaver napsal je pochopitelný různýma způsobama. Každej si to očividně přebral jak potřeboval, což je na fórech zvykem, ale mám tušení, že vím co jak myslel a s názorama souhlasím(stejně jako s jinýma, co tu padly). Amatérskej pohled vám asi nesedí, ale já ho beru, protože je víc o pocitech. Stejnětak jako blbnutí na plácku dokáže amatéra doučit a nemusí to hned znamenat pálení gum na místě, tak je to i se zbytkem tvrzení, který si prostě stačí jinak přebrat. Taky posuzovat podle auta je krátkozraký. Takže by to chtělo míň chuti dokazovat, kdo má pravdu a víc jezdit, žrát a spát ať se máme všichni dobře. :D Snad tady nemusíme zakládat druhý tuningforum...

Mickael

Příspěvek od Mickael » 08 říj 2013, 12:10

Beavera znám z TF. Je to takový multitalentovany čavo,trochu právník,trochu inženýr,trochu testovací pilot F1. Vybudoval si na tamějším fóru silnou averzi,ale az v posledních dobe.Asi fakt přišel o práci.Nebo panictvi.No a ted ho tu máme my.

Ted ale k tématu:Na tyhle fóra chodim abych se něco dozvěděl,co je potom tohle za 2 strany plny uplnejch HO*EN?To snad i 10ti lety dítě dokáže vyhodnotit jaká koncepce pohonu je pro jeho použití lepsi.
97' R33 GTST Mspec2
Obrázek

Fabi22

Příspěvek od Fabi22 » 08 říj 2013, 12:18

Kousmen, já podle auta nesoudím. Já soudím podle zkušeností. Pokud ty zkušenosti v dné věci nemám tak se k tomu nemužu vyjadřovat.
bmw e36 325i coupe, ford fiesta XR2i 1.8 16V, bmw e36 328i, bmw 340 v8, fabia rs 1.9 tdi, fabia rs 1.4 tfsi, vw golf V gti, toyota supra mk3, e30 v8 touring TOYOTA SUPRA MKIV :D atd atd...

Beaver

Příspěvek od Beaver » 08 říj 2013, 12:19

speedy_s píše:...nevim jak chceš poznávat jak se ti chová auto, když se točíš někde na jedničku, to poznáš leda to jak ti mizej gumy, pokud se chceš zdokonalovat, tak ti nic jinýho než přesně vytyčená dráha nepomůže a na tý se učit, čtení stopy, řazení, kroucení volantem a případně kdy ti a jak ujede prdel...
O naučení při točení na jedničku nikdy nikde nebyla řeč. To si zase dosazuješ nějaký svoje doměnky do toho, co jsem napsal. Pokud máš k dispozici jen plácek, co má 10x10 metrů, tak potom ano, tam nevymyslíš nic jinýho, než burnout.
Vavris píše:beavere, měl by ses trochu krotit.
Sám jsi přiznal, že jsi nikdy nebyl ani v Brně, přestože jsi to měl co by kamenem dohodil a snažíš se tu poučovat lidi, kteří mají odkrouženy spousty kol na různých okruzích, s různými auty...
Já jsem psal, že mám v plánu okruh zkusit a že rozhodně zajímavější je pro mě tak jako tak jezdit po běžných silnicích. Jezdil jsem taky s různýma autama a něco málo poznatků jsem tak nasbíral. Tak nevím, co zase vyšiluješ :D
Fabi22 píše:Tak a dost! Beaver nevim kdo jsi, nebo jestli jsi přišel o práci že máš neskonalou potřebu tady bez přestání kecat do každýho topicu. Ale jsi mimo, vyjadřuješ se k věcem kterým nerozumíš, a uražíš ostatní. Na začátku se tvaříš jako zavodník a pak na konci tu zminujěš že se točíš na plácku a na okruhy nejezdíš. Nic proti tobě ale pokud tu zkušenost nemam, tak se k tomu tematu vyjdřovat nebudu!! Stokrát radši mlč než aby jsi tu vypouštěl tohle. A promiň nechci se chlubit, ale měl jsem možnost si něco odjezdit jak na okruzích tak na rally a driftech. Prošla mi pod rukama slušná řádka sportovních aut, a mimo jiné jsem snad nejel v horším sportovním autě než byla supra mk3 kterou máš v podpisu. Auto je hezké ale spíše dalniční křižník. Těžká, špatně vyvážená, a obrovsky nedotáčivá. nemyslím to zle. ale zamysli se nad tím jaké máš zkušenosti než začneš psát!
Pán je koukám psycholog :lol: Jasně, jsem bez práce, ničemu nerozumím a do všeho kecám. Prosím, pokračuj dál a lehni si u toho na pohovku, já si zatím budu dělat poznámky. Pro tvou informaci - skutečně se nikde netočím, pokud máš nějaké informace že ano, pak máš špatné informace. Ohledně Mk.III to myslím ani nebudu komentovat, když se ti to auto nezdá, tak si ho nekupuj (FYI, má rozložení váhy 52:48). Nelíbí se ti, že sem píšu ? Tvoje smůla. Zkus mě donutit, ať s tím přestanu :smt003
Kousmen píše:Na počátku to byl omyl, ale všechno co beaver napsal je pochopitelný různýma způsobama. Každej si to očividně přebral jak potřeboval, což je na fórech zvykem, ale mám tušení, že vím co jak myslel a s názorama souhlasím(stejně jako s jinýma, co tu padly). Amatérskej pohled vám asi nesedí, ale já ho beru, protože je víc o pocitech. Stejnětak jako blbnutí na plácku dokáže amatéra doučit a nemusí to hned znamenat pálení gum na místě, tak je to i se zbytkem tvrzení, který si prostě stačí jinak přebrat. Taky posuzovat podle auta je krátkozraký. Takže by to chtělo míň chuti dokazovat, kdo má pravdu a víc jezdit, žrát a spát ať se máme všichni dobře. :D Snad tady nemusíme zakládat druhý tuningforum...
Ježiši, jak já jsem rád, že aspoň jeden člověk umí číst a není padlej na hlavu... :smt002 :smt023
Mickael píše:Beavera znám z TF. Je to takový multitalentovany čavo,trochu právník,trochu inženýr,trochu testovací pilot F1. Vybudoval si na tamějším fóru silnou averzi,ale az v posledních dobe.Asi fakt přišel o práci.Nebo panictvi.No a ted ho tu máme my.
To víš no... býval jsem i trochu namyšlený, ale teď už jsem úplně bez chybičky. S tím panictvím nevím... zeptám se manželky, jak to teda funguje (ale s ohledem na fakt, že mám dítě, to asi dělám správně :smt003 ).

Fabi22

Příspěvek od Fabi22 » 08 říj 2013, 12:25

Jsi kripl, a poslední větou kterou jsi napsal, at te zkusim donutit přestat, jsi mě utvrdil v tom že mentálně se pohybuješ ve věku kolem 12 let. Neřeším tě a v téhle konverzaci končím. Jen mě mrzí že pro mě jediné normální forum které bylo, holt stejně musel navštívit nejaký mentál. :(

Fabi22

Příspěvek od Fabi22 » 08 říj 2013, 12:28

A tohle témá už nemá nic společného s nadpisem, tazže bych ho zamknul. A poslední věc pro beavera, pokud ti vic jak 3 lidi v konverzaci píšou nějaké připomínky k tobě a k tvému chování, asi by si to zasloužilo se nad tím zamyslet.

Odpovědět