Jakej OIL?

pokec o čemkoliv

Moderátoři: Amigo, riderhenry

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 24 dub 2008, 22:04

Ajo, omlouvam se, me zmatnul ten prispevek od Jirky! :wink: Priznam se, ze netusim co to je HTHS, ikdyz jsem za poslednich par dnu o olejich par clanku precetl... :roll: Olej zkusim pohledat... :wink:
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.

Sensei Jirka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sensei Jirka » 24 dub 2008, 22:33

tady se o nìm nìco málo doèteš:

http://www.maconline.cz/obchody/shop/in ... 5ec5867f1e

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 25 dub 2008, 00:52

No asi tam pujde neco obycejnejsiho, treba Shell, a mozna vyzkousim Bishop aditiva - jediny, kterym duveruju a kterym se vubec duverovat asi da...

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 25 dub 2008, 01:01

Gregy píše:Do bìžných motorù které nejsou vybaveny turbem tyto oleje zásadnì nepatøí,nebo pøi nízkých teplotách jaké jsou u nepøeplòovaných motorù jsou tyto oleje pøíliš husté a tudíž tøeba pøi vyšších otáèkach nemùžou správnì mazat.
o tomhle jsem vedl dlouhou diskuzi s ing Deylem ( honda motor Dejl ) který patøí mezi dost známé lidi a znalce v obalsti oleju ( zastoupení motulu ).
je zajímavé že každý tvrdí neco jiného. On tøeba øíku že to druhé èíslo neurèuje hustotu oleje a hranici do jaké si drží své viskozní vlatsnosti - laicky sem to nazval odolnost proti "pøepálení" zatímco první èíslo je ve vztahu k hustote ( samozøejme nepøímo, melo by urèovat dolní hranici viskozity která je samozøejem traké závyslá na teplote ).

Podle jeho výkladu olej 10W60 bude stejne "øídký" jako 10W40 avšak bude mít vyšší teplotní odolnost zatímco 20W60 bude oproti 10W60 velice hustý - obdbobnì mi to vysvetlovali i jeden technik z týmu startosféry.
Takže osobne bych oleje s vyšším drhým èíslem nezatracoval. Já osoben jsme v motut F22 ( honda, SOHC ) používal 10W40 a dost jsme ho honil ( 10W40 pøedepsáno, rok 96 ) a mel jsme problém s tím že at jsme delal co jsme delal vaèky po dekarbonizaci behem nekolika stovek km uplne zèernala, pøechodem na 10W50 sem tento rpoblém odstranil aniž bych zazanmenal jakýkoliv pokles tlaku oleje.

Druhý mýtus, který je scestný je že se zvyšující se hustotou oleje bdue klesat tlak v olejové soustavì. je to práve naopak. Proto je u starších motoru doporuèeno jít s olejem do vyšší hustoty, jelikož již notne vybehané olejové èerpadlo tak je schopno dosáhnout vyššího tlaku v olejové soustave ( vyzkoušeno a zmìøeno na NA Supøe která po pøechodu z 5W40 na 10W40 a posleze 15W40-pln. synt docílila navýšení tlaku v olejovém okruhu o dva díly stupnice ).
Naopk použití 10W60 a 10W40 oleje v pøeplnovaném motoru neznamenalo absolutne žádnou zmenu tlaku v olejové soustavì, dokonce i doba za kterou se tlak ustálil na nejnižší hodnote pøi volnbehu ( = zahøátý olej ) byla takøka totožná, což už nelze trvdit o použtí oleje 20W60, který "volnobìžného zahøátého tlaku" ( mnohem vyššího ) dosáhl cca o 25% déle ( cca kolem 6 minut ).

JInak ješte k té poznámce o zálibe v xw60 - ano v mém pøípade slo vždy o turbo nebo twinturbo motor :)

pøeèetl jsem furu teorií o olejích ale každá tvrdí neco jiného, takže na informace uvedené na oleje. cz neveøím,jelikož mohu doložit linky na X zahranièních ( a pomerne fungovaných webu ) které se v urèitých bodech diametrálne rozcházejí - nebo si protiøeèí - stejne tak jako x dalších které potvrdí to co píší na oleje.cz.
Proto dám jen na své zkušneosti a mìøení, pøípadne podložené zkušenosti jiných, nikoliv na teorii inženýrù kteøí s enejsou schopni shodnout na pár bodech.

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 25 dub 2008, 01:06

Idaho von Vìšín píše:

taky by mne zajímalo jak jsi pøišel na to že v turbomotorech panují mnohem vyšší teploty než u NA motoru. teplta olejové níplne je +- shodná ( dejem tomu 5-10% odchylku ale spíše totožná.
GT motor sice bude èást oleje ( vetšinou ne více jak 30%-50% objemu olejové náplne ) zahøívat oproti NA tak že ho bude prohánet rozžhaveným turbem ( ale ani zdaleka ne všechen olej jde turbem ) zatímco NA motor bude olej více zahøívat práve namáháním - vysoké otáèky.
Takže osoben si mylsím že teplota motoru nebude hrát nijak velkou roli ( pøi správne funknèím chlazení ), což mi opet potvrzují moje teorie z experimentu se 7M motory, kde pøi normální jízde je teplota vody i oleje takøka totožná u GT i NA verze, a pøi "nakládání" zprvu dosáhne vyšší teploty Gt verze ale velice brzy ji dožene NA verze ( zde je obzvlášt patrný rozdíl ve využívání spektra otáèek ).

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 25 dub 2008, 09:43

takze jestli to dobre chapu, tak olejem 10W-60 nic nepokazim? Jakej bys doporucoval?

Gregy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gregy » 26 dub 2008, 11:34

riderhenry píše:takze jestli to dobre chapu, tak olejem 10W-60 nic nepokazim? Jakej bys doporucoval?
Myslim ze pokud si projdes nejake odborne clanky na netu tak zjistis ze v 90% pripadu ti kazdy doporuci lit tam to co uvadi vyrobce. Myslim ze vyrobce to vi asi nejlip, a nejaky diskuze jestli ten olej nebo jinej a jestli tim nic nepokazis jsou o nicem. Pokud tam budes lit co tam nepatri tak uvidis za par let pripadne po par 10t km.....

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 26 dub 2008, 23:05

Gregy píše: Myslim ze pokud si projdes nejake odborne clanky na netu tak zjistis ze v 90% pripadu ti kazdy doporuci lit tam to co uvadi vyrobce. Myslim ze vyrobce to vi asi nejlip, a nejaky diskuze jestli ten olej nebo jinej a jestli tim nic nepokazis jsou o nicem. Pokud tam budes lit co tam nepatri tak uvidis za par let pripadne po par 10t km.....
ono je tázkou co dopruèuje výrobce u vozu z konce 80 a zaèátku 90 let kde 10W40 v plné syntetice snad ani neexistoval a oleje øady 10W60 snad nidko ani nedodával..
je tøeba ni ne udržet viskozní tøídu jako spíš specifikae ACEA atd...

s0uky
IHI motion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od s0uky » 28 dub 2008, 09:49

Jen poznamenam, ze zadny vyrobce primo nedoporucuje jaky olej lit do motoru a uz vubec ne vyrobce, v manualu (konkretne u moji Imprezy) je takovej graf, podle kteryho se muze clovek zaridit a dat si tam olej podle svyho uvazeni v jakych podminkach jezdi a jak jezdi. V Impreze mam danej 5W-30 Shell Helix Ultra a jsem s nim spokojenej, na okruhu jsem zatim nebyl a v beznym provozu je super, hlavne studeny starty jsou tissi a cvakani ventilu je o dost tissi nez u 10W-60. Navic si myslim (je to JEN moje domnenka), ze novy, nebo novejsi motor (dejme tomu pod 100 000, nebo lehce pres) by mel mit ridsi olej kvuli tomu, ze ridsi olej, konkretne muj 5W-30 promaze cely motor po nastartovani v radech par vterin, za to u 10W-60 je cely motor promazan az za 30vterin a nekdy i vic!! Dle tohodle jsem usoudil, ze novejsi motory s pouzitim ridsiho oleje se mene opotrebovavaji. Samozrejme netvrdim, ze ve starsim motoru nemuze byt nalitej 5W-30, muze, ale motor musi byt v dobrym stavu, nesmi byt vyhonenej, jelikoz by ten olej 5W-30 zral vice nez 10W-60 kterej je hustsi.

Jinak otazka okolo oleju je tak OBROVSKY rozsahla, ze jsem snad jeste nikdy nenarazil na 2 lidi, ktery by se spolu ve vsem shodli.
"6 hvězd září, 5 rychlostí řadí, 4 gumy sviští, 3 diferenciály pracují, 2 litry křičí, 1 turbo tlačí... To je to co dělá ze Subaru all-wheel-drive."

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 28 dub 2008, 17:22

opet poznamenávám 10W je hustší než 5W ale neznamená to že pokud je druhá dvojice vyšší že je olej hustší ( zkuste si to zmeøit hustomerem, vy co nevìøíte :D ) u 10W40 a 10W60 je hustota takøka totožná a stejne tak to bude u 5W30 a 5W50 atd.. hustota bude stoupat spolecne s první dvojicí èísel nikoliv s druhou. druhá dvoji urèuje vyšší stálost vlastností oleje vzhledem ke stoupající teplote. takže konkrétne u rézy bych urèite doporuèil vyšší tøídu.

na druhou stranu - co zpusobuje klepání za studena? øekl bych že hydroštely. èím se utlumuje klepání hydroštelu u starších aut ? no pøece pøechodem na hustší olej ( z 5W na 10W a z 10W na 15W )..
takže tím že tio pøestává klepat si sám vlastne odporuješ - protože pokud bych to posuzoval z téhle vlastnosti tak ten olej by muisel být øidší. Otázkou je zda ti klepou hydra - pokdu ne ty tak bych asi píš než zmenu oleje øešil co to zpusobuje..

s0uky
IHI motion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od s0uky » 29 dub 2008, 07:52

U boxera je klepani normalni vec, s tim musi clovek pocitat, ze to neni zadny extra tichy motor. Za studena samozrejme cvakaji ventily, resp hydrostely a tudiz kdyz tam je ridsi olej, tak se tim to cvakani za studena eliminuje. Ja budu davat 5W-30 dal, jsem s tim olejem spokojenej, kdyz jsem vymenil starej 10W-60 za 5W-30, tak se ten motor chova daleko lip, cvakani je daleko tissi, jelikoz ten olej je ridsi a za studena se dostane tam kam 10W-60 az za nejakou chvilku.
"6 hvězd září, 5 rychlostí řadí, 4 gumy sviští, 3 diferenciály pracují, 2 litry křičí, 1 turbo tlačí... To je to co dělá ze Subaru all-wheel-drive."

DrGis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DrGis » 29 dub 2008, 08:09

s0uky píše:U boxera je klepani normalni vec, s tim musi clovek pocitat, ze to neni zadny extra tichy motor. Za studena samozrejme cvakaji ventily, resp hydrostely a tudiz kdyz tam je ridsi olej, tak se tim to cvakani za studena eliminuje. Ja budu davat 5W-30 dal, jsem s tim olejem spokojenej, kdyz jsem vymenil starej 10W-60 za 5W-30, tak se ten motor chova daleko lip, cvakani je daleko tissi, jelikoz ten olej je ridsi a za studena se dostane tam kam 10W-60 az za nejakou chvilku.
pak je otázka, co ten olej (5W-30) udìlá, když dáš zabrat motoru :(
po kolika km mìníš olej?
[size=75][b]TOYOTA CELICA ST165 & ST205[/b]
It´s better to lose a minute in a life, than life in a minute.[/size]

Amigo

Příspěvek od Amigo » 29 dub 2008, 08:20

taky si myslim ze 5w-30 je maximalne nevhodny pro auta typu STi... tim to turbo fakt neuchladis... nemusis davat 10w-60, ale treba 5w-50 by byl podle me mnohem vhodnejsi a pri studenem startu by se choval stejne jako 5w-30

s0uky
IHI motion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od s0uky » 29 dub 2008, 10:40

Na honda foru tohle resi taky, konkretne jsem zkopiroval cast kterou napsal Ing. Jaroslav Èerný, CSc. z Ústavu technologie ropy a petrochemie, VŠCHT Praha:
Zkratka HTHS znamená High Temperature High Shear a jde o dynamickou viskozitu mìøenou pøi vysoké teplotì (150 °C) a velkém smykovém spádu (10^6 s-1). HTHS viskozita má urèitý vztah k síle (tloušce) mazacího filmu. Èím je HTHS viskozita vyšší, tím olej tvoøí silnìjší (tlustší, ne však ve smyslu pevnìjší) mazací film. V pøípadì pøíliš nízké HTHS viskozity mùže dojít k pøetržení olejového filmu mezi dvìma tøecími plochami, a ty pak nejsou dostateènì mazány. Podmínky mìøení HTHS viskozity jsou nastaveny tak, že simulují podmínky velmi rychle se pohybujících dílù motoru a souèasnì vysokou teplotu urèitého místa. Mìøení lze provádìt komerènì dodávanými pøístroji, které odpovídají potøebným normám. Existují dva odlišné principy mìøení HTHS viskozity. První je založen na odporu kovového váleèku velmi rychle rotujícího v oleji, druhý pracuje na principu proudìní oleje kapilárou pod vysokým tlakem.

HTHS viskozita v praxi
Dodržení pøedepsané minimální hodnoty HTHS viskozity pøi výbìru motorového oleje zaruèí, že olej bude pøi provozních podmínkách dostateènì mazat všechna místa v motoru, tedy i ta, která jsou velmi namáhaná tzn. skupinu pístních kroužkù, ventilovou skupinu, turbodmychadlo apod. Pøi výbìru motorového oleje je proto velmi dùležité dodržovat pøedepsanou výkonovou charakteristiku (ACEA, VW, MB, GM, Ford atd.), protože výkonová specifikace jakéhokoliv motorového oleje je vždy spjata s urèitou minimální hodnotou HTHS viskozity, která pro daný motor zaruèuje bezproblémový provoz. Dùležitou hodnotou HTHS viskozity je 3,5 mPa.s. Olejùm, které mají HTHS viskozitu vyšší, se øíká oleje s normální HTHS viskozitou, oleje s hodnotou pod 3,5 mPa.s se nazývají oleje se sníženou HTHS viskozitou.
Je možné se setkat se tøemi typy motorových olejù, které se odlišují hodnotou HTHS viskozity. Pokud uvažujeme evropský trh, pak všechny oleje SAE xW-40 mají hodnotu HTHS viskozity nad 3,5 mPa.s, vìtšinou v rozmezí 3,5 až 4,3 mPa.s. Mezi motorovými oleji SAE 0W-30 a SAE 5W-30 najdeme dva typy olejù. Oleje SAE xW-30 se specifikací ACEA A1/B1, A5/B5, C1 nebo C2 mají sníženou HTHS viskozitu, vìtšinou tìsnì nad 2,9 mPa.s, oleje se specifikací ACEA A3/B3, A3/B4, C3 èi oleje ACEA E mají normální HTHS viskozitu nad 3,5 mPa.s. Tøetí, velmi malou skupinou olejù jsou SAE 0W-20, které mají HTHS viskozitu nízkou, nad 2,6 mPa.s.
Motorové oleje s normální HTHS nad 3,5 mPa.s lze použít kdykoliv a nemohou uškodit žádnému motoru, oleje se sníženou HTHS viskozitou lze použít pouze u motorù, kde to výrobce povoluje.

Konretne muj olej: Shell Helix Ultra VX 5W-30 splnuje ACEA A3/B4/C3, takze uziti tohoto oleje v mem aute nevidim na zavadu. Navic u nas v CZ zase takovy teplo neni.

A ted neco ze zivota. Myslite si, ze by servis Porsche doporucoval do desetivalcovyho motoru o objemu 5000ccm olej 0W-30 jen tak ze srandy? Podle me jsou turba (jsou tam 2) u takhle velkyho motoru daleko vic namahany nez u STicka a o teplote ani nemluvim.

Amigo: Vysvetli mi, proc by se olejem 5W-30 nemelo dochladit turbo??? To mi hlava nebere...

DrGis: Co udela nevim, ale uz jsem ujel 25000 a motor se chova porad stejne. Menim po 15000.

Amigo

Příspěvek od Amigo » 29 dub 2008, 12:50

2 souky: na oleje nejsem guru, ale podle toho co vim a jak to chapu (souhlasim s Idahem), tak to druhe cislo urcuje neco jako tepelnou odolnost, tzn teplotu do ktere je olej schopen spravne plnit svou funkci, cim vyssi cislo, tim lepe je na tom olej pri vyssich teplotach... a u STi myslim ze turbo pekne namahane je, takze z toho usuzuju ze 5w-30 je malo... a to ze v porsche musi byt V10 bi-turbo namahano vice nez to v STi mi prijde jako kravina, nenapada me zadny vztah ze ktereho by to slo smysluplne odvodit

DrGis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DrGis » 29 dub 2008, 13:25

V10 se dvìma turby? právì u tohoto auta, vysokootáèkový motor, bych 5W-30 chápal
navíc výmìny po 15k km není to moc, bylo doporuèeno u 2.0T používat 10W-60 a výmìny kvùli turbu provádìt po 6k km
netvrdím, že to platí pro motory všech znaèek, ale èím výkonnìjší motor, tím èastìjší výmìny oleje

Amigo

Příspěvek od Amigo » 29 dub 2008, 13:34

DrGis píše:navíc výmìny po 15k km není to moc, bylo doporuèeno u 2.0T používat 10W-60 a výmìny kvùli turbu provádìt po 6k km
netvrdím, že to platí pro motory všech znaèek, ale èím výkonnìjší motor, tím èastìjší výmìny oleje
presne tak, 15tkm je strasne moc... napr pro jdm sti rezu ze zkusenosti doporucujou majitele olej 10w-50 (millers, silkolene a podobne znacky co u nas nejsou bezne k mani) a vymenu po 5-10 tkm s ohledem na to jak moc vyuzivas potencial, bez ohledu na to co rika manual

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 29 dub 2008, 14:02

Je to tak trochu OT, ale znam jen jediny Porsche, ktery jezdi po silnicich s V10, a to je, pokud vim, atmosfericka Carrera GT. Nebo jsem uplne blbej? :idea:

s0uky
IHI motion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od s0uky » 29 dub 2008, 14:25

riderhenry píše:Je to tak trochu OT, ale znam jen jediny Porsche, ktery jezdi po silnicich s V10, a to je, pokud vim, atmosfericka Carrera GT. Nebo jsem uplne blbej? :idea:
Blbe sem se vyjadril, jedna se o auto VW Touareg V10 TDI servisovanyho v Porsche.

Jeeeezis, to je naprostej nesmysl menit olej po 5000, to bych musel jezdit porad okruhy a v aute mit minimalne 350koni a se serii by to nemelo vubec nic spolecnyho. Ja Imprezu pouzivam kazdej den s tim, ze na zadek ji davam jen obcas, potencial nevyuzivam porad. Da se rict, ze je moje daily car.

To, ze je to olej do mensi teploty prece neznamena, ze turbo nedochladis?! Kdyz pojedes stejnej kotel ve 20°C nebo ve 30°C venkovni teploty, tak turbo bude ohraty uplne stejne. Tak mi potom vysvetli, proc by se turbo nemelo dochladit. Mas stesti, ze zatim nemam budik na teplotu oleje, jinak bych ti hned mohl nahlasit hodnoty teploty oleje v ruznych teplotnich situacich :twisted:

riderhenry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od riderhenry » 29 dub 2008, 14:35

ja uz se lekl ze Porsche dela neco, o cem nevim! :wink:

rekl bych, ze 5000 je opravdu malo. Docela by me zajimalo, jaky bude mit olej hodnoty, kdyz se da po 5000 na rozbor. Co sem osobne cetl, tak se doporucuje interval 10 000 u extremne namahanych aut, a to jeste s rezervou...

Amigo

Příspěvek od Amigo » 29 dub 2008, 15:42

2 souky: ja mluvim o tom co se obecne doporucuje a co vypozorovali majitele (predevsim v UK), jak se o motor starat aby vydrzel... pokud to mas jako weekend car a davas tomu, tak 5 tisic a novy olej, coz ty nemas, takze tech 10 tkm by mohlo byt vpoho, ale imho ne s 5w-30...

ad teplota: pokud vim, tak turbo se pri zatezi rozpali na dejme tomu 800 stupnu (s AL to jde pres 1000) takze souhlasim ze to jestli je 20 nebo 30 stupnu okolni teplota je fuk... ale uz neni jedno jak vypada olej ktery to turbo nejen CHLADI ale taky MAZE, ze to uchladi jeste neznamena ze to optimalne stiha taky mazat a o to mi jde predevsim.

DrGis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DrGis » 29 dub 2008, 16:49

s0uky píše:Blbe sem se vyjadril, jedna se o auto VW Touareg V10 TDI servisovanyho v Porsche.
taky jsem v jednom servisu zaslechl, ze VW u nekterych TDI dokonce doporucuje vymenu oleje po 25k km a taky, ze po 15k km bylo u takoveho auta bordelu, co jeste u zadneho nevideli
add TDI - turbodiesel nedosahuje tak vysokych provoznich teplot jako turbobenzin
nemichat hrusky s jabkama :D

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 01 kvě 2008, 12:22

s0uky píše:U boxera je klepani normalni vec, s tim musi clovek pocitat, ze to neni zadny extra tichy motor. Za studena samozrejme cvakaji ventily, resp hydrostely a tudiz kdyz tam je ridsi olej, tak se tim to cvakani za studena eliminuje. Ja budu davat 5W-30 dal, jsem s tim olejem spokojenej, kdyz jsem vymenil starej 10W-60 za 5W-30, tak se ten motor chova daleko lip, cvakani je daleko tissi, jelikoz ten olej je ridsi a za studena se dostane tam kam 10W-60 az za nejakou chvilku.
znovu opakuji øidším olejem neeliminuješ klepání hydroštelu :)

infinity
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od infinity » 01 kvě 2008, 13:15

Jak si ctu diskuzi, tak usuzuju, ze nema cenu jsem cpat svoje nazory, takze shrnu jenom zkusenosti:

V ITR jsem mel predtim castrol 5w30...nevim kterej, nepatral jsem u predchoziho majitele, zjistil jsem ze auto zere opravdu dost oleje, presel jsem na MOTUL 8100 X- CESS 5W40 (cca 320kc/l) a spotreba oleje klesla.
A co se tyce nazoru, ze na znacce oleje nezalezi - ZASADNE NESOUHLASIM.
Street K20 Integra DC2_R / 1060kg - 200ps

Idaho von Věšín

Příspěvek od Idaho von Věšín » 03 kvě 2008, 11:23

infinity píše:Jak si ctu diskuzi, tak usuzuju, ze nema cenu jsem cpat svoje nazory, takze shrnu jenom zkusenosti:

V ITR jsem mel predtim castrol 5w30...nevim kterej, nepatral jsem u predchoziho majitele, zjistil jsem ze auto zere opravdu dost oleje, presel jsem na MOTUL 8100 X- CESS 5W40 (cca 320kc/l) a spotreba oleje klesla.
A co se tyce nazoru, ze na znacce oleje nezalezi - ZASADNE NESOUHLASIM.
pokud budeš mít zájem jsem dealerem motulu tak si mylsím že dodám za dobré ceny, pokud budeš chtít porovnat tak mi písni SZ,. ( samozøejme pokud kupuješ pod rukou od nejakého závodního týmu tak nemá smysl to øešit )

Odpovědět