Geometrie podvozku

dotazy, rady, tipy

Moderátoři: Amigo, riderhenry

Odpovědět
LukyR26

Geometrie podvozku

Příspěvek od LukyR26 » 26 pro 2016, 19:11

Zdravím
Chtěl bych se zeptat, jestli se tu někdo zabýval hlouběji nastavením závodní geometrie podvozku. Jedná se mi o auto se zadním náhonem, jaké jezdíte nastavení (sbíhavosti náprav, odklony kol atd). Pokud máte nějaké zkušenosti s určitým nastavením budu rád za poznatky. Děkuji

200sxfabi

Re: Geometrie podvozku

Příspěvek od 200sxfabi » 26 pro 2016, 20:02

Ahoj,

nějaký laborace a zkoušky už mám za sebou s nastavením geo. Spíše řekni co by tě zajímalo - jako použití a také jaké auto (potažmo podvozkový systém). Jinak se bude ladit FD jinak 200sx :)

LukyR26

Příspěvek od LukyR26 » 26 pro 2016, 20:25

200sxfabi píše:Ahoj,

nějaký laborace a zkoušky už mám za sebou s nastavením geo. Spíše řekni co by tě zajímalo - jako použití a také jaké auto (potažmo podvozkový systém). Jinak se bude ladit FD jinak 200sx :)
Ahoj
Zajímá mě pouze závodní okruhové použití na slickách. Mám komplet podvozek v unibalech a není to seriově vyráběné auto takže se není od čeho odrazit. Moje představa je že někdo například řekne jezdím vzadu sbíhavost takovou a takovou auto je díky tomu lépe ovladatelné ve smyku.

200sxfabi

Příspěvek od 200sxfabi » 26 pro 2016, 20:58

Chápu....pokud máš nějakou stavebnici, ke které neexistují nejaké diskuze a zkušenosti lidí, kteří to už nejaký čas používají tak tě asi zklamu protože to nebude uplně jednoduché to hned naladit.

Na dvoukilu je v předu McPherson a vzadu více prvek - na předku se mi osvědčila sbíhavost kolem 0,2°- 0,3°a odklony skutečně dle použití. Jestliže tvrdíš, že auto bude okruhovka tak správný odklon naladíš podlé mého jen podle teploměru. Tzn. ladit odklon do té doby než nebudeš mít co nejvice stejnoměrně prohřátý celý běhoun ( když to přeženeš bude horká a rychle sjetá hlavně uvnitř když bude odklon málo bude sjetá více z venku - testováním je potřeba doladit to tak, aby po celé šířce pneumatiky bylo co nejvice rovnoměrné zahřátí i opotřebení). U mně je tato hodnota na 2,5°. Ale nelze mé nastavení nazvat ohruhovým - protože na okruhu jsem párkrát do roka a více najezdím na okreskách - takže je to takový kompromis.

No a zadek to je pro mne takový oříšek no. Sbíhavost 0°- 0,25°. Ladil jsem nulu ale pak jsem dělal lehkou sbíhavost tu už jsem ale nemeřil nijak takže proto to rozmezí. A odklon mám 1,5° a jezdím křídlo na okruzích a řekl bych že se to okřívá i opotřebovává pravidelně.

Ale nejsem si jist jestli ti toto nejak více pomůže - doopravdy co auto to jiiné nastavení. Pokud nemáš žádné vodítko tak je to fkt o testování a dolazování.

Good luck.

PS: Tvá tajemnost ohledně auta ve mě budí o to větší zvědavost o co se jedná...prozradíš? :)

LukyR26

Příspěvek od LukyR26 » 26 pro 2016, 21:05

Děkuji aspoň za nějaké poznatky. S autem jsem již odjel sezonu takže nějaké základy jsou ale víc hlav víc ví :) S nastavením se bohužel není od čeho odrazit. Co se týká auta není to nic tajného.
Naposledy upravil(a) LukyR26 dne 04 led 2017, 18:18, celkem upraveno 1 x.

Marbo

Příspěvek od Marbo » 26 pro 2016, 22:16

o geo vice na tehle odkazech, mas tam i konkretni hodnoty. taky jsem neco zkousel, ale pak jsem to vzdal a nastavil dle nissanu. prvni problem byl, jezdil jsem na spatnou geo, proste ty pristroje meli spatne zkalibrovany a na limitu se to v levotocivych zatackach chovalo jinak nez v pravotocivych. je to pouze ma teorie,ale urcite te bych to nastavoval na necem, cemu muzes opravdu verit. pak sem jel jinam a auto se uz chovalo korektne. ja bych nastavil v predu vetsi odklony nez vzadu (cca 3st.vpredu a vzadu cca 2st.), predek rozbihavy (5minut na kolo = celkova rozbihavost 10min.) a zadek lehce sbihavy (3minuty na kolo).a pozor u te sbihavosti, jak je to mysleno, jestli celkova nebo na kolo=leva/prava strana.

http://www.motoiq.com/MagazineArticles/ ... amber.aspx
http://www.motoiq.com/MagazineArticles/ ... r-Toe.aspx
Subaru Brz Supercharged
SOLD '08 Nissan 350Z

https://www.instagram.com/marbo_cars/

mari

Příspěvek od mari » 27 pro 2016, 13:18

na předku odklony jsou závislé na záklonu takže radit hodnotu nejde... ta se vždy odvijí od záklonu Tzn že když budu mít záklon třeba 8° odklon bude stačit 1,5 (hodnoty píšu jen orientačně musí se vše změřit !) když záklon 6° tak budu potřebovat 2,5° třeba a čim více budou odklony tím hůře bude auto brzdit na rovině

jinak geometrii jak psal fabi na teplotu pneumatiky ale zas je to +- když půjdeme do detailu tak na každý okruh bude jinak :wink:

jagy

Příspěvek od jagy » 27 pro 2016, 13:52

Proto je vhodne merit i tlak a teplotu v kazde pneu zvlast a doladit...
Jedetoshop.cz | Facebook | Instagram | Staň se fanouškem!
GR Yaris

onsad

Příspěvek od onsad » 27 pro 2016, 15:06

LukyR26 píše:Děkuji aspoň za nějaké poznatky. S autem jsem již odjel sezonu takže nějaké základy jsou ale víc hlav víc ví :) S nastavením se bohužel není od čeho odrazit. Co se týká auta není to nic tajného.

Můžu vědět co to je za speciál a co s tím jezdíš za závody? Díky. :smt001
Nissan Primera 96 kW - sešrotováno
Suzuki Liana combi 1,6 76 kW

jarka

Příspěvek od jarka » 27 pro 2016, 19:17

Bych to ještě doplnil tím, že bych nevynechal na počátku zvážení auta a zjištění případného rozvážení (myslím to spíš obecně, u tvý formulky to bude asi v pořádku díky koncepci). jsem s tím měl problémy, furt jsme si lámali hlavu kde je zakopaný pes a pak jsme to dali na váhy a bylo to jasný.

Ad. formulka: vypadá to hodně sympaticky, pěkně minimalisticky. Taky se přimlouvám za nějaké bližší info, případně i video :) .
Hairdresser car

LukyR26

Příspěvek od LukyR26 » 27 pro 2016, 20:24

jarka píše:Bych to ještě doplnil tím, že bych nevynechal na počátku zvážení auta a zjištění případného rozvážení (myslím to spíš obecně, u tvý formulky to bude asi v pořádku díky koncepci). jsem s tím měl problémy, furt jsme si lámali hlavu kde je zakopaný pes a pak jsme to dali na váhy a bylo to jasný.

Ad. formulka: vypadá to hodně sympaticky, pěkně minimalisticky. Taky se přimlouvám za nějaké bližší info, případně i video :) .
Rozložení váhy budu vědět zítra, sám jsem zvědavý jak jsem na tom.

Ohledně bližšího infa nevím co tě zajímá, auto je komplet z bezešvého chromolybdenu. Použil jsem motor GSXR 1000 K8 výkon zhruba 180PS samozřejmě sekvenční převodovka (však je to motor z motorky) požívám quickshifter pro odpojování zapalování a vstřiků takže řadím pod plným plynem. Auto je odpružené pomocí 4 centrálních tlumičů z motorek to znamená komplet stavitelná tuhost + rychlost odskoků atd. S autem jezdím okruhy, pro představu časy: Písek 55.8s Vysoké mýto 49.1s nejslabší článek je mezi sedačkou a volantem, jako vždy :)

jarka

Příspěvek od jarka » 27 pro 2016, 20:32

A to je komplet tvoje stavba, nebo je to stavebnice, případně inspirace je odkud? Podle toho co píšeš, tak váha bude asi někde kolem 300kg???, tzn. s daným výkonem to bude hodně rychlý. Jaký s tím máš prozatím časy - most, brno? Máš nějaký kanál na youtube?
Hairdresser car

LukyR26

Příspěvek od LukyR26 » 27 pro 2016, 20:53

Je to komplet dělané doma, žádné plány neexistujou. Přesnou váhu ti mohu říct zítra ale měla by být kolem tich 300kg takže si snadno spočítáš poměr váha výkon a představíš jak to asi jede :) Na youtube žádný kanál nemám, Most a Brno s tím nejezdím na to by to chtělo auto prodloužit kvůli stabilitě a za druhé v rychlostech 200+ to chce velkou dávku odvahy když si vezmeš že máš pod zadkem 3mm hliníkový plech 4cm nad asfaltem. :D

jarka

Příspěvek od jarka » 27 pro 2016, 21:56

Pěkné, mě vždycky hrozně překvapí co všechno lidi dokážou svépomocí. Bych se těch velkých okruhů zas tak nebál, i tam by to mělo být hodně pěkný :) - halt by jsi nastavil hodnější geo, žádnou divočinu. V minulosti jsem zvažoval mk-indy, což je klon cata ale s hayabusou a váhou kolem 450kg a to i na velkých okruzích umí prohánět gt3. Takže potenciál toho tvýho může být slušný.
Hairdresser car

Almeragt

Příspěvek od Almeragt » 28 pro 2016, 09:32

LukyR26: na SK nastavuje zavodne vozy p. Ruisl. Chodia k nemu na nastavovanie zavodnici z DE, AT atd. ... Bol som u neho 2x, ked to nastavil, bolo to ako uplne ine auto. Trva to +- tyzden. Dohodnut si s nim termin je tazke, ale stoji to za to. Ak mas zaujem, poslem ti kontakt do SZ

blesk666

Příspěvek od blesk666 » 28 pro 2016, 17:41

najlepsie je to nastavit aj tak az na uroven kazdej trate. Ked som bol na Racing Wheels jazdila tam M3 E92 s dvojspojkovou prevodovkou, KW Clubsport na slickoch. Nevedel sa dostat cezo mna (M3 F80 cista seria, manual na seriovych 18" UHP) aj ked v zakrutach bolo vidno ze tam potencial je. Nasledne pocas dna doladoval niekokokrat nastavenie podvozka. Na konci dna mi nadelil 10s... Podvozok mal predtym nastaveny na Panoniaring co je podstatne technickejsi a pomalsi okruh a musel setup podvozku od zakladu prestavit aby to auto zrychlilo. Da sa odrazit od toho co napislai chalani a poznat co aka zmena upravuje (to ale asi vies)

ked velmi nie, tu su nejake voditka:

http://www.maxpowerleague.cz/mpl-info/m ... -na-to.htm

https://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q= ... 9868,d.ZWM

Trautenberg
Takumi Fujiwara

Příspěvek od Trautenberg » 29 pro 2016, 16:33

Jen aby nedošlo k omylu... Je to návod na nastavení auta ve hře rFactor. :D
Toyota Celica AT200 1.8 16v '95
Toyota Celica ST182 2.0 GT '92 - SOLD
Toyota Celica ST202 2.0 GT '95 - Future racecar
BMW E36 318ti 1.9 16v '97 - Low power Stuka-fighter