LJay: Honda CRX 2G ED9 - R.I.P.

predstavte svoje auto ostatnim!

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Zamčeno
LJay
Kontaktovat uživatele:

Re: LJay: Honda CRX 2G ED9 Turbo - 245hp / 279Nm

Příspěvek od LJay » 01 říj 2016, 16:33

Dneska sem se byl mrknout v Hoškovicích na AutoMotoSprint a musím říct, že ta akce je opravdu pěkně zvládnutá.
Když už sem tam byl, tak sem si zkusil i něco zajet. Auto sem nijak neodlehčoval a na start sem jel, tak jak sem přijel (rezerva, hever, povinná výbava, ... všechno uvnitř)

Bohužel sem stihnul jen 3 jízdy, takže sem nestihnul víc potrénovat rozjezdy (byly to moje první měřený sprinty, který sem kdy jel). Výsledek dopadl zhruba podle očekávání. Autu chybí na stavajících pneu (TOYO Proxes T1-R 195/50 R15) trakce při rozjezdu a mně zase praxe v rozjezdech, na to abych to nějak ošolichal.

Nejlepší čas co sem za ty tři pokusy zajel je 14,207s a nejvyšší rychlost v cíly sem měl 171,19km/h. S trochou tréningu si myslím, že bych se měl dostat na 14s a se širšíma pneu pod 14s (pokud to ustojí spojka).

Docela mně to začalo bavit, takže příští rok jedu znovu (pokud bude čas) :)

hoskovice_2016_10_01.png
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 03 říj 2016, 11:15

O víkendu sem namontoval podložku pod volant, kterou sem si navrhnul a částečně vyrobil (vrtání je kvůli přesnosti na CNC). Už mně totiž nebavilo mít při řízení pořád natažený ruce jak v nějakým gangsta filmu :) Šířka podložky je 20mm, šiklo by se ještě o něco víc, ale to už by se mi asi blbě šahalo na páčky.

Pro zjednodušení obrábění je udělaná ze dvou kroužků nařezaných z ALU trubek, který jsou epoxidem slepený dohromady a pak obrobený. Oproti výrobě z ALU kulatiny sem tak ušetřil spousta času při obrábění, protože sem na soustruhu ubíral jen minimum materiálu. Podložku sem udělal rovnou i redukční (člověk nikdy neví kdy se to šikne), takže je s ní možný na Momo nábu namontovat Nardi volant a obráceně. Proto je v ní tolik děr.
stering_hub_spacer_01.jpg
stering_hub_spacer_03.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 16 říj 2016, 14:34

Tady je malá ukázka toho, jak to vypadá s trakcí, když se nerozjíždím úplně s citem :)
ps: primárně sem to video nahrál na YT kvůli tomu, že sem na HC dostal vyčiněno za to, že se s tím autem na sprintech rozjíždím jak při cestě na nákup :)

www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 24 pro 2016, 23:43

Už nějakou dobu sem chtěl udělat time-lapse video z větší části fotek, který sem udělal v průběhu stavby motoru, ale nebyl na to moc čas. Až dneska sem se k tomu dokopal a tady je výsledek :)

www.jfperformance.cz

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 25 pro 2016, 15:33

Super!! :mrgreen:

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 13 led 2017, 20:49

Hodím sem jednu menší úvahu. Třeba se její výsledek bude někomu hodit.

Nedávno sem přemýšlel nad funkčností odvětrávacích otvorů v horní části zadního nárazníku, který by údajně měly snižit jeho aerodynamický odpor. Když sem se nad tím trochu víc zamyslel, tak mi došlo, že je to hloupost.

Důvodem je to, že mezi karosérií a vnitřní částí nárazníku vznikne za jízdy defakto kapsa stacionárního vzduchu, která pak usměrňuje zbytek proudění pod zadní částí auta. Pokud se ale do nárazníku udělají díry, tak vzduch začne proudit i po vnitřní straně nárazníku a tím se nárazník defakto začně chovat jako malá aerodynamická brzda.

Podařilo se mi najít jednoduchý, ale poměrně schopný 2D simulátor proudění, tak sem to nechal nasimulovat pro rychlost cca.. 108km/h a výsledek odpovídá tomu co sem si myslel. Takže pokud někdo přemýšlíte nad odvětráním horní části zadního nárazníku, tak to z performance perspektivy nemá žádný smysl, respektive je to spíš kontra produktivní.

Obrázek

www.jfperformance.cz

Xcriss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xcriss » 13 led 2017, 21:33

Ale dyt je to pydzy DzeiDyEm! :lol:
"Mythbusted" :smt001
Chvalim takove aktivity, je krasne kdyz nekdo rozumi "remeslu" :mrgreen:
'91 Nissan 240SX S13 KA24DE
'96 Nissan 240SX S14a KA24DE
'88 Nissan 200SX S12 Silvia CA18DET

blesk666

Příspěvek od blesk666 » 13 led 2017, 23:08

uz len ked vidim tie nefunkcne a nepouzitelne tazne oka, viem si predstavit aj zbytok ktory je viac na oko "racingovy" ako funkcny.

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 16 led 2017, 09:46

Jj ty tažný oka jsou dobrý peklo. Za takový oko by si neutáhnul ani Velorex :)
Podobný případ jsou třeba i hood spacery, vždycky když to vidím, tak se musím pousmát.
www.jfperformance.cz

josepe

Příspěvek od josepe » 20 led 2017, 19:16

Ty jo, to dává celkem smysl. Potom ale nechápu proč to má velká většina dragových aut typu hatch ?

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 22 led 2017, 17:34

josepe: v těhle třídách dragsterů je podle mně ještě hodně lidí co aerodynamice zrovna moc nerozumí a nebo jí neřeší. Když se podíváš na vyšší třídy dragsterů, nebo třeba rally auta, tak se nic takovýho nevyskytuje.
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 19 bře 2017, 14:08

Dával sem teď do auta origo sedačku řidiče, protože si chci vyrobit lepší držáky pro skořepinu, kterou používám a když už byly venku, tak sem obě sedačky hodil na váhu.

Výsledek je takový, že pokud chce člověk měnit sedačky v céru za skořepiny, jen kvůli váze (např. amatérské sprinty), tak se to prakticky vůbec nevyplatí (pokud nepoužije ultra lehký karbonový, nebo hliníkový), protože výsledná kombinace skořepina + boční montážní držáky, bude vážit stejně, nebo víc než origo sedačka.

Originální CRX sedačka: 10,6Kg
Laminátová spořepina OMP RS (bez přídavného polstrování): 8,9Kg + 2Kg (min. váha bočních držáků) = 10,9Kg

Na okruhy, nebo jiný ježdění, při kterým dochází k vyššímu bočnímu přetížení je ale skořepina i přes lehce vyšší váhu k nezaplacení. Byl sem se teď projet s origo sedačkou a je to jak sedět na gauči :)

Pro ukázku, takhle budou vypadat nový držáky, až budou hotový. Navrhnul sem je podle standardů, který používají jiný výrobci (materiál, síla, rozteče otvorů), takže by měly být celkem univerzální. Pokud výjde dobře cena výroby (pálení laserem, ohýbání, komaxit), tak bych je začal nabízet i k prodeji.
smb-01_nahled.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 05 dub 2017, 10:42

Konečně mám zase zpátky skořepinu. Chvilku sem teď jezdil s origo sedačkou a docela mně překvapilo jak moc velká změna k horšímu to byla. Když pominu horší boční vedení, tak mi dost chyběla podpora pod stehna, která udělá opravdu hodně pro lepší ovládání pedálů.

Pokud bude čas, tak bych chtěl tenhle rok auto trochu zoptimalizovat a předělat některý komponenty, který teď dokážu díky lepšímu strojnímu vybavení vyrobit na vyšší úrovni. Třeba v motoráku je docela změť hadic spojených s přeplňováním, taky přední horní rozpěra nevypadá úplně top ...
sedacka.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 15 dub 2017, 11:11

Pustil sem se do menší optimalizace motoráku. Přesunul sem solenoid ovládající aktuátor WG, abych co nejvíc zkrátil k němu vedoucí hadice. Demontoval měřák tlaku paliva z lišty, protože tam byl skoro k ničemu. Na soustruhu sem si vytočil adaptér pro spojení odvětrávacích hadic. Průměr výstupu je spočítaný tak, aby jeho plocha byla součtem ploch obou vstupů a nedocházelo tak k restrikcím. Nakonec sem namontoval nový OCT. Výstup z OCT příjde časem zvětšit na sejný průměr, jako má jeho vstup. Nejdřív ale budu muset zvětšít přípojný port na sání, do kterýho je výstup OCT zapojený.
oct-04.jpg
motorovy_prostor_01.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 16 dub 2017, 18:25

Dneska sem ještě trochu poupravil hadice odvětrání motoru, aby tam tolik "nesvítily". Vyrobil sem si hadicovou spojku a přepojil hadice vedoucí k boost controleru.

Taky budu muset koupit nový kotouče a destičky, protože ty stávající už jsou K.O. Původně sem je chtěl rovnou swapnout za 260 brzdy z EE8, ale zatím sem neměl čas ani na sehnání brzdičů, takže bude jen pouhá výměna. Kotouče bych vzal hladké EBC a desky Ferodo DS2500. Pokud byste měli nějakou jinou osvědčenou kombinaci, tak napište, rád se nechám inspirovat.
motorovy_prostor_02.jpg
hadicova_spojka.jpg
motorovy_prostor_03.jpg
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 28 kvě 2017, 18:18

Dneska sem vyhodil z auta zadní stěrač a jeho mechanismus, protože za celou dobu co s autem jezdím sem ho snad ani jednou nepoužil a vizuálně tam působí docela rušivě. Navíc je to kilo váhy dolů :) Otvor sem zadělal záslepkou, kterou se vyřezal z kusu gumy co sem měl doma. Na to, že to bylo dělaný v rychlosti to nevypadá úplně tragicky. Jestli bude čas, tak si vytočím nějakou fešnou zátku z hliníku, zatím to ale takhle stačí.
zaslepka_sterace_01.jpg
zaslepka_sterace_02.jpg
zaslepka_sterace_03.jpg
www.jfperformance.cz

WotanMitUns
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WotanMitUns » 28 kvě 2017, 21:41

Taky jsem zadni sterac vyndal a zadelal nalepovacim gumovym koleckem. Jinak pokud by jsi chtel, mel bych pak na prodej predni trmeny z EE (novy pistky origo Honda, tesneni samozrejme take), protoze tam budu davat vetsi.
Naposledy upravil(a) WotanMitUns dne 29 kvě 2017, 08:58, celkem upraveno 1 x.

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 29 kvě 2017, 08:08

WotanMitUns: díky za nabídku, ale shodou okolností už mám jedny brzdiče z EE9 doma :)
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 10 čer 2017, 15:54

Teď sem se akorát vrátil ze sprintů v Hoškovicích. Kvůli práci sem tam stihnul přijet až odpoledne, těsně před koncem registrací do kvalifikace, takže sem jel jen 3x. Ve výsledku to bylo ale úplně šumák, protože hned při prvním rozjezdu mi začala klouzat spojka a v obou následujících se to opakovalo, takže časy totálně naprd, respektive stejný jako posledně (14,22s - 166,3km/h).

Výsledek je asi takový, že pokud chci zajet nějaký normální čas, tak budu muset přejít na jinou spojku (a pneu), protože stávají ACT HDSS (320Nm) to při vyšších teplotách neudrží. Moc se mi do toho nechce, protože na normální ježdění mi tahle spojka vyhovuje, ale asi nebude jiná možnost.
www.jfperformance.cz

ZXman

Příspěvek od ZXman » 11 čer 2017, 21:56

nesprintovat a užívat si okresky
[URL=https://matchnow.info]Sexy Womans from your city[/URL]

Libas
Big chief
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libas » 12 čer 2017, 18:30

LJay: ty máš ACT HDSS komplet set lamela přítlačák? jaký má chod pedál?? pokud jistí do 320 Nm, tak to je celkem fajn. Chci něco do Almery, ale nechce se mi do keramiky, přitom tu spojku chci trochu více agresivní...hledám prostě nějaký kompromis aby to nebylo ON/OFF a aby byla hodně sportovní s kratším chodem. Koukal jsem na SPEC Stage2+, ale přes 20k dávat za set nehodlám :cry:

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 čer 2017, 19:36

ZXman: popravdě mně trochu štve, že mně ta spojka omezuje ve využití plnýho výkonu motoru, zároveň se mi ale nechce objetovat dávkovatelnost spojky. Jestli jí budu měnit, tak bych chtěl přehodit jen lamelu. Vzal bych 6 pukovou odpruženou keramiku od ACT, protože stávající spojka má najeto cca 20t km, tak mi příjde zbytečný to měnit celý. Blbý je, že nemám žádnou zkušenost s tím, jak se ta keramika chová, tak mám trochu obavy, aby to nebylo nepříjemný při normálním okreskovým ježdění.
Naposledy upravil(a) LJay dne 12 čer 2017, 20:34, celkem upraveno 1 x.
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 12 čer 2017, 19:51

Libas: jj mám tam komplet ACT HDSS set (lamela, přítlačák, ložisko, ...). Pedál je o dost tužší oproti sérii, ale dá se na to bez problémů zvyknout. Moje lamela má průměr jen 212mm, takže je možný že na Almeře (pokud má přítlačák s větším průměrem) to udrží i víc. Každopádně moje spojka je dimenzovaná do 320Nm, motor má naměřeno 280Nm a při vyšších teplotách a prudký akceleraci už má problémy, takže to chce vybírat spojku s o něco větší rezervou. U NA by to ale nemusel být takový problém, protože tam nedochází ke skokovýmu nárůstu krouťáku.
www.jfperformance.cz

ZXman

Příspěvek od ZXman » 12 čer 2017, 22:09

já jsem měl keramiku dvakrát a už bych ji znovu nechtěl, při normálním ježdění obtěžuje

organika nebo nějaký kevlar zvládne podobné Nm co keramika, keramika má akorát výhodu v přehřívání

to co dělá nejvíce Nm je přítlak, někdy bývá problém ve špatném vymezení nebo je tenká lamela nebo je už vyhřátá pružina
[URL=https://matchnow.info]Sexy Womans from your city[/URL]

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 13 čer 2017, 06:57

ZXman: na mým autě je blbý, že je spojka rozměrově dimenzovaná na krouťák NA 1,6, takže má průměr jen 212mm. ACT přítlačák by měl mít o cca. 50% větší přítlak než sériový (je to znát na pedálu) a stejně sem s prokluzem v horku měl problémy už pár tisících km po instalaci.

Je blbý, že sem nikdy nejel v autě s keramikou, takže nedokážu říct, jestli by to pro mně bylo přijatelný, nebo ne. Co sem četl názory lidí po fórech, tak výsledky sou tak 50/50 podle preferencí danýho člověka, takže to mi taky moc nepomohlo :)
www.jfperformance.cz

Zamčeno