Ahoj, budu pořizovat do auto na blbnutí (bmw) hydrauliku a mám na výběr tři válečky - 16,8, 17,8 a 19 mm průměr.
Jaký je v tom rozdíl a co vybrat? Je to můj první hydro a chtěl bych se o tom i něco dozvědět, na internetu jsem v rychlosti nic nenašel.
Průměr válečku u hydrulické ručky
Moderátoři: Amigo, riderhenry
- Deri
- Kontaktovat uživatele:
Re: Průměr válečku u hydrulické ručky
Ahoj, myslím, že čím menší průměr primárního válečku tím má ručka sice delší chod, ale větší sílu, protože se zvýší poměr tlaku na plochu.
Mazda 6 2,3i 122kW(166HP)+ (racecar)
Mazda 6 MPS 191kW(260HP)+ (daily and fun car)
Průměr valecku ovlivňuje sílu, tzn. Čím vetsi valecek tím míň musíš tahat za HYDRO a líp to zablokuje kola.
Rucka má stejný chod s jakýmkoliv valeckem.
- Deri
- Kontaktovat uživatele:
Čím větší průměr má master cylinder, tím vyvolá stejná síla působící na páku ruční brzdy nižší tlak v systému.WICH3R píše:Průměr valecku ovlivňuje sílu, tzn. Čím vetsi valecek tím míň musíš tahat za HYDRO a líp to zablokuje kola.
Tlak v okruhu brzdy = síla působící na páku / plocha válečku.
tzn tlak v systému je přímo úměrný síle tahání za ručku a nepřímo úměrný ploše pístku.
a jelikož na posunutí válečků ve třmenech do polohy kdy brzdí je potřeba vzhledem k nestlačitelnosti brzdové kapaliny přesunout její stejné množství tím pádem musí při menším průměru dojít k delšímu chodu.
Příklad: (použité imperiální jednotky - nechce se mi to všechno přepočítávat do metriky)
Při síle tahu za páku 100 liber při převodu páky na váleček 4:1 působí na váleček síla 400 liber
Při průměru válečku 7/8 palce (22,25mm) je plocha válečku 0.60 čtverečního palce
- což vyvolá tlak v systému 400/0,6=667 PSI
- předpokládejme pro zjednodušení, že by bylo při brždění potřeba přesunout do třmenů 0,6 kubického palce kapaliny
- v tom případě je délka chodu 0,6/0,6 = 1 palec (25,4mm)
Při průměru válečku 3/4 palce (19,05mm) je plocha válečku 0.44 čtverečního palce
- což vyvolá tlak v systému 400/0,44 = 909 PSI
- pro stejný brzdový systém kde je potřeba na tlačit do brzd stejné množství kapaliny tj 0,6 kubického palce kapaliny
- je v tomto případě délka chodu 0,6/0,44 = 1,4 palce (35,56mm)
Z toho vyplývá, že zmenšení válečku z hodnoty 22,25mm o cca 3mm na hodnotu 19,05 vyvolá při stejném mechanismu brzd v okruhu při stejné síle na páku o cca 36% vyšší tlak (667PSI vs 909PSI) ale chod se o 40% prodlouží (25,4mm vs 35,5mm) respektive při převodu na páku 4:1 je to 101,6mm vs 142mm
Mazda 6 2,3i 122kW(166HP)+ (racecar)
strucne receno : cim vetsi prumer valecku, tim kratsi chod a tvrdsi
po spatne zkusenosti s velkym prumerem, temer nulovym chodem jsem zmenil na mensi prumer valecku, krok se prodlouzil a pocitove vyrazne prijemnejsi / lepsi
po spatne zkusenosti s velkym prumerem, temer nulovym chodem jsem zmenil na mensi prumer valecku, krok se prodlouzil a pocitove vyrazne prijemnejsi / lepsi