Rozšiřovací podložky

dotazy, rady, tipy

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
Satyr

Rozšiřovací podložky

Příspěvek od Satyr » 30 črc 2019, 06:54

Zdravím všechny!

Jsem majitelem Nissana Almery N16. Pořídil jsem nedávno nové, hliníkové papuče. Vypadá to už tak mnohem lépe než s poklicema. Řeším ale následující:

Nevím, kdo zná, Almera N16 má vzadu úplně obří podběhy. Respektive jakékoliv kola (neberu ty s nějakým nesmyslným ET) jsou strašně zalezlý. Původně na kolech, které jsem pořídil, byly 205 pneumatiky. Ty nebyly špatný, vypadalo to už tak nějak dobře, ale v TP mám maximálně 195 a nechci to riskovat. A teď k problému. Jak vyřešit podložky?

Co jsem tak koukal, dozadu by se mi líbilo nějakých 20, 25 mm. Což se dá vyřešit podložkami s dalšími štefty (ideální řešení si myslím). A jak pořešit předek? Tam by mi stačilo třeba takových 10 mm. Ale na podložku se štefty je to málo. To nevím, kam bych nacpal ty stávající štefty. A už teď, když šroubuju kolo, mám ten šteft tak tak, takže podložku na to určitě nedám.

Jak řešíte podložky na autech se štefty a ne s dírama na šrouby?

Díky moc za rady!

vexta

Re: Rozšiřovací podložky

Příspěvek od vexta » 30 črc 2019, 08:14

Já mám na autě jiné nápravy, které jsou užší než ty původní. Než koupím nová kola, jako dočasné řešení jsem též zvolil podložky. Mám delší ARP štefty, které jsou samozřejmě drahé, ale i pevné. K tomu otevřené matice a hotovo.

Satyr

Příspěvek od Satyr » 30 črc 2019, 08:31

vexta píše:
30 črc 2019, 08:14
Já mám na autě jiné nápravy, které jsou užší než ty původní. Než koupím nová kola, jako dočasné řešení jsem též zvolil podložky. Mám delší ARP štefty, které jsou samozřejmě drahé, ale i pevné. K tomu otevřené matice a hotovo.
To mě právě taky napadlo a tak jsem hledal. Jenže asi nedokážu najít nějakou delší náhradu těch, které tam teď mám. Momentálně bych tam měl mít dle všeho M12X1,25 x 40. Co jsem četl na zahraničních forech, lidi tam běžně montují M12X1,25 x 62 delší, originálně ze Subaru, akorát to je zase moc dlouhý se mi zdá. Jedině tohle dát dozadu místo podložek se štefty. Co je pak "lepší" řešení? Podložky s dalšími štefty nebo prostě koupit delší štefty?

vexta

Příspěvek od vexta » 30 črc 2019, 08:54

Jestli rozšiřuješ o těch 10 až 25 milimetrů, je blbost dávat podložky s dalšíma šteftama v nich, dokonce se vyráběj snad až od 30 milimetrů. Pokud ty ze Subaru opravdu pasujou a jsou delší, prdni je tam, k tomu kup otevřené matice a budeš dobrej. A pořádně si změř, kolik milimetrů potřebuješ, ať ti to případně nedře o blatník (nevím, jak to máš snížený).

Satyr

Příspěvek od Satyr » 30 črc 2019, 09:23

vexta píše:
30 črc 2019, 08:54
Jestli rozšiřuješ o těch 10 až 25 milimetrů, je blbost dávat podložky s dalšíma šteftama v nich, dokonce se vyráběj snad až od 30 milimetrů. Pokud ty ze Subaru opravdu pasujou a jsou delší, prdni je tam, k tomu kup otevřené matice a budeš dobrej. A pořádně si změř, kolik milimetrů potřebuješ, ať ti to případně nedře o blatník (nevím, jak to máš snížený).

Právě že jsem našel od 20 mm podložky i se štefty. Chápu, že na těch 10 mm to ani nejde. To nevím, kam bych si ty štefty zarazil... Ale u těch 20mm mi to přijde už v pohodě? I když odpoledne bych to mohl rozebrat a změřit si ty štefty. Případně kouknout na disky, jak jsou řešený. Tuším, že jsem v nich viděl takové "prolákliny" mezi dírama na šrouby, kam by se případný kousek originálního šteftu "schoval", kdyby trochu vyčuhoval? Asi teda rovnou změřím přesně kolik, aby to lícovalo s blatníkama.

Snížení zadek/předek - 55/35 oproti originálu. S čímž jsem spokojený. Neleží to úplně na kolech, krásně se zmenšila mezera mezi kolama a podběhama, je to v rovině. Takže podložky by neměl být problém.

Ještě teda dodatečná otázka. Vyklepání šteftů v pohodě? Dá se to zvládnout doma v garáži? Nečeká mě tam žádný..... však určitě víte.

vexta

Příspěvek od vexta » 30 črc 2019, 10:12

Tebe asi sere, že ty delší štefty budou čumět ven? Moje jsou vidět a hnusný to neni. Naopak, kombinace zlatýho ARP a černý otevřený matice je sexy. Přijde mi mnohem lepší, když to bude držet na jednom šteftu a ne na dvou malejch. Když to chceš vyndat, našroubuj na to nějakou matici a klepej do ní kladivem. Dej si pozor, aby byl novej šteft dovnitř vraženej na maximum. Pokud si nejsi jistej, podívej se na videa, na netu jich je spousta.

Satyr

Příspěvek od Satyr » 30 črc 2019, 10:30

vexta píše:
30 črc 2019, 10:12
Tebe asi sere, že ty delší štefty budou čumět ven? Moje jsou vidět a hnusný to neni. Naopak, kombinace zlatýho ARP a černý otevřený matice je sexy. Přijde mi mnohem lepší, když to bude držet na jednom šteftu a ne na dvou malejch. Když to chceš vyndat, našroubuj na to nějakou matici a klepej do ní kladivem. Dej si pozor, aby byl novej šteft dovnitř vraženej na maximum. Pokud si nejsi jistej, podívej se na videa, na netu jich je spousta.
Máš pravdu, řeším kravinu. Kousek šteftu se asi úplně v pohodě i schová do toho kola. Barvičky to kdyžtak vyřeší :lol:

Každopádně super, díky za názor a za radu! :)

svobda

Příspěvek od svobda » 30 črc 2019, 19:13

Mám je doma z almery na prodej viewtopic.php?f=5&t=6200

Satyr

Příspěvek od Satyr » 31 črc 2019, 09:45

svobda píše:
30 črc 2019, 19:13
Mám je doma z almery na prodej viewtopic.php?f=5&t=6200
Obávám se, že 3 cm je už přestřel.. Ale díky za nabídku ;) Případně neměl bys fotku, jak to vypadalo na autě?

svobda

Příspěvek od svobda » 01 srp 2019, 13:18

Bylo to tam na zimaky. A šlo to. Foto nevím zda najdu

Odpovědět