Pneu semislick / UHP

dotazy, rady, tipy

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
Cipajs

Pneu semislick / UHP

Příspěvek od Cipajs » 23 dub 2013, 14:32

Nekonečný příběh, aneb jaké gumy...

Prakticky celou zimu dumám nad tématem nového obutí. Aktuálně mám dosluhující Toyo T1R a přemýšlím jakou se dát cestou dále.

V hledáčku mi uvízly tyto kousky:

rozměr 215/40 R17

- Yokohama Advan neova AD08
- TOYO R1R (pouze však 215/45 či 225/45)
- Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2
- Vredestein Ultrac Sessanta
- TOYO T1R

Ony T1R nebyly vyloženě špatný, rád bych ale něco, co mě oslní více. R888 jsem měl také v seznamu ale svoji roli tu hraje i tradewear a jejich značná hlučnost. Rád bych něco, na čem při troše štěstí najedu cca 15000km. Revírem jsou 85% okresky 10% dálnice a za těch zbylých 5% bych dosadil 30min na okruhu.
Asi nejvíce mě zaujaly ty advany, ale nenašel jsem na ně moc recenzí a hodnocení. R1Rka se tváří dobře, tam je ale problém ve velikosti. Zbytek je taká alternativa k oněm T1Rkám a cenově o dost nižší položka.

Uvítám připomínky, rady, alternativy a především zkušenosti...
Třeba se taky někomu trefim do aktuálního dilema.

Soichi
Kontaktovat uživatele:

Re: Pneu semislick / UHP

Příspěvek od Soichi » 23 dub 2013, 14:57

Yokohama Advan Neova AD08 su dobre gumy, s nimi neurobis chybu. Este by stali za uvahu asi Federal 595 RS-R, kopec ludi s nimi jazdi slalomy a kopce a skusenosti s nimi maju dobre.
'03 Mazda RX-8
'90 Mazda MX-5 Cup

petan_250

Příspěvek od petan_250 » 23 dub 2013, 16:22

Loni jsem take vahal co vybrat, nakonec skoncil u AD08 a spokojenost. Drzi jak svina a pokud zatim nevis o vulich v silacich s AD08 budes :D

tu je rozsahle tema kde se da neco malo vycist:
viewtopic.php?f=8&t=910
Kdo je za nami? Kdo je pred nami? Tyto otazky blednou ve srovnani, kdo je v nas .... ?
Obrázek

MeTaN

Příspěvek od MeTaN » 23 dub 2013, 18:31

z toho vyberu urcite advany ;)
93´Rx-7 FD

jančo

Příspěvek od jančo » 23 dub 2013, 19:04

Ja mám vyskúšané AD08, už jednu sezónu majú za sebou, a ešte asi aj túto vydržia, mám na nich cca-10-15000km a hlavné je, že som s nimi porazil alchymistu s gumami a majstra obutia Vokiho, asi ale nejspíš nemal den.

Ossi

Příspěvek od Ossi » 23 dub 2013, 19:07

Ja ted taky jezdim advany a zatim dobry, uvidime jak se budou chovat na okruhu ale

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 24 dub 2013, 08:55

Advany AD08 jsou perfektní pneu, jenom pokud si byl spokojenej s T1R, tak si nemyslim, že by si byl schopný využít AD08, nebo R1R a přitom tě bude rozčilovat daleko nižší životnost. T1R neni moc dobrá pneu, má měkký bočnice, problémy s přehříváním, ale zase funguje slušně na vodě. Pneu co jsi napsal (AD08, R888, R1R) potřebují diametrálně odlišný chování, musíš pneu zahřát pro správnou funkci, udržovat zahřáté a na vodě si dávat bacha. Pokud ti stačila pneu úrovně T1R, tak bych se podíval spíš po nějaký uhp pneu, fajn by třeba pro tvoje použití byla Brdigestone RE002, ale nedělá se v tvym rozměru. Mrkni spíš po sportovních pneu prémiových značek, na který nebudeš muset myslet, než začneš "tlačit na pilu" (zahřívání, přilnavost na vodě, přesný huštění - R888 jsou na to hodně háklivý, hlučnost, km nájezd atd.). Z toho seznamu co jsi sem dal, tak je asi pro tebe nejlepší GY Eagle F1 Asymmetric 2.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Vavris

Příspěvek od Vavris » 24 dub 2013, 09:11

awatare, když tě tu mám - objednal jsem si adrenaliny na daily a mám na nich made in thailand :-/ Jak to je s kvalitou jednotlivých fabrik od Bridge? Je dobré se některým vyhýbat? Pamatuju si, že kdysi jsem chytnul nějaké GY z Polska a stály docela za prd.
IF everything seems Under Ccontrol, you should Know, you're just not going fast EnoUgh.

Ossi

Příspěvek od Ossi » 24 dub 2013, 09:16

pokud jde o to prehrivani , tak ja s tim strasne bojoval i na r1r minulej rok ... jinak jsou fajn ale po park kolech v brne prestavaji fungovat ...

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 24 dub 2013, 09:39

Vavris píše:awatare, když tě tu mám - objednal jsem si adrenaliny na daily a mám na nich made in thailand :-/ Jak to je s kvalitou jednotlivých fabrik od Bridge? Je dobré se některým vyhýbat? Pamatuju si, že kdysi jsem chytnul nějaké GY z Polska a stály docela za prd.
Adrenaliny jsou vyrobeny v japanu, thaisku, nebo na filipínách, je to asijská specifikace dotažená do evropy. Původně určená pro Japonsko, pak se rozšířila po Asii a US a nakonec dorazila i do Evropy. Co se týká kvality, tak bych se toho nebál, výstupní kontrola a materiály jsou stejný u všech fabrik. Setkal jsem se, že si člověk koupil novýho Type-R (origo pneu made in Japan) a naprostá spokojenost, pak koupil další stejný výrobce, model, rozměr, SS i LI, ale made in Poland. No spokojený nebyl, výsledek byl, ten, ne že by byla špatná výroba v Polsku, protože je tam druhá nejmodernější fabrika na osobní pneumatiky v Evropě, ale tím, že vzal "univerzální" náhradní spotřebu a ne specifikaci pro Type-R. Takže spíš bych řešil, co kupuju za model a specifikaci, než odkud je. Protože ke spoustě aut jsou vyvíjeny i pneumatiky, které jsou naladěny společně s autem. Třeba ty 17" RE070 co se u nás dají koupit jsou specifikace pro STi (v RFT R20 jsou pro GT-R) a jsou dokonce 2 generace. Proto je lepší pneumatiky nakupovat od dobrýho pneuservisu, kde vám jsou tohle všechno zjistit, než přes internet, kde se právě objevují dost zajímavý věci např. už se u nás objevila i specifikace pro JAR (Jihoafrická republika), no a taková pneu v našich zeměpisných končinách nefunguje.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

MeTaN

Příspěvek od MeTaN » 24 dub 2013, 10:02

awatar, pekne info.

ta specifikace o ktere mluvis, muzu ji nekde vycist z bocnice?
93´Rx-7 FD

Vavris

Příspěvek od Vavris » 24 dub 2013, 10:52

Super, díky za info a připojuju se k metanovi
IF everything seems Under Ccontrol, you should Know, you're just not going fast EnoUgh.

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 24 dub 2013, 14:49

MeTaN píše:awatar, pekne info.

ta specifikace o ktere mluvis, muzu ji nekde vycist z bocnice?
Na bočnici se to dozvíš jenom u některých jako např. AO - audi original, MO - Mercedes original, hvězdička - BMW, N0, N1 - Porsche, Scuderia - Ferrari (je jich hodně). Ale ve spoustě případů to právě není poznat proto je dobrý mít schopnýho prodejce pneu, který je to schopný vyzjistit podle objednávacího čísla pneumatiky. Takže totožný pneumatiky (vzhledově nemusí být stejný). Někdy se liší materiálem nárazníkových pásů, nebo v počtu náraznkíkových pásů, ale nemusí to tak být. Většinou ani různé specifikace nejsou mezisebou kombinovatelné na jedné nápravě.

A ty RE070 co máš, to bude specifikace pro STi druhá generace. 8) Ta druhá specifikace má o něco tvrdší směs, o něco menší grip, ale zas výrazně vyšší nájezd km.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

Cipajs

Příspěvek od Cipajs » 24 dub 2013, 17:29

Díky za poznatky, zkušenosti a rady.

Neměl jsem zatím možnost vyzkoušet nějaké větší množství obutí. Za zmínku stojí např. parada spec2, nokian Z, Dunlop SP sport a ony T1R. Těžko je však mezi sebou porovnávat PS2 a NZ byly na jiném autě a úplně jiný rozměr.
Autuální dilema se točí kolem Toyoty celici 7g. Tudíž 1100kilová nedotáčivá předokolka s velkým náporem na přední kola...
Co se zkušeností a poznatků týče, Parady bych řadil výše než T1R, co se lepivosti týká. S tuhostí bočnice to mám ale zase asi naopak (ono je to ale docela jedno, tak jako tak je to bída) U spec 2 bylo teda patrné větší opotřebení na vnějšku při vysoké zátěži. Dunlop a Nokian... subjektivně se mi zdáli výrazně slabší když člověk tlačí na pilu.
Pak jsem se ale párkrát svezl na R1R a byl jsem překvapení. Možná placebo, či sugesce ale i kdyby, tak jsem si mohl dovolit výrazně víc než na oněh T1Rkách. Osobně bych řekl, že největší problém je tuhost pneu. Při vyšším foukání příjdu o grip. Při nižším pak je to už tuplem bláto...

Awatar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Awatar » 24 dub 2013, 20:22

Cipajs píše:Díky za poznatky, zkušenosti a rady.

Neměl jsem zatím možnost vyzkoušet nějaké větší množství obutí. Za zmínku stojí např. parada spec2, nokian Z, Dunlop SP sport a ony T1R. Těžko je však mezi sebou porovnávat PS2 a NZ byly na jiném autě a úplně jiný rozměr.
Autuální dilema se točí kolem Toyoty celici 7g. Tudíž 1100kilová nedotáčivá předokolka s velkým náporem na přední kola...
Co se zkušeností a poznatků týče, Parady bych řadil výše než T1R, co se lepivosti týká. S tuhostí bočnice to mám ale zase asi naopak (ono je to ale docela jedno, tak jako tak je to bída) U spec 2 bylo teda patrné větší opotřebení na vnějšku při vysoké zátěži. Dunlop a Nokian... subjektivně se mi zdáli výrazně slabší když člověk tlačí na pilu.
Pak jsem se ale párkrát svezl na R1R a byl jsem překvapení. Možná placebo, či sugesce ale i kdyby, tak jsem si mohl dovolit výrazně víc než na oněh T1Rkách. Osobně bych řekl, že největší problém je tuhost pneu. Při vyšším foukání příjdu o grip. Při nižším pak je to už tuplem bláto...
Parady nejsou špatný, o něco výš jak T1R. Koukej se po pneu už v základu s tvrdou kostrou, třeba Bridgestone má jedny z nejtužších koster na trhu. Nokian není ve sportovních pneu žádný zázrak, Dunlop jak která řada (klasický SP Sport bych bral spíš jako cestovně-sportovní pneu, hodně km, slušnej grip). Škoda jenom toho rozměru, v něm fakt moc na výběr neni.
SIDEWAYS.cz
S15 - JDM
@awatardk

jagy

Příspěvek od jagy » 24 dub 2013, 21:22

Na daily mam BG ER300 vyrobene v Polsku a ac jsem mel z toho strach, ze budou hrozne, tak naprosto v pohode.

R1R jsou mozna nachylnejsi na prehrati, ale kdyz se jede cisty styl a zbytecne se pneu netrapi, tak je to v pohode. U RWD by to problem byt nemel...
Naposledy upravil(a) jagy dne 24 dub 2013, 21:47, celkem upraveno 1 x.
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

RedX

Příspěvek od RedX » 24 dub 2013, 21:38

Awatare díky za takový info, to jsem snad četl poprvé. Doporučil bys nějaký prodejce?

Jak lze vlastně kategorizovat pneu jako nonUHP/UHP? Co třeba Hankook V12 nebo Dunlop SP SportMaxx, kam patří?

Cipajs

Příspěvek od Cipajs » 25 dub 2013, 21:46

Rady přebrány, informace vstřebány a plno dalších recenzí prohrabáno...

Prozatím se přikláním k oněm AD08kám. Objevily se tu však ještě nějaké další kousky.
Zajímavě se tváří Hankook RS2. Nenašel jsem k ním ale moc poznatků od lidí z ČR...
Pak jsou tu ony všude sáhodlouze probírané Federaly 595RSR. Ve finále je toho ale o nich řečeno tolik, že vlastně moc nevim, co si o nich myslet.

Pokud bych ale nakonec přece jenom skončil u UHP, tak jsem dneska zjistil 2 novinky. GY AS2 v rozměru 215/40R17 nejsou k mání (asi chyba prodejce) bohužel ale T1R už se taky v tomhle rozměru nedělají, takže se mi to lehce zúžilo :D

Rešerše NO.2 tedy dopadla takto: (215/40 R17)
- Bridgestone potenza S001
- Bridgestone potenza RE050A
- Hankook V12 Evo
- Falken FK452
- Falken ZE912
- Falken ZE914

A teď babo raď.. Každý car chce něco jinýho, každý říká něco jinýho a nakonec i každý test vyjde jinak... :D

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 25 dub 2013, 22:36

sry za ot.. takže na volvech nám choděj mercedes original :lol: a teda na accordu je mám taky :smt003
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S

jarka

Příspěvek od jarka » 25 dub 2013, 22:52

Taky přídám svoji trochu do mlýna, v tomhle rozměru mám odzkoušené FK-452 a S.Drive na ctr a to jak na okresce tak na okruhu. Nevím jestli už máš načteno, ale ještě bych doporučil projít toto.

FK-452 slušná guma (průměrný grip, skvělá čitelnost, slušně tuhá bočnice, rozumná cena). Bohužel jsou na 7.5" disk docela úzký (běhoun 183mm) a to až tak že mi přišlo, že né optimálně chrání disk a malá šířka zbytečně omezuje grip na suchu. Nakonec jsem skončil u Yokoham S.Drive XL, který jsou v tomhle rozměru o dost širší (běhoun má 196mm), což je znát na gripu. Tady je reál porovnání: http://s17.postimg.org/wfg55t8bj/215_40 ... _FK452.jpg. V ostatním mi přidjou dost podobný FK-452 (možná trochu míň čitelný, ale nic kritickýho).

Jinak pokud bych neřešil finance, tak bych zvolil Falken Azenis RT-615. Takhle jsem ale ještě zvažoval AD08, u těch jsem si ale nebyl jistý bočnicí (mají malý hmotnostní index a není ani zesílená), takže jsem zase skončil u S.Drive :D .
Hairdresser car

Cipajs

Příspěvek od Cipajs » 25 dub 2013, 23:48

jarka píše:Taky přídám svoji trochu do mlýna, v tomhle rozměru mám odzkoušené FK-452 a S.Drive na ctr a to jak na okresce tak na okruhu. Nevím jestli už máš načteno, ale ještě bych doporučil projít toto.

FK-452 slušná guma (průměrný grip, skvělá čitelnost, slušně tuhá bočnice, rozumná cena). Bohužel jsou na 7.5" disk docela úzký (běhoun 183mm) a to až tak že mi přišlo, že né optimálně chrání disk a malá šířka zbytečně omezuje grip na suchu. Nakonec jsem skončil u Yokoham S.Drive XL, který jsou v tomhle rozměru o dost širší (běhoun má 196mm), což je znát na gripu. Tady je reál porovnání: http://s17.postimg.org/wfg55t8bj/215_40 ... _FK452.jpg. V ostatním mi přidjou dost podobný FK-452 (možná trochu míň čitelný, ale nic kritickýho).

Jinak pokud bych neřešil finance, tak bych zvolil Falken Azenis RT-615. Takhle jsem ale ještě zvažoval AD08, u těch jsem si ale nebyl jistý bočnicí (mají malý hmotnostní index a není ani zesílená), takže jsem zase skončil u S.Drive :D .

Falken Azenis RT-615 jsem taky přemlel. Bohužel jsem ale prošvihl gb z USA a v ČR nejsou k dostání... Tudíž smolík :(

Y S.Drive namátko zkouknuto. Nevšiml jsem si předtím, že jsou i ze zesílenou bočnicí. Měl jsem Parada Spec-2. Velmi slušnej grip za sucha, ale trpěly právě na onu tuhost bočnice.
A u AD08 mám ty samé obavy. Na druhou stranu jsem na ně žádnou kritiku v tomto směru nezaznamenal...

Tak nevim, nevim... :roll:

Soichi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Soichi » 30 říj 2013, 09:48

dal som dokopy clanok, ktory porovnava UHP a semisliky, myslim ze je to celkom zaujimave citanie :D

http://www.topspeed.sk/sportove-pneumat ... sliky/6069
'03 Mazda RX-8
'90 Mazda MX-5 Cup

Ritchma

Příspěvek od Ritchma » 13 pro 2013, 23:51

Já měl Dunlop direzza Z1 a pak jsem koupil KUMHO KU36. Fungujou výborně a hlavní plus byla naprosto neodolatelná cena. Poměr cena/výkon naprosto bez konkurence... Advany byly za dvojnásobek

Peca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peca » 15 pro 2013, 11:57

Ritchma píše:Já měl Dunlop direzza Z1 a pak jsem koupil KUMHO KU36. Fungujou výborně a hlavní plus byla naprosto neodolatelná cena. Poměr cena/výkon naprosto bez konkurence... Advany byly za dvojnásobek
Porovnání s R888?

Ritchma

Příspěvek od Ritchma » 15 pro 2013, 12:09

Ty jsem nikdy nezkoušel a nedaj se tu moc dobře sehnat za slušnou cenu....

Odpovědět