Tak tohle je moje Mazda 323 GTX 1,6 Turbo 4WD. Koupil jsem ji loni v prosinci tìsnì pøed vánocema za výhodnou cenu a od tý doby s ní jezdím témìø každej den a provádím údržbu. Koupil jsem ji s prasklejma svodama k turbu a utrženým šroubkem na výfukové èásti turba, takže to nefoukalo jak mìlo, mìla samozøejmì i další vady, ale hlavní je velice slušnej stav kastle. Auto mìlo nainstalovanej budík tlaku turba a teploty oleje a taky bleed type boost controller, kterej jsem odinstaloval a vymìnil za svùj výrobek. Kola 7x15 placù byly v dost špatným stavu, tak jsem je nechal na zimu a sehnal jsem ještì jedny se stejným designem ve výborným stavu na léto.
Technický údaje:
Motor B6T – 1,6 Turbo – cca 103kW/140 PS
Pøevodovka – manuál 5 kvalt
Pohon kol – Full time 4WD s elektronicky zapínatelným mezinápravovým diferákem – výborná vìc na zimu.
Hmotnost – 1100 kg dle TP
Výbava – okna a šíbr v elektrice
Za ten rok co ji mám mì dìlá v podstatì jenom radost a to i pøes nemalý investice, který jsem do ní nasypal. Jediná závada, která mì na chvilku znemožnila jezdit, bylo tìsnìní na spojkovým válci, což naštìstí vyøešila repasní sada za pár kaèek.
Další provedené opravy, údržba a tuning:
Výmìna všech olejù – motor, pøevodovka, zadní diferák, a filtrù – motor, palivo
Výmìna rozvodu motoru, všech øemenù, nová vodní pumpa
Pøetìsnìní víka ventilù, vyjmutí urvaného šroubku na turbu a jeho pøetìsnìní.
Zavaøení prasklých svodù (u „profíkù“ ve sváøecí škole) – stejnì zase praskly….
Nové svíèky + lambda, èidlo teploty + termostat.
Nové brzdové hadièky + výmìna brzdovky.
Nové všechny kotouèe + destièky.
Repase spojkového válce
Výmìna simeringu na zadním diferáku
Instalace pøímého filtru sání
Instalace BOV MkIII z vlastní produkce
O auto se snažím starat tak, aby mì vydrželo co nejdéle a podle toho s ním i jezdím. V plánu mám další údržbu – teïka hlavnì podvozek, výfuk a repase podtlakového rozdìlovaèe. Zárpveò s výfukem chci koneènì nainstalovat FMIC od Idahoa a pár dalších výrobkù z mojí produkce.
S tímhle autem chci i nadále jezdit každej den, takže neplánuju zatím žádný hardcore úpravy, na to si chci poøídit 323 GTX 1,8, kde už je i jiná váha vzduchu, která se dá oblbnout pomocí piggyback computeru – na 1,6 GTX se dá použít jenom HKS F-CON – stará verze, protože výstup z váhy je 0-7V u 1,6 GTX. Novejší 1,8 GTX má taky elektronicky ovládaný pøedstih, takže bez výmìny rozdìlovaèe by byla na mým autì standalone ECU využitelná jenom èásteènì, nehledì na to, že maximální využitelnej výkon, kterej zvládne pøevodovka je cca 250 PS, pøièemž z èipem, sériovým turbem, 2,5 vejfukem a otevøeným sáním se dá pøi 1 baru dostat ze sériovýho motoru cca 200 PS, takže kvùli 50 použitelných koníkùm nebudu dìlat nìjaký velký harakiry, abych pak musel mìnit pøevodovky jak na bìžícím pásu…
Ono i tìch cca 150-160 souèasných koníkù pøi 0,8 bar (série 0,5 bar) je s 1100 kg celkem dost cejtit a když vezu z Brna materiál, tak to bohatì staèí….
Letos v létì jsem musel vyøíznout poøádnou díru do pøedního nárazníku, protože pøez nìj nešel na chladiè skoro øádnej vzduch a mìl jsem hodnì velký problémy s teplotou - jdízda po dálnici z Polné do Bratislavy pri 30 C vedru, zapnutým topení naplno pøi staženejch oknech byla moc zábavná...
Tady jsou nìjaký fotky po koupení a z léta. Interiér jsem zatím nefotil, ale brzo to napravím:

Motor ještì pøed drobnýma úpravama:

Po koupení:

Ještì bez díry v nárazníku - den po koupení: