Import náhradních dílů mimo EU
Moderátoři: Amigo, riderhenry
Import náhradních dílů mimo EU
Aktuálně řeším docela frustrující problém ohledně zásilky dílů z Japonska. S ohledem na sankce proti Rusku je zakázáno dovážet věci vyrobené z ruské oceli. Náhradní díly jsou obecně v pohodě - pokud to nejsou šrouby, matice a podobně. Je potřeba dokazovat původ, což ne každý prodejce bude ochoten nebo schopen udělat. Mě takhle stojí zásilka za asi 2500EUR kvůli šroubům v ceně jednotek EUR, a velmi pravděpodobně se bude vracet zpět do Japonska. Otevřít zásilku a vyjmout z ní problematické věci je podle všeho prakticky nemožné. Tak si dávejte pozor, od nového roku se to prý ještě zpřísňuje...
Re: Import náhradních dílů mimo EU
Tak po dvou týdnech komplikací se podařilo zásilku proclít, ale ne přes DHL. Musel jsem si zařídit vlastní celní deklaraci, což byla sranda - je na to u nás několik firem, ale nikdo se nechce zaobírat malýma soukromýma zásilkama. Naštěstí jsem u jedný uspěl a pak už to bylo celkem v pohodě. Prohlášení od prodejce ohledně ruské oceli je potřeba, ale to naštěstí Japonci dodali. Ještě se ukázalo že se začíná řešit uhlíková daň pro některé zboží, pokud přesáhne 150EUR. Což bude velká sranda od příštího roku, ale teď to po mě ještě celníci kvůli malé soukromé objednávce nechtěli. DHL s tím ale už teď nechce mít nic společného. Každopádně bych s nákupem dílů neotálel, dokud to ještě jde, i když ne úplně snadno.
Diky za info.. prave objednavam z japonska diely tak som na to zvedavy.. objednaval si z amayama alebo nieco ine? ako vypada take prohlaseni ohledne ruske oceli?
'99 Evo VI
'98 Primera GT P11 SR20VE
'90 300ZX TT Z32 - ex
'98 Primera GT P11 SR20VE
'90 300ZX TT Z32 - ex
Té amyame taky jebe s cenou dopravy trošku se mi zdá poslední dobou.
Asi jak u čeho, ale levný to není no.. Jinak ano, Amayama, mám s nima dobrý zkušenosti a pokud je problém, tak komunikujou, v angličtině. A prohlášení na rusko umí na dotaz poslat. Ale můžu kouknout, DHL mi poslalo nějaký vzorový 

Měl jsem teď podobnou zkušenost, s kterou jsem se rozhodl podělit po cca 17 letech co to tady čtu
, šli mi díly z Amayami UAE i z JPN současně.
Balík z UAE, jehož součástí byli i ocelové podložky, byl dopravován DHL Express, které mě zastupovalo v celním řízení. Po vyplnění formuláře se souhlasem k zastoupení a doložení faktury se ozvalo DHL Express a požadovalo prohlášení o tom, že polotovary nepocházejí z Ruské oceli. DHL Express mi zaslalo e-mailem společně s požadavkem i formulář, který mi Amayama obratem vyplnila a poslala zpět. Po zaslání vyplněného formuláře, DHL Express zásilku proclilo obratem bez dalšího požadavku a zdržení.
Balík z JPN, který obsahoval pouze šrouby, byl dopravován EMS Japan Post a v celním řízení mě zastupovala Česká pošta. Po vyplnění formuláře se souhlasem k zastoupení a doložení faktury, Česká pošta proclila zásilku obratem, bez požadavku o prohlášení původu materiálu.
Možný problém při importu dílů vyrobených z oceli mimo EU vidím u dílů z "druhé ruky" přes prostředníka např. buyee.jp. V případě nutnosti doložení prohlášení o původu materiálu k celnímu řízení, vystavení prohlášení asi nebude mít tak hladký a rychlý průběh jako u Amayami.
EU z dostupných informací zvažuje v dalším sankčním balíku omezit a následně zakázat dovoz hliníku a jeho slitin z Ruska. Takže jestli ještě nemáte doma své vysněné JDM kola z japonské aukce, tak nečekejte, potom to clení bude trnité.
Balík z UAE, jehož součástí byli i ocelové podložky, byl dopravován DHL Express, které mě zastupovalo v celním řízení. Po vyplnění formuláře se souhlasem k zastoupení a doložení faktury se ozvalo DHL Express a požadovalo prohlášení o tom, že polotovary nepocházejí z Ruské oceli. DHL Express mi zaslalo e-mailem společně s požadavkem i formulář, který mi Amayama obratem vyplnila a poslala zpět. Po zaslání vyplněného formuláře, DHL Express zásilku proclilo obratem bez dalšího požadavku a zdržení.
Balík z JPN, který obsahoval pouze šrouby, byl dopravován EMS Japan Post a v celním řízení mě zastupovala Česká pošta. Po vyplnění formuláře se souhlasem k zastoupení a doložení faktury, Česká pošta proclila zásilku obratem, bez požadavku o prohlášení původu materiálu.
Možný problém při importu dílů vyrobených z oceli mimo EU vidím u dílů z "druhé ruky" přes prostředníka např. buyee.jp. V případě nutnosti doložení prohlášení o původu materiálu k celnímu řízení, vystavení prohlášení asi nebude mít tak hladký a rychlý průběh jako u Amayami.
EU z dostupných informací zvažuje v dalším sankčním balíku omezit a následně zakázat dovoz hliníku a jeho slitin z Ruska. Takže jestli ještě nemáte doma své vysněné JDM kola z japonské aukce, tak nečekejte, potom to clení bude trnité.