Můj první pořádný projekt, do kterého se dávám úplně od základu. Plán na rok 2020 byl sehnat (ideálně) zdravou karoserii S13ky za rozumné peníze a pomalu ji začít skládat. Což se mi nakonec povedlo, nikdy vařená a zdravá kastle S13 s papíry, motorem a dílama - pouze v rozloženým stavu. Ve výsledku do toho přišlo pár komplikací a začíná se to hýbat až teď.
Momentálně jde motor na GO (CA18DET), nechávám lakovat motorový prostor. Plánuji PU siláče a 5x114.3 náboje, kola už mám - JR3 (Vím, jak originální
Pro ty co rádi čtou:
Dovolte abych se trochu představil - je mi 21 let, jsem studentem a pocházím z Vysočiny. Když mi byly čtyři roky, rodiče vlastnili Forda Sierru. Kdo neví, tak je to jeden z posledních Fordů co stál ještě za to (dle mě
Jelikož jsem ze svých sourozenců nejmladší (2 sestry obě starší +10 let), tak na mě ségry měly velký vliv. V mém dětství, zamilován do Sierry a hrající závodní hry na počítači, jsem ale náhodou narazil na ikonické auto se strašně zvláštními zadními světly. Byly jaksi propojené. Přesně si pamatuju moment, kdy jedna ze sester hrála NFS Underground 2 a tyto zadní světla se mi zaryly do paměti. Bohužel, jsem si ale nezapamatoval jak se auto jmenuje.
Když se posuneme do mých desíti let, přišlo moje období RX-8. Koupil jsem si za svoje našetřené peníze PS3 a hrával hry jako Gran Turismo 5 (později 6). V této době jsem si velice oblíbil Mazdu RX-8, o které jsem básnil a snil dalších asi pět let. Avšak stále jsem si pamatoval vzpomínku na to záhadné auto z NFS. Po několika dotazů sestry, která očividně netušila, která bije (protože to pro ni bylo dávno a také jedno z mnoha aut se kterými tenkrát "závodila"), jsem zčásti vzdal hledání toho záhadného auta a proto vyhrávala RX-8.
O dalších asi sedm let později, teda v mých 17-ti jsem ale (už ani pořádně netuším jak) narazil na kanál Kalvina Maliho. Který tenkrát natáčel sérii videí o své 240SX S13 a swapu motoru za RB20DET. Auto se mi velice zalíbilo a jeho videa také. Vtipně ale asi až po dvou měsíčním pravidelném sledování jeho videí mi došlo, že právě S13 je to moje záhadné auto z dětství. V první moment jsem tomu nedokázal uvěřit. Po dalším měsíčním hledání různých věcí kolem S-chassis všeobecně jsem se dozvěděl, že Evropě, USA a Japonsku mají jiná označení a různé motorizace. A tím jsem se dostal k 200SX.
Z počátku jsem S13 moc ani nezvažoval, auto se mi líbilo a skrz nostalgickou vzpomínku z dětství mě částečně lákalo, ale nikdy jsem si nepředstavil, že bych někdy nějakou mohl vlastnit. Avšak v roce 2018, kdy na řadu přišel řidičák a moje první auto (Mazda Xedos 6) jsem začal zvažovat, zda-li vážně nekoupit nějaký projekt. Prvně jsem uvažoval nad svojí vysněnou RX-8, ale po "ekonomické" diskusi s tátou jsme došli k tomu, že dokud člověk nevydělává nejsou taková auta pro něj. Od roku 2019 jsem začal částečně sledovat ceny S13 a šetřil peníze na případnou koupi. Měl jsem asi tři božsky dobré nabídky. Většinou s minimem rzi a kompletní auta kolem 50k, často se ale stalo, že než jsem se buď rozhoupal nebo sehnal někoho s podvalem, bylo auto dávno prodané. Vzpomínám si hlavně na jednu z Německa těsně za hranicemi za 40k, dlouho stála a potřebovala by trochu lásky - ideální projekt. A druhou ze Srbska, která byla ještě lepší, avšak skrz politickou situaci se Srbskem jsem to ve výsledku vzdal.
Na rok 2020 jsem si ale udělal plán, "musím sehnat S13 jinak už ji nikdy neseženu". S připravenými penězi jsem začal aktivně hledat. Po prvním absolutním fiasku s pánem z Německa za 3000 eurovou skládačku, která den před tím než jsme pro ni měli jet zaklepala, jsem přestal tlačit na pilu. V podobné době se mi ozval druhý pán, který měl rozloženou S13 se všemi díly, která nikdy nebyla vařená (ta moje), avšak chyběly mu papíry, které ztratil. Po dohodě, že pokud papíry sežene tak ji vezmu, jsme si asi měsíc nepsali. Mezí tím bylo dalších X nabídek, většinou za (pro mě) šílené peníze, nebo totální šrot. Po měsíci se mi avšak ozval, že papíry sehnal, tak zda stále mám zájem. Natěšený jsem se nachystal a se svojí přítelkyní jsme se vydali do Braunschweigu (konec února), po šestihodinové cestě jsme dorazili a auto prošli. První dojmy nebyly moc dobré, původně za auto chtěl 4000€, po delším rozmlouvání jsme se dohodli na 3000€, zjistil jsem, že celé auto je wraplé v černé fólii a že se někdo hódně hrabal v elektrice. Dobrá kastle mě ale přesvědčila, takže jsme se domluvili, že ji o dva týdny později vyzvednu s odtahovkou.
Jak už to tak bývá zákon schválnosti se nám vloudil do plánů - 12. Března 2020 nám naše vláda poprvé zavřela hranice; den před tím než jsme měli s odtahovkou S13 vyzvednout. Po dohodě s pánem z Německa jsme usoudili, že se situace nejspíše nezmění, takže na začátku dubna jsem se domluvil s odtahovkou a nechal si auto dovést.. Což nevyšlo zrovna levně. Tím se mi udělala první díra v rozpočtu. Neříkám, vždycky může být hůř, S13 byla do druhého dne u mě doma, stejně tak papíry a vše bylo vyřešené.
Co jsem zapomněl dodat je, že jsem si od začátku Ledna našel brigádu, koronavirus a situace s ním spojená mi v průběhu roku také moc nehrála do karet.. takže finanční situace nebyla zrovna moje silná stránka.
Dost brečení o penězích, po půlročním boji to vypadá, že se do toho konečně můžu vrhnout. Plán na zimu je generálka CA18DET, momentálně čekám na díly a nechávám nalakovat motorový prostor. Bohužel na celolak nejsou peníze a kor to není moje priorita - chci aby auto jezdilo co nejdříve, je mi jedno, že každý panel bude mít jinou barvu
Představa na rok 2021 je auto hlavně nastartovat a projet. Dodělat brzdy, náboje, chlazení, sání, elektriku.. prostě se konečně někam pohnout
Abych se ale úplně neshodil, za toho půl roku co byla S13 doma jsem na ni přeci jenom něco udělal. Pán, který mi ji z Německa prodal, nebyl tak docela její původní majitel. Důvod proč je karoserie v tak dobrém stavu je prostý. Bývalý majitel z Lucemburska ji měl čistě na track-days. Ano, Nürburgring a podobně. Po dlouhém hledání jsem na něj sehnal kontakt a dostal z něj pár informací. Hlavně to, že ji v roce 2013 koupil jako zdravou, holou karoserii. Takže to by vysvětlovalo proč v autě chybí půlka elektrické kabeláže. V tom půl roce co je S13 doma jsem stihl vyzkoušet jestli vše funguje tak jak má. Bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet motorovou kabeláž (která překvapivě je ta důležitější
No doufám, že tento půlnoční guláš dává alespoň z části smysl. Kdyby jste měli nějaké otázky - sem s nimi. Přeji Vám hezké svátky. A doufám, že rok 2021 nebude tak šílený.
P.S. Rád bych poděkoval Ajsovi za svezení v roce 2018, které mi otevřelo oči a rozhoupalo mě k hledání S13. A Karlovi Reslovi, který mi byl ochotný vždy poradit.
Fotky nabídek: