Jak začít? Na začátku byla touha splnit si sen v podobě čtyřkolového miláčka. Požadavkem byl japonec v karoserii kupé. Po letech spoření, přemýšlení a rozhodování byla volba jasná. Tak se stalo, že jsem si v létě 2010 jel přes celou republiku pro své první auto Mazdu MX-3 (nepočítám-li šádu 120 bez TP, kterou jsem si koupil v 17ti letech, to byl doma bordel, když to rodiče zjistili). Mazda je v motorizaci 1,8 šestivál, byla v sériovém, a na svou nízkou cenu ve zdánlivě slušném stavu. Jen se bývalý majitel zapomněl zmínit, že tři ze čtyř pružin jsou prasklé a pravý zadní tlumič vůbec nedrží v horním uložení. Takže stačila díra před zatáčkou a bylo
Sériové charakteristiky motoru jsou 1845 ccm V6 - 98 kw při 6800 otáčkách, 157 nm při 5400, najeto tachometrových 120.000 (chci věřit, že je to pravda)
Dále už následovala vesměs radostná část. Postupně byly vyměněny svíčky NGK, vzduch. filtr Nipparts, čepy řízení, zadní origo tlumiče KYB + všechny dorazy a prachovky, pružiny Maxxinox -40 mm (vím, že není ideální kombinace nižší pružiny na série tlumiče, ale oproti 3 prasklým pružinám a totálně nefunkčním zadním tlumičům se jízdní vlastnosti drasticky zlepšily, za což jsem rád), pořízeny letní 16´ kola Dotz Brands Hatch Black obuté do BF Goodrich Profiler 205/45/R16, zadní a boční skla byla lehce zatónována (s homologací), nové zadní brzdové desky a kotouče RH, odvzdušněny brzdy a vyměněna brzdovka. Začátkem letošního podzimu mě dohnal servisní interval rozvodů, což je v případě šestiválů synonymem pro vítr v peněžence
Plány? Jako vánoční dárek pořídím Mazdičce hezčí volant, pač už to plánuji dlouho, ale vždy se našlo něco potřebnějšího. Na jaro určitě nový výfuk (střední a zadní díl), protože současný už dochází. Nějaké zvyšování výkonu ode mě v současné době určitě nečekejte, současný mi úplně stačí. Nejslabší místo auta jsou asi dle mého poddimenzované brzdy (což je problém téměř všech starších aut), a taky ten prvek mezi sedadlem a volantem nestojí za nic
riderhenry píše:Tak na MX-3 se opravdu tesim, to auto mam moc rad a zda se mi, ze neni moc videt (nepravem). Vitej
petan_250 píše:Joj MX3, tak uz ju predstav, na tohle auto mam slabost, bylo moje prvni JPN cool car
PS V6
Téma zakládám na popud členů, a bude spíš mojí motivací, než že bych se měl čím chlubit. Snad časem...
Závěrem bych rád dodal, že bych Mazdu nevyměnil. I když není žádná leštěnka a má poměrně drahý provoz. Je to prostě auto, které jsem si zamiloval.
foto jak jsem ji přivezl:

foto ještě bez snížených pér na letních kolech (Dotz) :

foceno včera, přezuto na zimu (origo Enkei):