Víceúčelový digitální zobrazovač / kontrolér

dotazy, rady, tipy

Moderátoři: Amigo, riderhenry

LJay
Kontaktovat uživatele:

Víceúčelový digitální zobrazovač / kontrolér

Příspěvek od LJay » 06 lis 2012, 08:17

Pracuju teď na víceúčelovém zobrazovači / kontroléru a rád bych zjistil, jestli o něj bude zájem a taky ho případně upravil podle vašich připomínek.

Hardware mám už navržený a první prototypové desky se teď vyrábí. Zařízení bude vybavené LCD displejem 2x16 znaků, dvěma tlačítky a 6 GPIO piny. Na 5 pinech je možné měřit analogový signál (připojení čidel), 1 pin může snímat impulzy (otáčky). 4 z těchto pinů je možné nastavit jako digitální výstupy s tím, že jeden z pinů může fungovat jako PWM výstup.
Zařízení budu nabízet, buďto jako osazený modul bez obalu k zabudování, nebo kompletní zařízení včetně obalu (pravděpodobně hliníkové tělo). Cena za samotný HW bez čidel by měla bý dost podobná jako cena samotného duálního budíku.

První verze bude sloužit jako čtyř hodnotový indikátor (funkčně podobný jako duální budíky, které už vyrábím).
Indikátor by měl zobrazovat a logovat, teplotu vody a oleje, tlak oleje, co zobrazovat jako čtvrtou smysluplnou hodnotu zatím nevím.
Po překročení nastavitelných hodnot výstrahy sepne výstup, na který bude možno připojit externí indikaci (pískač, LED, ...)
Zároveň bude snímat otáčky, které bude logovat a spínat podle nich externí výstup, takže ho bude možné použít i jako shiftlight.

Druhá verze dovybavená přídavným výkonovým modulem pro ovládání selenoidů bude sloužit jako kontrolér pro vstřikování vody, metanolu, nitra.

Další verze pak bude možné upravit podle specifických požadavků, pouze úpravou FW a patřičnými změnami součástek na DPS.

Velikostně bude zařízení jen o něco málo větší než namontovaný displej (viz. obr.) a hloubka by se měla pohybovat kolem 30mm.
mp_unit_01.jpg
www.jfperformance.cz

blesk666

Re: Víceúčelový digitální zobrazovač / kontrolér

Příspěvek od blesk666 » 06 lis 2012, 08:28

si sikulak, budem zvedavy na vysledok (aj ked momentalne take nieco nepotrebujem)

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 06 lis 2012, 08:44

akorát jsem ve fázi vybírání na co bych se měl v autě dívat, tohle se mi zamlouvá více než ty dual budíky :wink:
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S

Sklenk@
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sklenk@ » 06 lis 2012, 15:24

Tak to zní hodně slušně :) ... předpokládaná cena? ... Abych věděl kdy začít jíst suchej chleba?
BMW E36 318is M42
ex: Impreza sedan jakoturbo 97 BORO!

Honis kone, jezdis rovne?....

"Don't drive slowly. Drive fast ..." Jezza

marek.dh

Příspěvek od marek.dh » 06 lis 2012, 17:44

taky se mně to hodně líbí, pokud bude přijatelná cena tak bych o to měl zájem :-)
3 MPS - viewtopic.php?f=6&t=4914
CTR ep3 - viewtopic.php?f=6&t=3303 - prodáno
ITR track - viewtopic.php?f=6&t=3974
R.S.Progress - Racing Support / Promo & společenské akce
http://www.facebook.com/RSProgress

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 07 lis 2012, 00:25

blesk666: díky

speedy_s: já to právě navrhnul kvůli tomu, že ty duální budíky nejsou hardwarově moc flexibilní. Na tomhle toho půjde postavit hromada (kontroler vstřikování vody/metanolu/nitra, inteligentí boost kontroler, řízení chlazení, turbo timer, ...)

LANiN: jj čtvrtá hodnota bude tlak v sání. Je to asi nejrozumnější. Jen budu muset sehnat vhodný čidlo.

Sklenk@, marek.dh: cena samotnýho modulu bez krabičky a snímačí by se měla pohybovat kolem tisícovky, možná i míň.
www.jfperformance.cz

Woyta

Příspěvek od Woyta » 07 lis 2012, 08:43

Nemel by jsi uz pomalu lepsi prejit na graficke LCD a vektorovou grafiku nez zustavat u textovych?
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)

On the 7th day GOD created the RWD car just for fun!!
(O)=(O)/ 200SX . \(O)=(O)

speedy_s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speedy_s » 07 lis 2012, 08:50

mám vybráno, turbo timer by byl šikovnej 8) případně místo tlaku turba se jako čtvrtá může dát tlak paliva :D
Never lose respect of what you’re doing behind the wheel.
91´Mazda Savanna RX-7 FC3S

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 07 lis 2012, 11:00

speedy_s: nad tlakem paliva sem taky přemýšlel, ale je trochu problém sehnat vhodný čidlo a taky mám trochu obavu z toho, aby si někdo nevhodnou montáží nevyhodil auto do vzduchu.

LANiN: já to právě navrhoval aby to bylo hodně variabilní a dalo se tím řídit/zobrazovat prakticky všechno co v autě potřebuješ. Jen aby nedošlo k omylu, tak pokud to bude upravený třeba jako turbotimer, tak to nebude moc dělat nic jinýho. To znamená, že pro zobrazování hodnot z čidel budeš potřebovat další jednotku.
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 07 lis 2012, 15:18

Takhle by to šlo udělat taky, ale při měření 4 analogový veličin a otáček mi zbude jen jeden volný pin a ten bych chtěl využít pro přípojení přídavné indikace. Protože když člověk jede kudlu, tak budíky vůbec nevnímá (ať sou ručičkový, nebo digitální) a jediný co je schopný postřehnout je dostatečně silný zvukový, nebo světelný signál.
www.jfperformance.cz

Woyta

Příspěvek od Woyta » 07 lis 2012, 17:50

Rucky budiku vnimas. Ale nataci se tak aby idealni hodnoty mirili kolmo vzhuru. Jakmile je neco jinak nez by melo tak to rychlym pohledem zjistis take.

V pripade turbotimeru budes mit dost silnou konkurenci. Klony Apexi umi navic napeti a orientacne i bohatost smesi. A to vse jen za 300.
Naposledy upravil(a) Woyta dne 07 lis 2012, 21:31, celkem upraveno 1 x.
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)

On the 7th day GOD created the RWD car just for fun!!
(O)=(O)/ 200SX . \(O)=(O)

Trinom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom » 07 lis 2012, 20:11

Koukám, že jdeš stejným směrem, jako jsem se ubíral ve svojí bakalářce :). Jen bych asi přemýšlel spíš nad černobílým grafickým displejem. Barevnej není na sluníčku vidět a znakovej je už krapíček old school.

BTW, LJayi, odkud jsi?
ObrázekObrázekObrázek
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax. Člověka žene vpřed kritika, ne pochlebování.
Woyta: "Kvalita zatáček se dá hodnotit počtem hrobečků. Čím víc hrobečků, tím větší zábava."

Mates

Příspěvek od Mates » 08 lis 2012, 00:49

Docela se mi to líbí, možná bych měl taky zájem ;)
Honda Civic Type-R Gr.N

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 08 lis 2012, 00:54

Woyta: jj ty čínský kopie značkový turbotimerů se opravdu prodávají doslova za babku, to máš pravdu. Turbo timer, byl jen jeden z příkladů využití. Zřízení bych chtěl spíš směřovat do spektra kde výrobků, kde nejsou tolik k dispozici levný ekvivalenty.

Trinom: grafický displej by sice vypadal líp, ale tohle bude low cost zařízení, takže tam je hlavním aspektem prodejní cena a za cenu jednoho grafickýho displeje můžu mít skoro tři řádkový. Navíc se displej dost jednoduše vládá a je ho řízení je relativně rychlý, takže prozatím zůstanu u téhle varianty. Bydlím asi 20km od Liberce.
www.jfperformance.cz

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 10 lis 2012, 09:29

LANiN: díky za nápady. Trochu sem ještě přemýšlel nad koncepcí toho zobrazovače a vstup pro měření otáček zruším a použiju ho jako výstup pro spínání periferií (spínání sahary podle aktuální teploty, ...), takže indikátor bude mít 4 vstupy pro měření hodnot a 2 výstupy (jeden indikační a druhý spínací)

V základu budou na displeji zobrazený 4 hodnoty, který půjdou logovat. Pokud nějaká z hodnot překročí povolený limit, tak se sepne indikace a udělá se na ní fokus. Ten bude vypadat tak, že v prvním řádku, bude název a aktuální hodnota a v druhým řádku bargraf pro snadnou identifikaci aktuální úrovně.

Funkci shift lightu a logování otáček z toho úplně vypustím, protože ta by tam stejně byla jen jako okrajová.
Turbotimer bych mohl naprogramovat na spínácí výstup, jako úplně jednoduchou funkci, kdy by to při stisku tlačítka podrželo sepnutý ten výstup po určitou dobu a tím i spuštěný motor. Po uběhnutí času požadovanýho času by to pak vypnulo výstup a chcíplo motor.
www.jfperformance.cz

Trinom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom » 11 lis 2012, 23:35

LJay píše:grafický displej by sice vypadal líp, ale tohle bude low cost zařízení, takže tam je hlavním aspektem prodejní cena a za cenu jednoho grafickýho displeje můžu mít skoro tři řádkový. Navíc se displej dost jednoduše vládá a je ho řízení je relativně rychlý, takže prozatím zůstanu u téhle varianty.
No jak chceš. Myslím si, že o 100 Kč dražší varianta s lepším displejem by mohla mít větší prodejnost, ale kecat ti do toho nebudu.
ObrázekObrázekObrázek
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax. Člověka žene vpřed kritika, ne pochlebování.
Woyta: "Kvalita zatáček se dá hodnotit počtem hrobečků. Čím víc hrobečků, tím větší zábava."

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 13 lis 2012, 14:19

Trinom: ono to není jen o ceně displeje. Když použiju grafický displej, tak zase musím použít víc pinový MCU, protože teď už mám obsazený všechny piny. Od toho se pak odvíjí i složitější DPS a pak se to na sebe nabaluje dál a dát. Nakonec bych takhle třeba získal zařízení, který by bylo o řád lepší, než teď zamýšlím, ale jeho cena by byla taková, že by ho tu nikdo nekoupil.

Přeci jen je třeba brát v potaz i aktuální finanční situaci v republice a co si budem nalhávat, pro většinu lidí (včetně mně) je jedním z nejhlavnějších faktorů při výběru právě cena.
www.jfperformance.cz

Nismo200

Příspěvek od Nismo200 » 13 lis 2012, 18:37

Ja osobne bych radeji o rad lepsi s vetsim displejem a priplatil bych si, nebot prvni dojem z tebou pripravovane hracky byl, ze mam obavu o dobre citelnosti.

Nutno tez si uvedomit, ze nahradi 3-4 klasicke budiky, a aby za neco staly, cena za ne bude cca 6000 i mnohem vice tis. kč. A osobne bych preferoval jeden pristroj, nez aby na mne mely svitit ctyri budiky, popr i vice budiku ;)

Udelej tomu hezky obal, aby to nevypadalo jako homo domo a troufam si tvrdit, ze s tim uspejes i mimo CR.
Naposledy upravil(a) Nismo200 dne 13 lis 2012, 21:29, celkem upraveno 1 x.

Mickael

Příspěvek od Mickael » 13 lis 2012, 20:49

Nismo : +1
97' R33 GTST Mspec2
Obrázek

Trinom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom » 13 lis 2012, 22:14

Když to vezmu kolem a kolem, tak budíky (byť teda včetně čidel) stojí tak od dvojky nahorů za kus a normálka se prodávají. Ty píšeš, že základní verze vyjde na litr bez čidel. Pořád si ale myslím, že i kdyby stála dvojku, jako jeden ten budík, tak se to furt vyplatí, protože ukazuje (v tvém případě) 4 hodnoty.
ObrázekObrázekObrázek

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 14 lis 2012, 09:46

Nismo200: čitelnosti bych se nebál. V zařízení bude použitý negativní FSTN displej, který má hodně dobrý kontrast. Navíc, jak už sem psal na honda clubu. Pokud jedeš opravdu na limitu, tak nemáš čas vnímat budíky, ať už je hodnota zobrazená jakkoliv (potvrdil mi to třeba i Dany z TypeR.cz). Jediný co člověk vnímá jsou opravdu silný podněty jako světlo a zvuk (na ten mozek reaguje rychleji). Proto bude indikátor vybavený externí optickou a zvukovou signalizací, která tě v případě překročení nastavených limitů upozorní na chybu a ty se pak budeš moc kouknou na displej a podle něj zjistit co je špatně.

Trinom: kéž by k tomu všichni přistupovali tak jak píšeš. V praxi je to ale většinou tak, že pokud člověk nemá značku (Stack, PLX, AEM, ...) tak lidi slyší v první řadě na cenu a až pak porovnávají funkce.

Jinak tohle zařízení je koncipovaný tak, aby se z jedný z jeho variací v budoucnu stala součást modulárního systému, kdy se displej nahradí rozhraním pro sériovou komunikaci a zařízení bude fungovat jako modul pro sběr dat z čidel, který bude přeposílat nadřízený jednotce s displejem (pravděpodobně grafickým) a možností logování na nějaké médium (podobně jako to má PLX).
www.jfperformance.cz

Trinom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom » 14 lis 2012, 23:28

Aha, takže v tom případě budeš dělat přesně to, co jsem měl jako bakalářku. Fajn tohle vědět. Někdy můžem pokecat. Já jsem to dělal s barevným grafickým LCD a vím, že do auta je to úplně na prd. Ale jako projekt to bylo zajímavý a poučný. Pokud se chceš pokochat, můžu ti poslat link na bakuli. Krom nevhodně zvolenýho čidla tlaku oleje a záměrně chybějících ochran ve schématu je to kompletní.

A řešení s barevnejma LEDkama je dobrý, to se musí nechat.
ObrázekObrázekObrázek

LJay
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LJay » 14 lis 2012, 23:55

Trinom: tak mi když tak hoď odkaz na svojí bakalářku do SZ. Rád se podívám.
www.jfperformance.cz

hIGGI

Příspěvek od hIGGI » 27 lis 2012, 23:08

LJay píše:speedy_s: nad tlakem paliva sem taky přemýšlel, ale je trochu problém sehnat vhodný čidlo a taky mám trochu obavu z toho, aby si někdo nevhodnou montáží nevyhodil auto do vzduchu.
06E906051K

Trinom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom » 28 lis 2012, 22:47

Higgi, jakej je výstup z tohohle čidla? Nějak jsem nenašel specifikace.
ObrázekObrázekObrázek

Odpovědět